Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 162, 21 feb. 2018
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENBureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs

Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards
Next Generation Shipyards

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Maritiem Museum Rotterdam verrast door BankGiro Loterij
— Lezing over Groninger steilsteven op 7 maart
— CvO deadline krijgt misschien wat ruimte

— Delfzijl gaat voor DelfSail in 2022

— CDA wil ligplaatsen voor museumboten in Almere
— Foto van de week

— Biddag voor de Visserij op Urk

— Friesland stelt vaarverbod in vanaf zaterdag
— 600 jaar Kolhorn: zeilwedstrijd op het Kolhornerdiep

— Sleepvaartmuseum schrijft LEGO-wedstrijd uit

— Boothuis voor eeuwoude snikke
— Lezing ‘Verdronken dorpen en de Zuiderzee’

— Prehistorisch peddelen in Vlaardingen

— Knopen, steken en splitsen in de voorjaarsvakantie
— Pot Scheepvaart Delfzijl viert eeuwfeest

— Schipper Jouster Skûtsje stapt op

— 100 Jaar Zuiderzeewet; 15-16 juni
— NAP bestaat 200 jaar— Maritiem Museum Rotterdam verrast door BankGiro LoterijHet Maritiem Museum Rotterdam is vrijdag 16 februari is voortaan vaste partner is van de Bankgiro Loterij. Dave Von Raven van de band ‘The Kik’ reikte een cheque van 200.000 euro uit aan Frits Loomeijer, Algemeen Directeur van het Maritiem Museum. De schenking betekent dat het museum voortaan jaarlijks op dit bedrag van de BankGiro Loterij kan rekenen.

De verrassing van de BankGiro Loterij betekent veel voor het Maritiem Museum. Algemeen Directeur Frits Loomeijer: “Na de enorme eenmalige schenking die we in 2016 ontvingen voor de realisatie van de Offshore Experience, is dit blijvende partnerschap een fantastische opsteker voor het museum. Omdat de bijdrage voortaan structureel is, kunnen we als museum onze horizon enorm verbreden.”

In 2016 ontving het Maritiem Museum een extra schenking van 600.000 euro voor de ontwikkeling van de Offshore Experience. Deze hit-expo heeft het afgelopen jaar meer dan 200.000 bezoekers getrokken. Dankzij de steun van de BankGiro Loterij blijft cultuur en cultureel erfgoed behouden en toegankelijk voor een breed publiek.

— Lezing over Groninger steilsteven op 7 maartAan de hand van oude foto’s en ansichtkaarten neemt Harry de Groot u op 7 maart mee terug in de tijd, hij laat beelden zien van het schippersleven zoals onze ouders en grootouders dat hebben geleefd.

Onder de titel “De Groninger Steilsteven – van lastdrager tot woonschip” staat een binnenschip centraal dat aanvankelijk als zeilschip werd gebouwd maar al snel evolueerde naar motorische voortbeweging, hetzij met een ingebouwde motor hetzij door middel van een zijschroefinstallatie of opduwer.

Getracht wordt een beeld te schetsen van de producten van verschillende werven, maar ook het leven aan boord en de reizen die werden gemaakt. Werd de steilsteven vaak gezien als een schip voor de provinciale vaart, de geschiedenis laat zien dat heel Europa het werkterrein van deze handige scheepjes werd. Door schaalvergroting werden ze uiteindelijk uit de markt gedrukt en dienden nadien vaak tot woning van de oud-schipper. Studenten en andere woningzoekenden waren graag bereid de schepen over te nemen waardoor er nog veel steilstevens in grachten en havens terug zijn te vinden. Gelukkig is een flink aantal door hun eigenaar in oude staat terug gebracht en staat te boek als ‘varend erfgoed’.
Lees het gehele artikel op de bron: de Binnenvaart
— CvO deadline krijgt misschien wat ruimteILenT is onder andere verantwoordelijk voor het toezicht op de scheepvaart. Zij gaan over het CvO voor pleziervaartuigen langer dan 20 meter, of met een blokmaat van 100m2 (L x B x D ). De schepen die voor 30 december 2018 zijn gecertificeerd kunnen dit doen onder de overgangsregeling ‘klaarblijkelijk gevaar’. Keuring na 2018 kan alleen nog onder zwaardere nieuwbouweisen.

ILenT heeft de certificering overgelaten aan drie keurende instanties: NBKB, BSC en Register Holland. Daar wordt het aantal aanvragen nu zo hoog dat de einddatum van 30 december niet voor alle schepen gehaald kan worden. Niet alleen zijn er te weinig keurmeesters, ook de werven en scheepsbouwbedrijven hebben onvoldoende tijd.

Daarom gaat ILenT bij de minister pleiten voor een kleine uitloop in deze deadline. Hun voorstel houdt in dat schepen die vóór 1 november aanmelden voor certificering een verklaring kunnen krijgen dat zij bezig zijn met het verkrijgen van het CvO. Daarmee mogen ze blijven varen, en krijgen ze de tijd voor certificering tot een vooraf afgesproken datum. Zo kunnen ze dan nog onder de lichtere eisen worden gekeurd.

Dit is op dit moment alleen nog een voorstel aan de minister, deze moet dit goedkeuren en ook Brussel zal het moeten accepteren. Als deze ruimte er komt lees je dat natuurlijk in de Scheepspost.
— Delfzijl gaat voor DelfSail in 2022Delfzijl Delfzijl krijgt in 2022 zijn zevende DelfSail. Daarbij wil de havenstad voor het eerst in ruim dertig jaar ook weer gastheer zijn voor de internationale Tall Ships’ Race. De stichting DelfSail heeft de knoop doorgehakt, zegt voorzitter Jan Koolhof. Er komt een zevende editie van het maritieme festival nu de stichting – met nog vier jaar te gaan – al zicht heeft op de helft van de benodigde 2 miljoen euro.

Volgens het vaste vijfjaarsrooster zou DelfSail in 2021 weer worden gehouden. De stichting neemt echter een jaar extra omdat ze wil aanhaken bij de jaarlijkse Tall Ships’ Race van de Sail Training International. Als wedstrijdhaven is Delfzijl verzekerd van de komst van tientallen klassieke tallships die meedoen aan de zeilrace. Voor het laatst lukte het in 1991 om het deelnemersveld met ’s werelds grootste zeilschepen binnen te halen.

Koolhof is optimistisch over de missie. Ook Den Helder zou de race in 2021 of 2022 willen ontvangen. „Ik geef ons 90 procent kans”, zegt de DelfSail-voorzitter. „We hebben natuurlijk al zes keer laten zien dat we in Delfzijl een groot feest kunnen neerzetten.”

Cruciaal voor het besluit op te stomen naar de zevende editie, is volgens Koolhof de bijval van zowel provincie als gemeente. „Zonder hen zouden we moeten stoppen. Nu ligt er een stevig fundament, met ook vaste partners als de Rabo, rederij Wagenborg en het Chemiepark.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— CDA wil ligplaatsen voor museumboten in AlmereCDA Almere wil een deel van de ligplaatsen in de Almeerse Havenkom reserveren voor museumboten van de Federatie Varend Erfgoed Nederland. Dat zou de haven sieren en leuk zijn voor inwoners en bezoekers. Er zijn volgens de partij te weinig ligplaatsen voor deze schepen.

"Er zijn allerlei prachtige boten in Nederland. Het zou de haven sieren als deze schepen daar kunnen liggen en Almeerders er een kijkje kunnen nemen", zegt raadslid Johan van der Kroef

In de havens van Leeuwarden en Hoorn liggen volgens de christelijke partij ook zo'n 5 a 6 boten. Dat zou het CDA ook graag in Almere zien. Het voorstel wordt donderdagavond op de Politieke Markt besproken.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland  
— Foto van de week

Iedereen kan zijn of haar foto insturen voor de foto van de week. De mooiste, meest bijzondere of meest actuele wordt geplaatst.
Hieronder een foto van James Higson, van schepen in Zaandam. De foto is uit 1904 en te vinden in het RijksmuseumKlik hier voor de foto in groot formaat 
— Biddag voor de Visserij op Urk


De haven van Urk op de Biddag in 1932 met links de Noordzeebotters en rechts de Zuiderzeevloot.

Urk heeft sins 1849 een biddag voor de visserij. Urkers komen op die dag in een kerkdienst bij elkaar om te bidden om Gods zegen voor de visserij. Al sinds 1849 kennen ze daar op de tweede woensdag in februari de “Biddag voor de Visserij”. Deze dag in februari, ooit ingesteld op voorstel van Ds. Nentjes door de kerkenraad van de Christelijk Afgescheiden Gereformeerde gemeente, is eigenlijk logischer dan die in maart, voor de vissers althans.

