Huizer Havendag met Haring Race en Vis Festijn

Liefhebbers van historische schepen kunnen vrijdag 15 en zaterdag 16 juni hun hart ophalen in de haven van Huizen. Vrijdag stroomt de haven al vol met zo’n dertig botters, allemaal deelnemers aan het Huizer Vis Festijn.

Een dag later barsten de festiviteiten rond de eerste Huizer Havendag los. Dit nautisch evenement is voortgekomen uit de voormalige Botterdag en de Huizerdag van de Watersport. Nadrukkelijker dan voorheen draait het deze dag puur om watersport.

En er zijn primeurs: wat te denken van de Huizer Haring Race waaraan acht botters uit Harderwijk, Huizen, Spakenburg en Elburg meedoen. Het idee is dat de botters net als vroeger – toen Huizen nog geen haven had – twee-aan-twee een span vormen en zo snel mogelijk op volle zee hun vaatje haring proberen te bemachtigen. Van de race wordt verslag gedaan door dronevlieger Roy Visser en NHNieuws, en de beelden zijn live te volgen op grote Led-schermen aan de Havenstraat en de Energieweg.

Terwijl langs de kade van de Huizer haven de watersportclubs zich in stands presenteren – denk aan de sportvissersclub, de waterscouts Flevo, de modelbouwclub, de duikverenigingen – valt er nog veel meer te beleven. Zo richt het Huizer Museum in de Botterwerf een kamer in zoals die eruit moet hebben gezien in de tijd dat Huizen nog een vissersdorp was. De scheepstimmerman van de Stichting Huizer Botters geeft demonstraties, er zijn twee shantykoren van de partij. Natuurlijk liggen de botters klaar voor de traditionele bottertochtjes.

Info over de gratis toegankelijke Huizer Havendag vind je hier: www.huizerhavendag.nl

De Rotary Club Huizen – organisator van het Huizer Vis Festijn – verwacht dat er vrijdag 15 juni dertig botters afmeren in haven van Huizen. Het is de vierde keer dat dit evenement wordt gehouden. Inzet: geld ophalen voor een aantal goede doelen. Dit jaar zijn dat de Droomboom, het Versa Geheugenhuis, de Voedselbank Gooi & Omstreken en de Stichting Huizer Botters. Het Vis Festijn start met een botterrace op het Gooimeer. Aan het einde van de middag – rond vijf uur – worden de platbodems weer in de haven verwacht. Op de kade zullen kramen staan waar vis, vlees, friet, ijs en drank kan worden gekocht. Voor de kinderen staat er een springkussen. Toegangskaarten (vijf euro p.p.) voor dit evenement zijn te koop via www.huizervisfestijn.nl

Lees het gehele artikel op de bron: gooieneemlander

EOC
RVEN