Nederlands varend erfgoed weer zeilende vrachtschepen

Steeds meer schepen worden ingezet om zeilend met vracht te varen op zee. Het Nederlands varend erfgoed lijkt hier erg geschikt voor, zo blijkt uit twee schepen die onlangs met vracht zijn gaan zeilen op zee.

Schoener Avontuur

De van oorsprong Nederlandse schoener Avontuur zeilt met vracht over de Atlantische Oceaan. Het schip is net terug van een 9 maandjes reis naar de Caribic en terug, en neemt dit weekend (9 – 12 mei) deel aan de Hafengeburtstag in Hamburg.

Het doel van de organisatie Timbercoast, die het schip runt, is om de wereld bewust te maken dat de wereldwijd varende vrachtschepen het milieu zwaar belasten. Ze willen laten zien dat het anders kan. Naast zeilende schepen moet er ook gezocht worden naar bedrijven die hun goederen CO2 vrij vervoerd willen hebben uit het oogpunt van duurzaamheid.

De Avontuur is een tweemastschoener die in 1920 werd gebouwd bij Otto Smit in Stadskanaal. Tot 2005 werd het schip gebruikt als zeilend vrachtschip, de laatste jaren door de Nederlandse kapitein Paul Wahlen. Hij zeilde ermee op de Oostzee, de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Hierover is nog een leuk filmpje te bekijken op youtube. De latere jaren zeilde ze tussen Caribische eilanden met vracht. Ze was een van de laatste echte zeilende vrachtschepen uit de 20e eeuw.

De Nederlands schoener Avontuur als dagtochtenschip op de Waddenzee

Hierna werd het schip omgebouwd tot zeilend dagtochtenschip dat voer vanuit Harlingen en Terschelling. In 2014 werd het overgenomen door de stichting Timbercoast, die het de afgelopen jaren weer heeft omgebouwd tot zeilend vrachtschip.

Het schip heeft een lengte van 43 meter, draagt 495 m2 zeil en vaart met 6 man bemanning en zo mogelijk met 10 trainees.Het schip is uitgerust met een hulpmotor van 224 KW.

Voor meer info kijk je hier

 

Logger De Gallant

Ook de Nederlandse logger Gallant gaat met vracht varen. het schip is vorig jaar verkocht aan de Blue Schooner Company in Frankrijk. De Gallant moet vracht gaan vervoeren met tevens ruimte voor betalende gasten die de bemanning helpen met zeilen, laden en lossen. De bevrachting zal worden gedaan door TOWT, ‘Transport á la Voile’. Zij verzorgen vracht voor meer zeilende vrachtschepen, waaronder de Lun II, de driemaster Greyhound en de schoener Avontuur.

De Gallant is 27 meter over dek, gebouwd in 1916 als zeillogger bij de gebroeders Figee te Vlaardingen. In 1926 werd het schip verkocht naar Deemarken en werd de eerste motor ingebouwd. Het werd vooral gebruikt als stenenvisser. Vanaf 1993 zeilde de Gallant als Sailtraining schip op Noordzee en Oostzee.

De in Nedeland gebouwde logger Gallant vaart nu onder Franse vlag

 

RVEN
EOC