Grootse vissersvloot bijeen in Enkhuizen

Voor het Maritiem Festival in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen verzamelt zich volgende week vrijdag de grootste verzameling historische vissersschepen sinds 1930, toen in de stad de Visserij Tentoonstelling gehouden werd.

Meer dan 75 historische vissersschepen komen naar Enkhuizen voor het vijftigjarig bestaan van de Vereniging Botterbehoud (VBB). Zij doen tussen tien en twaalf uur mee aan een historische vlootschouw in het Krabbersgat vanaf de sluis tot het IJsselmeer. Dit vormt ook de aftrap van het festivalweekeinde. De rest van het vaarverkeer wordt tijdens deze twee uur gestremd.

„Ik ben bijzonder verheugd over de grootte van deze indrukwekkende vlootschouw. Het is een unieke kans om een beeld uit het visserijverleden te zien, die maar één keer per generatie voorbij komt”, zegt museumdirecteur Stephan Warnik.

Tijdens de vlootschouw trekken veel botters voorbij, maar ook Wieringer aken, Lemsteraken, schouwen, pluten, bonsen, zeepunters, Staverse jollen, Vollenhoofse bollen, blazers, Volendamse kwakken, een Wieringer skuutje en een Markerrondbouw zijn te zien. Het vlaggenschip is de palingaak Korneliske Ykes II. „Een prachtige verzameling qua grootte en verscheidenheid aan houten visserijschepen uit de voormalige Zuiderzeeperiode, waar wij als VBB ontzettend trots op zijn”, aldus VBB-voorzitter Karel Helder. Tijdens het weekeinde gaat een aantal schepen ook echt vissen en kunnen museumbezoekers op andere schepen meevaren.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: Vereniging Botterbehoud

 

EOC
RVEN