Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 149, 22 nov. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENRegister Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— 10.000e bezoeker Barentszwerf Harlingen
— Toch gesprek over nieuwe Duitse richtlijn
       Traditionsschiffe

— Verwarring over AIS onder 20 meter

— Varend Erfgoed had een drukke dag als pakjesboot
— Thema Wereldhavendagen 2018: ‘Energize’

— Speciale actie Spunflex polypropyleen

— Expositie Willem Eerland verlengd tot 31 december
— Tentoonstelling over Abel Tasman in Noordelijk
     Scheepvaartmuseum

— Schippers van Weleer: Kees Keizer
— Scheepswijs Vaarcursussen zoekt jubileumwimpel
— Laat de Dieverdoatsie vooral varen

— Zorgen woonschepencomité over ligplaatsen in Groningen
— Themaweekend 'Stoom' in Het Scheepvaartmuseum
— Boek over de ‘Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal’

— VOC-replica Duyfken in financiële problemen
— Redding werf Koningspoort maar tijdelijk
— Deze wrakken in de Noordzee zijn Belgisch cultureel erfgoed
— 10.000e bezoeker Barentszwerf HarlingenDe Barentszwerf in Harlingen kreeg donderdag de tienduizendste bezoeker. Die zat bij een groep van 42 vrijwilligers van de Sontregisters. Zij digitaliseren de oude handgeschreven registers die van 1550 tot 1857 zijn bijgehouden. De tienduizendste bezoeker van de Barentszwerf heeft onder andere het dagboek gekregen over de reis van 1596-1597 van bemanningslid Gerrit de Veer van de Willem Barentsz. Aan de Willemskade in Harlingen bouwen vrijwilligers aan een reconstructie van het schip van Willem Barentsz. Ze hebben er al 25.000 manuren in gestoken. De romp van het schip is bijna klaar.

 - Meer bezoekers
In het bezoekerscentrum wordt verteld over de reis van Barentsz naar Azië in 1596. Het schip raakte bij Nova Zembla vast in het ijs en de bemanning heeft de winter overleefd in het Behouden Huys. Onder de bezoekers waren tot nu toe 1.250 kinderen en veel buitenlanders, onder wie Duitsers, Belgen en Russen. In vergelijking met 2016 kwamen er dertig procent meer bezoekers naar de werf. Die is nu voor individuele bezoekers gesloten tot 1 april volgend jaar. Groepen kunnen er nog wel terecht voor een rondleiding.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland
— Toch nog gesprek over nieuwe Duitse richtlijn
     Traditionsschiffe


Het Duitse stoomschip Bussard

Na veel kritiek van scheepseigenaren en de premier van Sleeswijk Holstein Daniel Gunther komt er toch een gesprek over de nieuwe veiligheidsrichtlijn voor Duitse Traditionele Vaartuigen.

Nadat de federale minister van transport Christian Schmidt vorige week dinsdag aankondigde dat de nieuwe richtlijn op 1 januari 2018 zou ingaan volgde opnieuw een storm van kritiek. De getroffen verenigingen, scheepseigenaren en ook de kuststaten krijgen nu de kans hun bezwaren bij het ministerie te bespreken. Voor het toeristische Sleeswijk Holstein bijvoorbeeld zijn de traditionele zeilschepen en stoomboten van groot belang.

Minister Christian Schmidt (CSU) zei dinsdag in Berlijn dat hij met deze regeling juist de traditionele scheepvaart in Duitsland wil behouden. "Om dat te bereiken, hebben we een hoog niveau van veiligheid nodig voor zowel de bemanning als de passagiers," zei hij. De veiligheidsnormen zullen daarom verhoogd moeten worden.

In de nieuwe richtlijn staan nieuwe vereisten voor bouwkundige eisen, brandbeveiliging en reddingsmiddelen, maar ook betreffende de training van bemanningsleden. De exploitanten van traditionele schepen zijn daarom bang dat ze voor een kostenlawine zullen komen te staan. Het varen met de historische schepen zal onrendabel worden.Volgens Nikolaus Kern van de federatie voor Duitse Traditionele Schepen zou de helft van de historische schepen worden stilgelegd door de nieuwe richtlijn. In Duitsland zijn veel historische schepen van een vereniging. De gasten aan boord zijn leden van de vereniging, waardoor ze formeel niet commerciëel varen. Hierdoor zijn er slechts beperkte regels voor deze schepen.

Een ander onderwerp zal een nieuw programma zijn, waarmee de federale overheid de noodzakelijke verbouwingen van schepen financieel wil ondersteunen.
— Verwarring over AIS onder 20 meterVolgens Rijkswaterstaat is AIS niet nodig voor pleziervaartuigen korter dan 20 meter ook als ze wel een CBB/CvO moeten hebben. Onlangs vroeg de Stichting Y811 uit Den Helder of hun twee historische ex-marine slepers een AIS moeten hebben. De schepen worden gebruikt als pleziervaartuig en niet om te slepen.

Rijkswaterstaat antwoordde dat wanneer deze schepen korter zijn dan 20 m én niet meer bedrijfsmatig worden ingezet of niet varen met meer dan 12 betalende passagiers er geen AIS verplichting geldt. De waterverplaatsing waardoor men een CVO dient te hebben is hier niet bepalend voor de AIS verplichting.
Kijk HIER voor het gehele antwoord (JPEG, 88 kB) 

Andere experts geven aan, dat volgens het BPR artikel 4.07 er geen uitzondering voor de AIS plicht wordt gemaakt voor pleziervaart onder de 20 meter die wel CBB/CvO plichtig zijn. Dit geeft maar weer eens aan hoe verwarrend de regelgeving is.

Voor wie denkt zelf deze Gordiaanse knoop te kunnen ontwarren HIER vindt u artikel 4.07 (PDF, 61 kb).
Lees het gehele artikel van George Snijder op de bron: LVBHB  

— Varend Erfgoed had een drukke dag als pakjesboot


De pakjesboot vaart de haven van Hoorn binnen

Varend Erfgoed kwam afgelopen zaterdag heel duidelijk in beeld. Met de beroemde Pakjesboat 12 kwam Sinterklaas in Dokkum aan land, zoals op TV werd uitgezonden. Maar ook op heel veel andere plaatsen in het land voeren stoomboten, sleepboten en ander varend erfgoed als ‘’Spanje of ‘Pakjesbom’ vermomd binnen om de Sint aan land te brengen. De aandacht ging daarbij  vooral uit naar de Sint, de pakjes, en natuurlijk naar de Pieten.
— Thema Wereldhavendagen 2018: ‘Energize’Rotterdam is de grootste haven van Europa. Het heeft een cruciale rol voor Nederland, maar ook een voorbeeldrol in de wereld. Daarom stopt het niet alleen veel energie in de haven, maar haalt daar ook steeds meer duurzame energie uit. Om die reden is het thema voor de komende Wereldhavendagen ‘Energize!’ Hiermee wil de organisatie aandacht vragen voor de duurzame ambities van Rotterdam, om de schoonste haven ter wereld te worden.

De organisatie roept met haar thema deelnemende bedrijven en organisaties op om zich van haar meest duurzame kant te laten zien. In de haven is immers veel kennis aanwezig van hernieuwbare energie, CO2-reductie en -opvang. Daarnaast wordt op diverse plaatsen gestreefd, naar grotere inzet van alternatieve energievormen. Tijdens de Wereldhavendagen kan het publiek kennis maken met deze duurzame innovaties.

Themabeeld 2018
De Wereldhavendagen 2018 vindt plaats in het weekend van 7, 8 en 9 september. Het grootste jaarlijkse maritieme evenement in Nederland wordt georganiseerd op de kades rond de Erasmusbrug en gaat met excursies dieper de haven in. Bezoekers kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, ook genieten van een uitgebreid cultureel programma.— Speciale actie Spunflex polypropyleen (advertentie)Zoals misschien bekend is LEOFLEX (voorlopig?) niet meer leverbaar. Omdat de zeilen toch omhoog moeten, biedt Scheepswinkel van Meer in overleg met de fabriek, ROBLON/SPUNFLEX aan in een voororder met een extra -10% korting op de prijslijst van 2017 bovenop de normale 15% v. 110 mtr. en 25% kuilkorting op 220 mtr.
Uitlevering van de voororder zal eind februari 2018 zijn.

Eigenschappen SPUNFLEX:
 * 3-strengs geslagen
 * Materiaal speciaal UV-behandeld Polypropylene
 * Vergaat niet
 * Verhardt niet
 * Blijft drijven
 * Goed te splitsen
 * Zeer hoge UV-bestendigheid
 * Hoge breuksterkte
 * Weinig rek
 * Zeer slijtvast dus lange levensduur
 * Speciaal ontwikkeld voor vallen en schoten

De extra 10% korting geldt alleen als u bestelt vóór 5 december 2017.
De prijzen en het bestelformulier vindt u op deze website
— Expositie Willem Eerland verlengd tot 31 decemberDe expositie van maritiem schilder Willem Eerland is verlengd tot 31 december. In deze expositie en het laatste boek van Willem Eerland wil hij laten zien hoe hij tekent en schildert. Er zijn vijftig nieuwe werken geplaatst waarvan sommige stapsgewijs laten zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Willem Eerland is maritiem toeschouwer, en als zodanig probeert hij uitdrukking te geven aan de vele indrukken die hij aan boord van vele schepen heeft opgedaan. Indrukken van lucht, water en schepen.

De expositie ‘The Maritime Paintings of Willem Eerland’ vindt plaats in Galerie Kinderdijk in Nieuw-Lekkerland (Planetenlaan 11 naast Primera).
Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven en is te verkrijgen bij Tableau Maritime Cards. Te bestellen via info@tableau-maritimecards.nl  of tel. 0184 684884. De prijs is € 19,95 ( excl. € 4,95 verzendkosten).
— Tentoonstelling over Abel Tasman in Noordelijk
     ScheepvaartmuseumPrecies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws  
Kijk hier voor meer info 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Schippers van Weleer: Kees KeizerSchipperen kun je op twee manieren: met eigen of andermans schip. Kees deed het beide, tweemaal. De keuzes daartoe waren niet altijd de makkelijkste, maar keuzes worden gemaakt, met kennis van het moment, zo zei zijn vader.

Die kon het weten: vader Keizer anticipeerde op wat hij tegenkwam.Schipperen kun je op twee manieren: met eigen of andermans schip. Kees deed het beide, tweemaal. De keuzes daartoe waren niet altijd de makkelijkste, maar keuzes worden gemaakt, met kennis van het moment, zo zei zijn vader. Die kon het weten: vader Keizer anticipeerde op wat hij tegenkwam.

Zoals die dag in 1951, toen hij op een stevenaak de rivier af stevelde. Een schippersvrouw die het zag, was onder de indruk. "Die wordt schipper op ons kastje!" zei ze, ze waren juist op zoek naar een zetschipper. Aldus geschiedde. Vier jaar later nam hij het sleepschip over en drie jaar later stapte Kees als 14-jarige knecht aan boord. Kees kreeg de zorg over de zijschroef.

De familie Keizer komt van Goeree-Overflakkee, bietenvaren zat hen in het bloed. Coor Kees kleurt het zijn jeugd. Over open Zeeuwse zeearmen voeren ze van Kamperland naar Stampersgat, vele campagnes lang. In het getijdehaventje werden de netten met Peeën met een kraantje het ruim in getild. De eerste aankomst bij de fabriek was elk jaar opnieuw bekoorlijk: "De morgenzon die de fabriek beschijnt, de stoom boven de pulpdrogerij. Rijen wachtende schepen, zover je kunt kijken."
Lees het gehele artikel van Corine Nijenhuis hier 
— Scheepswijs Vaarcursussen zoekt jubileumwimpelScheepswijs Vaarcursussen organiseert vaartrainingen voor watersporters en beroepsschippers, maar ook privé-trainingen aan boord van het eigen schip. Oprichtster Marianne van der Linden verzorgt met haar team lezingen en trainingen op het gebied van o.a. Wadvaren, droogvallen en havenmanoeuvres. Ook schreef ze het ‘Handboek Varen op de Waddenzee’.

ScheepsWijs Vaarcursussen beleeft volgend jaar haar 15-jarig jubileum. Marianne van der Linden viert dat met alle betrokkenen, met haar team trainers, cursusdeelnemers en met haar lezers.

In het vaarseizoen van 2018 zal een jubileumwimpel wapperen. Je kunt helpen kiezen. Welke wimpel vind jij het mooist?Je kunt deze week nog je stem uitbrengen kijk hier


— Laat de Dieverdoatsie vooral varenDe voltallige gemeenteraad in Stadskanaal wil dat het gemeentebestuur stichting De Snikke financieel gaat ondersteunen, zodat de Dieverdoatsie weer kan gaan varen.

Onlang liet secretaris Herman van Wijk van stichting De Snikke weten dat de Dieverdoatsie al anderhalf jaar stilligt, omdat de stichting geen bevoegde schipper kon vinden. De kosten liepen voor de stichting wél op, maar er waren geen inkomsten.

'Geen geldbedrag'
De voltallige raad in Stadskanaal wil daar wat aan doen. 'We willen weten of het college kan kijken wat het kan doen om de Dieverdoatsie weer te laten varen', stelt D66-raadslid Klaas Pals. 'We hebben geen geldbedrag genoemd, omdat de stichting aan de gemeente ook geen exact geldbedrag heeft gevraagd.'

Vraag om hulp
De stichting heeft wél om hulp gevraagd, en als het aan de raad ligt, komt die hulp er ook. Wethouder Francis Boen zegt toe dat hij wil onderzoeken hoe hij de Dieverdoatsie kan steunen. Stichting De Snikke heeft voor het laten varen van de Dieverdoatsie zo'n 6.000 euro nodig.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord 
— Zorgen woonschepencomité over ligplaatsen in GroningenHet woonschepencomité is nog altijd niet gerust op de terugkeer van 29 ligplaatsen die uit de Diepenring gaan verdwijnen. Dat laat voorzitter Dirk van Driel weten, nadat hij de jongste plannen van de gemeente Groningen heeft gehoord. Die plannen laten zien op welke plekken in de stad nieuwe ligplaatsen kunnen komen. Daarbij denkt de gemeente onder meer aan de historische haven van Hoogkerk, het Hoendiep bij de voormalige Suikerfabriek, het Reitdiep, het Eemskanaal en de Scandinavische havens. Een nieuwe haven maken in de omgeving van de voormalige Suikerfabriek is ook een optie.

De gemeente is voornemens om 29 ligplaatsen in de Diepenring te verwijderen. Dat willen ze doen omdat de Diepenring een flinke opknapbeurt krijgt. Er moet meer ruimte komen voor bijvoorbeeld terrasjes aan het water. De plekken die worden verwijderd, moeten wel op een andere plek in de stad terugkeren. Wethouder Roeland van der Schaaf heeft dat zelfs een randvoorwaarde genoemd.

 - Weinig vertrouwen
Dirk van Driel heeft echter weinig vertrouwen in de opties die zijn gegeven. Hij denkt alleen dat de zes plekken in de historische haven van Hoogkerk haalbaar zijn. 'Het wordt wel heel erg moeilijk om in de Diepenring ligplaatsen op te heffen en die elders te compenseren.'
Lees het gehele artikel op de bron: RTV noord  
— Themaweekend 'Stoom' in Het ScheepvaartmuseumTijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids. Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik.

Kijk aan boord bij de stoere stoomijsbreker ‘Christiaan Brunings’ (varend monument uit 1900). Bewonder de salon, de machinekamer en kijk aan dek, of beluister sterke verhalen van de trotse bemanning. Het schip is normaalgesproken niet toegankelijk voor bezoekers en is speciaal voor dit weekend onder stoom gebracht! Op uitnodiging ligt ook stoomsleepboot de ‘Adelaar’ (varend monument uit 1925) dit weekend aan de museumsteiger. Bezoekers kunnen aan boord onder leiding van de eigenaar.
Data: zaterdag 25 (Christiaan Brunings) en zondag 26 november (beide schepen)


Model van machinekamer met Compoundmachine

 - Lezing 'Van zeil naar stoom'
Waarom was het stoomschip beter dan het zeilschip: de wind is toch gratis? En wat hebben de honderd jaar oude ijsbreker Christiaan Brunings – nu een museumschip – en een hypermoderne atoomonderzeeër met elkaar gemeen? Op deze en nog meer vragen krijg je antwoord in de korte lezing ‘Van zeil naar stoom’ door museumconservator Jeroen van der Vliet in de museumbibliotheek (duur ca 25 minuten).
Datum: zondag 26 november om 14 uur
Kijk hier voor meer info
— Boek over de ‘Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal’Eeuwen lang telt de Veluwe economisch, landschappelijk en geografisch niet mee. Een achtergebleven en woest gebied, moeilijk begaanbaar. In kleine dorpen en buurtschappen proberen keuterboertjes het hoofd boven water te houden op de schrale en onvruchtbare zandgronden. De opening van het Apeldoorns Kanaal, toen nog Griftkanaal geheten, brengt daar in 1829 verandering in. Een nieuw boek, ‘Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal’, vertelt over ‘verleden, heden en toekomst van een koninklijke waterweg’.
 
Dit boek over de geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal is niet van de ene op de andere dag tot stand gekomen: Rick Scholten werkte ruim 7 jaar aan de inhoud. En juist gedurende die periode tuimelden de ontwikkelingen rond de ‘koninklijke waterweg’ over elkaar heen. Het heeft de auteur niet belet een meer dan lezenswaardig boek over verleden, heden én toekomst van het Apeldoorns Kanaal samen te stellen, boordevol wetenswaardigheden en achtergrondinformatie. Daarnaast biedt de auteur betrokken partijen een handreiking om over de eigen ‘grenzen’ te kijken en het algemeen belang in ogenschouw te nemen. Een bevaarbaar kanaal dient immers als katalysator van een toekomstgerichte en maatschappelijk verantwoorde nieuwe ontwikkeling van het Apeldoorns Kanaal én de omliggende gebiedsdelen. Elders in het land hebben toerisme en recreatie een enorme impuls gekregen na revitalisatie van kanalen, waarom zou dat niet gelden voor de regio die zoveel te danken heeft aan het Apeldoorns Kanaal?
Kijk voor meer info bij uitgeverij Gelderland 
— VOC-replica Duyfken in financiële problemenDe Duyfken is een replica van een Nederlands 'jacht' dat voor het eerst landde met het Australische continent in 1606. Het schip werd in 1999 in Australië gebouwd en ze maakte vele zeilreizen, zo voer het op eigen kiel naar Nederland en terug in 2002.

Haar vaarreizen hebben haar door Australië, de eilanden van Indonesië en in 2002 de reisreis gevolgd, toen ze vanuit Sydney naar Nederland zeilde.

Het schip wordt gedragen en gevaren door 100+ vrijwilligers. Deze vrijwilligers houden zo de maritieme geschiedenis levend, door te vertellen over het vroeg Europees contact met het continent dat bekend zou worden als Australië. Het schip wordt deels gefinancierd door het Summer Twilight Sailing Program, met vaartochten op zee.

Op maandag 16 oktober 2017 stond in Perth een ongebruikelijk sterke wind. Op haar ligplaats in de Swan River stonden hoge golven. Duyfken werd bijna 12 uur lang geteisterd door deze storm. Door de wind en golfslag raakte de stuurboordmotor zwaar beschadigd, deze moet als afgeschreven beschouwd worden. Dit levert een kostenpost van $ 120.000,-.

Hiervoor is onlangs een crowdfunding campagne gestart. Inmiddels is $ 61.340 opgehaald.
Kijk hier voor meer info  over de Duyfken
— Redding werf Koningspoort maar tijdelijkDe met sluiting bedreigde scheepswerf de Koningspoort in de Oude Haven van Rotterdam is voorlopig gered. Vier samenwerkende scheepsrestauratoren hebben het beheer ervan deze maand overgenomen van het Maritiem Museum, dat de historische scheepshelling uit het Groningse Hoogkerk wil afstoten.

Voor een overbruggingsperiode van maximaal 18 maanden zal de voor dit doel opgerichte Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort (STBK) de exploitatie van de museale scheepswerf op zich nemen. De gemeente Rotterdam en de gebiedscommissie Centrum is gevraagd om voor eind dit jaar eenmalig respectievelijk 65.000 en 24.000 euro bij te dragen aan het uitvoeren van achterstallig onderhoud en het opstellen van een erfgoedprogramma.

In de tussentijd zal er een plan voor een duurzame toekomstige exploitatie worden opgesteld en uitgewerkt. Het Maritiem Museum Rotterdam, dat in 2017 aangaf met de Koningspoort te willen stoppen, blijft betrokken als ‘klankbordpartner’ in dit proces.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant 
— Deze wrakken in de Noordzee zijn Belgisch cultureel erfgoed


De Duitse duikboot die in 1916 zonk

Wordt het bijna intacte wrak van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog erkend als cultureel erfgoed? Die vraag ligt nu bij Philippe De Backer, Belgische staatssecretaris voor de Noordzee. Indien het antwoord positief is, zal het wrak extra worden beschermd.

“Wereldwijd liggen er meer dan drie miljoen wrakken op de bodem van de zee. In onze Noordzee alleen liggen er meer dan 200 wrakken op de bodem, vaak uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dat is ook niet toevallig. Er woedde tijdens de Wereldoorlogen niet alleen een oorlog op land, maar ook op zee.”

Op dit moment zijn er acht wrakken erkend in onze Noordzee. “Ze worden ter plaatse bewaard en genieten van speciale beschermingsmaatregelen”, aldus De Backer. “Ze blijven toegankelijk voor bijvoorbeeld duikers, maar er is een verbod op activiteiten of werken die het wrak kunnen schaden, denk daarbij aan ankeren, lijnvissen of dreggen. De erkende wrakken komen ook terecht op de zeekaarten.”

De volgende wrakken in de Noordzee zijn al erkend als cultureel erfgoed:

West-Hinder: Behoorde tot de eerste generatie lichtschepen (drijvende vuurtorens) en heeft bijgedragen aan de veiligheid van de scheepvaart en is gezonken in december 1912. Een zeemansgraf voor tien opvarenden.


De Wakeful

Wakeful: Gebouwd in 1917 en gezonken in 1940 bij de evacuatie van Duinkerke (F) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze wraksite bestaat uit twee delen, telt een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante meter en is een oorlogsgraf voor de 700 opvarenden en militairen.

’t Vliegent Hert: Handelsschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, gezonken in 1735. Zeemansgraf voor 175 opvarenden.

Houten schip voor de kust van Oostende: Zeilschip gezonken in de negentiende eeuw.

Wraksite op de Buiten Ratel Zandbank: Groot Nederlands zeilschip, gezonken in 1741.

SS Kilmore: Vrachtschip van vóór WOI, gezonken in 1906, goed bewaarde site die boven de zeebodem uitsteekt.

U-11: Duitse duikboot uit WOI van de U-klasse, de enige duikboot van dit type in de Noordzee, gezonken in 1914 en een zeemansgraf.

HMS Brilliant: Schip dat bij de raid op Oostende tot zinken gebracht werd om de vaargeul te blokkeren, gezonken in 1918.

Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad Be Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ-nieuws:

— Minimumlooneis in Frankrijk

Overig nieuws:

— Toch gesprek over nieuwe Duitse richtlijn
— Nieuwe Europese wetgeving voor de binnenvaart
— Energievliegers op de afsluitdijk

— Spoorbrug Leeuwarden nog drie maanden dicht
— Speciale actie Spunflex polypropyleen
— Eén miljoen voor Werelderfgoedcentrum Waddenzee

— Scheveningen gaat voor mini-cruises en Tall Ships
— Onderzoek vaarrecreatie Waddenzee niet zo eenvoudig
— Grote zorgen Hoorn over waterplanten

— Swarovski-jacht wordt hotel
— Dodelijk slachtoffer Clipperrace
— Vissers halen recordhoeveelheid paling binnenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN