Duizend pond paling in een palingaak

ENKHUIZEN Elke keer dat visser Freerk Visserman zijn net door het woelige bruine water schept en een net vol kronkelende palingen naar boven trekt, klinkt het klakkende geluid van minstens tien fotocamera’s om hem heen. De komst van de historische Friese palingaak trekt een hoop bekijks.

Duizend pond dikke paling wordt in grote emmers over het dek getild. Eenmaal op de kade van vishandel Klooster in Enkhuizen worden ze in een soort uitlekbak gekieperd; slijmerige draden druppen in het water van het Markermeer.

,,Vroeger hadden ze met gemak 18.000 pond levende paling aan boord’’, vertelt schipper Rinus Grondsma uit Heeg. Eens was Heeg, vlak onder Sneek, hét centrum van de palinghandel in Nederland. ,,Dan hebben we het over 1730 tot 1938’’, zegt Grondsma. ,,Ze voeren dan van Heeg naar Londen. De koopmannen kwamen aan boord, de paling werd hier gewogen en verkocht.’’

 – Replica
Deze aak is in 2009 helemaal nieuw gebouwd, maar het is een exacte replica van het grootste houten exemplaar dat ooit heeft rondgevaren. Halverwege juni vaart het Friese team, met onder anderen visser Freerk Visserman en mede-schipper Grondsma, naar Londen. Een reis zoals hun voorouders zo vaak gemaakt hebben. De tocht naar Enkhuizen is een voorbereiding op die overtocht. ,,Maar dit voelde al historisch hoor!’’, zegt Grondsma.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees

RVEN
EOC