Sail Pampus

Pracht en praal op en rond het forteiland Pampus in het laatste weekend van augustus! De mooiste schepen van het IJmeer, varend of aan de steigers. De avontuurlijkste reisverhalen in het fort en voor jong en oud van alles te ontdekken over de nautische wereld in relatie tot het eiland Pampus. Zelf meevaren en je hart ophalen als statenjacht De Utrecht met wapperende zeilen door het water klieft?

Programma zaterdag 25 augustus
Sail Pampus gaat van start met de afvaart van statenjacht De Utrecht. Om 10 uur vertrekt deze prachtige VOC-replica vanuit Muiden en komt het om 12.30 uur aan op Pampus. Pampus zelf is voor passanten al om 10:30 uur geopend. Vanaf 13 uur kan iedereen een kijkje op De Utrecht nemen, maar er zijn meer bijzondere boten te bezichtigen! Gedurende de dag zijn er avontuurlijke reisverhalen bij te wonen van zeiler Henk de Velde en Clean2Antarctica-expeditieleider Edwin ter Velde. Natuurlijk zijn er ook gratis rondleidingen, kan er gespeurd worden door het fort en is de Pampus Xperience geopend!

Programma zondag 26 augustus
Op zondag is het programma hetzelfde met uitzondering van de ochtend. Extra in het programma vindt dan in het water rondom het eiland het Rondje Pampus plaatst, een zwemfestijn met honderden zwemmers dat als doel heeft aandacht te vragen voor de kwaliteit van het water in het IJsselmeergebied.

Sail Pampus – de schepen

 – Statenjacht ‘De Utrecht’
Deze historische reconstructie van een 18e eeuws admiraliteitsjacht is tussen 1997 en 2003 met traditionele methoden gebouwd op basis van originele tekeningen uit 1746. Statenjachten waren rijkversierde schepen, bedoeld voor het vervoer van vooraanstaande personen over de ondiepe Hollandse binnen- en kustwateren. In een tijd dat reizen over land bij gebrek aan goede wegen nog verre van aangenaam was, vormden statenjachten in het waterrijke Nederland een comfortabel en luxueus vervoermiddel.

 – Voormalig marineschip ‘De Nautilus’
Binnen de marine werd De Nautilus ook wel ‘het duiksloepje’ genoemd. Het deed dienst als basisschip voor duikers bij het onklaar maken van mijnen en het opvissen en opduiken van allerlei materialen uit zee. De vaste bemanning bestond uit acht personen, waaronder de schipper en een hospik, zeg maar ‘de dokter aan boord’. De Nautilus is in 1964 gebouwd bij de marine in Den Helder. In 1994 is de Nautilus door de marine van de hand gedaan en daarna ontdaan van de specifieke duikuitrusting en -apparatuur, aangepast tot een comfortabel motorschip en van nog meer gemakken voorzien.

 – Tall ship ‘De Morgenster’
De Morgenster is een dwarsgetuigd zeilbrik van bijna 50 meter lang en beschikt over alle voorzieningen voor lange zeereizen. Zoals de meeste traditionele zeilschepen, is ook de Morgenster gebouwd om vracht mee te vervoeren. In 2007 is de Morgenster omgebouwd tot het veelzijdige charterschip dat het tegenwoordig is. Direct na Sail Pampus zal dit prachtschip voor Expeditie Clean2Antarctica beginnen aan de Quest for Change; de Morgenster wordt een zeilende denktank! Jonge denkers gaan bedrijven helpen duurzame oplossingen te vinden als onderdeel van Expeditie Clean2Antarctica!

 – ‘De Dreissena’
Onderzoeksschip | De R.V. Dreissena is van de UvA en doet onderzoek naar de ecologie van het Markermeer. De afkorting R.V. staat voor Research Vessel (onderzoeksschip) en Dreissena verwijst naar een geslacht van mosseltjes, waartoe onder meer de driehoeksmossel en de quaggamossel behoren. De ecologie van het Markermeer is in grote mate veranderd door de bouw van dammen en dijken, maar er is nog weinig bekend over de stuurfactoren die de huidige gesteldheid van het meer bepalen. Kennis over bijvoorbeeld het voedselweb in het Markermeer moet meer duidelijkheid geven over wat er nu misgaat in het systeem, en wat we kunnen doen om het gebied beter te beschermen.

 -Voormalig loodstender ‘De Meander V’
De Meander V was in zijn vorige leven een snelle motorboot met een kleine bemanning die vanuit de haven een loodsman aan boord bracht van grote zeeschepen, zodat deze veilig de haven in of uit konden varen. Na een aanvaring met een boei was de schade zo erg dat het schip gesloopt moest worden. Na de herbouw werd de Meander V geschikt gemaakt als woon/werkschip. Het schip is in de eerste plaats het ‘huis’ van Evert en Inge van Stichting Vaarwens, maar het wordt ook ingezet om een fantastische dag op het water te gunnen aan mensen van de laatste dagen, mensen met een levensbedreigende ziekte.

voor meer info over Sail Pampus kijk je hier

Genieten van Sail Pampus kost niks extra’s (m.u.v. RIB-vaarten en het speciale zeilarrangement). Boek dus gewoon een entreebewijs voor 25 of 26 augustus.

  • 12 jaar en ouder: €16,50
  • Kinderen (4 t/m 11 jaar): € 12,50
  • Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis
  • Museumkaart 12 jaar en ouder: € 8,00
  • Museumkaart kind (4 t/m 11 jaar): € 6,00
EOC
RVEN