Komend weekend Pinkstersail in Hellevoetsluis

De liefhebbers van oude zeilschepen komen tijdens het Pinksterweekend weer ogen te kort! Waar ruim 200 jaar geleden de Zilvervloot aan wal gebracht werd door Piet Hein wordt tijdens de 27 ste Pinkster Sail een historische zeilrace gehouden. Tussen de 40 en 60 schepen nemen deel aan een bijzondere tocht vanuit Hellevoetsluis. Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken varen het water dan op het weidse en door zeilliefhebbers bejubelde Haringvliet.

 

“Het evenement is ooit begonnen door distilleerderij De Kuyper en was bedoeld als promotie van het bekende schippersbittertje,” aldus Simone Ruitenga, eigenaar van het schip ‘Linquenda II’ en sinds zestien jaar de organisatie van het evenement. “Een aantal schippers van de zogeheten bruine vloot maakten daar een weekend van. Na even weggeweest te zijn geweest is die eerste sponsor weer terug! En daar zijn wij heel blij mee!”

Gaffel getuigde schepen

Op de vrijdag voor Pinksteren meren de deelnemende schepen aan in de haven. De vloot bestaat uit onder meer Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken. De meesten zijn qua uitstraling authentiek. Voorwaarde voor deelname is dat het allemaal zogeheten gaffel getuigde schepen zijn. Na het ‘palaver’, de briefing voor de tocht, op zondagmorgen 20 mei wordt om 10.30 vanaf de vuurtoren gestart. “Eigenlijk is het meer een toertocht rond de Slijkplaat, al zit er ook een wedstrijdelement aan vast. Bovendien koppelen we er een ludieke opdracht aan. Daarmee kunnen extra punten verdiend worden. Er wordt in drie klassen gevaren afhankelijk van de verschillende lengtes van de schepen.”

EOC
RVEN