Schippers van weleer, Adrianus Arend van den Ouden, Schipper 1968-2010

Dat Ad schipper werd, komt door het water.

Hoe het precies zit weet hij niet, maar dat het trekt, is duidelijk. Dat hij uit een schippersgeslacht stamt gaf de doorslag toen hij na de lagere school moest kiezen voor zijn toekomst. Hoewel zijn moeder een ander idee had: ‘Zij zag een boekhouder in mij zitten.’

Niet dat zij op varen tegen was, ze was zelf schipperse. Maar voor haar zoon wenste ze het beste, ze zag hem graag hogerop klimmen.

Ad vergelijkt het met een arbeider: ‘Die ziet ook graag dat zijn zoon doctorandus wordt.’ Hij kon goed leren, net als zijn moeder vroeger. Maar een leven op kantoor, van 9 tot 5, kon hem niet bekoren. ‘Dan gebeurt er niet zoveel.’ Varen stond voor avontuur. Dus koos hij voor de schippersschool. Spijt heeft hij nooit gehad.

Zijn lagere school had hij in Alkmaar gevolgd. Zijn moeder had, vooruitstrevend als ze was, een advertentie gezet voor een opvanggezin. Ad ging wonen bij een sigarenzaakeigenaar, zijn ouders voeren verder op hun sleepboot. Tot hij klaar was met school.

Vader van den Ouden wilde zijn zoon niet bij een ander aan boord, daarom kocht hij een spits.

Lees hier het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis

Foto: De verlengde Dortmunder Victorie waarop Ad van den Ouden zijn carrière afsloot. (Foto collectie familie Van den Ouden)

 

 

EOC
RVEN