Groot deel historische vloot mag straks niet meer varen

Honderden woon- en recreatieschepen die langer zijn dan 20 meter, mogen na 31 december niet meer varen. Naar schatting 40 procent van de eigenaren heeft verzuimd het keuringsbewijs aan te vragen dat na die datum verplicht is.

Vandaag was de laatste dag waarop ze het zogeheten Certificaat van Onderzoek (CVO) konden aanvragen. Dat keuringsbewijs toont aan dat de veiligheid aan boord in orde is en dat het schip voldoet aan allerlei technische eisen.

‘Waait wel over’

Het aantal schepen dat straks een certificaat moet hebben, wordt geschat op ongeveer 2600. Dat zegt Erik van Soest van de LVBHB, de vereniging voor het behoud van het historische bedrijfsvaartuig. De vereniging is ‘erg geschrokken’ van het grote aantal eigenaren dat geen CVO (of de keuring daarvoor) heeft aangevraagd.

Dat het keuringsbewijs wordt ingevoerd, een gevolg van Europese regelgeving, is al sinds 2009 bekend. “Veel scheepseigenaren dachten: de bui waait wel over”, zegt scheepsmakelaar Jitse Doeve van Doeve Makelaars in Vlaardingen. “Nou, niet dus.”

Schip onverkoopbaar

Hij wijst zijn klanten al jaren op de aanstaande verplichting. “Zonder certificaat is het schip nagenoeg onverkoopbaar.” Voor verkopers kon hij vroeger soms nog op dezelfde dag een aanvraag voor een certificaat regelen. Maar het loopt de laatste maanden storm bij de drie bedrijven en hun onderaannemers die de keuringen regelen in opdracht van de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Schepen die straks geen certificaat hebben, moeten aan dezelfde eisen voldoen als nieuwbouwschepen. Die zijn veel strenger dan de eisen die nu aan historische schepen worden gesteld.

Lees het gehele artikel op de bron: RTLNieuws

 

EOC
RVEN