Is de ‘Endeavour’ van legendarische kapitein James Cook gevonden?

Onderwaterarcheologen geloven dat ze het wrak van het beroemde zeilschip ‘HMS Endeavour’ hebben gevonden voor de kust van de Amerikaanse staat Rhode Island. Met dat schip ging Brits ontdekkingsreiziger James Cook anno 1768 op een van zijn bekende ontdekkingstochten naar de Grote Oceaan.

Het schip begon onder de naam ‘Count of Pembroke’ aan zijn carrière als kolenschip in Engeland, voor het door ontdekkingsreiziger James Cook werd uitgekozen voor een wereldreis. Hernoemd als ‘His Majesty’s Bark Endeavour’ zeilde James Cook er tussen 1768 en 1771 de wereld mee rond en deed er onder meer de Polynesische eilanden zoals Tahiti mee aan in de Stille Oceaan. Tijdens zijn ontdekkingstocht zeilde hij ook rond Nieuw-Zeeland en maakte een eerste erg gedetailleerde kaart van die eilandengroep, al was hij niet de ontdekker.

Australische replica van de Endeavour

James Cook was ook niet de eerste Europeaan die Australië in het vizier kreeg, maar hij ontdekte wel de vruchtbare oostkust in de omgeving waar nu Sydney ligt. Het is daar dat de Britten in 1788 hun eerste kolonie op dat uitgestrekte continent vestigden. Cook zou nog twee grote reizen rond de wereld maken en vooral de Stille Oceaan verkennen, al was dat wel met andere schepen. Hij werd gedood tijdens een gevecht met de lokale bevolking van Hawaï in 1779.

 – Lord Sandwich
Grotendeels vergeten na haar epische reis werd het schip nadien omgedoopt tot ‘Lord Sandwich’ om door de Britse marine te worden gebruikt als troepentransportschip. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd het in 1778 voor de kust van Rhode Island tot zinken gebracht om een haven te blokkeren. In totaal werden daar 13 schepen afgezonken als blokkade voor de Franse vloot.

Duikers verzamelen nu monsters van het hout van het wrak en die zullen worden geanalyseerd. De meeste schepen die in 1778 tot zinken werden gebracht, waren gemaakt uit Amerikaans of Indisch hout. De Endeavour daarentegen was voor het grootste deel gemaakt uit eik uit het noorden van Engeland. Op basis daarvan kan in elk geval al bepaald worden of het schip op zijn minst Brits was. De afmetingen van het betrokken wrak lijken alvast te kloppen. Als ook het hout een match is, zal toestemming worden gevraagd aan de Amerikaanse overheid om verder te zoeken naar aanwijzingen rond het wrak.

RVEN
EOC