Historische turfvaart van Veenendaal naar Antwerpen

De Stichting Gilbert van Schoonbeke organiseert komend jaar een historische turfvaart van Veenendaal naar Antwerpen. Dat doen ze met historische vaartuigen via een zo historisch mogelijke route. Een grootse gezamenlijke activiteit waarmee de historische verbinding tussen Antwerpen en Veenendaal opnieuw gelegd en benadrukt wordt. Er wordt gevaren met een platte aak uit Veenendaal naar Rhenen bij de Grebbesluis. Daar wordt het stokje overgenomen door een groter, zo historisch mogelijk, vaartuig.

De stichting wil zorgvuldig omgaan met het cultuurhistorisch erfgoed. Betrokkenen duiken letterlijk in de geschiedenis van Veenendaal en ervaren hoe de geschiedenis zich verhoudt tot het heden. Een turfvaart is een uitgelezen kans om Veenendaal ver buiten de eigen grenzen te promoten.

Het is een onderdeel van het Gilbert-jaar in Veenendaal. In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren. Gilbert was een stedenbouwer en ondernemer uit België. Voor de uitbreiding van Antwerpen had hij turf nodig. Die turf haalde hij in de Gelderse Vallei, zo gaat het verhaal. En zo was hij mede van invloed op het ontstaan van Veenendaal.

In Veenendaal wordt een aak gebouwd die tot in de lengte van dagen als herinnering en monument voor Veenendaal behouden blijft. We varen in etappes via verschillende (historische) steden. In elke aanlegplaats vindt een Gilbert-evenement plaats, ook in Dordrecht, de stad van Gilbertambassadeur Wouter Kolff. De boot vol met promotionele lading uit Veenendaal neemt in elke haven iets van die stad mee naar Antwerpen.

En na afloop zeggen we:
– Het project liet Veenendalers een aak na die bij diverse gelegenheden kan worden gebruikt.
– De historische turfvaart versterkte de band tussen Antwerpen en Veenendaal.
– Het project bood volop kansen voor sponsoring, promotie en publiciteit voor verschillende belanghebbenden.

Kijk hier voor meer info

 

EOC
RVEN