Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 138, 6 sept. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
 
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN-nieuws:

— FVEN overlegt met ministerie over CBB / CvO-R

Overig nieuws:

— Varend Erfgoed leeft!
— Zeil mee om de Garnalencup: 23 september 2017
— Schippers van weleer: Hendrik Klos (89)

— Vader vaart altijd mee

— Gebruikte Botenbeurs in Hoorn van 8 – 10 september
— Small Sail: Waar een klein dorp groot in kan zijn

— Opknapper moet toeristen naar Vlissingen lokken

— Dokplaats De Mercuur roept vragen op
— Collectie scheepsportretten bij galerie ArtBoutique

— De Tijdlijn: Skûtsjeman Berend Bakker

— Met oudste reddingsboot ter wereld het Wad op
— Het laatste woonschip heeft de haven verlaten

— Maritiem ’s-Hertogenbosch van 15 t/m 17 september

— Joure start wel bij SKS-strijd Dokkum: hoe kan dat?
— Iers paar vaart met skûtsje als zomerhuis

— Waterstof en zonne-energie voor Varend Erfgoed

— Platform Erfgoedhavens Nederland
— Admiraliteitsdagen in Dokkum komend weekend— Evenementen komende week:


7 t/m 10 september, Admiraliteitsdagen Dokkum

8 september, Vuurtoren Bedrijven Race, Lemmer

8 en 9 september, Nazomeren in Lemmer

8, 9 en 10 september, Warmondse Schippertjesdagen, Warmond

9 en 10 september, Open Monumentendag, Landelijk

9 en 10 september, botterdagen ElburgFVEN-nieuws

— FVEN overlegt met ministerie over CBB / CvO-R


Berekening blokvolume (tekening Henri Derksen), klik op de afbeelding voor vergroting

De FVEN heeft sinds de invoering van de Erfgoedwet een structureel ‘Knelpuntenoverleg over wet- en regelgeving’ met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W). Zo nodig volgt overleg met andere ministeries, als daar nieuwe wetten en regels ontwikkeld worden, die van invloed zijn op het varend erfgoed.

De FVEN heeft nu in het kader van het Knelpuntenoverleg een eerste gesprek gehad met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) over het CBB / CvO-R (Communautair Binnenvaartcertificaat voor Binnenschepen / Certificaat van Onderzoek voor de Rijn). Het overleg verliep in een goede sfeer en er is afgesproken dat de FVEN en het ministerie van I&M met elkaar in overleg blijven over de verdere uitwerking van deze certificering.

De twee belangrijkste besproken vraagstukken zijn:
1) Hoe ervoor te zorgen dat iedere scheepseigenaar van een schip van meer dan 20 meter lengte of een blokvolume van meer dan 100 m3 (zie tekening) op de hoogte is van de verplichting om zijn of haar schip te laten keuren vóór 1-1-2019? Een persbericht vanuit het ministerie zou welkom zijn.

2) En hoe vervolgens ervoor te zorgen dat historische schepen aan de vereisten kunnen voldoen? Hierover volgt verder overleg met het ministerie en de FVEN zal u hierover via Scheepspost op de hoogte houden.

Goed nieuws is in elk geval dat Hoofdstuk 24 over ‘Traditionele vaartuigen’, waar de FVEN en de European Maritime Heritage (EMH) zo lang voor geijverd hebben, nu toch echt in 2018 ingevoerd gaat worden. Dat betekent dat zowel in Nederland als in Europa meer rekening gehouden kan worden met de specifieke cultuurhistorische waarden van historische schepen.

Einde FVEN nieuws
— Varend Erfgoed leeft!Het was afgelopen weekend op veel plaatsen een drukte van belang rond Varend Erfgoed. In Bunschoten-Spakenburg waren veel botters bijeen gekomen voor de jaarlijkse visserijdag. Veel gebakken en gerookte vis, klederdracht en nostalgie. Bij Scheepswerf Nieuwboer werd als demonstratie een botter te water gelaten en met een Fries paard weer opgehaald. Maar vooral duidelijk was dat de visserij en het varend erfgoed daarvan nog altijd in de genen van Bunschoten-Spakenburg zit.  Even verderop kwamen in Nijkerk een vijftigtal sleepboten, vletten en opduwers bijeen voor de Nijkerkse Sleepbootdagen. Een feestelijk festijn met veel zon en vlaggetjes. Bioloog en sleepbooteigenaar Midas Dekker opende de vlootschouw met burgemeester samen met burgemeester Gerard Renkema. Er was een havenmarkt en muzikale optredens en er kon meegevaren worden op rondvaartjes. Ik hoorde een man van een marktkraam klagen dat “de mensen allen voor de schepen kwamen”…


Yzeilen, foto Derk Hazekamp

Op het IJmeer werd met heel weinig wind door bijna 30 historische vaartuigen gestreden tijdens het Yzeilen. Dit evenement werd voor de 25e keer georganiseerd door Museumhaven Amsterdam. De klipper Spes van Hilbert Teeuwen zeilde naar de eerste plaats. In Hoorn voeren een 8 tal schouwen in de Klinknagelrace georganiseerd door stichting de Hoornse Schouw. Hier won Jeroen de Wild met de Brakzand.Grotere evenementen waren er ook: Wereldhavendagen in Rotterdam en de Visserijdagen in Harlingen. Beide goed voor vele bezoekers (Rotterdam brak een record met 430.000 bezoekers), met ook een kleine rol voor varend erfgoed. Zo kon je in Harlingen meevaren op de stoomsleepboot Maarten of op een historische reddingsboot.Wie dit allemaal gemist heeft kan komend weekend op heel veel plaatsen historische schepen bezoeken tijdens de Open Monumenten Dag op 9 en soms ook op 10 september. Kijk hiervoor bv op deze pagina van Monumentendag


— Zeil mee om de Garnalencup: 23 september 2017


Foto: Een beeld uit de editie van vorig jaar: de Vertrouwen en De Goede Verwachting, met daarachter nauwelijks zichtbaar de Vier Gebroeders, gaan over de startlijn. Foto: Han Visser

In de jaren ’80 en ’90 is er fanatiek om de roemruchte ijzeren garnaal gestreden op het Lauwersmeer. Toen zo’n twintig jaar niet en afgelopen jaar hebben de Noorderschippers de traditie nieuw leven ingeblazen. Het wordt, het ís weer een jaarlijks terugkerend evenement. En de afgelopen editie, op een stralende septemberdag verzeild op het Lauwersmeer, bracht hen tot de conclusie dat september een mooie maand is voor de Garnalencup. Eelke Halbertsma, met de Vier Gebroeders (en nog veel meer familie) won slim in 2016. Wie wordt het dit jaar?

De dag begint met het schipperspalaver. Op het water hebben de deelnemers een kwartier de tijd om over de startlijn te gaan. Onderweg moeten ze een ‘speelse nautische opdracht’ uitvoeren. De uiteindelijk gevaren tijd bepaalt de einduitslag. En natuurlijk sluiten we af met een borrel voor de bemanningen.

Dus dit jaar weer: zaterdag 23 september, vanuit Lauwersoog. 
Geef je op via: noorderschippers@lvbhb.nl
— Schippers van weleer: Hendrik Klos (89)


De Peelaak Volharding (Fotocollectie familie Klos)

Henk Klos was vanaf zijn trouwen zetschipper. Dat was te wijten aan zijn vader. Die had in 1926 een klipperaak gekocht, voor 6000 gulden. Drie jaar later zag hij collega’s op splinternieuwe spitsen varen, gemotoriseerd en al, gekocht voor de helft van dat bedrag. Wat hem betreft stond scheepsbezit daarna voor misère, hij adviseerde Henk er niet aan te beginnen. Met als gevolg dat die de voltallige vloot van zand- en baggerbedrijf Fernhout heeft bevaren: ‘Op één na dan.’

Het schippersbestaan van het geslacht Klos begint in de turf. Opa had een houten praam die regelmatig lek ging. ‘Bij het laaien sliep hij met zijn voeten in de hel.’ Zo schrok hij wakker van het lekwater. Om de lekken te dichten, trok hij er een zak turfmolm langs en dat was dat.

Vader Klos voer zijn stalen klipperaak ook onder zeil. Het duurde jaren voordat hij een zijschroef kon kopen van het geld dat zijn schoonvader hem leende. Niet dat hij het zeil afzwoer: ‘Mijn vader deed de Dedemsvaart met de fok achter de mast.’
Lees hier het gehele artikel op de site van Corine Nijenhuis
— Vader vaart altijd meeZijn vader droomde ervan ooit een eigen sleepboot te hebben, maar dat gebeurde niet. Na zijn dood verwezenlijkte zoon Steven Witteveen die droom alsnog.

’Vlak voordat mijn vader in 2001 overleed, huurden mijn broers en ik een sleepboot en zijn we met hem gaan varen en vissen in Amsterdam. Dat was zijn wens en mijn eerste ervaring met een sleepboot. Mijn ouders hadden altijd plezierboten gehad.

Niet lang nadat ik vijf jaar geleden in Amsterdam ging wonen, zag mijn vriend dit sleepbootje liggen. Ik was niet actief op zoek, maar deze boot wás het gewoon: charmant, lief en stoer, in traditionele kleuren. De eigenaar gunde me dit slepertje na het aanhoren van het verhaal over mijn vaders droom. Orca heette ze, ik heb haar omgedoopt in Pipa. Vernoemd naar het mooiste plekje aarde waar ik ooit ben geweest, op de meest oostelijke punt van Brazilië. Omdat mijn vader door zijn kleinkinderen Paul Piep werd genoemd, vond ik het een mooie verwijzing. Altijd als ik op de boot ben, voel ik de connectie met hem.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ )  
— Gebruikte Botenbeurs in Hoorn van 8 – 10 septemberDe Gebruikte Botenbeurs Hoorn wordt voor de 9de keer georganiseerd in de monumentale havens van de oude Zuiderzee-stad, dit jaar op 8, 9 en 10 september 2017. De Gebruikte Botenbeurs Hoorn is een onderdeel van de Waterweek Hoorn 2017, die over vier dagen rond de 35000 bezoekers trekt. De Waterweek Hoorn kent 17 verschillende evenementen, met o.a. Drakenbootraces, Swim to Fight Cancer, het Wijnfestival Hoorn, Shantyfestival, Fiets ‘m d’r over en een Nautische markt.

De Gebruikte-Botenbeurs Hoorn is de grootste in z’n soort en is voor bezoekers gratis toegankelijk. Ook particulieren kunnen hier hun boot verkopen. In de havens liggen boten te koop in alle soorten en maten. Dat varieert van trailerbare zeilboten en sloepen tot 20 meter lange luxe jachten in het hogere prijssegment. Tussen deze uitersten is er een gevarieerd aanbod voor elke portemonnee met ongeveer evenveel motor- als zeilboten. De boten liggen op Mediterrane wijze voor anker met de achterstevens naar de kade, wat een sfeervolle aanblik biedt. Op de wal staan kramen en tenten met nautische producten en diensten.
Kijk hier voor meer info
— Small Sail: Waar een klein dorp groot in kan zijnRottevalle - In het weekend van 15,16 en 17 september vindt het evenement ‘Small Sail de Rottefalle’ plaats in en rondom de haven van Rottevalle. Vanaf 10.30 uur gaat de dorpsomroeper rond en de start van het evenement wordt op zaterdag 16 september klokslag 11.00 uur gegeven door wethouder Ron van der Leck.

Dit evenement wordt georganiseerd in verband met het 130 jaar bestaan van het skûtsje De Rot. In 2011 kocht de Stichting Freonen fan de Rot het skûtsje en sindsdien ligt De Rot weer in de thuishaven. Het skûtsje wordt in de vaart gehouden door het organiseren van vaar/zeiltochten en met de steun van donateurs.

De Rot is in 1887 gebouwd in opdracht van de plaatselijke kasteleins en deed jarenlang dienst als beurtskûtsje. Twee keer in de week v.v. Rottevalle-Leeuwarden met post, passagiers en vee.

Small Sail de Rottefalle is een gratis evenement met een gevarieerd programma voor een breed publiek in en rondom de haven. Historische schepen komen naar Rottevalle en vanaf vrijdag 15 september ligt de haven vol met bijzondere schepen, die net als het skûtsje De Rot grotendeels toegankelijk zijn voor het publiek. Het weekend staat verder in het teken van muziek met koren, brassbands en straattheater.
kijk hier voor meer info 
— Opknapper moet toeristen naar Vlissingen lokkenHet voormalig torpedowerkschip Mercuur is nu officieel in handen van de gemeente Vlissingen, maar ligt voorlopig nog werkloos aan de Vlissingse Houtkade. Het moet, als het aan de stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) ligt, een toeristentrekker worden. Maar het moment dat de eerste betalende bezoeker over de treeplank komt zal nog wel even duren.

Voordat de Mercuur aanmeerde werd het schip in Vlissingen-Oost volledig van asbest, en interieur ontdaan. De vrijwilligers van SMEV gaan met frisse moed aan de slag volgens voorzitter Niek Peeters: "We moeten alle verlichting aanbrengen, het schip weer inrichten en aan allerlei voorschriften voldoen." Toch verwacht hij dat met Kerst het schip bezocht kan worden.


Voorzitter Niek Peters in gesprek met Omroep Zeeland

Museumschip
Het aanpassen van het schip tot museumschip is niet goedkoop volgens Peeters: "Dat gaat heel veel geld kosten. Dat halen we uit crowdfunding en donaties van allerlei maritieme stichtingen. We hebben er alle vertrouwen in dat het binnen het budget past." Dat daarbij subsidie zit vanuit de gemeente uit het Aanjaagfonds Cultuur, schoot een aantal gemeenteraadsleden in het verkeerde keelgat. De POV en PvdA vonden dat geld voor cultuur naar podiumkunsten moest gaan en niet naar een museumschip.

