Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 133, 2 aug. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— En toch beweegt ze!
— Hassailt bezocht door tienduizenden mensen
— ‘Schepen die meedoen aan Hassailt zijn veilig’

— Zomerwelvaart in Groningen trekt 12.000 bezoekers

— Een van oudste schepen haven Den Oever gezonken
— Redding nabij voor oud-Hoogkerker werf De Koningspoort

— Kijktip: Skûtsje Journaal vanaf 5 augustus

— Klassieke regatta begonnen in Hellevoetsluis
— Johanna Jacoba komt als beurtschip terug op IJlst-Sneek

— Slach om Starum, wedstrijd voor tjalken en aken

— Schip uit 1924 strijkt neer op Stadsblokken van de oude
    haven


— ‘We willen het veenbrandschip als eregast’

— Toch kans op boete tijdens actie van Waterpolitie— Evenementen komende week:


4 t/m 6 augustus, Visserijfeesten Breskens

4 t/m 6 augustus, Schiffstreffen Leer


4, 5 en 6 augustus, Havendagen Zeewolde

4, 5 en 6 augustus, Varend Corso, Westland

5 t/m 18 augustus, SKS Skutsjesilen, Friesland
— En toch beweegt ze!Valt het u ook op dat de erfgoedsector vaak zo behoudend is? Zou ‘conserveren’ mensen, wellicht onbewust, aanzetten tot conservatisme?

Dat de erfgoedsector zich bezighoudt met conserveren hoef ik u niet te vertellen. Vele erfgoedinstellingen en vrijwilligers spannen zich dagelijks in om hun erfgoed – onroerend, landschappelijk, immaterieel óf varend, rollend, rijdend, vliegend – in stand te houden.

Toeschouwers genieten van al deze inspanningen tijdens de vele tentoonstellingen en evenementen die de erfgoedsector jaarrond organiseert. Conserveren van erfgoed is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde. Behoudzucht motiveert eigenaren om hun geliefde object in goede staat te houden. Maar moet dat dan ook noodzakelijkerwijs zo conservatief? Waarom zo bang voor nieuwe ontwikkelingen, nieuwe materialen en nieuwe functies?

Zoals dubbelglas in monumentenpanden lang ondenkbaar was, zo is nu het plaatsen van zonnepanelen nog steeds nauwelijks bespreekbaar. De toenemende leegstand van religieus erfgoed is een nijpend probleem, maar een herbestemming als sportschool of voedselmarkt – nota bene mens sana in corpore sano – is voor veel mensen als vloeken in de kerk. En een klassieker ombouwen op elektriciteit leidt niet tot applaus, maar tot de schampere opmerking dat deze patatkar weliswaar mobiel, maar dan toch zeker geen erfgoed meer is.
Lees hier de gehele column van Martine van Lier in het ErfgoedMagazine 

— Hassailt bezocht door tienduizenden mensenMeer dan 200 schepen en zo’n 40.000 bezoekers kwamen naar Hasselt tijdens het nautische evenement Hassailt. De jaarlijkse reünie van de Landelijke Vereniging van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) was weer een groot succes. Niet alleen veel mensen op de kade en op de schepen, maar ook veel bezoekers op de website van Hassailt, op tijden waren er meer dan 1.000 bezoekers tegelijk op hun site.

De LVBHB was er met de Terra Nova en hun verenigingsstand op de kade. De zomervergadering werd royaal bezocht door 179 leden en aanhang. De problematiek van CBB/CvO was een belangrijk onderdeel van de vergadering.

Donderdag was er de invaart van de schepen en dit werd voor het publiek helder aan elkaar gepraat door Marja Goud. Op vrijdag waren er verschillende workshops voor oude scheepsambachten. TAVE organiseerde deze workshops waar veel belangstelling voor was. Klinken, staaldraad splitsen, huidgangen krombranden en rondhouten maken zijn de ambachten die TAVE wil behouden en bekender wil maken.Naast deze ambachten werden ook verschillende schepen op traditionele wijze gelost. De tjalk ‘Bruinvisch’ had 60 ton schelpen mee die met de zelflosser van de “Door Gunst Verkregen” werd gelost. De Houthandel hielp mee om de Nieuwe Zorg van haar last van Wilgetakken af te helpen. De stoomboot Maarten maakte vele vaartochtjes met passagiers.


