Lauranda keert na 90 jaar terug naar scheepswerf

De Scheepswerven Baasrode maken zich op voor de komst van het unieke museumschip Lauranda. De boot keert terug exact 90 jaar nadat hij in Baasrode gebouwd werd. Het moet een bijzondere meerwaarde worden voor de toeristische werf.

De werf van de vroegere scheepswerven Van Praet-Dansaert tussen de Schelde en de Sint-Ursmarusstraat in Baasrode krijgt volop een heropwaardering. Steeds meer moet de site één van de grootste toeristische trekpleisters van de regio worden. Niet zomaar, want het gaat hier om de enige goed bewaarde vroeg-twintigste-eeuwse scheepswerf in Vlaanderen en behoort tot de best bewaarde historische werven in Europa. De provincie Oost-Vlaanderen nam dit erfgoed helemaal in eigen handen en beheer en maakt werk van de verdere uitbouw.

Dankzij een akkoord met de provincie Antwerpen, zorgt Oost-Vlaanderen er nu ook voor dat de Scheepswerven Baasrode een uniek pronkstuk rijker worden. De 38 meter lange en vijf meter brede sleep-spits Lauranda zal in de tweede helft van augustus zijn opwachting maken in Baasrode. Meer dan veertig jaar lag deze boot, ingericht als museumschip, aan het Steen in Antwerpen. “Door een vernieuwing van de kades daar, was er niet voldoende plaats voor alle erfgoedstukken van het museum”, weet Fernand Van Hoey van de vzw Scheepvaartmuseum. “Daardoor komt het schip naar Baasrode.”

Dat gebeurt nu exact negentig jaar nadat de Lauranda op de Scheepswerven Van Praet-Dansaert gebouwd werd. “Het schip werd in 1928 gebouwd in Baasrode”, zegt Jozef De Haeck. “De terugkeer is een echte aanwinst voor de site. Varen kan deze boot niet meer, maar hij is wel bijzonder. De volledige uitrusting van het vrachtschip is wel nog aanwezig. Er zijn twee gaten in het ruim gemaakt om bezoekers binnen te laten in een expositieruimte.”

Lees het gehele artikel op de bron: Het Laatste Nieuws

 

RVEN
EOC