Historische zeilwagen onthuld op strand van Scheveningen

DEN HAAG – Op het strand van Scheveningen is zaterdagmiddag een replica van een zeilwagen uit de zeventiende eeuw onthuld. Leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met de bouw van de wagen, die zaterdag centraal stond tijdens een historisch spektakel op het strand van Scheveningen.

Foto: Annemarie Pothaar

De zeilwagen werd in 1602 ontworpen door ingenieur Simon Stevin voor zijn leerling prins Maurits van Oranje. Hij zou met 27 gasten over het strand van Scheveningen naar Petten zijn gereden in een recordtijd van twee uur. Daarbij haalde het voertuig een voor die tijd forse topsnelheid van zo’n veertig kilometer per uur. De zeilwagen werd nog twee eeuwen gebruikt voor het vermaken van gasten, maar het voertuig raakte uiteindelijk in de vergetelheid. Tegenwoordig bestaat het origineel niet meer.

Het plan om een replica te bouwen komt van Jachtclub Scheveningen, Stichting Behoud Schevenings Erfgoed en Muzee Scheveningen. De ‘nieuwe’ zeilwagen – drieduizend kilo zwaar, zeven meter lang, 3,25 meter breed en met een zeven meter hoge mast – werd in een jaar tijd gebouwd door zeven leerlingen van het ROC Mondriaan en enkele handige vrijwilligers

De onthulling van de zeilwagen maakt deel uit van het evenement Feest aan Zee, dat viert dat Scheveningen tweehonderd jaar bestaat. Bij de onthulling zijn 150 verklede vrijwilligers die het evenement een historisch thema geven.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep West

EOC
RVEN