Bezitters van historische schepen in Winschoter haven willen legale status

Eigenaren van historische woonboten in de Winschoter haven zijn het zat dat ze nog altijd worden gedoogd en geen legale status hebben. De gemeente belooft nu een vlotte afwikkeling.

In februari ging de gemeenteraad akkoord met een nieuw bestemmingsplan. Alle seinen staan sindsdien op groen. De bewoners van de historische schepen zouden vanaf dat moment een postadres kunnen krijgen, containers voor de deur en bij de twaalf ligplaatsen zouden stroom- en watervoorzieningen komen. Zeven maanden na dato is er echter nog niets gerealiseerd. ,,Geen goede zaak”, erkent Wünker. ,,Dit moet snel worden opgelost, zodat we er een streep onder kunnen zetten. We moeten voorkomen dat onze haven een slecht imago krijgt.”

Waarom het na het raadsbesluit akelig stil is gebleven, vindt Wünker op dit moment van minder belang. ,,Eerst oplossen en dat intern bekijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Binnenkort heb ik een gesprek met de stichting Tramhaven en daarna met de woonbootbewoners.”

 – Geen scheepswrakken toestaan
Stichting Tramhaven houdt zich al jarenlang bezig met het realiseren van permanente aanlegplekken voor eigenaren van historische schepen in de Winschoter haven. Daarvoor zijn diverse landelijke criteria opgesteld. Oldambt heeft er zelf ook een aantal regels, toegespitst op de Oldambtster situatie aan toe gevoegd. De criteria moeten voorkomen dat er scheepswrakken komen te liggen. Het is de stichting er vooral om te doen dat in de haven historische schepen komen te liggen.

 – Er ligt nu eindelijk een afspraak
Stichting voorzitter Henk de Vrieze zegt al meerder mailtjes naar het stadhuis te hebben gestuurd. Ook is er tevens diverse keren telefonisch contact geweest. ,,Maar ik kan er slechts naar gissen waarom de zaken niet worden opgepakt. Maar er ligt nu een afspraak met de wethouder. We zijn benieuwd of het probleem nu daadwerkelijk wordt opgelost. Het duurt al veel te lang.” De Vrieze zegt dat imagoschade voor de haven nu nog meevalt, maar de zaken moeten nu wel snel worden opgepakt. Wünker vindt dat de zaak nog dit jaar beklonken moet worden.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN

 

RVEN
EOC