Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 135, 16 aug. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENBataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Erfgoed werkt voor uw gemeente

Overig nieuws:

— Noodkreet: red Opoe Sientje!
— Schippers van weleer; Kees van Zon (74)
— Probleemjongeren welkom op schip in Wormerveer

— Kamper Kogge blikvanger tijdens de Waterweek Medemblik

— Ontdek en geniet op Mosseldag
— Steviger optreden tegen scheepswrakken in Amsterdam

— Skûtsje Langweer verlaat kampioenschap SKS

— Een tjalk vol verhalen

— Gebruikte botenbeurs Hoorn op 8, 9 en 10 september

— Historische ijsbreker Stettin in aanvaring met veerboot— Evenementen komende week:


18 t/m 20 augustus, Flevorace, Muiden

19 t.m 26 augustus, IFKS, Friesland

19 augustus, Gondelvaart Koedijk
FVEN nieuws

— Erfgoed werkt voor uw gemeenteOp 21 maart 2018 vinden de Gemeenteraadsverkiezingen plaats. De programma's voor deze verkiezingen worden op dit moment geschreven. Het Erfgoedplatform van Kunsten '92 biedt met bijgaande flyer inspiratie aan gemeenteraadsleden en wethouders om erfgoed prominent in het verkiezingsprogramma op te nemen.

Erfgoed is het visitekaartje van een gemeente, het cement in de samenleving en een economische factor van belang. Welke vijf punten kunnen aankomende en zittende gemeenteraadsleden, wethouders en lokale partijen in de Nederlandse gemeenten meenemen in hun programma en in de campagne?

Onder erfgoed verstaan we niet alleen monumentale gebouwen, maar ook archieven en collecties, historische vaartuigen, archeologische terreinen en de verhalen en tradities die we met elkaar doorgeven. Het is overal om ons heen en wordt dagelijks op allerlei manieren beleefd, door jong en oud.

Deze flyer is aan alle fractievoorzitters van alle partijen in de 300 grootste gemeenten van Nederland en aan alle relevante wethouders verzonden. Kunsten ’92 roept erfgoedorganisaties (en andere culturele instellingen) op om met deze punten in de hand op de lokale politiek af te stappen en met hen het gesprek aan te gaan over de waarde van erfgoed en cultuur.

De FVEN is lid van de FIM welke is aangesloten bij Kunsten'92.
Download hier de flyer

Einde FVEN nieuws

— Noodkreet: red Opoe Sientje!NIJMEGEN - De tijd begint de dringen. Het historische schip de Opoe Sientje in de Lindenberghaven bij de oude Waalbrug in Nijmegen dreigt te moeten vertrekken. Rijkswaterstaat eiste eerder dit jaar dat de Opoe Sientje vertrekt. Het schip beschikt niet over een vaste ligplaats. Rijkswaterstaat wil nu de regels handhaven.

Eigenaar Leon Berkers kwam enkele jaren geleden met het idee om van de Lindenberghaven een museumhaven te maken met historische schepen. De stad en de gemeente omarmden dat idee en inmiddels lijkt het alsof het er altijd zo heeft uitgezien.

Nog minder dan een week de tijd
Eigenaar Berkers verzon een uitweg voor de eis van Rijkswaterstaat dat de Opoe haar biezen pakt. Hij wil een woonschip dat ook in de haven ligt kopen waaraan wel een permanente ligplaats gekoppeld is en deze samen met de Orca – een ander schip van hem – verhuizen uit de haven.

Daarvoor is geld nodig. Geld dat Berkers inmiddels voor ruim twee derde bij elkaar heeft. Het schip moet uiterlijk voor 14 augustus gekocht zijn. Daarna vervalt ook die mogelijkheid om de Opoe Sientje te behouden voor de museumhaven.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Gelderland  

— Schippers van weleer; Kees van Zon (74)
        Schipper 1978-2016


De klipper Zuiderzon, zijn derde schip

Je kunt hem een pionier noemen. Toen Kees in de chartervaart begon, was er nauwelijks wat geregeld. Hij had ook niet echt ambitie; dat kwam later. Al was hij na die eerste reis haast afgehaakt: ‘Ik vond het helemaal niks.’ Oorspronkelijk wilde Kees naar zee. Niet om te varen, maar ‘om de wereld in te gaan’. De zeevaartschool duurde hem te lang, hij koos voor de opleiding ‘Civiel Personeel ter Koopvaardij’. Al na een jaar werd hij steward op een koopvaardijschip. Daar bediende hij gasten die met het vrachtschip meevoeren. Maar hij was geen man met een vouw in zijn broek.

Terug in Nederland deed hij de fotovakschool. Er volgden tien wal-jaren; met fotowerk, diverse baantjes en een periode waarin hij in Antwerpen de hippie uithing. Toen kocht hij een tjalk. Hij wilde het casco opbouwen tot zeilend woonschip. Het benodigde geld verdiende hij met kit-werk in de bouw; iedere cent ging het schip in.
Maar het pas opgerichte collectief NIFOS (nieuwe functies voor oude schepen) vroeg hem zich aan te sluiten en met gasten te varen.
Lees het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis op haar website 
— Probleemjongeren welkom op schip in Wormerveer


Foto: de Wilde Vaart

In Wormerveer komt binnenkort een historisch zeilschip te liggen, waar ’uit koers geraakte’ jongeren worden opgeleid voor de scheepvaart. De Excelsior, een in 1901 gebouwde aak, voer tot voor kort met passagiers over het IJsselmeer. Vanaf september ligt hij aan de kade bij bedrijventerrein Molletjesveer, als leer- en werkschip van stichting De Wilde Vaart.

De Wilde Vaart wil jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt helpen door ze dagbesteding te bieden en als het lukt ook op te leiden en werkervaringsplaatsen aan te bieden. De doelgroep zijn jongeren met grote problemen, bijvoorbeeld zwerfjongeren. In de eerste fase op de kadewerkplaats oefenen de jongeren met algemene vaardigheden zoals samenwerken en op tijd komen, en leren ze scheepvaarttechnieken en hout- en metaalbewerking.
Binnenvaart

Als een jongere het goed doet, heeft de stichting bij verschillende binnenvaartschippers en werven werkervaringsplaatsen. Ook krijgen de jongeren hulp om een diploma in het beroepsonderwijs te halen. In de branche is veel behoefte aan nieuwe jonge medewerkers, waardoor er volgens De Wilde Vaart een zeer grote kans op werk is. De tot bootsmaat opgeleide jongeren hebben de mogelijkheid om aan te monsteren op de reguliere vrachtvaart of (zeilende) chartervaart.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Kamper Kogge blikvanger tijdens de Waterweek MedemblikDe 22 meter hoge mast met daaraan het enorme dwarszeil van de Kamper Kogge toornt hoog boven de Oosterhaven uit. Als een baken voor de Waterweek Medemblik. Het betreft een reproductie van het type vrachtschip dat rond 1340 handel van en naar Kampen vervoerde. Anno nu houdt een groep enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge dit moois uit vervlogen tijden in de vaart.

Zeemanschap
Herman van der Meulen en Joop Bouwman zijn beurtelings de schipper. Om met deze Kogge te varen, is zeemanschap vereist. Van der Meulen stelt omstanders gerust: ,,Joop en ik zijn schippers uit de binnenvaart en zijn wel iets gewend.” Beiden onderschrijven dat het zeilen met deze vrachtboot geen sinecure is.

Beiden mannen kijken trots naar die enorme mast. Joop: ,,Een deel van een 140 jaar oude Douglas spar uit de Ardennen. Alles vraagt veel onderhoud, maar we hebben een geweldig stel mensen. Mannen en vrouwen die met hart en ziel aan dit schip en alles wat er bij hoort, werken. Tot aan de kleding uit die tijd toe. Ook die wordt aan de hand van afbeeldingen door ons zelf gemaakt.”

De Kamper Kogge is overal waar wordt aangemeerd gratis te bezichtigen. Iets waar ook in Medemblik gretig gebruik van wordt gemaakt. Ketelbink Neil Vaartjes: ,,Men moet ons uitnodigen en dan komen we graag. Het leuk om zo’n bijzonder stukje geschiedenis aan de mensen te laten zien. We liggen nu in Medemblik, maar zouden ook graag eens Hoorn en Enkhuizen aandoen.” Lachend: ,,We wachten de uitnodiging rustig af.”
Lees het gehele artikel op de bron: NHD voor abonnees 
— Sail Den Helder schrijft zwarte cijfersDe eindbalans moet nog worden opgemaakt, maar nu al staat vast dat Sail Den Helder 2017 met een positief saldo wordt afgesloten. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

“Het is zeker dat we zwarte cijfers schrijven”, zegt Sail-directeur Eef van den Broek desgevraagd. “Ik kan dat nu al zeggen, hoewel we druk bezig zijn met de financiële afronding. Er komen, bijna anderhalve maand na het evenement nog steeds facturen binnen.”

De Mailorganisatie werkte met een begroting van twee miljoen euro. Dat het evenement volgens van den Broek daarbinnen is gebleven, is vooral te danken aan de honderden vrijwilligers. “Dankzij hen konden we de kosten beheersen en is er flink bezuinigd op overhead.” Er waren echter ook tegenvallende inkomsten, zo liep de hospitality, de verhuur van schepen aan bedrijven niet zoals verwacht.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD voor abonneesScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Ontdek en geniet op Mosseldag YERSEKE – De Mosseldag in Yerseke trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers, maar blijft zich vernieuwen. Zo zijn er zaterdag 19 augustus meer activiteiten om de visserijwereld te ontdekken. De Ankerweg, met zicht op de vele kotters en bedrijven, speelt een prominentere rol in het programma.

Verse mosselen eten is één van de meest populaire programmaonderdelen van de Mosseldag. Omdat mensen het steeds boeiender vinden om te weten waar hun voedsel vandaan komt en wat er allemaal gebeurt voordat het op hun bord belandt, biedt de organisatie van de Mosseldag, Stichting Mosseldag Yerseke, bezoekers een indrukwekkende kijk in de wereld van de visserij.

Rondvaarten
Verderop in de Yersekse havens liggen historische schepen klaar om (betalende) bezoekers mee te nemen voor een tocht op de Oosterschelde. Op de goed onderhouden hoogaarzen en platbodems van stichting Behoud Hoogaars, dezelfde schepen als waarmee de vissers vroeger uitvoeren, ervaren de bezoekers het werken op zee. Wie wil bekijken hoe zeevruchten ontwikkelen van zaadje tot delicatesse op het bord, kan meevaren op de nieuwste Yersekse oesterkotter, de YE 7 naar oesterbanken in de Oosterschelde.

Vlootschouw
De Mosseldag begint om 10.00 uur en gaat door tot het einde van de avond. Dan staat als afsluiting een vuurwerkshow op het programma. De dag trekt mensen van zelfs buiten Nederland. De braderie, kermis, vlootschouw, demonstraties van oude ambachten en het dweilbandfestival zijn slechts een kleine greep uit het programma, dat vele leuke activiteiten biedt voor het hele gezin.
Kijk hier voor het hele programma
— Steviger optreden tegen scheepswrakken in AmsterdamScheepswrakken ontsieren het water van grachten en kanalen in de hoofdstad. Duoraadslid Rob De Bruin wil dat Amsterdam de strijd tegen gezonken scheepswrakken langs de kades van het Amsterdamse binnenwater harder gaat voeren.

“Half of volledig gezonken boten langs de kant zorgen voor onveiligheid. Waternet moet deze wrakken sneller weghalen”, aldus De Bruin.
Het Amsterdamse binnenwater wordt druk bevaren. Dat levert voor bootbezitters, bezoekers en meevarende Amsterdammers veel plezier op. Maar een scheepswrak neemt niet alleen een schaarse plek in maar zorgt ook voor een verloederde uitstraling en kan daarbij nog onveilige situaties opleveren.

Waternet treed, via de Wrakkenwet, op tegen gezonken boten en geeft op haar website een kennisgeving van verwijdering. De eigenaar van de boot kan deze tegen betaling van €910 na verwijdering komen ophalen.

Rob De Bruin (VVD) : “Ik wil weten hoeveel mensen daadwerkelijk hun boot weer komen ophalen. Anders moeten we proberen om de kosten meer op deze gezonken-booteigenaren zonder verantwoordelijkheidsgevoel te verhalen.”
Lees het gehele artikel op de bron: couturekrant  
— Skûtsje Langweer verlaat kampioenschap SKSHet skûtsje van Langweer is na Joure het tweede skûtsje dat het SKS kampioenschap niet uitzeilt. Waar Joure werd gedwongen te stoppen, kiest Langweer er zelf voor. ,,Wy hoopje se de eagen te iepenjen by de SKS. Sa kin it net langer.'' Dat zegt schipper Jaap Zwaga van de Twee Gebroeders. Zaterdagochtend nam hij samen met de hele bemanning en bestuur het besluit om tijdens de wedstrijd op het IJsselmeer bij Stavoren de strijd te staken.

De nieuwe zeilformule pakt zo slecht uit voor Langweer, dat het niet meer competitief mee kan doen in de SKS-vloot, zegt Zwaga. Het skûtsje Twee Gebroeders is zo veel zwaarder dan de andere skûtsjes, dat Langweer in de eerste skûtsjeweek aan alle kanten voorbij werd gezeild. Langweer werd twee keer dertiende, twee keer twaalfde en een keer elfde.

,,Je hâlde net samar op'', zegt Zwaga. Maar, zegt de schipper, Langweer was al voor de competitie 'bij voorbaat gedeclasseerd'. In het najaar van 2016 hebben de leden van de SKS een nieuwe zeilformule aangenomen. De zeilformule is makkelijker om mee te werken. Het aantal vierkante meter zeil dat een skûtsje mag gebruiken, wordt bepaald door een aantal vaste afmetingen op het skûtsje, zoals de hoogte van de mast of de diepgang van het skûtsje.

De nieuwe zeilformule pakte slecht uit voor Joure (deze week uit de competitie gehaald) en Langweer, terwijl de meeste skûtsjes er vierkante meter zeil bij kregen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Een tjalk vol verhalenLEEUWARDEN - De Goudse Carolyt Koops leent zich volgend jaar uit als Fries aan bezoekers van Culturele Hoofdstad. Haar met een tjalk bedrukte fietskar is een vat vol verhalen.

„Wat in moai skipke.” Een voorbijganger loopt nieuwsgierig een rondje om de fietskar van Carolyt Koops. De Goudse heeft haar wagen voor de Blokhuispoort in Leeuwarden geparkeerd. Aan weerszijden van het tentdoek ter bescherming van de inhoud van de kar prijkt een Friese tjalk. De afbeelding van het houten vrachtschip lokt altijd en overal een praatje uit.

En dat is precies de bedoeling van Carolyt. ‘Tjalk van Carolyt, voor al uw verbindingen, boeken en verhalen’, staat ook nog op het zeil. „Ik haal graag verhalen op en ik vertel ze graag. Als ik ergens op een bankje ga zitten met mijn kar, duurt het nooit lang voordat ik een goed gesprek heb. In Nederland, en in Friesland helemaal, hebben mensen het veel over boten.”

Het verhaal dat aan de tjalk van Caroly kleeft, wil ze volgend jaar, als Friesland Culturele Hoofdstad is, graag vertellen. Ze sloot zich daarom aan bij ‘Leen een Fries’, het online platform waarop Friezen en iedereen die zich Fries voelt in 2018 hun talenten, kennis en ervaringen kunnen uitlenen aan bezoekers van de provincie.

De tjalk op het tentdoek is een kopie van De Drie Gebroeders, het schaalmodel dat in het Hannemahuis in Harlingen te bewonderen is. De grootvader van Carolyts overgrootvader, Meindert van der Zee, maakte de houten minitjalk in 1830 op een scheepswerf in Heeg als proeve van bekwaamheid om scheepstimmerman te kunnen worden.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,19)
— Gebruikte botenbeurs Hoorn op 8, 9 en 10 septemberOp 8, 9 en 10 september liggen de havens in Hoorn weer vol met gebruikte boten die te koop aangeboden worden. Dit is de negende editie van de Gebruikte Botenbeurs, een onderdeel van de Waterweek Hoorn waarbij in drie dagen ca. 35.000 bezoekers naar de havens komen. Naar verwachting liggen in de havens ca. 150 boten te koop, van kleine sloepjes tot de grotere luxe jachten.

De beurs is niet alleen bedoeld voor botenhandelaren, ook particulieren kunnen zelf hun boot aanbieden in Hoorn. Elk jaar vinden tientallen boten een nieuwe eigenaar tijdens of vlak na de beurs. Veel bedrijven komen elk jaar terug, wat bewijst dat er goede zaken worden gedaan. De deelnemers waarderen de lage kosten terwijl de bezoekersaantallen hoog zijn. De Gebruikte Botenbeurs Hoorn onderscheidt zich onder andere door de gemoedelijkheid en de ongedwongen sfeer die goed past bij de watersport.
Kijk hier voor meer info  

— Historische ijsbreker Stettin in aanvaring met veerbootBij een aanvaring tussen de historische ijsbreker Stettin en de Finse vrachtferry Finnsky zijn zaterdagmorgen 12 augustus tien mensen meest lichtgewond geraakt. De zwaarste verwonding was een gebroken arm.

De ijsbreker liep zware schade op, de veerboot niet meer dan verfschade. De Stettin , gebouwd in 1933 en met als thuishaven Hamburg, was in het kader van de manifestatie Hanse Sail in Rostock net begonnen aan een vaartocht op de Oostzee met circa 150 passagiers.

Hoe de 52 meter lange ijsbreker, het grootste zeegaande stoomschip ter wereld met een motorvermogen van 2000 pk, en de 188 meter lange ferry met elkaar in aanvaring konden komen wordt nog onderzocht. De Stettin liep een bijna twee meter lange scheur op; die lag boven de waterlijn zodat het schip geen water maakte.
De vereniging Dampf-Eisbrecher Stettin hoopt dat het schip na een noodreparatie naar Hamburg terug kan varen. Daar zal dan worden bekeken of herstel van het ‘museum-rondvaartschip' mogelijk is.
Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor leden  
Berichten in de Zeepost van deze week:
— Motorstoring treft vrachtboot Terschelling
— Stichting One Fine Day zoekt schippers
— Raad van State haalt streep door jachthavenplan Harlingen

— Binnenvaart deelt zorg om waterpolitie
— Skûtsje Langweer verlaat kampioenschap SKS
— Wadvogels in zomer amper verstoord

— Beach Cleanup Tour: 15 ton afval van het strand
— Moeder zeehond kan best een dag uit vissen

— Oefening oliebestrijding Waddenzee
— Visserijdagen Harlingen 2017 komen eraanScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN