Laag water maakt bij Emmerich wrak uit 1895 zichtbaar

Door het lage water op de Rijn werd het wrak van het Nederlandse schip ‘De Hoop’ onlangs weer goed zichtbaar. Het normale waterniveau bedraagt ca 2,60 meter, maar door de droogte stond het water nu op een peil van 48 centimeter. Hierdoor was het wrak goed zichtbaar.

De ‘De Hoop’ ging op 19 maart 1895 verloren door de ontploffing van het zeilschip ‘Elisabeth’. In de winter van 1984/1985 moest 150 ton dynamiet vier schip vervoerd worden vanuit Opladen naar een mijn in het buitenland. Een zestal schepen zouden dit transport naar een Nederlandse zeehaven verzorgen, waaronder ‘De Hoop’.

Vanwege dreigende ijsgang zochten de schepen een schuilplaats in Schenkenschanz / Griethausen in een oude Rijnarm. Omdat gevreesd werd dat het ijs de schepen zou kunnen beschadigen en het dynamiet zou doen exploderen, werden ze uit voorzorg gelost en het dynamiet werd opgeslagen in een schuur. Toen de dooi was begonnen, moest het dynamiet worden geladen op de zes schepen.

De eerste twee schepen waren reeds geladen. Als derde schip werd de ‘Elisabeth’ geladen, toen om onbekende redenen 1.400 dozen explodeerden. De kracht van de explosie deed alle andere schepen zinken, maar de eerder geladen schepen explodeerden daarbij niet. Wrakstukken en een deel van het dynamiet werden ver over het gebied gesmeten, wat weer explosies veroorzaakte bij de inslag. Alles bij elkaar vielen er 13 of 16 dodelijke slachtoffers, volgens verschillende bronnen.

Het wrak van ‘De Hoop’ is nog een restant van deze ramp van 123 jaar geleden.

RVEN
EOC