Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 164, 7 maart 2018
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards
Next Generation Shipyards
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen BeursVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Passantenhavens met een Varend Erfgoed regeling
— Evaluatie financieel stelsel monumentenzorg
— Europees Erfgoedjaar-label voor erfgoedevenementen

Overig nieuws:

— Reünie van historische schepen in 2020 in Winschoten
— Willem Barentsz klopt aan bij provincie voor afbouw
— Stoomsleper Noordzee krijgt geld van Waddenfonds

— HISWA watersport-tentoonstelling Amsterdam

— Vaar tweede paasdag gratis mee op zeilschip
— Conservering historische IJsselkogge vertraagd

— Schepencarrousel nu ook ligplaatsen in Rotterdam

— Honderd jaar Zuiderzeewet nodigt je uit
— Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligers

— Museumhaven Amsterdam bij AT5
— Oldtimer weekeinde Moerdijk
— Lezing: “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart”

— Stoomschip Succes behouden voor Nederland

— Linquenda 2 maakt water in Hellevoetsluis
— Havenkranen Laakhaven worden monument


— Stichting koopt Dokkumer wedstrijdskûtsje

— Cursus zeilen voor landrotten
— Gezonken vliegdekschip uit WO II gevonden


Evenementen komende week:

    7 t/m 11 maart, HISWA, AmsterdamFVEN nieuws

— Passantenhavens met een Varend Erfgoed regeling


Varend Erfgoed in Alkmaar

Sinds afgelopen weekend staan op de website van de FVEN de havens genoemd, welke een regeling hebben, die speciaal voor het Varend Erfgoed geldig is. Bij de meeste havens is het ingeschreven staan in het RVEN (Register Varend Erfgoed Nederland) en daarvan een geldige pas hebben een voorwaarde.

Dit is een lijst, die mogelijk de komende maanden zal worden uitgebreid met andere havens, waar ook verordeningen en aanwijsbesluiten voor het Varend Erfgoed van toepassing zijn. Havens worden actief benaderd en zullen waar mogelijk worden opgenomen in de lijst van passantenhavens.

De FVEN probeert op deze manier voor de eigenaren van de bij het Register Varend Erfgoed Nederland ingeschreven schepen een voordeliger verblijf onderweg te realiseren.

Wellicht zijn er regelingen in Uw omgeving, die bij de FVEN nog niet bekend zijn, laat het dan s.v.p. weten aan dit email adres: havens@fven.nl

Kijk hier voor de verschillende havens  

— Evaluatie financieel stelsel monumentenzorg{25-2-2018 door Martine van Lier]
Het ministerie van OCW heeft opdracht gegeven aan het bureau Ecorys om een samenhangende evaluatie uit te voeren naar het hele financiële stelsel voor monumentenzorg. Het rapport schetst een beeld van de manier waarop de rijksoverheid bijdraagt aan de instandhouding van monumenten, maar geeft ook suggesties waar aanpassingen gewenst zijn. 

Het rapport concludeert dat de basis van het financiële stelsel op orde is en dat het geld doelmatig wordt besteed. Wel concludeert het rapport dat verduurzaming van monumenten en leegstand grote opgaven worden. Het rapport geeft onder de volgende aanbevelingen mee aan de rijksoverheid:
•    Blijvende aandacht voor instandhouding is wenselijk.
•    Geef aandacht aan groen erfgoed.
•    Zorg voor financiering van onderhoud aan grote monumenten.
•    Zorg voor aanvullende middelen voor verduurzaming.
•    Pak leegstand van kerken en agrarisch erfgoed aan.
•    Blijf particuliere monumenteneigenaren ondersteunen met een eerlijk systeem.
•    Lokaal maatwerk vraagt om voldoende middelen, bijvoorbeeld via het Provinciefonds.

Het varend en ander mobiel erfgoed valt niet onder het financiële stelsel van de monumentenzorg van de rijksoverheid. Wat voor het Varend Erfgoed wel van belang is zijn de trends die spreken uit dit rapport. Drie punten springen daar bovenuit:
1.    Blijf onderhoud van erfgoed ondersteunen.
2.    Verduurzaming van erfgoed vraagt om aanvullende middelen.
3.    Lokale financiering kan ook via provincies mogelijk gemaakt worden.

