Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 137, 30 aug. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
 

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Y-zeilen op 2 september
— Boegwater – leven op de binnenvaart
— ‘Spits moet op Unescolijst erfgoederen’

— Escape room op stoomschip ss Rotterdam opent deuren

— Mercuur meert aan in Vlissings Dok
— Speciaal Schevenings bier voor SCH236

— Film over laatste weervissers

— Fluit doet het: oren dicht
— Fryske Boerepreamen kampioenschap op 9 & 10 september

— Zaterdag 9 september Open Monumentendag

        Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk
— Schipper Merijn Olsthoorn wint IFKS-titel
— Gebouwd door Meerman. Getuigd door Van de Gruiter

— Stoomschip Christiaan Brunings zoekt vrijwilligers

— Rotterdam bereidt zich voor op Wereldhavendagen
— Botterdagen Elburg trekt 50 botters in bedrijvenwedstrijd


— Evenementen komende week:


29 augustus t/m 3 september, HISWA te water, Amsterdam

30 augustus t/m 2 september,  Harlinger Visserijdagen

1 t/m 3 september, Wereldhavendagen, Rotterdam

1 t/m 3 september, Havenfestival Almere

2 september, Nijkerkse Sleepbootdagen

2 september, Visserijdag Spakenburg

2 september, IJzeilen, IJburg— Y-zeilen op 2 septemberKomende zaterdag 2 september vindt voor de 25e keer het Zeilen plaats. Het Yzeilen is een zeilevenement voor historische bedrijfsvaartuigen als klippers, tjalken, aken, etc. Voorop staat het plezier van het varen met deze historische schepen en dit te delen met elkaar en anderen. Voor beginnende zeilers is het Y zeilen een aanleiding om het zeilen op een historisch schip uit te proberen en te verbeteren, voor doorgewinterde zeilers een mogelijkheid om zich te meten aan anderen. De schippers die dat willen, kunnen om de befaamde IJ-bel strijden.

Alle eigenaren en schippers van een historisch zeilend pleziervaartuig worden hierbij uitgenodigd om zich op te geven voor deelname aan het Y zeilen. Charterschepen kunnen niet participeren. Elf schepen hebben zich al aangemeld.

Het zeilevenement bestaat uit een zeilwedstrijd op het IJmeer nabij het eiland Pampus. Gevaren wordt volgens het BPR. Er wordt een driehoekige wedstrijdbaan uitgezet, dat meerdere keren gezeild kan worden. De snelst gezeilde baanronde telt mee voor de klassering.

Afmeerlocatie van het zeilevenement is de Sumatrakade aan het IJ in Amsterdam. Vrijdag 1 september komen de deelnemende schepen aan en is er 's avonds een workshop schiemanswerk. Zaterdag 2 september is vanaf 11.30 uur tot 16.00 uur het zeilevenement op het IJmeer.

Zaterdagavond om 18.30 uur is er een gezamenlijke schippersmaaltijd voor alle deelnemers, de prijsuitreiking is om 20.30 uur met daarna een optreden van de Virtuoze Matrozen op het verenigingsschip van de L.V.B.H.B. , de Terra Nova.
Voor aanmelding kijk je hier 
— Boegwater – leven op de binnenvaartOp dinsdag 26 september geeft journaliste en schrijfster Karin Anema een audiovisuele presentatie in het Museon, over “leven op de binnenvaart”.

Binnenvaartschepen – vast aanwezig in ons oneindig laagland. Vanaf een hoge brug of op de wal, wachtend achter gesloten slagbomen, hoor en zie je ze voortglijden – de stuurhut dwars op het schip, auto op het dek, een keffend hondje in het gangboord, op de achtersteven wappert een  vlag… Daar glijdt een geheel eigen wereld langs. Langzaam maar gestaag verdwijnt die in het verschiet.

Schrijfster Karin Anema is in die wereld gestapt. Ze heeft haar ogen en oren de kost gegeven. Ze heeft gekeken naar nu, naar de mensen. Wat voor mensen zijn dat, die schippers? Ze heeft ze in actie gezien. Lijken ze op elkaar? Is er iets bij alle verschillen wat hen verbindt? Wat is dat dan? Ze heeft naar de schippers geluisterd: naar hun verhalen, over hun strijd om het bestaan, over vroeger en over de toekomst.

Met de reconstructie van het schippersbestaan legt Karin Anema de cultuur van de binnenvaart bloot. Met haar gaat u op en neer de Rijn, op en neer de Donau, op en neer naar Antwerpen.
voor meer info kijk je hier 
— ‘Spits moet op Unescolijst erfgoederen’De spitsenvaart moet op de Unesco-lijst van immateriële erfgoederen. Dat vindt spitsenschipper Johan Dibbets. Hij heeft alvast de ‘spitsenvaart op de Noord-Zuidverbinding' aangemeld bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in Arnhem en gaat nu samen met dit centrum werken aan de Unesco-erkenning.

‘De spitsenvaart op Frankrijk is heel bijzonder. Het is Nederlandse cultuur die we moeten koesteren en daarom is het in mijn ogen nationaal erfgoed. In Engeland wordt bijvoorbeeld het oude kanalenstelsel als nationaal erfgoed gezien. Wij doen dat nog niet met onze binnenvaartgeschiedenis en onze vaarwegen.

‘Molenaars staan ook op de lijst, dan horen spitsenschippers er ook op, vind ik. We kunnen als spitsenschippers nog altijd zelf onze broek ophouden en we horen niet in het museum thuis, maar we hebben wel recht op ons plekje.'
Team Erfgoedzorg maakt de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor leden

Of bekijk de aanmelding van de Spitsenvaart op immaterieelerfgoed.nl 

— Escape room op stoomschip ss Rotterdam opent deurenDe langverwachte escape room aan boord van het majestueuze stoomschip ss Rotterdam heeft vandaag haar deuren geopend. De afgelopen weken is de escape room meerdere malen getest door verschillende escape room experts en het personeel van het ss Rotterdam. Vanaf vandaag is de escape room open voor het grote publiek.

Het verhaal van de Escape Room ss Rotterdam is gebaseerd op de mysterieuze geheimen van de kapitein. Dit verhaal speelt zich af eind jaren ’90 ten tijde dat de rederij Premier Cruises het schip overnam van de Holland-Amerika Lijn en het schip de naam ss Rembrandt kreeg.

De escape room aan boord van het ss Rotterdam bestaat uit twee identieke ruimtes. Deze ruimtes fungeerden vroeger als koelcellen en zijn gelegen op het D Deck dat zich onderin het schip bevindt. De deelnemers worden ‘opgesloten’ in één van deze oude koelcellen. Tijdens het ontsnappingsspel is samenwerking tussen de deelnemers een vereiste om de juiste aanwijzingen en codes te vinden, de juiste verbanden te kunnen leggen en om de raadsels uiteindelijk op te kunnen lossen. De deelnemers krijgen slechts 60 minuten de tijd om alle geheimen van de kapitein te ontrafelen. Spanning en sensatie, dat zijn de sleutelwoorden in de Escape Room ss Rotterdam.
Lees hier het gehele artikel op de bron 
— Mercuur meert aan in Vlissings DokHet als mijnenveger in Amerika geboren en als torpedowerkschip voor de Nederlandse marine werkende schip Mercuur meert vandaag aan in het Vlissings Dok. Het vaartuig krijgt voorlopig een plek aan de Houtkade, maar het blijft de bedoeling dat de Mercuur wordt gehuisvest in het Dokje van Perry.

De Mercuur lag maandenlang in een dok bij Scheldepoort om asbest te verwijderen en fris geschilderd naar het Dok te kunnen.FOTO Niek Peters
De Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) is al jaren bezig om de Mercuur (A856) naar Vlissingen te halen. Op vrijdag 1 september is het zover, dan draagt een topman van de marine het voormalige torpedowerkschip over aan de stichting. Vanaf die datum kan de SMEV echt aan de slag met de transformatie van de, in 1953 in Amerika als mijnenveger te water gelaten, Mercuur tot museumschip.

Het als Harer Majesteits Onverschrokken (MSO 483) in 1954 naar Nederland gekomen schip heeft geen directe verbinding met Vlissingen, behalve het feit dat de marine het een aantal keren voor onderhoud naar de Scheldewerf stuurde. ,,Maar het schip symboliseert wel de binding van de Koninklijke Marine met Vlissingen. Bovendien is het een houten schip, waardoor het makkelijker is te onderhouden door vrijwilligers", meldt woordvoerder Niek Peters van de SMEV.

Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar Peters is blij en opgelucht dat jaren onderhandelen niet voor niets zijn geweest. Nadat ontdekt werd dat het schip vol asbest zat, kon het niet langer dienst doen als museumschip in Scheveningen. De strandstad van Den Haag hoefde het schip niet terug, omdat ze toch al vrijwilligers te kort kwam om bezoekers te verwelkomen. De SMEV wierp zich, als de marine het asbest had laten verwijderen, op om het schip een nieuw leven als museumschip te gunnen in Vlissingen.
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,39) 
— Speciaal Schevenings bier voor SCH236Met een speciaal eigen biertje is op Scheveningen een feestelijk begin gemaakt met de restauratie van de SCH236.

De Noordster krijgt de komende jaren een volledige renovatie waarna het als museumschip in de haven blijft liggen. Een enorme groep Scheveningse vrijwilligers en ondernemer slaat hiervoor de handen ineen.
„Het wordt een geweldig project waarbij echt heel veel betrokkenen zijn”, geeft reder Henk Groen aan die het schip schonk aan de Scheveningse samenleving. „De Noordster heeft tot een maand geleden gewoon nog gevaren. De komende tijd wordt het helemaal in oude glorie hersteld. De SCH236 wordt weer precies zoals in 1950 toen het hier na de bouw in Scheveningen te water ging.”

De Scheveningers zijn in ieder geval helemaal blij met de komst van de logger, een van de laatste nog varenden uit die periode. „Het grote werk wordt hier door een bedrijf gedaan en wij gaan met zeker 40 man aan de slag met de kleinere dingen. Daarna worden we allemaal ingezet in het museum”, vertelt Koos den Dulk, een van de vrijwilligers.

De gemeente heeft ook al toegezegd 25.000 euro te betalen. Wethouder Karsten Klein liet weten dat de Noordster een belangrijk stuk Schevenings erfgoed is. Het schip ligt daar, waar eerst de Mercuur dienst deed als museumschip.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ 0,15)— Film over laatste weervissers


Beeld uit de film van Edward Snijder

Cineast Edward Snijders maakte een bijzondere film over Cor van Dort en Henk van Schilt, de laatste ambachtelijke weervissers van de Oosterschelde. De film gaat zaterdag 9 september in première tijdens het Film by the Sea Festival in Vlissingen.

Met zijn nieuwste film ‘Cor & Henk, weervissers van de Oosterschelde’ legde Edward Snijders de vangst van de ansjovis vast. Cultureel erfgoed, onder de rook van Bergen op Zoom. Maar gaandeweg het twee jaar durende project werd het volgens Snijders meer dan dat. ,,Het is vooral een ode aan die twee mannen geworden.’’

Het begon voor Snijders met een vaartocht naar het weer van Cor van Dort en Henk van Schilt. Een tocht zoals ze vaker worden georganiseerd, voor pers en geïnteresseerd publiek. De in het Limburgse Nuth woonachtige Snijders was meteen onder de indruk, hoe gepokt en gemazeld hij ook is in het vak. ,,Het gebikkel van die mannen, dat arbeidsethos. Het is ook meer dan vissen alleen. In de winter wordt hout gehakt om het weer in het vroege voorjaar te herstellen. Ik wilde overal bij zijn.’’
Lees het gehele artikel met veel mooie foto’s op de bron: BN de Stem 
Of bekijk hier de trailer op vimeo 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Fluit doet het: oren dichtHet Nederlands Stoommachinemuseum heeft in de regel een scala aan aparte geluiden, wanneer buiten op het terrein de antieke machines tot leven worden gewerkt. Maar de zingende keteltjes van meerdere stoomsloepen langs de steiger, dat is een nieuw fenomeen.

Het is een van de extra activiteiten die de ’waterkathedraal van West-Friesland’ nieuwe impulsen moet geven, vertelt directeur Harry de Bles. Want met zo’n mooi authentiek stoomgemaal, een enorme collectie en zoveel mogelijkheden op het terrein, dan moet er meer bezoek haalbaar zijn. Aan interesse ligt het niet, want zaterdagochtend is meteen bij de start van het evenement met de stoomsloepen al interesse van museumklanten die wel een tochtje mee willen maken.

Aan de steigers is het hard werken, want dat hoort bij stoomkracht: je moet eerst stoken voordat je gaat varen. Ook bij het schuitje van Matthias Kop uit Breda, die samen met vrouw en hond graag van de partij is op het polderwater. ,,Helemaal naar eigen ontwerp gebouwd”, vertelt hij trots. ,,Het stoken duurt een kwartiertje, en dan is ie vaarklaar. Ik neem twee emmertjes steenkool mee en dan tuffen we moeiteloos de hele dag.”
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Fryske Boerepreamen kampioenschap op 9 & 10 septemberWie wordt de kampioen fryske Boerepreamzeilen 2017? Op het water bij Terherne worden in het weekend van 9 & 10 september praamzeilwedstrijden georganiseerd door de vereniging Fryske Boerepreamen. De 14 pramen  zullen hier strijden om het kampioenschap van 2017. Als de wind goed staat worden er 3 wedstrijden op de zaterdag en 2 op de zondag gezeild. De kampioen van 2016 Schipper Gerben Gerbrandy  met de praam de Sietse nr 35 zal zijn titel hier verdedigen.
De eerste 2 wedstrijden waren in  Woudsend en Oudega swf.

De wedstrijden worden georganiseerd en geleid door verenigingen of commissies, die hiervoor door het bestuur van de vereniging "De Fryske Boerepream" zijn aangezocht. Er wordt gezeild volgens het Wedstrijd reglement van het Watersportverbond. 
Kijk hier voor meer info

— Zaterdag 9 september Open Monumentendag
        Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk


Foto: Wouter van Dusseldorp

Boeren, Burgers en Buitenlui. Dat is het thema van het Monumentenweekend 2017.

Wie vallen hier nu beter onder dan oude schippers??? Deze burgers waren buitenlui bij uitstek. En wie weet er nog dat het schippersberoep onder meer is ontstaan vanuit de agrarische sector waarbij boeren hun producten naar de markten vervoerden?

Daarom is er tijdens Monumentendag op zaterdag 9 september Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk. U bent van 10.00 uur tot 18.00 uur van harte welkom aan boord van oude bedrijfsvaartuigen. De eigenaren vertellen u graag over de geschiedenis, het leven aan boord en de bijzondere eigenschappen van hun monumentale schepen.

Varend erfgoed heeft een bijzondere plaats in het totaal van ons cultuurhistorisch erfgoed. Historische bedrijfsvaartuigen illustreren namelijk het verhaal van de rijke Nederlandsche scheepvaartgeschiedenis. Museumwerf Vreeswijk en de scheepseigenaren in de Museumhaven vinden het van groot belang dat varend erfgoed behouden blijft voor toekomstige generaties. Daarom is het noodzakelijk dat er ligplaatsen zijn voor historische schepen, zoals in de Museumhaven Vreeswijk in Nieuwegein. Ook is het van belang dat er plekken zijn, én blijven, waar historische schepen kunnen worden onderhouden, gerepareerd en gerestaureerd.
Dankzij de inzet van de particuliere eigenaren van de schepen blijft ons varend erfgoed behouden. De scheepseigenaren vertellen er graag over!
Kijk hier voor meer info

Er zijn veel meer historische schepen die met Monumentendag Open Huis hebben, kijk hiervoor bv op deze pagina van Monumentendag
— Schipper Merijn Olsthoorn wint IFKS-titelDe IFKS-titel in de A-klasse is gewonnen door de uit Amsterdam afkomstige Merijn Guus Olsthoorn (39). Voor de derde maal kwam hij dit seizoen zaterdag als eerste aan met de Emanuël uit Lemmer.

Voor Olsthoorn heeft de skûtsjetitel veel betekenis. Hij begon als achtjarige jongen in een Optimist, zoals zoveel jongeren. Vervolgens zeilde hij wedstrijden in een Splash, 420, 470, Regenboog en Laser. Ook deed hij aan zeezeilen. Met zijn vrouw Saskia zwierf hij rond in Europa en in 2009 voer hij in de Pacific.

In 2012 maakte hij zijn debuut als skûtsjeschipper in de IFKS. Met het oude SKS-schip van Earnewâld en met zijn zeilvrienden van zeilschool ‘t Vossenhol in Warmond promoveerde hij meteen naar de B-klasse. Het jaar daarop werd hij derde en dwong opnieuw promotie af. In zijn eerste jaar in de eredivisie eindigde hij net als vorig jaar als achtste. In 2015 eindigde hij als derde in het eindklassement.

In de B klasse behaalde de ‘De Jonge Jan’ van Fonger Talsma de eerste plaats.  De C klasse werd gewonnen door Gerrit Huisman met de ‘Ut ’e Striid’ en in de kleine A won de ‘Engelina Smeltekop’ van schipper Pieter Jilles Tjoelker.
Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad 
— Gebouwd door Meerman. Getuigd door Van de GruiterDe Stichting Historische Scheepswerf Meerman is jarig. Al 10 jaar is de werkende museumwerf open voor publiek en voor klanten met historische schepen. 

Op 9 september, monumentendag, is iedereen welkom om een kijkje te nemen en te genieten van een speciaal programma. Al bijna honderd jaar is  Zeilmakerij Van de Gruiter, te Vlissingen, ‘hofleverancier’ voor de hoogaarzen van Meerman, zowel voor zeiltuig als vistuig. Vandaar een feestelijke TUIGDAG.

Kees van de Gruiter demonstreert zijn kunnen met staaldraadsplitsen.  Zijn broer Rens etaleert de mogelijkheden met modern en klassiek touwwerk. Onze eigen deskundige Lieven Kusse knoopt en herstelt netten.

Scheepsbouwer en restaurateur Cees Droste bespreekt de voortgang van zijn werk bij het kleine hoogaarsjacht Seepaerd. In 1941 door Meerman gebouwd, nu op precies dezelfde plaats in restauratie. Bewonder de jachthoogaars Atalante, haar eigenaar leidt u rond. Of vaar een rondje op de Arne met de Nieuwe Zorg, een Zeeuwse Schouw, vroeger mosselvisser, nu bijna helemaal gerestaureerd.

Nog nooit op de Werf in Arnemuiden geweest? De Werf, 254 jaar geleden gestart, werkt nog steeds op dezelfde plaats. De huidige helling en loodsen zijn anderhalve eeuw oud, nu gerestaureerd en tot Rijksmonument verklaard. De grote loods is in gebruik voor de restauraties, de kleine is museaal ingericht. Rondleiders geven graag toelichting
Kijk hier voor informatie over het programma en de tijdstippen. Toegang gratis.

— Stoomschip Christiaan Brunings zoekt vrijwilligersHeb jij een passie voor historische schepen en affectie met stoom? Word dan vrijwilliger op het stoomschip Christiaan Brunings!

Aan de steiger van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt het stoomschip Christiaan Brunings. Het schip is in 1900 gebouwd als ijsbreker en directievaartuig voor Rijkswaterstaat. De Brunings is als varend monument sinds 1968 onderdeel van de collectie van Het Scheepvaartmuseum en wordt gerund door een groep vakkundige en toegewijde vrijwilligers.

Als onderdeel van het team vrijwilligers van de Brunings kan jij je steentje bijdragen aan het onderhoud en in de vaart houden van het schip. We zoeken meerdere vrijwilligers die één van deze twee rollen gaan vervullen:

 - Stoker
Als stoker houd je je bezig met alle werkzaamheden in de machinekamer. Je bent niet bang voor vieze handen want je zorgt er onder andere voor dat het vuur in de ketel brandt. Bij voldoende interesse én kennis kun je op den duur als machinist meedraaien.

 - Dek medewerker
In deze rol draag je, samen met de andere nautisch medewerkers, bij aan het onderhoud van het schip. Denk hierbij aan schoonmaak – en verfwerkzaamheden. Ook assisteer je de kapitein tijdens vaartochten. Goede oren en ogen zijn daarom essentieel. Het is een pré als je in het bezit bent van een vaarbevoegdheidsbewijs

We zoeken enthousiaste vrijwilligers met affiniteit en indien mogelijk kennis van (stoom) schepen. Je steekt graag de handen uit de mouwen en bent beschikbaar op dinsdag en/of donderdag (de onderhoudsdagen). Ook vind je het leuk om bezoekers te woord te staan en te ontvangen op de Christiaan Brunings.

Twijfel je of wil je eerst eens sfeerproeven voordat je reageert op de vacature? Kom dan langs op onze open dag op dinsdag 12 september 2017. Je kunt dan kennis maken met het huidige team en alles horen over het werken als vrijwilliger op dit monumentale schip.

Ben je direct enthousiast over de functie en wil je meteen solliciteren? Reageer dan zo snel mogelijk op de vacature door jouw motivatie per e-mail te sturen naar werkenbij@hetscheepvaartmuseum.nl
— Rotterdam bereidt zich voor op WereldhavendagenRotterdam maakt zich op voor de veertigste editie van de Wereldhavendagen, met als thema ‘Werelds!’. Dit grootste maritieme evenement van Nederland, dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt, opent aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag haar deuren voor het publiek. Grootste publiekstrekker van de Wereldhavendagen is het speciale-lading-schip BigRoll Baffin, dat al ligt afgemeerd aan de Parkkade in Rotterdam. Daar wordt het schip momenteel voorbereid op de ontvangst van vele duizenden bezoekers en haar varende hoofdrol tijdens de muzikale show op de zaterdagavond.

Koninklijke Marine
De BigRoll Baffin vormt samen met een keur van andere zee- en binnenvaartschepen de kern van dit maritieme evenement. De Koninklijke Marine is daarbij traditiegetrouw aanwezig met een groot aantal schepen. Daaronder bevindt zich onder andere Zr.Ms. Karel Doorman, het grootste schip van de marine. Ook schepen zoals het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp, patrouilleschip Zr.Ms. Holland en de onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis zijn aanwezig. Leden van het Korps Mariniers verzorgen een programma op de Parkkade, waar zij operationele activiteiten voor jong en oud organiseren.

Grote variëteit
Het evenement is gratis te bezoeken en vindt plaats in het gebied rond beide oevers van de Erasmusbrug. Naast de vele kade-activiteiten, die zich uitstrekken van Katendrecht tot aan de Rijnhaven en van het Willemsplein tot aan de Parkkade, kunnen bezoekers vrijwel de hele dag demonstraties op het water bekijken. Ze krijgen daarbij uitleg over de haven en de maritieme sector. Daarnaast is een groot scala aan excursies die veel dieper de haven in gaan. Deze moeten vooraf tegen betaling worden geboekt, via de website van de Wereldhavendagen.

Kijk hier voor het volledige programma
— Botterdagen Elburg trekt 50 botters in bedrijvenwedstrijdELBURG – Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september staat Elburg in het teken van de Botterdagen en Open Monumentendag. Het driedaagse evenement heeft een divers programma voor jong en oud. Waaronder de vlootschouw op donderdagavond, de bedrijvenwedstrijd op vrijdag en markten, optredens, exposities, rondleidingen en vaartochten op de zaterdag.

Traditiegetrouw begint het evenement donderdag 7 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een prachtig schouwspel van zo’n vijftig botters uit diverse vissersplaatsen uit het land. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op de botters.

Bedrijvenwedstrijd
De vrijdag staat in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd. Deze is met ruim 50 deelnemende botters vol. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwer levert dit prachtige beelden op. Vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk heeft u prachtig zicht op de tientallen botters. De dames van de Kruushoek verwelkomen de deelnemers vanaf 15.30 uur met een optreden in de haven. ’s Avonds treedt zeemanskoor Kop van ’t Ende vanaf 20.00 uur op in de haven. Daarna zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden en zal de feesttent in de haven gratis toegankelijk zijn.
Kijk hier voor meer info  Berichten in de Zeepost van deze week:
— Medische evacuatie na amputatie hand
— Ministerie verbiedt zeehondenkijken bij twee zandbanken
— Woede om sluiten zeehondenbanken voor publiek

— Chartervaart schrikt terug voor ligplaatsbeleid Amsterdam
— Weer cruiseschip aan Houten Hoofd in Hoorn
— HISWA watersport-cijfers 2017: voorzichtig optimisme

— Varen bij Hoorn centraal in bijeenkomst Waterweek
— Matroos verdrinkt op het IJsselmeer
— Experimenten op de Wadden tegen zeespiegelstijgingScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN