Historisch beeld Meppel completer met Vereeniging III

Het moet gezegd: Meppel binnenvarend vanaf de sluis naar het Bleekerseiland lijkt het precies op foto’s van een eeuw of meer terug. Aan de Stoombootkade liggen veerboten van Meppel naar Amsterdam en Assen. Mensen en goederen worden aan wal gezet of gaan aan boord. Het pakhuis op de kade is volop in bedrijf. “Als ik van de zwart-wit foto weer naar het nu kijk, dan ligt de Vereeniging op dezelfde plek waar vroeger de stoomveerboot Meppel I lag. Het oude pakhuis is opgeknapt en het historische zeilschip aan de stoombootkade maken het plaatje af.”

 – Als twee druppels water
B&W van Meppel besloten onlangs op initiatief van Sterk Meppel dat De Vereeniging III definitief op de historische plek mag liggen. En daar zijn eigenaren en bewoners Arko Woudenberg en Karin van der Lei vreselijk blij mee. Woudenberg: “Dit schip hoort hier. We hebben het gekocht omdat het zo veel op de Meppel I leek, één van de oude beurtveer stoomboten.”

Inmiddels zijn Karin en Arco al ruim drie jaar bezig met de restauratie van de Vereeniging en wonen ze erop. Regelmatig komen Meppelers een kijkje nemen bij het historische schip. Eerst aan het Oostereinde, nu het op de prominente plek aan de Stoombootkade ligt nog meer. “Maar we blijven niet alleen voor de wal liggen. Afgelopen jaar hebben we tijdens de Donderdag Meppeldagen grachtenvaarten gedaan. In totaal zijn 800 gasten meegevaren. En binnenkort halen we natuurlijk Sinterklaas weer binnen”, lacht Karin.

Lees het gehele artikel met video en historische foto’s op de bron: RTV Drenthe

 

EOC
RVEN