Schippers van weleer, Ieke Rippen, 69 Schipper 1984-2014

Ieke Rippen kun je gerust all-round schipper noemen. Al had dat anders kunnen zijn. Dan was hij vermoedelijk de laatste beurtvaarder van Ameland geweest. Die eer komt nu zijn schoonvader toe. Want hoewel Ieke diens nering graag overnam, lukte dat niet. Teleurstellend, al het werd zijn liefde voor het wad er niet minder om.

Iekes vader was stoker op een stoomboot. Hij had het prima naar zijn zin. Tot diens vader ziek werd en hij, tegen wil en dank, de melkzaak moest draaien. Hij leefde op wanneer hij, als parlevinker met een sloep vol melk, de schippers bij de Zuiderzeewerken afging. Hij ontmoette er een schippersdochter op een kleine tjalk. Ze trouwden en gingen aan de wal waar Ieke werd geboren. Maar moeder was ziekelijk. Ieke werd groot bij zijn grootouders op de tjalk. En bij zijn oom en tante op hun Oostzeeklipper. Het was de opmaat van een schippersleven vol variatie: ‘Je kan me op alle markten neerzetten.’ Wat niet overdreven is: ‘Ik heb totaal 43 schepen onder de kont gehad. En allemaal verschillend hè.’

Lees hier het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis

Foto: Eilandhoppen met de Blue Arrow bracht Rippen de ideale combinatie van varen, omgang met mensen en de Waddenzee. (Foto collectie Ieke Rippen)

 

RVEN
EOC