Een andere tegenvaller is dat de Mercuur nog niet in het historische scheepsdok Dok van Perry ligt. Dat is de droomplek voor dit museumschip voor de stichting. Ook hier is Peeters optimistisch: "Ik ga er van uit dat we over een tijdje de Mercuur het Dok in kunnen duwen". Het eerste jaar wordt ingezet op vijfduizend bezoekers.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland   
— Dokplaats De Mercuur roept vragen op


Zeilend vrachtschip Tres Hombres in het Dokje van Perry

De Vlissingse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en POV zijn verrast over de ligplaats van museumschip De Mercuur aan de Houtkade in het Dok. De raadsfracties wisten niets van de dreigende terugvordering van zes ton subsidiegeld als het voormalige torpedobootwerkschip in het Dokje van Perry aanmeert.

De gemeente kreeg een bijdrage van het Rijk voor aanleg en inrichting van het Dokje van Perry. Het geld van een btw-regeling moet echter worden terugbetaald als het Dokje commercieel wordt uitgebaat. De Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) wil onder meer kaartjes aan bezoekers verkopen en het schip verhuren voor feesten en partijen. Dat geld is hard nodig om het opgeknapte schip te blijven onderhouden.

De drie fracties vragen zich af of B en W problemen hadden kunnen voorkomen door een aparte beheersstichting op te richten voor het museumschip. Nu De Mercuur voorlopig aan de Houtkade afmeert, zou SMEV volgens de geldende regels liggeld af moeten dragen. De drie oppositiepartijen vragen het college wat daarover is afgesproken met de stichting.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC via blendle (€) 
— Collectie scheepsportretten bij galerie ArtBoutique


De 'Zwarte Zee' in 1957, Rob van Assen

Noordwijk (ZH) – Galerie ArtBoutique in Noordwijk vertegenwoordigt twee getalenteerde kunstschilders die met veel passie schilderijen van uiteenlopende schepen schilderen. De collectie is in de afgelopen maanden weer uitgebreid met nieuwe schilderijen van deze maritieme meesterschilders.

Momenteel omvat het aanbod maar liefst 45 scheepsportretten, die stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn om te bekijken. Dit loopt uiteen van (nostalgische) zeiljachten tot reddingboten en van (bekende) passagiersschepen tot sleepboten. De gehele collectie is op de website te bewonderen, maar ook gedeeltelijk in het echt in de galerie.

Rob van Assen is in staat om een indrukwekkend scheepsportret te schilderen op zijn fijn realistische stijl. Daarbij zie je nog net dat het om een schilderij gaat en niet om een foto. Het water en de luchten op zijn schilderijen maken het geheel zeer natuurgetrouw.


Charterschepen op de Gouwzee, Arnold de Lange

De schilderstijl van kunstschilder Arnold de Lange is realistisch met een iets ‘lossere toets’. De onderwerpen van de schilderijen van Arnold de Lange zijn overwegend zeilschepen. Hij schildert vaak aan de hand van beeldmateriaal afkomstig uit zijn grote collectie van maritieme lectuur. Een aantal van zijn schilderijen zijn opgenomen in collecties van diverse Musea.
Kijk hier voor meer info  Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— De Tijdlijn: Skûtsjeman Berend Bakker
  


In honderd jaar kan er een boel gebeuren. Deelnemers aan De Tijdlijn weten er alles van. In iedere aflevering zet iemand met veel levenservaring een punt. Wat was voor hem of haar een bijzonder moment of speciale gebeurtenis?

Berend Bakker, 8 juli 1920 in Ruigahuizen.

Hij is geboren in Ruigahuizen, maar dat telt niet. Want Berend is een echt skûtsjekind. Toen mem Aaltsje drie weken na de bevalling een beetje was bijgetrokken, stapte ze met haar jongste weer bij heit Johannes aan boord van de Hoop op Welvaart. En inderdaad, dat is hetzelfde skûtsje waarmee Lemmer in 1958 begon met het SKS-skûtsjesilen.

Berend zit er strijdvaardig bij. Met glimmende ogen en de schipperspet met anker onder handbereik vertelt hij over – natuurlijk – de skûtsjes. Hij kent ze allemaal. Wat er nu vaart, wat er ooit voer, wie ze bouwde, kortom geen detail zo klein of het zit in Berends hoofd. Er staat ook een kloek scheepsmodel in zijn appartementje in Talma Hiem in Balk. Gebouwd door heit Johannes. Berend zet 1920 op de Tijdlijn, het jaar waarin hij een echte skûtsjebaby werd.

Om zijn verhaal te onderstrepen scharrelt hij steeds naar de kast voor weer een ander fotoalbum. Kijk: het Lemster skûtsje jammerlijk omgeslagen in het water bij Grou. De bemanningsleden zitten bovenop te wachten totdat ze er worden afgehaald. Allemaal kurkdroog. Maar goed ook, want zwemmen konden de skûtsjevaarders vaak niet. ,,Ik kin ek net swimme. In bytsje klauwe, dat wol. Ulbe Zwaga sei tsjin ús: ‘Wat dogge jim no? Echte skippers sile dochs net ûndersteboppe?’ Mar doe gie er sels om op ’e Hegemer Mar. Doe sei ik fansels: ‘Dat dogge echte skippers dochs net’.’’
Lees het uitgebreide artikel op de bron: LC plus 
— Met oudste reddingsboot ter wereld het Wad op
 


Een boottochtje maken: het was zaterdag een van de populairste attracties van de jaarlijkse Visserijdagen in Harlingen. Dat kon onder meer op de stoomsleepboot Maarten, in de supersnelle loodsschepen en in historische reddingsboten als de Brandaris en de Rutgers van Rozenburg.
Zaterdag konden bezoekers aan boord stappen van de Rutgers van Rozenburg, met zijn 110 jaar de oudste nog varende reddingsboot ter wereld.
Bekijk hier de enthousiaste uitleg in een video van de LC 
— Het laatste woonschip heeft de haven verlatenIn de binnenhaven van Deventer liggen geen woonschepen meer. De beroepsvaart moet er ruim baan krijgen. ,,Erg jammer'', zegt Bert Brouwer, die het laatste woonschip zag vertrekken. Woonschepen moeten hun heil buiten Deventer zoeken in havens waar ze nog wel welkom zijn. Tientallen jaren lagen in de Deventer havenarmen schepen waar op gewoond werd. Vaak klassieke schepen of oude binnenvaartschepen.

Het laatste woonschip Nooit Gedacht van de familie Den Ouden moest op 1 september zijn vertrokken. Den Ouden woonde 33 jaar op het schip in de Eerste Havenarm, naast de Prins Bernhardsluis. Voor hem vertrokken de afgelopen twee jaar nog twee andere woonschepen.

Schepen krijgen geen vergunning meer om langere tijd een ligplaats te huren.Op de kop van de Eerste Havenarm wordt nog wel op een boot gewoond. Bert Brouwer en Fransien Attema zagen vanuit hun drijvende woning, Het Waterhuis, het laatste woonschip vertrekken. ,,Erg jammer dat dit gebeurt'', zegt Brouwer. ,,Volgens mij is er genoeg ruimte in de haven om woon- of ligschepen hier toe te laten. In andere havens kan het ook, waarom in Deventer niet?''

Volgens de gemeente is het helder. ,,In de binnenhaven moet meer ruimte komen voor de beroepsvaart'', aldus Maarten-Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente. ,,In de binnenhaven zijn ook nooit woonvergunningen uitgegeven. In principe mag dat daar ook niet. Maar we hebben het tientallen jaren geleden gedoogd. Dat bouwen we nu af: Als iemand vertrekt, vervalt op die plek het gedogen.''
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor via blendle (€) 
— ‘Men Who Sail’ voor duurzaam transportVoor de vijfde keer mocht stichting ‘Men Who Sail’ voor het festival ‘Into the Great Wide Open’ vracht op duurzame en CO2 neutrale wijze van Amsterdam naar Vlieland brengen. ‘Men Who Sail’ is een groep mensen die zich inzet voor een beter milieu. Dit doen ze door voor evenementen en festivals goederen zeilend op de plaats van bestemming te brengen. Op deze manier maken ze de bezoekers duidelijk dat het betreffende evenement of festival duurzaam bezig is en nadenkt over het milieu.

De paviljoentjalk ‘Pelikaan’ vervoerde alle kunstwerken die op het festival werden tentoongesteld, samen met 2100 liter speciaalbier, 205 dozen wijn en 60 dozen siroop. In haar kielzog volgde het skûtsje ‘Vriendschap’ met nog eens 205 dozen wijn.Daarnaast werden er honderden fietsen zeilend vervoerd van Terschelling naar Vlieland. Het skûtsje Eenvoud nam ruim honderd fietsen mee en zeilde enkele malen op en neer.
Kijk hier voor meer info over ‘Men Who Sail’ 
Of bekijk hier de video van NOBS film over het transport van Amsterdam naar Vlieland.
— Maritiem ’s-Hertogenbosch van 15 t/m 17 september’s-Hertogenbosch is een stad die haar charme voor een groot deel aan het water dankt. Maritiem ’s-Hertogenbosch is een evenement dat al sinds 1977 om de twee jaar plaatsvindt in en rondom het water in het mooie Den Bosch. Dus ook dit jaar weer. En dat op 15, 16 en 17 september 2017.

Ook dit jaar is Maritiem ’s-Hertogenbosch weer dat wat je gewend bent. Maritiem heeft zich bewezen, dus dat behouden we. Het vertrouwde evenement vormt de rode draad met daar omheen veel nieuwe initiatieven. Elke editie kent Maritiem ’s-Hertogenbosch een veelomvattend en divers programma. Tijdens dit evenement is niet alleen de grootste collectie klassieke en traditionele binnenvaartschepen te bewonderen, maar bruist de binnenstad van de festiviteiten onder de naam Bossche Waterweek.

Het zaadje voor de Bossche Waterweek werd gepland in 2012. “We zagen toen al dat water belangrijk was in onze stad”, vertelt Wim van der Steen, sinds 2016 voorzitter van Stichting Maritiem ’s-Hertogenbosch en voorzitter van watersportvereniging Neptunus. “Niet voor niets stromen er maar liefst 3 rivieren door onze stad heen; de Dommel, de Aa en de Dieze. Al denkend ontstond het idee om zo veel mogelijk activiteiten met water als overkoepelend thema te bundelen in een nieuw jaarlijks event dat één week duurt.” De afgelopen jaren werden voorzichtig de eerste ‘speldenprikken’ uitgedeeld in de vorm van bijvoorbeeld een ‘drijf-inn movie’ op de Dieze en een rubberbotenparty op de Stadsdommel . Deze laatste is zeer succesvol gebleken. We wilden hiermee vooral laten zien dat je water kunt gebruiken als podium én als weefdraad voor verschillende activiteiten. Gaandeweg is het concept voor een Bossche Waterweek steeds verder ontwikkeld.”
Voor meer info kijk je hier
— Joure start wel bij SKS-strijd Dokkum: hoe kan dat?
 

Het Jouster Skûtsje Oeral Thus

Bij het SKS-kampioenschap was de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen onverbiddelijk. De mast van het Jouster skûtsje voldeed niet aan de regels, schipper Dirk Jan Reijenga werd gediskwalificeerd. Zaterdag is Joure wel van de partij bij de SKS-wedstrijd op het Lauwersmeer, met een onveranderd skûtsje. Hoe kan dat?

Nee, er is niks veranderd aan de Oeral Thús. Het mastbeslag van het Jouster skûtsje is nog precies gelijk aan hoe schipper Dirk Jan Reijenga er eind juli mee aan de start kwam in het SKS-kampioenschap. ,,Wy ha neat feroare’’, zegt hij beslist.

Zaterdag starten de Jousters bij de SKS-wedstrijd om de Bonifatius Bokaal op het Lauwersmeer bij Oostmahorn. Met precies hetzelfde mastbeslag als tijdens het kampioenschap. Reijenga: ,,De sekretaris fan de SKS hat ús skreaun dat wy fan herte wolkom binne yn Dokkum. Dat freed farre we nei Esonstêd.’’


Het mastbeslag van het Jouster Skutsje

En het mastbeslag dan en de originaliteitsregel en de sanctie? Gelden die dan niet meer. ,,Dy sanksje jildt allinne foar it kampioenskip, dêr binne we útset.’’ Het betekent dus niet dat Joure ook automatisch is gediskwalificeerd bij de wedstrijd op het Lauwersmeer.

De SKS controleert op originaliteit vlak voor en tijdens het SKS-kampioenschap. ,,By in losse wedstryd sette we der gjin aksje op’’, zegt René Nagelhout. De organisatie staat toe noch verbiedt, aldus de SKS-voorzitter. ,,Wy ha net de yntinsje en slút ien út fan de wedstryd. We handhave der ek net op.’’ Nagelhout wil bij deze wedstrijd niet opnieuw de discussie over Joure. ,,Dat hat west, de straf is útfierd, we sette der in streep ûnder. Wy binne noch yn gesprek en wolle de saak net op de spits driuwe. Wy ha der gjin probleem mei dat se meidogge.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC Plus 
— Iers paar vaart met skûtsje als zomerhuisIn 2011 kocht het Ierse echtpaar John en Winnie Eakins een skûtsje in Frankrijk. Nog nooit hadden ze van de Friese platbodems gehoord. De historie bracht ze daarom deze zomer naar Friesland.

Het woord skûtsje kunnen ze inmiddels foutloos uitspreken, net als winterstalling en havenmeester. John (69) en Winnie (66) Eakins uit Ierland zijn sinds 2011 ,,trotse bezitters’’ van de AveSol II, een in 1909 gebouwd skûtsje in Leeuwarden.

Ze zochten ‘a new, nice lifestyle’ en kwamen uit bij een Friese platbodem. Hun vrienden hadden vakantiehuisjes in Frankrijk of Spanje, maar zelf wilden ze hun droom leven in de zomermaanden: elke dag verrast worden en nieuwe plekken en mensen ontmoeten. Hun zoektocht eindigde in het Franse Toulouse, waar het skûtsje de AveSol te koop lag. Een Zweeds stel had er vijf jaar permanent op gewoond, maar wilde er van af. ,,We hadden nog nooit een boot gehad, alleen een kajak. Dit was compleet nieuw. We wisten niets van varen, maar een kwartier nadat we het skûtsje zagen, waren we verkocht.’’

Dit jaar voeren ze voor het eerst Nederland binnen. Via Maasbracht - waar een van de vorige eigenaren van het skûtsjes woont - naar Nijmegen, Vianen, Maasbommel, Utrecht naar Spakenburg, Blokzijl en Friesland. ,,Om de geschiedenis van het skûtsje te ontdekken.’’

Het echtpaar is bezeten door de historie van de oude turfschepen: ze lezen boeken over de skûtsjes en hebben contact met Stichting Foar de Neiteam, die de skûtsjegeschiedenis archiveert. Afgelopen weekeinde ontmoetten ze de nazaten van de eerste eigenaren van het skûtsje, de familie Zeemans. Hun voorvaderen waren turfschippers op het skûtsje.
Lees het gehele artikel op de bron: LC Plus  
— Waterstof en zonne-energie voor Varend ErfgoedVoor havens en scheepswerven zijn ‘duurzaamheid’, ‘innovatie’ en ‘milieu’ belangrijke vraagstukken. In het project ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts’ van het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) zijn nieuwe concepten ontwikkeld die ook interessant zijn voor Varend Erfgoed. Onder andere, het toepassen van waterstof Fuel cells, gekromde zonnecellen en autonome laadstations.

Voor het opwekken van zero emissie energie zijn er voor het Varend Erfgoed diverse mogelijkheden, zoals: waterstof en elektra. Deze zuinige en schone energie biedt vele uitkomsten, zowel voor de erfgoedstukken zelf als voor de havens, scheepswerven en voor de bewoners en eigenaren van Varend Erfgoed.

Marcus Rolloos, directeur van DEOdrive, vertelt over zijn fuel cells op basis van waterstof: “Vaak zijn fuel cells nodig in off grid locaties, mobiliteit (24/7) en overal waar batterijen te zwaar zijn, het niet lang genoeg volhouden en/of te lang moeten opladen. Fuel cells geven instant power en leveren zero emissie elektriciteit. Dit is voor het Varend Erfgoed interessant voor het maken van boordstroom; dan hoeft de motor niet te draaien om het licht te laten branden.”

Voor het opwekken van de energie voor schepen is ook de kracht van de zon een uitkomst. “In de scheepvaart komt men zelden rechte vlakken tegen. Van de romp van het schip tot de mast; alles is gekromd” licht Koen Haest, product developer bij FlexSol Solutions, toe. “De unieke technologie van FlexSol Solutions op het gebied van flexibele zonnecellen maakt het mogelijk om zonne-energie naadloos te integreren in schepen.
Lees het gehele artikel op de bron: Mobielerfgoedcentrum — Platform Erfgoedhavens NederlandDe werkgroep Havens & Ligplaatsen heeft samen met Erfgoedhavens Rotterdam het initiatief genomen om het Platform Erfgoedhavens Nederland (PEN) op te richten. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk historische-, museum- en erfgoedhavens daar deel van uit kunnen gaan maken om varend erfgoed op de kaart te zetten bij overheden. Het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) ondersteunt dit initiatief.

Dit project legt de nadruk op de ontwikkeling van een platform waar de verschillende havens en eigenaren en andere stakeholders van varend erfgoed, samen kunnen komen. Dan wel om kennis te delen of kennis op te doen.

Samenwerking is van groot belang
Met de nieuwe positie van het mobiele erfgoed in de Erfgoedwet is de landelijke overheid zich meer bewust geworden van het belang van Varend Erfgoed. Waarom en hoe zij ermee samen zullen moeten werken en het behoud van Varend Erfgoed kunnen bevorderen. Voor de havens is het daardoor van groot belang om ook op lokaal niveau dit voor elkaar te krijgen. Zeker met de komst van de nieuwe Omgevingswet zijn er kansen om dat te doen.
Om deze kansen te grijpen is het goed dat de havens zich als verenigde erfgoedhavens naar de overheid opstellen als dé partij waar ze niet omheen kunnen. Hiervoor is het PEN van groot belang.

Ook voor andere sectoren van mobiel erfgoed
Deze manier van kennisdelen is ook van belang voor de andere vormen van mobiel erfgoed. Dit is ook de reden dat het PEN content zal bieden voor de Digitale Portal. Dit is een pilot voor andere initiatieven die onderdeel kunnen worden van de Digitale Portal.
Lees het gehele artikel op de bron: Mobielerfgoedcentrum  
— Schippers gezocht voor overtocht Grutte PierHARLINGEN - Op zaterdag 23 september a.s. organiseert PeerGrouP Locatietheater in samenwerking met inwoners van Medemblik en Kimswerd "De Verzoening”. Een grote verzoeningsdag ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Met een vredesvloot vanuit Harlingen steken de inwoners van Kimswerd het IJsselmeer over en reiken daar de hand aan de bewoners van Medemblik. Het doel is een vriendschapsband te smeden tussen de twee historische plaatsen.
 
Achtergrond
In 2017 is het precies 500 jaar geleden dat de Hollanders bij Medemblik werden belegerd door Grutte Pier en zijn leger De Arumer Zwarte Hoop. De bevolking kon op tijd vluchten naar het kasteel van Medemblik en hield onder leiding van kasteelheer Joost van Buren dapper stand. Uiteindelijk moest Pier het beleg opgeven. Na plundering en brandstichting van de verlaten huizen toog Pier met zijn leger naar het volgende dorp.
 
Tijdens De Verzoening bieden de inwoners van Kimswerd na vijf eeuwen officieel hun excuses voor het drama aangericht door hun dorpsgenoot.  Opzet van de dag is dat de inwoners van Medemblik de vredesvloot van Kimswerd feestelijk onthalen in de haven en vervolgens in optocht langs historische plekken in het dorp gaat. De dag zal eindigen met De Nacht van Pier, een kroegentocht in het historische centrum van Medemblik.
 
Het evenement De Verzoening wordt georganiseerd door PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland (het gezelschap dat sinds 2015 furore maakt met de theatertrilogie over Grutte Pier), het Friese dorp Kimswerd en de stad Medemblik.
 
De Vredesvloot
De PeerGrouP is voor de tocht op zaterdagochtend 23 september op zoek naar schippers die met hun boot vanuit de haven van Harlingen mee willen varen. De bedoeling is dat er een vloot het IJsselmeer oversteekt om zo aan het begin van de middag aan te komen in de haven van Medemblik. Deelnemers aan de vloot varen met hun eigen boot of als passagier op een charterschip mee naar de overkant. Op zondagochtend vaart de vloot terug naar Harlingen.
Belangstellenden kunnen zich t/m 10 september hier melden
— Admiraliteitsdagen in DokkumDOKKUM – De Admiraliteitsdagen, het maritieme festival in Dokkum, wordt van 7 tot en met 10 september gehouden. Het gratis toegankelijk festival voor jong en oud trekt tienduizenden bezoekers naar Dokkum. De oude haven in de binnenstad komt weer vol te liggen met bijzondere schepen.

Vooral de concerten bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht zijn populair. De vijf pijlers van het festival zijn spectaculaire activiteiten, foodfestival, historisch straattheater, bijzondere schepen en muziek op diverse podia. Artiesten op het hoofdpodium zijn onder andere Miss Montreal, Xander de Buisonjé, Nielson, Jeroen van der Boom en Sharon Doorson.

Boek verloren gewaand skûtsje
Aan de vooravond van de Admiraliteitsdagen, donderdag 7 september om 17.00 uur, wordt het boek Eben Haëzer over het verloren gewaande skûtsje Stêd Dockum/Eben Haëzer gepresenteerd op het skûtsje, dat ligt in de binnenstad. Het eerste exemplaar is voor bestuursvoorzitter Hylke Heidstra van het skûtsje. Skûtsjekenner Klaas Jansma vertelde aan Sytse van der Werf dat het skûtsje Stêd Dockum – dat nu voor Dokkum meestrijdt om de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) – in Dokkum is gebouwd en ooit van de familie Van der Werf is geweest.
Zaterdag zeilen SKS-skûtsjes twee wedstrijden op het Lauwersmeer, het best te volgen bij Oostmahorn, vanaf 10.30 en 13.30 uur.
Lees het gehele artikel op de bron: Actief online 
Of bekijk hier het programma van de admiraliteitsdagen  
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Terschelling kiest voor nieuwe afmeerlocatie vrachtboten

Overig nieuws:

— Grote kans op ongelukken met vrachtboot in Terschelling
— Bruine Vloot Kampen vreest klantenverlies door Eilandbrug
— Storingen Eilandbrug schering en inslag

— Gerbrand Schutte gooit de trossen los met De Tukker
— Zeezwemtocht Harlingen op 9 september, haven gestremd
— Waterweek in Hoorn, buitenhaven blijft beschikbaar

— ‘Afsluiten zandplaten werkt niet’
— Symposium “Feel the Night”
— ‘Men Who Sail’ voor duurzaam transport

— Molens in windpark IJsselmeer 10 meter minder hoog
— Driemastschoener Oosterschelde 100 jaar
— Lezing: Brandstofbesparing in de scheepvaart

— Opblaasbare zeilen: Inflated Wing Sail
— Podcast: Deze kapitein vaart met zijn vracht duurzaam
     de wereld over
— Olie Alert Waddenzee: improviseren tijdens oefening op zee

— De mossel moet dit vogeleiland redden
— Zonnestormen oorzaak aanspoelen potvissen
— Vooraankondiging jubileum symposium IJsselmeerverenigingScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN