Historische schepen op Open Monumentendag

Op Open Monumentendag op zaterdag 8 september a.s. zijn veel historische schepen te bezichtigen. In heel Nederland nodigen eigenaren van schepen voorbijgangers uit om aan boord te komen kijken.

In Deventer bv liggen diverse klassieke schepen aangemeerd. Van een tjalk uit 1893 tot visserijschip uit 1948 en een directiescheepje uit 1910. De schippers vertellen graag over hun schip en haar geschiedenis. Ook kun je een stukje over de IJssel meevaren. Vanwege het lage water op de IJssel zijn er minder schepen dan andere jaren.

Aan de Beemsterburgwal in Purmerend liggen schepen welke gratis toegankelijk zijn, en er kan met 3 schepen een gratis rondvaart onder zeil op het Noordhollands Kanaal worden gemaakt.

In de museumhaven Zutphen liggen historische schepen uit de periode 1880-1950. Het zijn historische bedrij fsvaartuigen, die ook nu nog varen, onder zeil of op de motor. Vanaf de steigers zijn de schepen te bezichtigen; sommige schepen kunnen ook van binnen worden bekeken.

In Krimpen aan de IJssel stapt u op een historisch schip bij de aanlegsteiger achter molenrestaurant DeSchelvenaer; in Capelle bij de aanlegsteiger Vuykpark en in Ouderkerk  bij Steiger III (ingang naast Dorpsstraat 14). Het opstappen en meevaren is gratis, maar geschiedt op eigen risico.

Het Maritiem Museum Rotterdam biedt op 8 en 9 september een divers programma aan. Bezoekers maken aan boord van schepen en kranen kennis met meerdere eeuwen aan Nederlandse maritieme prestaties. De toegang is dit weekend gratis.

In Hoorn liggen verschillende historische schepen aan de Doelenkade, in de Museumhaven van het Centrum Varend Erfgoed en elders in het havengebied (zie afbeelding), van 11.00-17.00 uur

Alleen Hoorn telt al een kleine vijfentwintig geregistreerde historische schepen. Ze vormen een geliefde bezienswaardigheid in het historisch havengebied. Ze staan als ’varend erfgoed’ ingeschreven in het Nationaal Register. Natuurlijk mogen deze monumentale schepen niet ontbreken tijdens Open Monumenten Dag. Ze zijn gebouwd met ambachtelijk vakmanschap, zoals de robuuste eikenhouten botters met hun visbun waarvan de constructie terugvoert op waterschepen uit de veertiende eeuw. Of de geklonken stalen vracht- en vissersschepen; de lastechniek beheerste men toen nog niet.

Op zaterdag en zondagmiddag kunnen passagiers ook zeiltochtjes maken met een historisch vissersschip: de botter MK 63 of de schouw HN 1. De kosten bedragen € 7,50 p.p., kinderen € 5,-). De opbrengsten zijn bestemd voor het scheepsonderhoud.

Ook de Vlaamse Vereniging tot het Behoud van Historische Vaartuigen VZW nodigt een ieder uit op zondag 9 september aan het Zennegat te Mechelen. Bezoekers zijn van harte welkom voor een bezoekje aan de historische schepen met vaste ligplaats op deze locatie én aan de bezoekende schepen waaronder de ‘V901’ (Leie) van het Koninklijk Marine Kadettenkorps en de Vrouwe Baukje (ex-Antigoon). Dit is aan het Kanaal Leuven-Dijle ter hoogte van de Hoge weg (Battel). En ook het museumschip de Tordino is op zondag vrij te bezoeken in Beernem.

EOC
RVEN