Snikkeweek zonder snikke, maar met vijftien kapiteins

Aan de Snikkeweek, de feestweek van Musselkanaal, die woensdag werd geopend, nemen iets meer vaartuigen deel dan vorig jaar. Maar de snikke zelf is er niet bij.

In het centrum van Musselkanaal liggen tot en met zondag meer dan vijftien vaartuigen, waarvan sommige historisch. Joop Zuidema is blij met dat aantal.

Hij is mede-organisator van de Snikkeweek, de feestweek van Musselkanaal. Die beleeft dit Hemelvaartsweekend zijn 27ste editie. De week is vernoemd naar de plaatselijke snikke Dieverdoatsie, een replica van een historische trekschuit. De snikke zelf straalt door afwezigheid. Het schip is in onderhoud en nog niet vaarklaar.

Dieptepunt
Een essentieel onderdeel van het evenement is dat andere historische, maar ook jongere schuiten afmeren in Musselkanaal en daar door bezoekers van de feestweek bewonderd worden. Bij vroegere edities lagen er wel eens tachtig schepen, maar de afgelopen jaren daalde dat aantal fors. Een oorzaak is volgens Zuidema dat menig eigenaar van een historisch vaartuig ouder wordt en de reis naar Musselkanaal niet ziet zitten.

RVEN
EOC