Het hele rapport is te lezen via onderstaande link:
Download 'Samenhangende evaluatie van het financiële stelsel voor monumentenzorg'  

— Europees Erfgoedjaar-label voor erfgoedevenementen[14 februari 2018 – door Martine van Lier]
2018 is uitgeroepen tot Europees Erfgoedjaar. Onder het motto ‘Erfgoed verbindt, Europa inspireert’ wordt in Nederland een groot aantal activiteiten georganiseerd. Het doel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is om meer mensen aan te moedigen het cultureel erfgoed te ontdekken en te verkennen.

Dit jaar wordt door musea en erfgoedorganisaties in het hele land het erfgoed in de schijnwerper gezet met thema’s als ‘creativiteit vanuit traditie’, ‘grenzeloos erfgoed’, ‘verdedigingslinies’ en ‘water’. Hoe meer erfgoedactiviteiten de verbinding laten zien met Europa hoe beter.
Doe mee!

Wilt u in uw eigen culturele instelling of erfgoedevenement ook aandacht besteden aan 'Europa' in de vorm van een speciale activiteit? Dat kan op velerlei manieren. Met elkaar kunnen we dan voor een buzz zorgen. Meedoen gebeurt op vrijwillige basis. U kunt uw activiteit kenbaar maken en uploaden via onderstaande link. Gebruik dan ook graag in uw eigen communicatie het logo, hieronder te downloaden.


Het thema van maart: water

Hoe kan uw organisatie of evenement aan het themajaar deelnemen?
1.    Inhoud: door in uw activiteiten een accent te leggen op Europa en dit ook te communiceren;
2.    Agenda: door uw Europa-activiteiten aan te melden voor de agenda van de website Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed;
3.    Communicatie: door themajaar-huisstijl-elementen zoals logo, de hashtag #europeeserfgoedjaar (en ook #EuropeForCulture) en de slogan "Our heritage: where the past meets the future" in te zetten in de eigen communicatie;
4.    Delen: door vanaf deze website foto’s en video’s te delen via uw eigen communicatiekanalen;
5.    Promotie: Door deze website onder de aandacht te brengen van uw eigen achterban en bezoekers.

Meer informatie en het invulformulier vindt u hier

Het logo van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed kunt u hier downloaden. 


Einde FVEN nieuws
— Reünie van historische schepen in 2020 in WinschotenDe haven van Winschoten is in 2020 het decor voor oude schepen. In totaal komen zo'n tweehonderd oude vaartuigen richting het Noorden. Het is de jaarlijkse reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB).

Dansje gedaan
'Ik ben normaal niet zo uitbundig, maar ik heb wel een klein dansje gedaan', zegt Henk de Vrieze. Hij is de voorzitter van de Stichting Tramhaven Winschoten en was de kartrekker van dit idee. De strijd ging tussen Harderwijk en Winschoten.

De leden van de LVBHB mochten dit weekend kiezen waar zij hun reünie willen houden. 'Zij gingen overstag, om maar in scheepstaal te praten, toen ik vertelde over Winschoten als graanrepubliek. We praten over industrieel erfgoed. De koppeling met de graanrepubliek is dan wel snel gemaakt natuurlijk', zegt De Vrieze. De leden kozen met een ruime meerderheid voor Winschoten.

Bezaaid met schepen
De haven ligt in 2020 vol met schepen die gebouwd zijn tussen 1880 en 1920. De Vrieze: 'Het ligt echt bomvol straks. Dan liggen er rijen van wel vier of vijf schepen. Dat is prachtig, voor zowel jong en oud.'

Duizenden mensen
In 2015 vond de jaarlijkse reünie plaats in Musselkanaal. Toen kwamen er zo'n vijftigduizend mensen op af. De Vrieze verwacht soortgelijke aantallen in 2020. 'De locatie is perfect. Duitsers zijn ook enorm geïnteresseerd in dit soort schepen. Dus ja, ik denk dat er bij ons ook zo veel mensen komen.'

Er zijn nog geen exacte data gepland, maar het evenement moet eind juli of begin augustus 2020 plaatsvinden.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord 
— Willem Barentsz klopt aan bij provincie voor afbouw


 
De stichting expeditieschip Willem Barentsz in Harlingen vraagt de provincie Fryslân om een bijdrage van 120.000 euro om het schip te voltooien.

Het werk ligt stil op de Harlinger werf in de Willemshaven waar het expeditieschip Willem Barentsz wordt gebouwd. De steiger aan stuurboordzijde is verdwenen, die kant is klaar. Hoewel ijs en Willem Barentsz bij elkaar horen, passen vrieskou en het afbouwen van de Willem Barentsz minder goed. Op 31 maart opent het bezoekerscentrum.

Bijdrage
Achter de schermen ijvert het bestuur er ondertussen voor om pegels op tafel te krijgen. In een brief aan gedeputeerde staten en provinciale staten van Fryslân vragen zij 120.000 euro. Het geld is nodig voor 22 ton ballast (40.000 euro), 256 vierkante meter zeil en breeuwwerk (30.000 euro) en verf, kit en houtwerk (30.000 euro).

,,Van de gemeente Harlingen hebben we 50.000 euro ontvangen voor de duurzame motor’’, zegt bestuurslid Paul Meijeraan van de stichting. ,,Dat bedrag hebben we helemaal nodig. We zijn btw-plichtig.’’

Planning
Als de vorst niet te lang voortduurt, kan de planning om het schip in juli te water te laten, worden gehaald. Tot dat moment is er nog 2000 mensuur arbeid nodig. ,,De bodem van het schip moet twee maanden worden bevochtigd. Doordat het schip op de kant staat, is het hout droog en dus gekrompen. Hierom zijn niet alle planken vastgezet. Dit gebeurt na het uitzetten met 2500 eikenhouten pennen.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC  
— Stoomsleper Noordzee krijgt geld van WaddenfondsIn de Museumhaven van Den Helder ligt de oude stoomsleepboot Noordzee. Dit schip wordt opgeknapt zodat toeristen de oude sleper kunnen bezichtigen. Deze klus kost ruim 230 mille, het Waddenfonds draagt bijna 94 mille aan bij zo werd gisteren bekend gemaakt.

In het totaal steekt het Waddenfonds 1,9 miljoen euro in zogenoemde ’duurzame recreatie en toerismeprojecten’ in het waddengebied. Texel krijgt ruim 1,7 miljoen euro. Het meeste geld gaat naar Ecomare voor de ontwikkeling van de Werelderfgoed Waddenzee Experience en Museum Kaap Skil in Oudeschild voor een nieuw project over scheepswrakken en de Gouden Eeuw. Die krijgen ieder een half miljoen.

Daarnaast gaat er nog eens 310.000 euro naar een te realiseren Natuurbeleefcentrum aan de rand van natuurgebied Waalenburg. De verdere toeristische ontwikkeling van de Hoge Berg mag vervolgens rekenen op 410.000 euro.
— HISWA tentoonstelling AmsterdamVandaag opent de HISWA haar deuren in Amsterdam, met een nieuw elan. De HISWA vindt plaats van 7 t/m 11 maart. Er is veel aandacht voor fun, gadgets en lifestyle. De Funsport Xperience zal dit jaar twee maal zo groot zijn. De uitdaging is ook voor de HISWA om jonge mensen te interesseren voor de watersport.

Ook de Hiswa heeft last van de vergrijzing. De bezoekersaantallen lopen terug. In 2002 bezochten nog ruim 72.000 mensen het jaarlijks terugkerende evenement. Vorig jaar waren dat er 35.000 en voor dit jaar rekent de organisatie ‘met een vernieuwde opzet’ op een lichte stijging van de bezoekersaantallen.

De Hiswa Klassiek is niet meer aanwezig in Amsterdam, hoewel er nog enkele standhouders zijn welke ook producten voor klassieke schepen aanbieden. Op het ‘Mainstage’ zijn verschillende presentaties, waarvan enkele interessant voor liefhebbers van klassiek:

 - donderdag 8 maart om 12:00 uur: De jonge maritiem archeoloog Robert de Hoop werkt momenteel aan het duikproject voor de Engelse kust naar het VOC schip de Rooswijck

 - vrijdag 9 maart, 12:00 uur: Gerenommeerde beeldsnijders Isabel Vicente en Eelco Roden van Reudenroos geven een demonstratie houtsnijden op het podium, waarbij het publiek vragen kan stellen.

 - zaterdag 10 maart, 12:00 uur: Vaste Spiegel-medewerker Peter Fokkens doet verslag van de bijzondere reis die hij maakte aan boord van de Wylde Swan met Amerikaanse jongeren.
Hier vind je alle info over de HISWA 
— Vaar tweede paasdag gratis mee op zeilschipKampen staat het gehele paasweekend van 30 maart tot en met 2 april in het teken van Sail Kampen 2018. Het nautische evenement start op vrijdagavond met een vlootschouw waarbij alle deelnemende schepen de stad binnenvaren. Het hele weekend zijn de zeilschepen uit binnen- en buitenland te bewonderen aan de kade. Ook in de rest van de stad komt het nautisch en cultureel erfgoed, waar Hanzestad Kampen zo trots op is, tot leven.

Lezers van de Stentor maken kans om op 2 april mee te varen met de vijftig meter lange driemaster Willem Barentsz. Het schip werd in 1931 gebouwd in Groningen en vervoerde jarenlang zijn vrachten op de Oostzee. “In de jaren tachtig werd de Willem Barentsz omgebouwd tot het schip zoals het nu is”, vertelt schipper en eigenaar Jeroen Mohrman. “De ruimen werden omgebouwd naar een luxe restaurant waar gasten heerlijk kunnen genieten tijdens hun tocht.”

Op tweede paasdag (2 april) vaart zeilschip Willem Barentsz tijdens Sail Kampen speciaal uit voor lezers van de Stentor. De vaartocht duurt ongeveer en uur en aan boord wordt u voorzien van een kopje koffie of thee.
Kijk hier voor meer informatie en het inschrijfformulier
— Conservering historische IJsselkogge vertraagdDe conservering van het middeleeuwse schip de IJsselkogge is vertraagd. Het dak van de loods waarin het schip ligt, is er in januari afgewaaid tijdens een storm. Op dat moment zou net begonnen worden met de conservering van het schip, maar dat moet nu wachten tot het dak gerepareerd is.

"We denken dat dat ongeveer in mei klaar zal zijn. Dus dan kunnen we in juni beginnen met de conservering", zegt Jan Vriezen van Batavialand tegen Omroep Flevoland. Hij schat de kosten van de reparatie op een halve ton.

"Het hout van het schip is verzadigd met water. Dat is geen goede conserveringsbasis", legt Vriezen uit. "De bedoeling is dat het besproeid wordt met polyethyleenglycol. Die vloeistof vervangt het water in het hout. Als dat proces voltooid is, heb je een stabiele geconserveerde situatie en kan het schip tentoongesteld worden."

Beschermlaagje
Omdat het dak van de loods open is, werd het schip de afgelopen dagen natgehouden om het te beschermen tegen de vrieskou. De methode lijkt op de manier waarop tuinders hun bloesem beschermen tegen vorst. Het dunne laagje water bevriest en vormt zo een beschermlaag. "Daardoor blijft het vocht binnen het hout heel goed bewaard", zegt Vriezen.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS  Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Schepencarrousel nu ook ligplaatsen in Rotterdam


 
Rotterdam heeft op diverse plaatsen in het Maritiem District (hart van Rotterdam, rondom de Oude Haven) en in Oud-Delfshaven tijdelijke ligplaatsen voor de Schepencarrousel. De ligplaatsen worden beheerd door Erfgoedhavens Rotterdam. Ligplaats en periode gaan in overleg.

Schepencarrousel maakt afspraken met schepen en havens voor flexibele tijdelijke ligplaatsen (max 3 maanden) voor historische schepen. Het betreft varende, bewoonde en goed onderhouden schepen welke ook hun verhaal willen presenteren.

Voordeel voor Schepencarrousel schepen:
 - tijdelijke ligplaats in hartje Rotterdam.
 - voor langere periode gereduceerd tarief in overleg.
Wil je deze ligplaats boeken? Klik hier voor het boekingsformulier
Zonder toestemming op de locatie aanmeren is niet toegestaan.
Kijk hier voor meer info 
— Honderd jaar Zuiderzeewet nodigt je uit14 juni 1918, de Zuiderzeewet wordt definitief vastgesteld. Het is de wet die ons land het meest gevormd heeft. De Zuiderzee wordt een meer. Bij dit historische moment wordt uitgebreid stilgestaan in 2018, in het hele gebied rondom de voormalige Zuiderzee, met diverse activiteiten.
Er is een groot evenement rond de viering 100 jaar Zuiderzeewet op 15 rn 16 juni 2018 in de Bataviahaven, Lelystad, met aansluiten de de Oldtimerdag.

Het beeld in de Bataviahaven moet het publiek “van Zee naar meer…” tonen. In 1918 was het water er voor de vissers, de vrachtvaarders en de beurtschepen. Daarna kwamen de werkschepen. Van de visserij en de veerponten bleven er slechts enkelen over. Het vrachtvervoer bleef maar werd gemotoriseerd.

Na het ontstaan van Markermeer, IJsselmeer en Randmeren nam de watersporter en de chartervaart bezit van dit water. Er ontstond vanaf de zeventiger jaren van de 20e eeuw een beweging om wat over was aan schepen te behouden en een nieuwe functie te geven: de botters, de oude bedrijfsvaartuigen, de klippers en aken. Ook kwamen er, mede dankzij de democratisering van het toerisme in de zestig en zeventiger jaren, heel veel schepen bij: de ronde en platbodemjachten die vaak als casco gekocht werden, de klassieke en moderne scherpe jachten, de vele motorjachten en zeilbootjes die bezit namen van de Randmeren en nog niet zo lang geleden ook de ‘sloepen’.

Om “van Zee naar meer…” 100 jaar Zuiderzeewet te tonen zijn oude bedrijfsvaartuigen uitgenodigd, baggermolens, hijskranen, meetschepen, vrachtvaarders alsmede de sleepboten. Daarnaast oude veerschepen en vissersschepen zoals de botters. De tweede helft van de 20e eeuw is te zien door de aanwezige VSRP schepen: bollen, aken, jollen en schouwen. Ook de VKSJ vloot, de ‘Oude Glorie’ en niet te vergeten de reddingboten tonen het “meer”.

We verwachten nu al vele historische schepen: De Hydrograaf, De NH1, de stoombaggermolen Friesland, diverse historische sleepboten, reddingboten, de Doris Rijkers, ronde en platbodemjachten.

Als deelnemer ben u gedurende het evenement geen liggeld verschuldigd (van donderdag t/m zaterdag)*. Tevens krijgt elke deelnemer op zaterdag een captainsdiner aangeboden door de organisatie.
Voor meer info en aanmeldformulier kijk je hier
— Halve Maen zoekt enthousiaste vrijwilligersHeb jij een passie voor het werken met mensen en interesse in de maritieme geschiedenis? Word  je blij van de wind in je haren en het klotsen van water? Sluit je dan snel aan bij het vrijwilligersteam van Nederlands enige zeilende 17e –eeuwse replica: VOC-schip de Halve Maen anno 1609.  Op 7 april start het nieuwe vaar- en bezoekseizoen.

Waar kom je terecht?
Je sluit je aan bij een enthousiast team van meer dan 80 enthousiaste vrijwilligers die op heel veel verschillende manieren aan het schip bijdragen. Tijdens de kennismakingsperiode loop je mee als gids of host. Daarnaast bieden we je workshops en trainingen en veel gelegenheid om jezelf te ontwikkelen.

Wat bieden wij?
Wij bieden je een kleine vrijwilligersvergoeding per uur en een bescheiden reiskostenvergoeding wanneer je van buiten Hoorn komt. Ook is het voor iedereen mogelijk om deelgenoot te worden van het zeilende schip.
In maart 2018 zijn er diverse trainingen en bijeenkomsten om de vrijwilligers voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Wanneer je je nu aanmeldt, kun je meteen van start.

Voor meer informatie kijk je hier
— Museumhaven Amsterdam bij AT5De Amsterdamse stadszender AT 5 besteedde op 22 februari voor haar programma-item 'Straten van Amsterdam' aandacht aan de Amsterdamse Museumhaven. Mooie beelden vanaf de Nemo van de Museumhaven en het tegenoverliggende scheepvaartmuseum. Enkele prominente bewoners van de haven konden hun zegje doen en ook aan de geschiedenis van het Oosterdok werd aandacht besteed door bestuurslid Titus Dekker onder wiens redactie een aantal jaren geleden een boek over die geschiedenis verscheen.
De aflevering is hier terug te zien
— Oldtimer weekeinde MoerdijkAlhoewel er nog een tijd te gaan is, hier alvast de aankondiging van het oldtimer weekend van 25 en 26 augustus te Moerdijk

Tijdens dit weekend is er een diverse verzameling mobiel erfgoed in dit west Brabantse dorp aanwezig, aangevuld met een nostalgische kermis en braderie. Om het mobiel erfgoed compleet te maken ondersteunt regio zuid van de LVBHB dit jaar de organisatoren van dit weekend door ook het varend erfgoed naar Moerdijk te krijgen. Hiermee kunnen we gelijk onze schepen  onder de aandacht brengen bij de gemeente Moerdijk, die plannen heeft om de haven van Moerdijk een refit te geven.

Varend erfgoed
Misschien liggen daar mogelijkheden voor onze schepen. Ook proberen we aandacht te schenken aan schepen die een historische band hebben met Moerdijk of directe omgeving. Onze aanwezigheid zal een onderdeel zijn van het programma wat door de organisatie van het oldtimer weekend wordt neergezet. Wel proberen we, op zaterdag avond, een soort samenzijn van de schippers, de organisatie en de gemeente te organiseren met wat eten en drinken. Mogelijk zal een nostalgische poffertjes kraam hier voor het decor zijn. Hierover zullen we later aan de deelnemers nog de nodige informatie verstrekken.
Kijk hier voor meer info  
— Lezing: “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart”


Foto: familiealbum van de heer Oosterlee

Willem Oosterlee geeft in Museumwerf Vreeswijk op 21 april wwn lezing over “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart”
Geboren en getogen binnen schipperskringen kreeg Oosterlee de kleine beroepsvaart met de paplepel ingegoten. De schepen waarmee hijzelf, zijn ouders en grootouders voeren, illustreren de ontwikkelingen in de regionale binnenvaart door de tijd. In zijn dialezing met veel mooie oude foto’s, reist Oosterlee met de familieschepen mee door de tijd. Hij doet vooral het Westland aan en het gebied rond Maassluis, terwijl hij onderweg smakelijk vertelt.

Willem Oosterlee is gepensioneerd schipper maar nog steeds werkzaam op het water als pontbaas op de Vrevia, het fiets-/voetveer tussen Vreeswijk en Vianen.

Programma:
13.00 – 13.30 uur    Ontvangst bezoekers in het Theehuys
13.30 – 14.30 uur    Lezing “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart” door Willem Oosterlee in de Expositieruimte
14.30 – 14.45 uur    Pauze in het Theehuys
14.45 – 15.45 uur    Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte
15.45 – 17.00 uur     Napraten voor de liefhebbers in het Theehuys Sluiting

Toegang:  € 5,00 p.p. (incl. twee kopjes koffie/thee)

I.v.m. voorbereidingen graag tijdige aanmelding via museumwerf@museumwerf.nl .
Voor info en routebeschrijving kijk je hier.
— Stoomschip Succes behouden voor NederlandSalon Stoomschip Succes is verkocht. Het schip lag sinds 2012 te koop en werd onlangs op een veiling gekocht door Rederij Belle uit Muiden. Dit bedrijf exploiteert 4 luxe salonboten eb de Lemsteraak Grote Jager.


De oorspronkelijke stoomsleepboot

Salon Stoomschip Succes werd in 1897 als Rijn-stoomsleper gebouwd door de bekende Nederlandse scheepsbouwer Boele in Bolnes (Ridderkerk). Met zijn 40 meter is het ook nog eens een van de de langste stoompassagiersboten ooit in ons land gebouwd.

Tot 1994 werd er gebouwd aan het schip. Het oorspronkelijke casco werd tot op de waterlijn afgebroken en opnieuw opgebouwd. De stoomkamers werden volledig gerestaureerd en negen jaar later was ss Succes het oudste en grootste schroefaangedreven salonstomer van Nederland.

Met het oog op een nieuw bestaan als nostalgisch passagiersstoomschip met authentiek karakter kreeg het bij de herbouw onder meer een verhoogde boeg en een tweede dek. Later werd de Succes ook voorzien van een dieselmotor met een eigen derde schroef(as), zodat er zowel op stoom als met een dieselmotor kan worden gevaren. Tegelijkertijd werden de branders van de stoomketel geschikt gemaakt voor het stoken van dieselolie in plaats van zware stookolie.
— Linquenda 2 maakt water in HellevoetsluisMaandagmorgen 5 maart omstreeks 7.00 uur is de brandweer druk geweest met het reden van de Linquenda 2. Het schip maakte water en licht aangemeerd aan een steiger in de haven bij de Tramhaven in Hellevoetsluis.

Er is alarm geslagen toen het schip al aardig gezonken was. Gelukkig was er niemand aan boord. De brandweer heeft met dompelpompen het water uit het ruim gepompt. De oorzaak van de lekkage was nog niet bekend. De Linquenda 2 is een zeilend binnenvaartschip uit 1914.

De Linquenda 2 is een zeilend klipperaak uit 1914, en tegenwoordig een charterschip.
— Havenkranen Laakhaven worden monumentDe twee havenkranen in de Laakhaven krijgen een tweede leven. Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) meldt dat de kranen worden geconserveerd en een gemeentelijk monument worden.

Peter Bos van de Haagse Stadspartij stelde vorig jaar voor de kranen te bewaren en is dan ook blij met deze uitkomst van de gemeente. ,,Fantastisch dat deze havenkranen nu ook blijven staan. Het is markant industrieel erfgoed en herinnert aan het industriële verleden van Laakhaven. Volgens kenners behoren de kranen tot de mooiste voorbeelden van havenkraanarchitectuur.''

De havenkranen worden komend voorjaar eerst grondig schoongemaakt en opgeknapt. De kranen zijn tot monument uitgeroepen vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van industrieel erfgoed uit de jaren zestig. Ook cultureel vlak kennen de kranen hun waarde door de havengebonden activiteiten van de haven. Het zijn de laatste twee oorspronkelijke kranen van de Laakhaven.
Lees het gehele artikel op de bron: AD 
— Stichting koopt Dokkumer wedstrijdskûtsjeDOKKUM – Het bestuur van de Stichting Skûtsje Stêd Dockum heeft het wedstrijdskûtsje, waarmee ze vorig jaar zijn gepromoveerd in de IFKS, officieel gekocht.

Vorig jaar huurde de stichting dit skûtsje om uit te proberen hoe het zou bevallen. ,,Al snel bleek het een schip met potentie te zijn. We presteerden uitstekend tijdens de verschillende wedstrijden, met schipper Kees van der Kooij aan het roer. Daar kwam ook nog eens de ontdekking bij, dat dit een echt Dokkumer skûtsje bleek te zijn’’, vertelt Heidstra. In goede harmonie met de voormalige eigenaren sloot het bestuur een voor beide partijen prima overeenkomst.

Niet alleen voor de stichting is de koop een ‘boppeslach’, maar zeker ook voor de familie Van der Werf, van wie dit skûtsje ooit is geweest. De familie heeft tachtig jaar lang gedacht dat ‘hun skûtsje’ niet meer bestond. Tot vorig jaar. ,,We vinden het geweldig dat de Stichting het skûtsje op deze manier een nieuwe toekomst geeft’’, aldus Sytse van der Werf uit Dokkum wiens vader is geboren op het schip. Heidstra geeft aan het erg belangrijk te vinden dat de historie van het skûtsje bewaard blijft. ,,Daarom wordt de naam vanaf nu ook weer veranderd in Ebenhaëzer, zoals de eerste eigenaar – Sybren van der Werf – dat in 1907 bedacht heeft.’’ Voor de familie is het in ere herstellen van de naam een wens die uitkomt.

Vlak voor de overdracht is het skûtsje nog ingekort om te voldoen aan de Europese regelgeving. Ook de komende tijd moet er nog het nodige onderhoud aan het skûtsje gepleegd worden. Verder wil het bestuur het skûtsje op termijn weer zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terugbrengen.
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwe Dockumer 
— Cursus zeilen voor landrottenDEN OEVER – Ben je jong en enthousiast en zou je wel eens willen leren zeilen? Ben je ouder en vraag je je af of je je nog thuis zal voelen op het water? Ben je een landrot en heb je altijd al willen leren zeilen? Heb altijd al eens op een platbodem willen varen? Pak dan nu je kans!

Komende zomer wordt er op het Wieringer Skuutje WR60 een cursus gegeven speciaal voor diegenen die geen of nauwelijks zeilervaring hebben.

Speciaal voor deze groep worden er op het Skuutje op dagen in het weekend in mei, juni en juli een 6- tot 8-tal bijeenkomsten van 2 tot 3 uur georganiseerd. Het maximaal aantal deelnemers is 6. De kosten voor deelname aan alle bijeenkomsten bedraagt € 60,-.

Deze activiteit is uitdrukkelijk niet bedoeld voor personen die al zeilervaring hebben. Deze zijn van harte welkom op de vaarmomenten die de werkgroep ‘Reilen & zeilen met het Skuutje’ wekelijks al organiseert, meestal op de donderdagavond.
Ben je geïnteresseerd meld je dan vrijblijvend aan voor de informatiebijeenkomst op 15 maart bij Tjeerdo Wieberdink (tjeerdo@wieberdink.nl, 06-20 13 53 37)
— Gezonken vliegdekschip uit WO II gevondenBijna 76 jaar nadat het in de Tweede Wereldoorlog tot zinken was gebracht, is het Amerikaanse oorlogsschip USS Lexington teruggevonden. Onderzoekers ontdekten het wrak op de zeebodem ruim 800 kilometer uit de oostkust van Australië. Op onderwaterbeelden is duidelijk een boordkanon te zien en een naamplaat van het vliegdekschip. Ook brengen de onderzoekers een vliegtuig dat aan boord was in beeld.

De USS Lexington, bijgenaamd Lady Lex, zonk in mei 1942 bij de Slag in de Koraalzee. Het werd getroffen door Japanse bombardementen.

De Amerikaanse marine verloor bij de Slag in de Koraalzee nog twee andere schepen, maar wist wel de opmars van de Japanners in de Grote Oceaan te stoppen. Het was bovendien de eerste zeeslag tussen vliegdekschepen én de eerste waarin de tegenstanders elkaar niet in het vizier hadden. De strijd werd via de lucht gevoerd.

De onderwateronderzoekers werken in opdracht van miljardair Paul Allen. De 65-jarige Allen is de zoon van een WO2-veteraan en kocht een speciaal schip om historische scheepswrakken te zoeken. Hij vond al eerder oorlogsschepen in de diepzee, zoals vorig jaar de USS Indianapolis. De miljardair is niet alleen geïnteresseerd in oorlogsschepen, hij is ook eigenaar van een museum vol met militaire vliegtuigen en rijdend materieel.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Wie doet er mee in Broodfonds?

Overig nieuws:

— Keurmerk helpt klant bij juiste scheepskeuze
— NAUPAR introduceert een nieuw commissiesysteem:
    vanaf 9%

— Zeilchartervaart kan tot mei terecht op Ruijterkade

— Nieuwe kans ‘zeilhaven’ Amsterdam

— ‘Mooi verbouwde klippers en tjalken’
— Werelddamtop op charterschepen in Franker

— Vaar tweede paasdag gratis mee op zeilschip

— Linquenda 2 maakt water in Hellevoetsluis
— Hollandse Helden racen mee tijdens TSRH2018

— ‘Nog veel bij te schaven aan beroepskwalificaties’

— Terschelling neemt stijging zeespiegel bloedserieus
— IJsselmeervissers willen compensatie voor zandwinning en
    windmolens


— Schoener Eldorado gaat naar de veiling

— Nieuwe sneldienst Ameland heet Fostaborg
— Sterke toename mosselbanken in Nederlandse Waddenzee


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN