Meer dan 100 historische schepen tijdens de Zuiderzee Haven dagen

Met een vlootschouw afgenomen door Prinses Beatrix al varend op De Groene Draeck, starten in Lelystad donderdag 14 juni de Zuiderzee Havendagen. Een groots weekend ter ere van de viering van de 100 jarige Zuiderzeewet. Een bonte verzameling van werkschepen, motorschepen, sleepboten, baggerschepen, zeiljachten en, historische recreatieschepen ligt donderdag vanaf 16.00 uur op het open water voor de havenmuur van de Batavia Haven opgesteld voor de vlootschouw. Een prachtige start van een vol programma op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni in en rondom Batavia Haven.

Alle deelnemende historische schepen aan de vlootschouw en nog een aantal heel specifieke schepen liggen op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni in de Batavia Haven. Bijvoorbeeld het Utrechtse Statenjacht De Utrecht of de RWS 1: een zeilschip dat in 1912 in opdracht van ingenieur Cornelis Lely gebouwd als Directievaartuig voor Rijkswaterstaat. Ook de Friesland is vrij toegankelijk, de oudste nog varende en werkende stoombaggermolen van Nederland en uniek in de wereld! De kiel werd gelegd in 1935. Ook mijnenveger Hr.Ms. Roermond (M806) is inmiddels naar Lelystad gekomen.

Excursies naar Marker Wadden, de nieuwste Zuiderzeewerken

de Hydrograaf

Met de veerboten Zuiderzee en Moby Queen kan je mee naar de Marker Wadden en ontdek daar het nieuwste eiland tijdens een rondleiding met een gids van Natuurmonumenten. Kortere vaartochten zijn er ook: varen op de Hydrograaf, het schip begin vorige eeuw is gebruikt door de Koninginnen, maar bij kinderen vooral bekend is als de Pakjesboot 12.

Oude ambachten, braderie, theater, kinderactiviteiten en muziek

Op 15 en 16 juni is het hele gebied ingericht met een nautische braderie en demonstraties van oude ambachten. Ook zijn er demonstraties met een stoombaggermolen, dreglijn, sondeerapparaat en een Somafa- motor, verzorgd door het Mechanisch Erfgoed Centrum uit Dronten. Op het water vindt een waar waterspektakel plaats voor groot en klein. De jeugd kan suppen, waterfietsen en kanoën. En er zijn clinics en demonstraties door de Nederlandse Kanopolo damesselectie U21 (vrijdag) en kinderen kunnen zeilen in optimisten (zaterdag). Op het land kunnen kinderen karten op de kartbaan van Karcentrum Lelystad of stuiteren op het springkussen.

Staatsbosbeheer is ook aanwezig met een tent met informatie over de rol van Staatsbosheer tijdens de drooglegging en inrichting van de Flevolandse polders. Met een leuke photobooth kun je een foto maken in boswachterstyle en maak je kans op het winnen van een dagje boswachter zijn.

De 34ste Nationale Oldtimerdag om het weekend historisch af te sluiten

Op zondag 17 juni (vaderdag) vindt in Bataviahaven de 34-ste Nationale Oldtimerdag plaats met meer dan 450 oude automobielen en de Nationale Historische Reddingsbootdag. Een mooie entourage want de haven ligt ook dan nog vol met historische schepen van de Zuiderzee Havendagen. Ook is er dan nog een speciale excursie: de Hydrograaf vaart voor het eerst naar Marker Wadden.

Kijk hier voor het volledige programma van de Zuiderzee Havendagen. 

foto: stoombaggermolen de Friesland

RVEN
EOC