Vroeger kwamen de vissersschepen, vooral zeilschepen, met Kerst naar huis. Om dan vervolgens ongeveer 6 weken op Urk te blijven liggen. Vaak was de Zuiderzee in die tijd dicht gevroren en werd er in de winter niks gevangen. Geen verdiensten en bittere armoede hebben bijgedragen aan het ontstaan van deze biddag in februari. Om aan het eind van die magere periode een biddag voor de visserij in te stellen was dus logisch, ook met het oog op het nieuwe visseizoen.

Hoewel ontstaan halverwege de 19e eeuw is het belang van de biddag, de woensdag in de “bidweek”, zoals ze het op Urk noemen, hedendaags nog steeds enorm groot binnen de Urker gemeenschap. Alle scholen, winkels, bedrijven en rijksinstellingen zijn die dag gesloten. De Urker vissersvloot ligt voor de kant, weliswaar niet allemaal meer in de haven van Urk maar veelal in de Noordzeehavens Harlingen, Delfzijl en IJmuiden. Nee, geen Urker waagt het om die dag uit te varen want dan val je echt buiten de boot en vreest men de zegen te missen. De hele week wordt niet gevist maar op de andere weekdagen buiten de woensdag worden wel reparaties aan het schepen verricht.
Lees het gehele artikel op de bron: MijnZuiderzee 
— Friesland stelt vaarverbod in vanaf zaterdagOm de ijsaangroei te bevorderen, stelt de provincie op zaterdag 24 februari een vaarverbod in. Dat meldt de provincie in een vooraankondiging. Het vaarverbod is ook noodzakelijk om oevers en kaden te beschermen. Het gaat zaterdagmiddag in om 17:00 uur. Het is meer dan vijf jaar geleden dat er een vaarverbod was in Fryslân.

De provincie vraagt aannemers om het drijvend materieel uit het water te halen. Het verbod geldt niet voor alle Friese wateren. Onder andere het Van Harinxmakanaal en de vaarwegen naar Drachten, Heerenveen en Sneek zijn uitgezonderd.

 - “Russische kou tot begin maart"
Weerman Piet Paulusma zegt dat er volgende week op natuurijs geschaatst kan worden. Volgens hem komt er in de nacht van zondag op maandag koude lucht vanuit Rusland onze kant op. Paulusma voorspelt winterweer, met nachten matige tot strenge vorst. Ook overdag liggen de temperaturen onder het vriespunt. Deze koudeperiode kan tot begin maart aanhouden, denkt hij. Paulusma heeft het over 'een serieuze winterperiode'.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— 600 jaar Kolhorn: zeilwedstrijd op het KolhornerdiepIn de kerkklok van Kolhorn staat het jaartal 1418 gegraveerd. Voor Kolhorners het teken om dit jaar te vieren dat Kolhorn 600 jaar bestaat. Kolhorn lag ooit aan de Waddenzee, later aan de Zuiderzee, maar nu is het dorp centraal gelegen in de Kop van Noord-Holland. Een dorp met een haven en een rijke scheepvaart en visserij geschiedenis.

De ansjovisjol KH44 is een van de laatste vaartuigen uit deze geschiedenis. De jol is gebouwd in 1899/1900 in opdracht van Kolhorner Cornelis Bood. Ze vaart nog steeds vanuit deze haven. In 1900 voor de ansjovis en zuiderzeeharing, nu voor toeristen door rondvaarten te maken op het Kolhornerdiep.

Ter ere van 600 jaar Kolhorn is een koepelorganisatie in het leven geroepen, waarin de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn, eigenaar van de KH44, zitting heeft. Vanuit deze koepel organiseert de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn dit jaar van 29 juni tot en met 1 juli zeilwedstrijden voor varend erfgoed op het Kolhornerdiep. Met name de schepen van de zeilende visserij worden uitgenodigd.

Het programma ziet er als volgt uit:
Vrijdag 29 juni in de loop van de dag aankomst in Kolhorn. ’s Avonds is de Nachtmarkt van Kolhorn (250 marktkramen langs de haven en door het dorp, duizenden bezoekers.)
Zaterdag 30 juni zeilwedstrijden op het Kolhornerdiep die wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.

Bemanningsleden zonder slaapplek kunnen overnachten in of nabij de kerk: op de lange laag. Geen liggeld verschuldigd gedurende het evenement. Voor de gezamenlijke maaltijd zijn wij op zoek naar sponsoren.

Kolhorn is vanaf het IJsselmeer bereikbaar via Den Oever (met een prachtige stuk door het Robbenoordbos) of via Medemblik. In beide gevallen worden drie sluizen gepasseerd en zak je ruim 5 meter de Wieringermeer in. Deze routes vereisen wel een gestreken mast. Via Den Helder is Kolhorn met een staande mast te bereiken.
Opgeven voor 1 juni 2018 bij Hans Evenhuis of Frans Schepers via e-mailadres contact@kh44.nl of bellen naar 06 51 53 52 73.— Prehistorisch peddelen in VlaardingenElf meter lang en uit een dikke, Duitse eik gesneden. In Vlaardingen is vrijdagmorgen een replica van een prehistorische kano te water gelaten. De oorspronkelijke boot werd in 2005 gevonden in Vlaardingen-West en ligt in het plaatselijke museum. Het gaat om de langste prehistorische kano die ooit in Nederland werd aangetroffen.

Leerlingen van basisschool De Hoeksteen maakten de eerste peddeltocht met de replica. Het is de bedoeling dat de kano vaker gebruikt gaat worden voor geschiedenisonderwijs.

Archeologen van de Universiteit Leiden zijn vanaf augustus 2017 bezig geweest om de boot na te maken. Ze gebruikten daarbij gereedschap zoals dat ook in de IJzertijd gebruikt werd.
Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond   


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
— Sleepvaartmuseum schrijft LEGO-wedstrijd uit


Detail van een LEGO model van de Zwarte Zee

Vanaf 2 juni 2018 vindt in het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis een tentoonstelling plaats van modellen van sleepboten, gebouwd met LEGO® of soortgelijke bouwblokjes.

Waar modelbootbouwers traditioneel aan de slag gaan met hout en lijm is in de afgelopen decennia het bouwen met plastic bouwblokjes, zoals die van LEGO, aan een gestage opmars begonnen. Diverse rederijen hebben inmiddels de gewoonte om van hun schepen speciale bouwsets te laten ontwerpen of om een fraai LEGO-model van hun schepen in hun kantoren tentoon te stellen.

Reden genoeg voor het Sleepvaartmuseum om, van 2 juni tot en met 23 september 2018, een wisseltentoonstelling in te richten, geheel gewijd aan modellen van sleepboten gemaakt van LEGO of andere plastic bouwblokjes. Ter ere van deze tentoonstelling schrijft het museum een wedstrijd uit. Wie maakt het mooiste zelfontworpen model van een sleepboot, duwboot, bevoorradingsschip of bergingsvaartuig?

De wedstrijd kent drie leeftijdscategorieën: 0 t/m 11 jaar, 12 t/m 17 jaar en 18 jaar en ouder. Als richtlijn voor de afmetingen geldt 50 cm lang bij 20 cm breed. Gelijkenissen met bestaande schepen zijn toegestaan maar originaliteit wordt beloond. De winnende modellen krijgen een ereplaats op de tentoonstelling en natuurlijk worden de beste inzendingen ook met diverse prijzen beloond.
Kijk hier voor meer informatie en het aanmeldingsformulier.
— Boothuis voor eeuwoude snikkeZandpol/Nieuw-Dordrecht – Als alles meezit dan heeft de 111 jaar oude snikke Johannes Veldkamp vanaf 2019 een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd. De gelijknamige stichting wil een boothuis aanleggen bij Oranjedorp. Een vergunningsaanvraag is inmiddels ingediend.

De snikke, een in 1907 gebouwde Groningse trekschuit, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware blikvanger op de kanalen van Zuidoost-Drenthe. Tot ongeveer het midden van de vorige eeuw werd het authentieke vaartuig gebruikt voor het transport van mensen, vee, turf en goederen. In die tijd werd ze nog met menskracht en later ook met paarden door het water voortgetrokken. Tegenwoordig heeft een motortje de voortstuwing voor zijn rekening genomen. Sinds 2007 glijdt de snikke weer over het water, nu enkel nog voor pleziertochtjes tussen maart en december. Echter, een belangrijke toevoeging ontbreekt nog.

Uitkomst
Al sinds 2013 maakt de stichting zich sterk voor de bouw van een boothuis voor de Johannes Veldkamp. ‘Het vaartuig ligt buiten het seizoen afgemeerd in het Stieltjeskanaal, vlakbij Museum Meringa in Zandpol’, aldus secretaris Adrie Jeroense. De stalling in de open lucht brengt vaak veel onderhoud en dus meer kosten met zich mee. Een boothuis bij Oranjedorp kan daarom uitkomst bieden. ‘Op nog geen 25 meter afstand hebben we daar ook een opstapplaats. Voor ons dus een ideale stek om de boot te stallen.

Scheepsluiken
Het onderkomen voor de boot wordt opgetrokken uit hout, waarbij enkele oude scheepsluiken het dak straks sieren. Het bouwwerk wordt drijvend, zodat er ook eens uitgeweken kan worden naar naburige haventjes. ‘Voor onderhoud heb je onder meer elektriciteit nodig. Langs het kanaal wordt dat lastig’, verklaart Jeroense.
Lees het gehele artikel op de bron: Emmen.nu 
— Lezing ‘Verdronken dorpen en de Zuiderzee’Honderden jaren lang was het gebied dat vandaag de dag bekend staat als de Noordoostpolder onderdeel van de Zuiderzee: een binnenzee in het hart van Nederland, in verbinding met de Wadden- en Noordzee.

Wat veelal onbekend is, is dat het Noordoostpoldergebied in de Late Middeleeuwen (1000 – 1500 na Christus) weliswaar onder invloed van de Zuiderzee stond, maar voor een groot deel bestond uit bewoond land. In historische bronnen duiken bijvoorbeeld plaatsnamen op zoals ‘Veenhuijzen’, ‘Marcnesse’ en ‘Nagele’, die in verband worden gebracht met bewoning in het noordoostelijke deel van de Zuiderzee.

De huidige dorpen Nagele en Marknesse danken hun namen aan deze laatmiddeleeuwse voorgangers. Tot voor kort was het onduidelijk waar deze dorpen lagen, hoe de mensen in het dynamische gebied leefden en wat er precies is gebeurd met het landschap aan het eind van de Late Middeleeuwen.

Tijdens de lezing wordt hierop ingegaan door maritiem archeoloog Yftinus van Popta: hij presenteert nieuwe inzichten die zijn ontstaan tijdens zijn promotieonderzoek, waarin archeologische, historische, geologische en ruimtelijke gegevens zijn gecombineerd om een reconstructie te maken van de Noordoostpolder ten tijde van de Late Middeleeuwen.

Lezing door drs. Yftinus T. van Popta, Rijksuniversiteit Groningen,
Groninger Instituut voor Archeologie, Maritieme Archeologie
7 juni in Museum Nagele.   

  


— Knopen, steken en splitsen in de voorjaarsvakantieIn het Nationaal Baggermuseum wordt tijdens de voorjaarsvakantie een workshop knopen, steken en splitsen georganiseerd. Een knoop is een middel om van een touw een werktuig te maken. In de scheepvaart en de baggerwereld worden knopen op verschillende manieren gebruikt. Geen baggeraar kan zonder de kennis van knopen of steken die nodig zijn bij het afmeren van schepen of het hijsen van een vlag en het repareren van gebroken draden.

De jeugd, maar ook volwassenen, kunnen tijdens de voorjaarsvakantie in het Nationaal Baggermuseum aan de hand van voorbeelden en instructies leren hoe het werkt. Er is voldoende touw aanwezig om te oefenen. De workshop wordt gehouden op 24, 27 en 28 februari en 1, 2 en 3 maart van 14:00 tot 15:00 uur. Er is voldoende tijd over om in het Baggermuseum rond te kijken of de tentoonstelling “Building with Nature” te bezoeken waarin onder meer de Marker Wadden, de Zandmotor en het Wervenpark in Dordrecht te zien zijn.

De kennis van knopen, steken en splitsen is onmisbaar in de scheepvaart, maar deze techniek komt “aan de wal” evengoed van pas. Leuk om te leren. In het Baggermuseum “steek” je er altijd wat van op. Wie laat zien dat zij/hij het kan ontvangt het certificaat voor de beste knopenspecialist.
— Pot Scheepvaart Delfzijl viert eeuwfeest


De 130 ton stalen tjalk ‘Weldaad’, het begin van de rederij

DELFZIJL Met familie, vrienden en vele relaties vierde Pot Scheepvaart onlangs op gepaste wijze haar honderdjarig bestaan. Het was deze dag exact een eeuw geleden dat Daniël Pot (1892-1966) zee koos.

De in Delfzijl gevestigde rederij heeft, zoals het merendeel van de noordelijke scheepvaartbedrijven, haar roots in de turfvaart. Met de aankoop in 1918 van de in 1899 gebouwde 130 ton grote stalen tjalk ‘Weldaad’ (24,27 x 4,97 meter) begon de in de Groninger veenkoloniën en uit een familie van caféhouders en scheepsjagers geboren Daniël Pot, grootvader van de huidige directeur Daniël Pieter (Peter) Pot (1957), als particuliere wadvaarder. Geleidelijkaan werd een vloot opgebouwd, die anno 2018 uit elf schepen bestaat.

Ofschoon grootvader Jan Wicherts Pot (1838–1867) ooit schippersknecht was, was Daniël Pot voor de schippers uit de beginjaren van de vorige eeuw niet bepaald een varensman. Daniëls echtgenote, schippersdochter Zwaantiena de Boer, zag het daarentegen wel zitten met iemand uit het vooronder.

Voor een lading van 120 tot 125 ton dakpannen van Makkum naar het Deense Kolding werd de tjalk ‘Weldaad’ 5 februari 1924 voor de vrachtprijs van Hfl. 7,50 per ton bevracht door Egbert Wagenborg uit Delfzijl en de in Harlingen gevestigde C. Kuhlman. “Te leveren vrij in het schip en aan de losplaats weder vrij van de reling te laten halen, waarbij het schip niet verantwoordelijk is voor stukstal en breuk aan de lading”, aldus het charter. De bevrachtings-provisie bedroeg vijf procent en werd door de bevrachters Wagenborg en Kuhlman verdeeld. Voor Wagenborg betrof het haar eerste zeebevrachting. Nadat de ‘Weldaad’ in 1925 was verkocht, ging Daniël Pot vervolgens met de in 1905 gebouwde 200 ton grote tweemast motorzeilklipper ‘Disponibel’ verder.
Lees het uitgebreide artikel over rederij Pot op de bron: Noorderkrant — Schipper Jouster Skûtsje stapt opSchipper Dirk Jan Reijenga van het Jouster skûtsje is per direct schipper af. ,,De drive en het enthousiasme zijn verdwenen”, motiveert Reijenga uit Lemmer zijn vertrek.

Reijenga was sinds 2007 schipper op de Oeral Thús, het skûtsje van Joure. In 2015 werd Reijenga kampioen. Het kampioenschap van 2017 eindigde al na twee dagen voor het skûtsje van Joure. Reijenga en bemanning werden door de SKS gediskwalificeerd, omdat ze in de ogen van het verenigingsbestuur niet voldeden aan het Originaliteitsreglement van de SKS.

Reijenga zegt dat na elf schippersjaren ,,de drive en het enthousiasme zijn verdwenen. De Oeral Thús en alle mensen die Joure een warm hart toedragen, verdienen een schipperskinderen samen met zijn bemanning vol voor gaat. Daarvoor ben ik niet meer de juiste persoon.”
Lees het gehele artikel op de bron: LC Inmiddels heeft Oud SKS-kampioen Ulbe Rienksz Zwaga zich beschikbaar gesteld als schipper voor het Jouster SKS-skûtsje ‘Oeral Thús’. Zwaga was in 2017 de grote verrassing in de B-klasse van de IFKS, waar hij met zijn ‘Waaksdom’ naar een tweede plaats zeilde en daarmee promotie naar de A-klasse afdwong. Hij werd tweemaal SKS-kampioen met het de ‘Rienk Ulbesz’, in 1998 en 1999. Een IFKS-titel staat hoog op zijn verlanglijstje, maar een terugkeer in de SKS zo mogelijk nog hoger.
— 100 Jaar Zuiderzeewet; 15-16 juniOp 14 juni 1918 werd de Zuiderzeewet definitief vastgesteld. Het werd de wet die ons land het meest gevormd heeft. De Zuiderzee werd een meer. Bij dit historische moment wordt uitgebreid stilgestaan in 2018, in het hele gebied rondom de voormalig Zuiderzee met diverse activiteiten.

De Zuiderzee was een gebied waar volop werd gevist en waar diverse veerdiensten actief mensen van de ene oever naar de andere vervoerden.
Het dichten van de Zuiderzee en de aanleg van de polders bracht veel werk met zich mee. Vanaf het vaste land, maar vooral op het water, werd er gewerkt aan het dichten van dijken en de aanvoer van klei, leem, zand en steen voor de bouw. Nu de zee was gesloten ontstond er een meer dat naast doorgaande routes voor scheepvaart (transport), ook veel ruimte bood voor recreatie en toerisme.Op 15 en 16 juni wordt in Lelystad een twee daags evenement georganiseerd met als thema “van Zee naar meer… “ Er worden veel historische schepen verwacht, oa: De Hydrograaf, De NH1, de stoombaggermolen De Friesland, diverse historische sleepboten, Doris Rijkers, etc. U hebt ook van hart uitgenodigd. Als deelnemer bent u geen liggeld verschuldigd. Tevens krijgt elke deelnemer een captainsdiner aangeboden door de organisatie.
Kijk hier voor meer informatie

De dag erop, 17 juni, vindt in Bataviahaven de Oldtimerdag plaats. Met aandacht voor rijdend én varend erfgoed, en ca. 17.500-20.000 bezoekers! Kijk hier voor meer informatie— NAP bestaat 200 jaarHet is onmogelijk ze te ontwijken in Nederland: de blauwe bordjes met witte markeringen van het NAP. Doordat er meer dan 35.000 door het hele land zijn, is er vrijwel altijd eentje te vinden binnen een kilometer van elke willekeurige plek in ons land. Vandaag precies 200 jaar geleden werd het systeem landelijk ingevoerd.

"Destijds had iedere regio zijn eigen peil. Het Friese Zomerpeil, het Delfsland Peil, Rijnlands Peil. Ieder waterschap had zijn eigen en heel veel steden hadden er ook nog een. Het was vanuit ons perspectief een zooitje", zegt Petra van Dam, hoogleraar waterstaatkundige geschiedenis van de Vrije Universiteit in Met het Oog op Morgen.

"Op 18 februari 1818 vaardigde koning Willem I een besluit uit om te zeggen: nu is het afgelopen. Het Amsterdamse wordt overgenomen voor het beheer van de grote rivieren." Het 0-niveau van het NAP is ongeveer gelijk aan het gemiddelde zeeniveau van de Noordzee. Het hoogste punt van Nederland ligt vlak bij het Drielandenpunt op de Vaalserberg, 322,5 meter. Het laagste punt ligt bij Nieuwerkerk aan de IJssel: -6,78 meter.

"Een nulpunt is handig als je hoogte moet meten, want je wilt weten of iets 3 meter boven nul ligt of 1 meter eronder. Vooral als je hoogtes op twee plekken wilt vergelijken dan moet je een gemeenschappelijke basis hebben om dat te doen."

Volgens Rijkswaterstaat is het systeem even revolutionair te noemen als de nulmeridiaan van Greenwich. "Nederland heeft het over de hele wereld geëxporteerd", legt hoogleraar Van Dam uit. "Eerst nam Duitsland het over in 1876. Zij gingen spoorwegen bouwen en dan is het handig als de rails op elkaar aansluiten, dat je niet bij de grens ineens 20 centimeter omhoog moet.In 1955 werd het over heel Europa uitgebreid, toen het als basis diende voor het Europese hoogtenetwerk. Ook hebben we het geïntroduceerd in Japan, Indonesië en bij ontwikkelingsprojecten in Afrika."
Lees het gehele artikel op de bron: NOS Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Ligplaatsen Amsterdam
— Workshop RI&E succesvol

Overig nieuws:

— Friesland stelt vaarverbod in vanaf zaterdag
— Delfzijl gaat voor DelfSail in 2022
— Werkeiland IJsselmeer: industrie in Natura 2000 gebied

— Ledenvergadering van Zeilklippers.nl op 3 maart

— Wijziging beleidsregels binnenvaart
— CvO deadline pleziervaart krijgt misschien wat ruimte

— IJburg breidt uit met nieuw eiland

— Sense of Place: vast in de waddenklei


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN