Nieuwe tjalk ‘Doorgedacht’ gebouwd in Arnhem

Op 27 oktober werd de nieuw gebouwde tjalk ‘Doorgedacht’ in Arnhem te water gelaten. Het schip werd gebouwd door Helldörfer Lasbedrijf en Scheepsbouw. De tjalk is ontworpen naar de lijnen van de tjalk Voorwaarts van Peter Glas, een bekende snelle zeiler in de chartervaart. De Voorwaarts is gebouwd een zeetjalk die in 1906 is gebouwd bij Mulder in Vierverlaten.

 – Een duurzaam schip
Fotograaf Kadir van Lohuizen woont al jaren op een paviljoentjalk in Amsterdam. Niet alleen werd de ruimte te klein, ook wilde hij duurzamer wonen. De tjalk wordt voorzien van beloopbare zonnepanelen en een luchtwarmtepomp. Bij het intimideren wordt gebruikt hout gebruikt om de ecologische fotoprint zo klein mogelijk te houden.

Voor de voortstuwing is gekozen voor hybride: een elektromotor drijft de schroef aan, maar wordt gevoed door een nieuwe dieselmotor. Geheel elektrische aandrijving is nog te kostbaar.

Omdat het schip onder twee vaste bruggen door moet voor zijn vaste ligplaats was de kruiphoogte van belang. Van Lohuizen wilde geen losse broodjes of beton als ballast, daarom is gekozen voor een vlak van 20 mm dik. Daarboven loopt de romp van 10 naar 6 mm, met de dekken en bovenbouw van 6 en 5 mm. Het schip is daarmee bijzonder sterk gebouwd en zeer geschikt om te zeilen en droog te vallen. Peter Glas van de tjalk Voorwaarts tekende de tuigage voor de ‘Doorgedacht’.

Lees ook het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis op haar website

Foto: Kadir van Lohuizen op Facebook

 

RVEN
EOC