Scheepskerkhof in Maas veel groter dan gedacht

In tien dagen tijd heeft een groot team in zandwinningsgebied Over de Maas vier historische schepen blootgelegd, gedocumenteerd en deels gedemonteerd. En er wordt op veel meer schepen gerekend.

,,Eigenlijk kón het helemaal niet, vier schepen in zo’n korte tijd opgraven. Maar we hebben het gedaan”, zegt professioneel archeoloog Nils Kerkhoven. Het gebeurde de afgelopen twee weken door de werkgroep Expeditie Over de Maas – zestien lokale amateurarcheologen – onder leiding van Kerkhoven. Zij kregen hulp van docenten en tientallen studenten van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Leiden en hogeschool Saxion.

De schepen dragen allemaal de naam Over de Maas, aangevuld met een cijfer. Zoals de ‘Over de Maas VII’, een middeleeuws vrachtschip van 600 tot 700 jaar oud. In totaal zijn er veertien ‘complete’ schepen gevonden in de afgelopen acht jaar, met aanwijzingen voor een vijftiende exemplaar. ,,Het zou me niet verbazen als voor het einde van dit jaar op twintig schepen zitten”, zegt Kerkhoven.

Spannend was het de afgelopen weken met de verzameling Romeins hout die eerder was gevonden en nu aan een nader onderzoek werd onderworpen. Externe deskundigen twijfelden of het wel ging om een schip. Dat blijkt wel het geval te zijn. De boot is ‘Over de Maas XIII’ gedoopt. Het is een wrak van een boot uit de Romeinse tijd. Volgens Kerkhoven is de boot vermoedelijk in de laat-Romeinse tijd ontmanteld. De grotere delen – scheepsplanken – zijn toen hergebruikt.

Lees het gehele artikel op de bron: Gelderlander