— ‘Schepen die meedoen aan Hassailt zijn veilig’De schepen die meedoen aan Hassailt, het vijfjaarlijkse evenement met historische vaartuigen in Hasselt, zijn veilig. Dat zegt Kees van der Klocht, voorzitter van de stichting Hassailt. De schepen zijn geïnspecteerd.
Aanleiding voor die inspectie is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er veel mis is in de zogeheten bruinevloot-sector van historische schepen.

Onder de loep
De Onderzoeksraad voor Veiligheid nam de sector onder de loep, nadat vorig jaar drie Duitse mannen om het leven waren gekomen toen in Harlingen een mast van een historisch schip afbrak.

De schepen die naar Hasselt komen zijn geïnspecteerd, maar volgens Klocht zijn daar geen ernstige gebreken aan het licht gekomen. "Er waren wat dingetjes, maar alles is veilig."

Hassailt is naast de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis een van de grootste waterevenementen in de gemeente Zwartewaterland.
210 schepen.

Zou zo'n mooi evenement als Hassailt niet gewoon vaker dan eens in de vijf jaar plaats moeten vinden?  Van der Klocht denkt dat er wel inwoners van Hasselt zijn die enthousiast worden bij dat idee, maar hij is er niet voor. "Eens in de vijf jaar blijft het leuk", aldus Van der Klocht.

Vaker is ook niet raadzaam, omdat het ook voor schepen interessant moet blijven om naar Hasselt te komen. "Dit jaar moesten we opboksen tegen Rotterdam. Dat is gelukt", aldus een trotse Van der Klocht.
Lees het gehele artikel op de bron: rtv oost 


— Zomerwelvaart in Groningen trekt 12.000 bezoekersHet nautische evenement Zomerwelvaart heeft afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag zo'n twaalfduizend bezoekers getrokken naar de Groningse binnenstad. Het was daarmee een zeer welkome trekpleister in de rustiger vakantieperiode voor de binnenstad. Tijdens het evenement konden bezoekers een  kijkje nemen op- en bij historische schepen die waren afgemeerd aan de Hoge der A. Maar zeker ook de stands op de kade met tal van bijzondere producten trokken veel publiek
Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zomerwelvaart is de zomerse editie van het populaire Winterwelvaart, wanneer er in december in de binnenstad tientallen schepen afmeren. Zomerwelvaart is (nog) veel bescheidener dan Winterwelvaart, en telde aanzienlijk minder schepen, ook omdat het vaarseizoen in volle gang is. Maar de schepen die er lagen, waaronder een replica van een Kamper Kogge uit 1340, trokken veel bekijks.

Rond de schepen was ook een rand-programma opgezet. Zo kon men op de Vishoek op het Hoge der A genieten van hapjes en drankjes gemaakt van vooral lokale producten en specialiteiten uit het Waddengebied. Het terras werd omringd met een het Kidsplein. Op het Vishoek Podium speelden muzikanten  gevarieerde muziek. Van singer-songwriters tot akoestische pop en soul.
Lees het gehele artikel op de bron: GIC 

— Een van oudste schepen haven Den Oever gezonkenEen van de oudste visserschepen in de haven van Den Oever is woensdagochtend in de haven gezonken. De houten WR79 ‘Spekulant’ stamt uit 1899. De oorzaak van het zinken is onbekend. De brandweer deed nog een vergeefse poging het schip te behouden.
Lees het gehele artikel op de bron:  NHD Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Redding nabij voor oud-Hoogkerker werf De Koningspoort
 

Joram Lehmann uit Rotterdam, bestuurslid van de Stichting Tijdelijke Exploitatie Koningspoort, aan boord van zijn schip De Amstelbrouwerij

De historische dwarshelling op de restauratiewerf De Koningspoort in Rotterdam, afkomstig van de werf Gebroeders Barkmeijer bij Hoogkerk, lijkt behouden voor sloop.

De enkele weken geleden opgerichte Stichting Tijdelijke Exploitatie Koningspoort (STEK) wil een doorstart maken. Joram Lehmann uit Rotterdam, lid van het stichtingsbestuur, lag tot woensdagochtend met zijn schip De Amstelbrouwerij in Hoogkerk. Hij staat in contact met de Historische Vereniging Hoogkerk, die dit voorjaar met een handtekeningenactie de inspanningen voor het behoud van de werf ondersteunde.

Het is de bedoeling om met vereende krachten te zorgen dat het Hoogkerker maritiem erfgoed in de Oude Haven van Rotterdam de status van Rijksmonument krijgt. De Hoogkerker vereniging helpt daarbij door de geschiedenis van de helling nader in kaart te brengen.

Nu Joram Lehmann, die eigenaar is van een scheepsrestauratiebedrijf, zich met medestanders heeft verenigd in STEK, geldt deze partij als eerste overnamekandidaat. De stichting heeft becijferd wat het kost om de exploitatie van de museale werf gedurende anderhalf jaar voort te zetten. Er is een begroting van krap een ton gemaakt. “Bijna alle uitgaven zijn gedekt, we komen nog 20.000 euro tekort”, aldus Lehmann. “Maar ik kan me niet voorstellen dat de gemeente Rotterdam en het Maritiem Museum op zo’n relatief klein tekort de werf verloren zullen laten gaan. Ik heb goede hoop dat we hier uitkomen.”

Gedurende de eerste anderhalf jaar wil STEK een plan ontwerpen voor een gezonde exploitatie van de historische scheepswerf, zodat De Koningspoort ook voor de toekomst behouden blijft.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN  

— Kijktip: Skûtsje Journaal vanaf 5 augustusVanaf zaterdag 5 augustus staat MAX in het teken van skûtsjesilen met Skûtsje Journaal en Het Ljouwerter Skûtsje. Voormalig topschaatser Sippy Tigchelaar, presenteert het dagelijkse live-programma Skûtsje Journaal. Hierin is onder andere het wedstrijdverslag te zien, met commentaar van Age Veldboom, oud-skûtsjeschipper en eigenaar van het Skûtsjemuseum. Verder wordt door middel van reportages met bekende Friezen en Nederlanders ingegaan op het ontstaan van het skûtsjesilen, worden de schippers voorgesteld en wordt uitleg gegeven over de regels van deze spannende sport.

Documentaire Het Ljouwerter Skûtsje op zaterdag 5 augustus om 20.20 uur op NPO 2
In Het Ljouwerter Skûtsje wordt de bemanning van de gelijknamige boot een jaar lang met tussenpozen gevolgd. De camera is erbij als het schip gerestaureerd en wel uit de loods rolt, wanneer de nieuwe zeilen worden gekeurd, tijdens spannende wedstrijden, maar ook bij de schipper en zijn vrouw thuis. Wat is dat eigenlijk skûtsjesilen? Wanneer en hoe is het ontstaan en hoe wordt de traditie voortgezet? Naast de beelden ook verhalen van vroeger en nu. De schipper van Ljouwerter Skûtsje is Siete Meeter, telg uit een bekende Friese schippersfamilie. Houdt hij zijn bemanning bij elkaar en houdt hij het vol tot het einde van het seizoen? Alle antwoorden zijn te zien in deze documentaire.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws 

— Klassieke regatta begonnen in HellevoetsluisMet de traditionele 'funrace' van Willemstad naar Hellevoetsluis is de tweejaarlijkse Dutch Classic Yacht Regatta weer begonnen. Zo'n 100 klassieke zeilschepen liggen in de historische haven van Hellevoetsluis, waarvandaan verschillende wedstrijden en evenementen worden georganiseerd.

Net buiten de vestingmuren is een grote tent neergezet. De zeilers genieten er van een welverdiend hapje en drankje na een hele dag zeilen. "Je ontmoet elkaar hier, het is heel gezellig. Je leert ook nieuwe mensen kennen", vertelt de eigenaar van een klassieker uit 1958.

Regatta-organisator Marcel van Loosbroek geniet zichtbaar van de etende en drinkende deelnemers in en rond de grote tent. Hij maakt aldoor foto's, niet alleen van de deelnemers maar ook van de schepen. "Het zijn mooie plaatjes. 'Frans Halsjes', zo noem ik het altijd."
Lees het gehele artikel op de bron: RTV rijnmond 

— Johanna Jacoba komt als beurtschip terug op IJlst-SneekDe Johanna Jacoba is een beurtschip dat in vroegere tijden beurtdiensten onderhield tussen Workum en Bolsward en tussen IJlst en Sneek. Het schip is van 1909 en heeft in meer dan honderd jaar veel meegemaakt. In de Tweede Wereldoorlog werd het schip gevorderd door de bezetter. De geallieerden hebben het schip in Groningen laten zinken. Na de oorlog kwam het weer in de vaart. Van 1960 tot 1992 heeft het beurtschip in Noord-Holland rondgezworven.

Sinds 1992 is het schip in bezit van de gemeente Súdwest-Fryslân en wordt de exploitatie gedaan door vrijwilligers. En net als vroeger vaart het schip weer tussen IJlst en Sneek. De Johanna Jacoba is ook in te huren voor een unieke vaartocht over de Friese wateren.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland
 
— Slach om Starum, wedstrijd voor tjalken en aken


De start van de Slach om Starum, foto: Romke Blaauw

In het weekend van 23 en 24 september wordt de 'Slach om Starum' weer
georganiseerd. De 'Slach om Starum' is een zeilwedstrijd voor tjalken en aken.
Deze wedstrijd is het vervolg van de ‘Tjalkenrace’ die enkele jaren vanuit Medemblik werd gevaren. Daar stopte de organisatie ermee, en toen heeft de ‘Slach om Starum’ het over genomen, omdat er behoefte was aan een wedstrijd voor alleen tjalken en aken.

De wedstrijd wordt gevaren vanuit Stavoren. Op zaterdag twee wedstrijden en op zondag één wat langere wedstrijd. De wedstrijd wordt gevaren in een baan met wedstrijdboeien. De wedstrijdleider is Piet Blaauw.

Vorig jaar kwamen er 10 schepen aan de start. De organisatie hoopt dit jaar meer schepen te kunnen ontvangen voor een mooie wedstrijd voor Stavoren.
Voor meer info en aanmelden kijk je hier
Of mail naar slachomstarum@gmail.com
— Schip uit 1924 strijkt neer op Stadsblokken van de
    oude haven
ARNHEM - Met een fraaie boog legt het schip Stad Woerden 1 de afstand af tussen de dieplader en de blokken op de oude scheepshelling van de voormalige ASM-haven. Een kraan brengt het zwart met roestbruine scheepje van 65 ton en 19 meter lang naar zijn nieuwe plek voor de komende jaren.

,Leerlingen van het REA College gaan het oude scheepje opknappen’, vertelt voorzitter van de stichting Stadsblokkenwerf. De jongeren doen als staalwerker werkervaring op bij de voormalige scheepswerf. Trooster: ,Leerlingen die hier hebben gewerkt hebben op den duur allemaal een baan gevonden.’

De stichting zet zich onder meer in voor het behoud van historische schepen. Wat dat betreft is de Stad Woerden 1 in goede handen. Ooit deed het scheepje dat in 1924 te water werd gelaten dienst als beurtschip in Woerden. Dat verklaart meteen de naam van het schip. Na verloop van tijd verhuisde de Stad Woerden 1 naar Lobith om als waterschip schepen te bevoorraden. 

Trooster: ,Het schip zal omgebouwd worden tot rondvaart of partyschip. Daar zijn we nog niet uit. Misschien blijft het wel een werkschip. Dat besluit is nog niet genomen.’
Lees het gehele artikel op de bron: Gelderlander 
— ‘We willen het veenbrandschip als eregast’De organisatoren van de Snikkeweek in Musselkanaal willen hun evenement opfleuren met het beroemde veenbrandschip Jacoba Janna.
Joop Zuidema wacht op een mail uit Londen en hoopt dat hij na ontvangst daarvan kan zeggen: hoera, de Morgenster komt naar Musselkanaal.

De Morgenster is de huidige naam van de tjalk die honderd jaar geleden beroemd werd door de grote veenbrand in Valthermond. Het vaartuig ligt in Londen en heeft Matthew Lawes als eigenaar. Die liet onlangs in deze krant weten graag nog eens met zijn schuit naar Valthermond te komen.

„Ik las dat”, vertelt Zuidema. „Maar in Valthermond komen, dat gaat niet meer. Het Noorderdiep dat er indertijd lag, is gedempt. De dichtstbijzijnde plek waar de tjalk wel kan komen, is Musselkanaal. Daarom hebben we de eigenaar gevraagd om volgend jaar de eregast van de Snikkeweek te zijn. De uitnodigende mail is gisteren de deur uitgegaan.”

De ramp voltrok zich in mei 1917. Het grote veengebied bij Valthermond vatte toen vlam met als gevolg de grootste veenbrand in de Drentse geschiedenis. Daarbij kwamen zeventien mensen om het leven. Acht bevonden zich op het turfschip Jacoba Janna: schipper Eildert Brands, zijn echtgenote en zes kinderen
Zes andere kinderen woonden niet meer op het vaartuig en overleefden de ramp. De tjalk zelf deed dat ook. De oudste zoon liet het schip herstellen en gaf het de naam Morgenster. Het had vervolgens verschillende eigenaren en functies en werd semi-zeewaardig gemaakt. Uiteindelijk werd het van fotograaf Matthew Lawes en zijn partner Lucy Bower. Zij gebruiken het nu als woonboot in Londen.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€)
— Toch kans op boete tijdens actie van WaterpolitieEen aantal politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid deelt de komende tijd geen boetes uit op het water. Maar de kans op een boete blijft wel aanwezig, aangezien agenten van andere korpsonderdelen wel actief blijven handhaven. Uitgangspunt blijft dat iedereen zich aan de regels dient te houden. Boete of geen boete.

De politievakorganisaties NPB, ACP en ANPV hebben protestacties aangekondigd die tot donderdag 31 augustus duren. Uitzonderlijke situaties daargelaten zullen de agenten geen bekeuringen uitschrijven aan de kust en op een deel van de binnenwateren. Met tussenpozen voeren de LE-collega’s al enige maanden actie. Zij vinden onder meer dat de gewenste invulling van hun functie uitblijft.

Naast de agenten van de Landelijk Eenheid die wel handhaven houden ook agenten van de 10 regionale eenheden toezicht op rivieren en meren. Zoals in gebieden met veel recreatievaart in Friesland, en ook in grote en kleine havens. Deze agenten blijven als de situatie daarom vraagt wel degelijk boetes uitdelen.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem nieuws 

Berichten in de Zeepost van deze week:
— Slach om Starum, wedstrijd voor tjalken en aken
— Schijnveiligheid
— Waddenreis naar Rottumeroog

— KNRM haalt 18 opvarenden van zeilschip bij Lauwersoog
— Toch kans op boete tijdens actie van Waterpolitie
— Hulpvaardigheid knrm gaat te ver, vinden bergers

— ‘Varende rechter' bemiddelt in ruzie op zee
— Schepen Rijkswaterstaat worden geel, zwart én groen

— Meer watersporters in Prinsentuin Leeuwarden
— Trossen vast, schroeven uit
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN