Motketelwedstrijden in Loosdrecht

In het weekend van 5 en 6 mei j.l. zijn de Motketelwedstrijden gezeild. Sinds het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht (KWVL) in 2012 is de traditie van deze wedstrijd in ere hersteld. De deelnemers van de Friese Regionale Reunië gaven ruim gehoor aan de uitnodiging van Loosdrecht.

De KWVL beschikt over 3 schouwen die voldoen aan de criteria en inmiddels richting de status van Varende Monumenten gaan….hetgeen tot de leden van de KWVL begint door te dringen!

Boeier Ludana

Ook de bekende boeier Ludana is aanwezig, om twee redenen. Een van de eerste eigenaren van de Ludana is de heer A. Sprenger, de eerste secretaris in 1912 van de watersportvereniging Loosdrecht. Tevens viert de Ludana dit jaar haar 125-ste verjaardag! De boeier Ludana heeft aan belangstelling en aandacht niet te klagen gehad. De aanwezigen zijn aangespoord om aan de Stichting Behoud Boeier bij te dragen waardoor de noodzakelijke restauraties aan deze grande dame uitgevoerd kunnen worden.

Zestien Ronde en Platbbodems ( 2 boeiers, 4 schouwen, 1 punter, kleine schouw en Fries jacht, diverse tjotters) zeilden zaterdag 5 mei vier korte wedstrijden op de tweede en derde plas van Loosdrecht. De wind was veranderlijk met als gevolg diverse kansen voor alle deelnemers. Zondag 6 mei nam de windsnelheid gedurende de dag langzaam toe tot een strakke 3 met een temperatuur van ca. 25’C. Concentratie alom.

Maarten Vermeulen met de boeier Mientje, Duuk Dudok van Heel met schouw de Gooiland, Alexander de Vos en zijn zoon IJsbrand met schouwtje Pandora en Dirk Slijper met Fries jacht de Hommel (splinternieuw tuig) zijn de winnaars. Dirk Slijper is voor de tweede keer bij de Motketelwedstrijden de winnaar overall. Zijn naam wordt weer geborduurd op de SSRP wimpel die aan de KWVL is uitgereikt bij haar 100-jarig bestaan onder de voorwaarde dat ‘Loosdrecht’ regelmatig ronde en platbodemwedstrijden gaat organiseren.
Die afspraak wordt, met toenemende belangstelling vanuit de Friese Regionale Reunië, nagekomen!

Bron: Ineke Verkaaik-Hogervorst van de SSRP

RVEN
EOC