Scheef in de Ringvaart tijdens de strontrace

Tijdens de Strontrace maakte Quinty van Voorst uit Lisserbroek een filmpje van het skûtsje Nooit Volmaakt. Dat was op het juiste moment én op de juiste plaats. Dumpert plaatste het filmpje en het werd maar liefst meer dan 400.000 keer bekeken.

 

Het was net  ten zuiden van de Lisserbrug. Een berucht plekje; een open stuk weiland waar wind uit het (zuid-)westen vrij spel heeft. De Nooit Volmaakt maakte er kennis mee. Wat gebeurde er precies?

De schootlier, die vlak voordat de windvlaag in kwam, stond in zijn werk en het lukte niet direct om deze los te krijgen. Daardoor duurde het te lang voordat de schoot gevierd kon worden. Uitgerekend op het moment dat de grootschoot wél gevierd werd, vloog de fokkeschoot ook los. Hierdoor was er te weinig druk op het voorschip om snel van de wal af te raken. Doordat de schipper steeds was blijven afvallen, lukte het uiteindelijk om de Nooit Volmaakt van de wal af te sturen.

Tijdens het scheef gaan waren alle vaarbomen en een stootwil die aan bakboord lagen, overboord gespoeld. Die moest de bemanning uiteraard terug gaan halen, want Strontracen zonder vaarbomen is geen optie. Op het filmpje is niet te zien dat er ook een binnenvaartschip aankomt. Ze moesten de stuurboordswal dus aanhouden, voordat ze het schip in de lager wal lieten lopen om de vaarbomen op te halen.

Uiteindelijk was het schip weer compleet en konden zij door naar Warmond. Helaas lukte het door de harde wind niet meer om het schip onder zeil te krijgen, waardoor wij tot aan de spoorbrug moesten jagen.

Uiteindelijk behaalden ze de derde prijs in de Strontrace lichte klasse.

Bekijk hier meer over de Strontrace van de Nooit Volmaakt

 

 

EOC
RVEN