Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 134, 9 aug. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Lichtschip Harlingen zoekt vrijwilligers
— Vis en visserij centraal op HavenVistijn
— Skûtsje uit Joure gediskwalificeerd

— “Small Sail de Rottefalle”

— ‘Gamechangers | maritieme innovaties' in Het
     Scheepvaartmuseum


— Kleintje Skûtsje zeilen
— 19e-eeuwse lepels terug op de scheepswerf
— Publiek welkom op viermaster in Rotterdam— Evenementen komende week:


10 t/m 13 augustus, Hanzedagen Rostock

8 t/m 13 augustus, Schiffstreffen Weener

12 augustus, HavenVIStijn, Oudeschild

12 en 13 augustus, Colijnplaatse Dagen

12 en 13 augustus, Maritiem Festival, ZZM Enkhuizen
— Lichtschip Harlingen zoekt vrijwilligers  Het is in de Harlinger haven een nauwelijks weg te denken vaste waarde. Het rode schip met de hoge zendmast en de vuurtoren, het radiolichtschip Jenni Baynton. Ook mensen die niet vaak in Harlingen komen kennen het schip wellicht dat regelmatig te zien is op de Nationale televisie in de weerfoto’s van onder andere Anna Zuidema. Het nog grotendeels geklonken schip wordt door vrijwilligers van de stichting “Vrienden van het Lichtschip” drijvend gehouden, gerestaureerd en onderhouden. Deze groep vrijwilligers is wel erg trouw, maar zou graag versterking zien.

Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw was het in 1949 gebouwde schip in gebruik als drijvend baken voor de zeevaart in de monding van de Theems. Engelse lichtschepen krijgen nooit een naam, maar een nummer. Als ze “op station” liggen, dat is wanneer ze voor anker liggen op de plek waar een baken op zee nodig is, wordt de naam van dat “station” met grote letters op het schip gezet. Telkens als een lichtschip naar de werf moet wordt er een reserveschip op de plek neergelegd die vervolgens weer 2 jaar dienst doet tot het voor dat schip weer tijd is voor onderhoud. Het schip in Harlingen, inmiddels omgedoopt tot Jenni Baynton, werd gedoopt als lightship number 8. In haar geschiedenis als lichtschip heeft ze verschillende stationsnamen op de zijkant gehad zoals “Kentisch Knock”, “Sunk”, en “Tongue”.De laatste jaren is, naast de nooit aflatende noodzaak tot onderhoud, veel geïnvesteerd in het bevorderen van de zeewaardigheid van het schip. Naast de werfbeurt die hoog op het wensenlijstje staat is het terugbouwen van een aantal belangrijke waterdichte schotten, het verplaatsen van een kraan en het bouwen van een sloepstoel.

Om de doelen verder te kunnen verwezenlijken is de stichting op zoek naar vrijwilligers die het team willen aanvullen. Het gaat om “vacatures”  op allerlei gebied. Zo is er behoefte aan mensen die helpen met timmeren, verven, lassen, bekabeling aanleggen, maar ook mensen die op afgesproken tijden een kijkje aan boord nemen om de trossen te controleren. Ook op het gebied van het bestuur van de stichting en bijvoorbeeld fondsenwerving zijn nieuwe krachten meer dan welkom.

Als je interesse hebt stuur dan een mailtje naar lichtschip@home.nl . Je wordt dan uitgenodigd om een keer te komen kennismaken en dan leiden we je uitgebreid rond op een van de mooiste schepen van Harlingen.
Lees het gehele uitgebreide artikel op de bron: Harlingen online 
— Vis en visserij centraal op HavenVistijn


 
De haven van Oudeschild is zaterdag 12 augustus decor voor het HavenVIStijn. Centraal deze dag staan vis en visserij.

Op de haven is van 13.00 uur tot 17.00 van alles te beleven. Texelse vissers laten zien wat ze te bieden hebben en hoe zij hun werk doen. Publiek kan op vele manieren kennis maken met diverse soorten vis. Er wordt vis gebakken, gerookt en in vissoep verwerkt. Er zijn broodjes garnalen en er zijn langoustines (Noorse kreeftjes). Deze lekkernijen kunnen geproefd worden tegen een vrijwillige bijdrage. De opbrengst gaat naar Stichting Kind en Brandwond.

Niet alleen proeven, er is op de haven veel meer te beleven. Een grote vistafel met allerlei vissoorten die in de Noordzee leven, oud-vissermannen en andere kenners geven tekst en uitleg over de vis. Daarnaast is er een demonstratie vis fileren. Er zijn stands over de verschillende visserijmethodes die de Texelse vissers gebruiken. Maar ook wordt verteld wat de Texelse visserij zo al doet om een eerlijke milieu bewuste sector te zijn.

Verder staan er nettenboeters en touwsplitsers. Zij geven daarbij uitleg over hun werk. EMK is uitgebreid aanwezig. "Raad de Vis" en foto's van vissermannen. Kunstenaars laten hun werk bewonderen in de nettenschuur. Ook een optreden van het Oudeschilder Visserskoor en er kan worden meegevaren met de reddingboot van de KNRM en de Bruuzer. Er staat een klimwand en voor kleinere kinderen een springkussen. Verder op de haven staan er diverse kramen gevuld met spullen/producten die gerelateerd zijn aan de zee, vis en visserij.
Lees het gehele artikel op de bron: Texelse Courant  

— Skûtsje uit Joure gediskwalificeerdHet skûtsjesilen in Friesland is weer begonnen. En gelijk is het skûtsje van Joure, de Oeral Thus, gediskwalificeerd. De eerste wedstrijd in Grouw afgelopen zaterdag kreeg het skûtsje met schipper Dirk Jan Reijenga al 21 strafpunten omdat het beslag van zijn piekeval 8 cm te hoog was bevestigd. Maandag startte het skûtsje zonder de nodige aanpassingen te doen, waarop de Sintrale Kommisje Joure diskwalificeerde voor verdere deelname.

Het probleem is ontstaan door de nieuwe zeilformule en het silhouet. Vanwege het nieuwe grootzeil dat voor die zeilformule werd gemaakt is de beslagband hoger geplaatst. Indien de band op de hoogte die de SKS wil zou worden bevestigd zou de piekeval vanaf de gaffel naar beneden lopen in plaats van omhoog. Dirk Jan Reijenga vindt dit een gevaarlijke zaak, het is volgens kenners niet de vraag of dat gaat breken, maar wanneer. En dan valt de gaffel naar beneden en komt ook de giek ineens veel lager. Als schipper kan hij op die manier niet de veiligheid van de bemanning garanderen.

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen SKS houdt vast aan haar Originaliteitsregelement en heeft Joure verschillende mogelijkheden gegeven om het beslag aan te passen. Dat heeft Joure om veiligheidsredenen niet gedaan, waarna diskwalificatie volgde. De dertien schippers van de SKS scharen zich achter het bestuur van de SKS om Joure uit te sluiten voor de rest van het kampioenschap.

Wie het Skûtsjesilen wil volgen via de TV: omroep MAX zendt dagelijks een verslag uit om 17:25 op NPO1Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— “Small Sail de Rottefalle”In het weekend van 15-17 september vindt het evenement “Small Sail de Rottefalle” plaats in heen rondom de haven van Rottevalle. 
“ Small Sail de Rottefalle” is een evenement voor een breed publiek in en rondom de haven. De organisatie heeft een prachtig programma samengesteld. Historische schepen komen naar Rottevalle en vanaf vrijdag 15 september ligt de haven vol met bijzondere schepen, die net als het skûtsje “de Rot” toegankelijk zijn voor het publiek.

Het weekend staat verder in het teken van muziek m.m.v. koren, straattheater, een Maritiem concert, oud ambachten/ hobby marktmarkt, een Schilderijen expositie, schippersdienst en op de zondagmiddag de vertrekkende schepen in de vlootschouw. Wie mee wil varen kan opstappen op één van de schepen. Het hele evenement is vrij toegankelijk.

Dit evenement wordt georganiseerd i.v.m. het 130 jaar bestaan van het skûtsje “de Rot”. Sinds 2011 is de Stichting “freonen fan de Rot” is de eigenaar van het skûtsje en houdt zij het skûtsje in de vaart door het organiseren van vaar/zeiltochten.

“De Rot” is in 1887 gebouwd in opdracht van de plaatselijke kasteleins en deed jarenlang dienst als beurtskûtsje. Twee keer in de week v.v. Rottevalle-Leeuwarden met post, passagiers en vee. Door de komst van het stoomschip ging alles sneller en werd “de Rot” verkocht. Sinds 2011 is het schip weer terug in de thuishaven met af en toe een uitstapje om als  varend erfgoed aanwezig te zijn bij vele nautische evenementen.
Het hele programma “Small Sail de Rottefalle” is hier te vinden    

— ‘Gamechangers | maritieme innovaties' in Het
      ScheepvaartmuseumAndreas Schelfhout, Raderstoomschip bij een opstapplaats aan een steiger, olieverf op paneel, 1846

Amsterdam - Van 6 oktober 2017 t/m 1 juli 2018 is in Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling ‘Gamechangers | Maritieme Innovaties’ te zien. De tentoonstelling voert de bezoeker langs ruim 25 aansprekende innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis die naast de scheepvaart ook de Nederlandse samenleving hebben beïnvloed. Of mogelijk gaan beïnvloeden, want ook potentiele hedendaagse baanbrekers komen aan bod. Zo is een reconstructiemodel van ’s werelds eerste duikboot uit de zeventiende eeuw te zien naast de futuristische Ortega Submersible, de winnaar van de Piet de Jong Innovatieprijs in 2016.

Innovatie lijkt alomtegenwoordig en de maritieme sector wordt door de overheid gepresenteerd als het nationale visitekaartje van innovatie, durf en ondernemingszin. Hoe lonend en probleemloos innoveren misschien ook oogt, de werkelijkheid is vaak weerbarstiger. Is innovatie werkelijk het recept voor vooruitgang? En, wat zijn dan de ingrediënten voor succes? Gamechangers toont revolutionaire innovaties naast vergeefse, tijdrovende en geld slurpende pogingen.

Tijdens deze tentoonstelling organiseert Het Scheepvaartmuseum maandelijks terugkerende themaweekenden. Tijdens deze dagen is er in en om het museum van alles te zien en te doen; er zijn bijzondere schepen, workshops, lezingen en een uitgebreid film- en documentaire programma. In het openingsweekend 7 en 8 oktober ligt het prachtige gastschip Clipper Stad Amsterdam aan de steiger van het museum. Het schip is alleen dat weekend toegankelijk voor bezoekers. Op 18 en 19 november staat het thema ‘stoom’ centraal. Andere onderwerpen van de themadagen zijn o.a. haring kaken, duurzaamheid, navigatie en onderzeeërs. Het exacte programma wordt bekend gemaakt op de website van Het Scheepvaartmuseum.
 Kijk hier voor meer informatie
— Kleintje Skûtsje zeilen


Foto: skutsjewedstrijden.nl

Voor de elfde keer organiseert WSV Goingarijp een wedstrijd voor skûtsjes onder 15 meter. Dit vindt plaats op 26 en 27 augustus in Goingarijp. Zij varen met ca. 7 tot 10 kleine Skutsjes op zaterdag 3 wedstrijden en zondagochtend 2. De deelname staat open voor Skutsjes kleiner dan 15 m.

Er is geen handicap van toepassing, de regels zijn eenvoudig, de snelste in de eerste wedstrijd steekt een rif, in de tweede wedstrijd weer de snelste, dan nog een rif of kleinere fok. Dit geldt ook voor de anderen, hiermee bereiken we een leuke wedstrijd voor iedereen.

Hett is een officiële wedstrijd die is aangemeld bij het Watersportverbond en de provincie Fryslan, met start/finischschip, de normale startprocedure, rescue, wedstrijdcomité met gekwalificeerde wedstrijdleider en protestcomité.
Gevaren wordt uitsluitend op de Goingarijpster Poelen, een driehoekbaan met poort.

’s Avonds is er een gezamenlijke schippersmaaltijd met “live”-muziek bij - het enige café/terras in Goingarijp - De Klokkestoel. De prijsuitreiking is zondagmiddag rond twee uur zodat iedereen op tijd weg kan. De deelnemers komen uit Breda, Amsterdam en uiteraard veel uit Friesland.
De gezelligheid en de onderlinge verhoudingen zijn dit weekend belangrijker dan het competitie-element.
Voor meer info kijk je hier  

— 19e-eeuwse lepels terug op de scheepswerfDe historische scheepswerf Wolthuis is dolblij met de schenking van zes 19e-eeuwse lepels. Ze waren in die tijd geschonken aan de toenmalige eigenaar van de scheepswerf. Nu, 175 jaar later zijn ze terug op de werf.

De scheepswerf wordt nu gebruikt als een museum. Volgens Bram Blaak van het museum was de gift een gebaar van erkentelijkheid. 'Het betekende dat je een goed schip had gebouwd. De opdrachtgevers wilden dat naar voren brengen met de schenking van zilveren lepels', legt Blaak uit.


Scheepswerf Wolthuis in de 19e eeuw

De familie Mulder had de lepels in familiebezit. De over-overgrootvader was eigenaar van de scheepswerf. 'We hadden de lepels jarenlang in de familie, maar niemand deed er wat mee. Dat vond ik doodzonde', zegt Frits Mulder. Het museum neemt de lepels nu op in de collectie en ze krijgen binnenkort een plekje in het museum.
Lees het gehele artikel met video op de bron: RTV noord 

— Publiek welkom op viermaster in RotterdamHet zeilschip BAP Unión is voor het publiek te bezichtigen. De viermaster van de Peruaanse marine arriveert dinsdagmorgen aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Woensdag en donderdag zijn de bezoekers tussen tien uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds welkom aan boord.

Met een lengte van 115,5 meter en breedte van 13,5 meter is de BAP Union het grootste zeilschip van Latijns-Amerika. De masten reiken tot 53,5 meter. Het biedt plaats aan 250 bemanningsleden. Het gevaarte, dat sinds 2016 in de vaart is, wordt gebruikt als trainingschip en is op promotietour in Europa. Eerder lag het in Hamburg. Nog niet eerder was het schip in Europa te zien. Op 12 augustus vertrekt het zeilschip weer uit Rotterdam.Berichten in de Zeepost van deze week:
— Skûtsje uit Joure gediskwalificeerd
— Waterweek Medemblik, beperkt ruimte voor chartervaart
— Strand Terschelling: 450 kilo afval in twee dagen

— Overloper kan er net één teveel zijn voor fietspassagiersschip
— Expeditie Marker Wadden 2017
— Scheepvaart kijkt naar radio-navigatie

— Schippers van weleer; Kees van Zon (74)
        Schipper 1978-2016

— Nog 1 jaar tot de Tall Ships Races Harlingen
— Hogere boetes ILT zorgen voor betere nalevingScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN