Klipper Lichtstraal zeilt weer

Het Zeeuwse tweemastklippertje Lichtstraal zeilt weer. De laatste jaren lag zij in de haven van Durgerdam te verkommeren. Dennis Stroombergen van de stichting Zuiver-Varen heeft met de eigenaar, de familie Van der Zee, een gebruiksovereenkomst kunnen sluiten. ZuiverVaren mag haar gebruiken voor een zeilende beurtdienst van Amsterdam naar de Waddenelanden.

Het is het plan uiteindelijk elke maand één keer op en neer te gaan en afgelopen weken zeilde de Lichtstraal voor het eerst naar Vlieland en terug met het ruim vol vracht voor het festival Into the Great Wide Open.

De kleine klipper is al heel oud. In 1892 werd ze als Hoop Geleidt Ons op de werf van weduwe A. van Duijvendijk in Papendrecht gebouwd. Ze werd als éénmaster getuigd en verzorgde de beurtdienst van Rotterdam naar Terneuzen. Al in 1915 ging zij uit de vrachtvaart. Ze kreeg daarna twee lage masten met strijkbare stengen en op het ruim kwam een mastdek. Zo konden Amsterdamse padvinders er de zeilsport mee gaan beoefenen. Zeilend haven in en uit, geen lieren, de zeiltjes werden op de hand gehesen.

Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Hajo Olij van deFotoboot

Hier vind je prijzen en alle info over Zuiver Varen

 

EOC
RVEN