Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 132, 26 juli 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Rapport OVV over mastbreuk Harlingen gepubliceerd
— Charterschip met gebroken mast op het IJsselmeer
— App voor melding overlast wier

— Hassailt 2017 live volgen via diverse kanalen

— Schip Haarlemse Zeeverkenners in oorlogsfilm Dunkirk

— Zeilschip gezocht voor vrachtvaart naar Vlieland

— Bouw beurtschip 'Dorp Grouw' verloopt vlot
— ZomerWelvaart staat in het teken van Hanzesteden

— Onderwaterarcheologie - ‘Aldus is de Roompot vergaan’

— Bienvenue op de Museumwerf!

— Opgraving VOC-schip de Rooswijk tijdelijk uitgesteld

— Sterke verhalen, shanty’s en gerookte vis— Evenementen komende week:

26 t/ 30 juli, Dutch Classic Yacht Regatta, Hellevoetsluis

26 t/m 30 juli, Haarlemse Vaardagen

27 t/m 30 juli, Reunie LVBHB en Hassailt in Hasselt 

28 t/m 30 juli, Zomer Welvaart, Groningen — Rapport OVV over mastbreuk Harlingen gepubliceerdOm de veiligheid van passagiers te waarborgen, moet de bruinevlootsector van historische schepen professionaliseren. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het onderzoek ‘Mastbreuk Harlingen’. Bij de commerciële groei van de afgelopen decennia is een achterstand opgebouwd in kennis en kunde over veilig onderhoud van deze bijzondere schepen. Ook de certificering en het toezicht op de bruine vloot is onvoldoende: keuringsinstanties houden zich niet aan de wettelijke voorschriften en toezicht vanuit de Inspectie Leefomgeving en Transport ontbreekt.
 
De mast van het historische zeilschip ‘Amicitia’ brak af omdat deze grotendeels was doorgerot. Uit het onderzoek van de Raad blijkt dat een aangebrachte stalen beschermplaat en een eerdere reparatie aan de mast ervoor zorgden dat water de mast binnen kon dringen maar vervolgens niet meer weg kon. Zowel de schipper, zijn onderhoudspersoneel als keuringsinstanties hebben niet gezien dat de mast in vier jaar tijd inwaterde en van binnenuit doorrotte. Op 21 augustus 2016 brak de mast onverwachts af bij het binnenvaren van de haven van Harlingen. Hierbij kwamen drie mensen om het leven.
 
Gebrek aan deskundigheid
Het is algemeen bekend dat in een houten mast houtrot op kan treden. Ook is het normaal dat in houten masten scheuren ontstaan door de natuurlijke droging en krimp van het hout. Deze scheuren zijn ongevaarlijk, mits ze goed onderhouden worden en de mast regelmatig wordt gecontroleerd. Voor het goed onderhouden en repareren van houten masten is echter specialistische kennis nodig, die vaak ontbreekt bij schippers en onderhoudsmedewerkers.

Er zijn in de bruinevlootsector geen specifieke opleidingseisen voor het onderhoud van historische schepen en vakkennis wordt niet geborgd. Het onderzoek toont aan dat de onderhoudstoestand van de Amicitia geen uitzonderlijke situatie betrof, het gebrek aan veiligheidskritische kennis en ter zake kundig onderhoud is een sectorbreed probleem. De Raad concludeert dat de commercialisering van de bruine vloot niet de benodigde professionalisering met zich heeft meegebracht ten aanzien van veiligheid. Van een sector waarbinnen jaarlijks duizenden passagiers worden vervoerd, verwacht de Onderzoeksraad een minimaal kennisniveau om de veiligheid van passagiers te kunnen waarborgen.

Hier vind je het gehele rapport 

Lees het gehele persbericht van de OVV hier 

Of bekijk de animatie van de OVV hier
— Charterschip met gebroken mast op het IJsselmeer


Foto: KNRM

Dinsdag rond het middaguur werden de reddingstations van Enkhuizen, Andijk en Medemblik gealarmeerd voor een charterschip met gebroken mast op het IJsselmeer.

Het charterschip de Alberdina had 12 gasten en 2 bemanningsleden aan boord, niemand zou bij  het ongeval gewond zijn geraakt. Het schip bevond zich ten tijde van het incident ten noorden van vogeleiland de Kreupel op het IJsselmeer
Toen de KNRM reddingboot Watersport uit Enkhuizen ter plaatse was zijn direct opstappers overgezet om polshoogte te nemen. Er bleken inderdaad geen gewonden te zijn, enkel erg geschrokken gasten. De gebroken masttop bungelde gevaarlijk hoog boven het dek heen en weer.


Foto: screenshot KNRM

Door de breuk in de masttop kon het grootzeil niet meer gestreken worden waardoor het charterschip erg moeilijk bestuurbaar was. Besloten werd om een sleepverbinding te maken met reddingboot Watersport en dat deze het schip richting Enkhuizen zou slepen. De opvarenden konden veilig op het achterdek blijven.
In de haven van Enkhuizen hebben de reddingboten van Enkhuizen en Andijk het charterschip geassisteerd bij het aanmeren aan de kade en konden de opvarenden veilig aan wal worden gebracht.
Lees het gehele artikel op de bron: KNRM 
— App voor melding overlast wierNa al het geklaag over het wier in het Markermeer heeft Barend Kol een appje gebouwd die in zowel de applestore als in de Google play store staat! Om de app goed te laten werken heb ik jullie hulp nodig! Geef gemakkelijk in de app bij menu --> een melding door waar wier ligt! Daarna komt het op de kaart en weet iedereen dat hij moet uitkijken daar! Alvast bedankt voor de hulp!

Voor Apple kijk je hier

Voor Android kijk je hier
Bron: Facebook
— Hassailt 2017 live volgen via diverse kanalenVan donderdag 27 juli t/m zondag 30 juli 2017 vindt in de Hanzestad Hasselt de vijfde editie van Hassailt plaats. Eens in de vijf jaar is de Hanzestad de thuisbasis voor ruim 180 oude en unieke schepen. De schepen brengen Hasselt terug in de sfeer van de oude binnenvaart en tonen de stad vier dagen de grandeur van weleer.  De reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) laat oude tijden herleven. Het maritieme evenement is dit jaar uitgebreid te volgen via De Zwartewaterkrant, Hassailt.nl en de lokale omroep van Zwartewaterland, Zwartewater FM.

De Zwartewaterkrant
De Zwartewaterkrant pakt groot uit tijdens de vijfde editie van Hassailt. Er volgen gedurende deze vier dagen, updates van het grootste maritieme evenement van de regio. Er is elke dag een uitgebreid sfeerverslag. Presentator Henk-Jan Overmars brengt dagelijks alle hoogtepunten van Hassailt. Alle verrichtingen van de Hasselter zijn gedurende het evenement online via De Zwartewaterkrant, Hassailt.nl én sociale media te volgen met uitgebreide interviews en hoogtepunten.

Zwartewater FM
Lokale omroep Zwartewater FM is zaterdag 29 juli 2017, om 10.00 uur aanwezig met het ‘Hassailt Actueel Radio Café’. Het programma wordt deze dag live uitgezonden vanaf Eetcafé De Compagnie (Prinsengracht 29) in Hasselt. Presentatie én techniek is in vertrouwde handen van Henk-Jan Overmars en Patrick de Haan. De nieuwsgierige verslaggever Klaas-Jan Barneveld gaat gedurende deze dag op zoek naar de meest bijzondere verhalen van bezoekers, varende deelnemers en organisatoren van Hassailt.
Lees het gehele artikel op de bron: Zwarte Waterkrant 

— Schip Haarlemse Zeeverkenners in oorlogsfilm DunkirkHet clubhuis van de Haarlemse Prins Willem Zeeverkenners is te zien in de spektakelfilm ’Dunkirk’ van regisseur Christopher Nolan, een film over de evacuatie van honderdduizenden militairen in de Tweede Wereldoorlog vanuit Duinkerken.

Het gaat om de mijnenveger de Naaldwijk PW809, die normaal ligt afgemeerd bij de Schoterbrug in Haarlem-Noord. De Koninklijke Marine heeft het schip gebruikt van 1955 tot 1994. Het schip is in 2000 geschonken aan de scouts. Het is toen omgedoopt van Hare Majesteit Naaldwijk M809 in PW809 (met de PW van Prins Willem). De boot wordt onderhouden door een groep vrijwilligers, de Vrienden van de Naaldwijk.

Het Haarlemse schip figureert in de speelfim als de Engelse mijnenveger J22. De film die vorige week in première ging beschrijft de legendarische evacuatie van 400.000 Franse en Britse soldaten van 27 mei tot en met 4 juni 1940, die door de Duitsers waren ingesloten bij Duinkerken (Engels: Dunkirk) in Noord-Frankrijk.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Zeilschip gezocht voor vrachtvaart naar VlielandDe stichting  Men   who   Sail zoekt een zeilschip dat eind augustus vracht wil vervoeren naar Vlieland, voor het festival Into the Great Wide Open. Stichting Men who Sail is een stichting die door middel van het zeilen van vracht het belang van duurzaamheid onder de aandacht wil brengen.

De stichting regelt het vervoer van vracht per zeilschip onder andere voor het festival Into the Great Wide Open op Vlieland. Dit festival is van 31 aug t/m 3 sept.  In verband met dit transport zoeken we schepen voor de volgende transporten:

Transport 1: Bier, wijn en kunst van Amsterdam naar Vlieland.
23/24 of 25 aug laden in Amsterdam, 26 of 27 aug lossen op Vlieland. Lading: 1000 liter bier in halve vaatjes, ongeveer 6 halve pallets wijn. 120 x 80 cm. Maximaal een meter hoog. En kunst: dit vindt altijd wel een plekje. 
Diverse gebruiksartikelen voor het festival. Overal weg te stoppen. 
Voor dit transport is een vergoeding beschikbaar van € 2000,00 en eventueel een bijdrage in de kosten voor dieselen havengeld. Ook zijn er een aantal vrijkaarten voor het festival beschikbaar. 

Transport 2: Tussen 27 en 30 augustus fietsen halen van Terschelling en naar Vlieland zeilen. Tussen 3 en 8 september moeten de fietsen weert teruggebracht worden naar Terschelling.  Het gaat om 1.600 fietsen, reken 7 fietsen/meter. Een fiets is 2 meter lang. Vergoeding: € 2,10 / fiets / enkele reis 
 
Buiten de financiële vergoeding krijgt u een hoop waardering, goodwill en positieve publiciteit. Van het hele gebeuren wordt een registratie gemaakt door NOBS film en video. Het materiaal komt beschikbaar voor alle betrokken partijen. Uiteraard verwachten wij dat de trajecten zoveel mogelijk zeilend worden gevaren. 
Reacties graag naar: Dennis Stroombergen:  0646160658
Of  kijk hier op de website Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Zeiltjalk Bruinvisch zeilt met schelpen naar HassailtZeiltjalk Bruinvisch uit 1902 zeilt met ca. 50 kuub schelpen van  Harlingen naar Hassailt. Is het nostalgisch of juist economisch  circulair?
De schelpen, afkomstig van het Wad, worden op maandagochtend 24 juli geladen bij schelpenwinning Waddenzee bv aan de Noorderkade/Kanaalweg  te Harlingen. De reis gaat via Stavoren en Enkhuizen naar Hasselt.  Daar worden de schelpen op vrijdag en zaterdag aan de Grintwal  ambachtelijk gelost met de zelflosser van Ko Blok. De gemeente Hasselt  gebruikt de lading voor het aanleggen van schelpenpaden. Komt u een  dezer dagen op het IJsselmeer een tot het berghout in het water gelegen zeiltjalk tegen, dan is dat gegarandeerd een uniek plaatje.

Meer informatie: Cees Dekker, schipper zeiltjalk Bruinvisch,  06-20006694, info@bruinvisch.com
Of lees het uitgebreide artikel van de LC op Blendle (€ 0,19)
— Bouw beurtschip 'Dorp Grouw' verloopt vlotHet restauratiewerk aan het beurtschip 'Dorp Grouw' is al een flink stuk opgeschoten. De groep werkzoekenden die in een loods in Drogeham druk bezig is met de metaalbewerking van het schip is bijna klaar. Na de zomervakantie verhuist het beurtschip naar het skûtsjemuseum in Earnewâld. Daar gaat de volgende groep aan de slag met de houtbewerking.

Het opknappen van het schip is een werkervaringsproject van de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Meerdere mensen die aan het project hebben meegedaan, vonden inmiddels een baan. Het beurtschip zal straks worden gebruikt voor rondvaarten tussen Sneek en Hindeloopen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  — ZomerWelvaart staat in het teken van HanzestedenZomerWelvaart staat weer voor de deur. In het weekend van 28, 29 en 30 juli worden rond het Hoge en Lage der A talloze activiteiten georganiseerd. ZomerWelvaart wordt nu voor de derde keer georganiseerd, vorig jaar waren er zo’n 15.000 bezoekers.

Het weekend wordt vrijdagmiddag door de nieuwe kinderburgemeester, Javano, geopend. Langs het Hoge en Lage der A liggen zes historische schepen waarop van alles te beleven valt. Zo zijn er rondleidingen, vertellingen en films op de schepen te beluisteren en te bekijken.

Speciale aandacht is er, ook op de kade, voor het Hanze-verleden van de stad Groningen. Groningen hoorde ooit tot dat verbond en De Verhalen van Groningen, een van de organisatoren van ZomerWelvaart, heeft dit onderwerp gekozen als belangrijk thema voor dit jaar. Op de kade vindt verder nog een Zeldzaam Mooie Markt plaats, waar echt heel bijzondere snuisterijen te koop zijn. Verder is er muziek bij de Vishoek, is er weer een speciale kunstroute uitgezet en kunnen kinderen knutselen en op avontuur in het Scheepvaartmuseum.”

Het Scheepvaartmuseum is gratis toegankelijk tijdens ZomerWelvaart, hier is aandacht voor Groningen in de Middeleeuwen. Verder loopt in het museum op dit moment de expositie ‘Koffie, vers(ch) gebrand!’ waar tijdens het weekend extra aandacht aan besteed wordt. Zo zijn er lezingen en kan het publiek écht vers gebrande koffie proeven. En dat is me toch lekker!”
Lees hier meer over Zomerwelvaart— Onderwaterarcheologie - ‘Aldus is de Roompot vergaan’Vanaf 1 juni 2017 zijn in het Stadhuismuseum Zierikzee de schatten van de Roompot op het droge te bekijken in de nieuwe tentoonstelling Onderwaterarcheologie - ‘Aldus is de Roompot vergaan…’.
In 2016 verwierf het museum de collectie van duiker Vic Verlinden. Dankzij deze bijzondere collectie en het recent verschenen onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kan nu voor het eerst het complete verhaal van de Roompot verteld worden. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2017.

Tijdscapsule
De Roompot zonk in vaargeul de Roompot, met zicht op thuishaven Zierikzee. Het verhaal van deze tot de verbeelding sprekende Oost-Indiëvaarder is al vaker verteld. Maar nog niet eerder zo compleet en uitgebreid. Hoe ziet het schip eruit, hoe is het leven aan boord, wat gaat er mis tijdens de laatste reis, wanneer wordt het wrak gevonden en wat gebeurt er dan?

Dit en nog veel meer komt aan bod in deze tentoonstelling die is gemaakt in samenwerking met maritiem archeoloog Alice Overmeer, destijds verbonden aan de RCE. De RCE deed uitgebreid onderzoek naar het wrak van de Roompot. Doordat het schip onder een laag sediment lag kon de stroming het schip niet beschadigen. De tijd werd als het ware gestopt. Toen de Roompot na ruim 100 jaar teruggevonden werd, leverde deze tijdscapsule een bijzonder waardevolle schat aan informatie en objecten op. Onderwaterarcheologen maakten onder zeer moeilijke omstandigheden meer dan 150 duiken. Overmeer verwerkte de resultaten van het onderzoek in de publieksuitgave ‘Aldus is de Roompot vergaan…’.

Maar niet alleen de resultaten van het onderzoek zorgen voor een uniek en compleet verhaal. In 2016 schonk duiker Vic Verlinden zijn unieke collectie aan het Stadhuismuseum Zierikzee. De topstukken uit deze collectie zijn nu voor het publiek te zien.

Voor meer informatie kijk je hier of volg de facebookpagina van het Stadhuismuseum. U vindt het museum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.
— Bienvenue op de Museumwerf!Zaterdag 2 en zondag 3 september houdt Museumwerf Vreeswijk weer haar jaarlijkse Werfweekend! Dat is het gezelligste kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. De toegang is gratis.

Dit jaar hult het Werfweekend zich in Franse sferen en is voor deze gelegenheid gedoopt tot “Bienvenue op de Museumwerf!”. De Franse keuken is wereldberoemd. Daarom is er culinair ook e.e.a. te beleven. Wat dacht u van crêpes, versgebakken op een échte oude scheepscombuis?! Natuurlijk zijn er ook nog diverse andere Franse lekkernijen. Ons Theehuys met binnen- en buitenterras, schenkt voor deze gelegenheid ook een heerlijke Franse wijn.

Op het werfterrein komt u rijdend Frans erfgoed tegen zoals een Traction Avant of een Méhari. Muziek is er ook. En heeft u altijd al een karikatuur van uzelf, partner, ouder, kind of buurman willen hebben, grijp uw kans! Speciaal voor Bienvenue op de Museumwerf! vertoont een echte karikaturist zijn kunsten.

Spits
Natuurlijk staat de Spits, het Franse binnenvaartschip bij uitstek, centraal. U kunt er een of meer in het echt bewonderen!  In tegenstelling tot wat de typeaanduiding suggereert, heeft het vrachtschip een behoorlijk stompe kop en een volle, plompe kont. Dit alles om zoveel mogelijk laadruimte te hebben. Een spits is 38,50 m lang; 5.05 m breed en heeft een diepgang van 1.80 m. Het zijn vaste maten omdat dit scheepstype speciaal ontworpen is voor de smalle Franse kanalen- en sluizen.

Tijdens Bienvenue op de Museumwerf! kunt u de film Passage bekijken. Deze documentaire over de laatste spitsenschippers, van Jascha de Wilde en Ben Hendriks, beleefde vorig jaar de première op het vermaarde Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA).

Bienvenue vindt plaats op de Museumwerf in Nieuwegein (Vreeswijk). Aanmelden is niet nodig. Bienvenue op de Museumwerf is goed te combineren met de Authentieke Dag in Vreeswijk.
Tijden: zaterdag 2 september van 10 tot 17 uur en zondag 3 september van 12 tot 17 uur.
Kijk hier voor meer informatie

— Opgraving VOC-schip de Rooswijk tijdelijk uitgesteldVan 1 juli tot 1 oktober 2017 zou een internationaal team het wrak van het VOC-schip De Rooswijk gaan onderzoeken. Door technische problemen is de opgraving van De Rooswijk vertraagd. Er zijn twee van de vier ankerkabels beschadigd die het expeditieschip De Terschelling op zijn plaats boven het wrak moeten houden. Het schip is op 14 juli teruggekeerd in de haven van Ramsgate, zodat de bemanning van het schip dit probleem kan oplossen.

Omdat duikveiligheid voorop staat heeft het projectteam besloten de expeditie stil te leggen tot het materiaal vervangen en getest is. Vanaf 27 juli zal de expeditie weer volledig operationeel zijn.

Martijn Manders is projectleider Rooswijk1740 en programmamanager maritiem erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij houdt een vlog bij over de expeditie.
Lees het gehele artikel op de bron: Cultureel erfgoed  
Bekijk hier de vlog van Martijn op YouTube over de vertraging  

— Kamervragen om teloorgang van wrakkenHistorische scheepswrakken in de Nederlandse kustwateren dreigen te verdwijnen als gevolg van erosie door zeestromingspatronen. Leden van de Tweede Kamer hebben vragen gesteld over het verdwijnen van het maritieme erfgoed.

In de wateren rondom Nederland liggen vele historische wrakken. Er wordt weinig gedaan om deze vergane schepen te beschermen tegen vernietiging. De vijf kustprovincies, waaronder Fryslân, stuurden recent een brandbrief aan minster Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) waarin gevraagd werd om actie om de wrakken te beschermen.

Tweede Kamerleden Michel Rog (CDA) Gijs van Dijk (PvdA) en Sandra Beckerman (SP) hebben naar aanleiding van die brief Kamervragen gesteld. Zij willen onder meer weten of het klopt dat er in Nederland geen budget, beleid of regelgeving is om de teloorgang van de wrakken te stoppen. Ook willen ze weten of, hoe en wanneer de minister actie onderneemt om wrakken te beschermen.

Er lopen momenteel meerdere proeven waarbij amateurduikers en het rijk samenwerken om de toestand van de wrakken te monitoren, en om waardevolle historische voorwerpen uit de wrakken te bergen. Zo dook Duikteam Zeester uit Lauwersoog in september vorig jaar naar wrakken in de Noordzee, waarbij werd samengewerkt met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De Kamerleden willen weten of deze samenwerkingsvormen permanent kunnen worden, en of de arboregels aangepast kunnen worden om deze duikpogingen gemakkelijker en goedkoper te maken.

De leden vragen verder of museum Kaap Skil op Texel een rol kan krijgen in het tonen van het nationale maritieme erfgoed, om zo het verhaal van de internationale zeevaart in de Gouden Eeuw te tonen.
Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad 
— Sterke verhalen, shanty’s en gerookte visVoor ontroerende shanty’s, sterke zeemansverhalen, klompboot zeilen en gerookte vis moet je op zaterdag 15 en zondag 16 augustus in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zijn. In het buitenmuseum vindt dan het Maritiem festival plaats. Het programma staat dit weekend bol van de activiteiten, demonstraties en optredens.

Historisch meevaren
De Marker haven is ook dit jaar weer een van de thuishavens van de Vereniging Botterbehoud. Gedurende het festival leggen allerlei historische boten aan. Op zaterdag en zondag vaar je met deze boten het IJsselmeer op en leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Op de kade hangt de geur van vers gerookte vis en ambachtslieden tonen hoe netten en zeilen vroeger werden gemaakt.

Genieten van muziek
Liefhebbers van zeeliederen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek. In totaal treden er gedurende het weekend ruim honderd artiesten op zoals Onstuimig Schuim, West Zuidwest, Viswijvenkoor Gouda en Rumor di Mare. Bezoekers komen de koren tegen bij de Marker haven, het schoolplein, de muziektent, de Wieringer kapel, de visrokerij, en het pleintje Kampen in de vissersbuurt.

Openingstijden en informatie
De activiteiten starten tussen 10.00 en 10.30 uur. De muziekoptredens starten om 12.00 uur. Het programma eindigt om 17.00 uur.
Lees het gehele artikel op de bron: Zuiderzeemuseum 
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Rapport OVV over mastbreuk gepubliceerd

Overig nieuws:

— Commerciële groei historische vlootsector noopt tot
    professionalisering

— Charterschip met gebroken mast op het IJsselmeer
— Proef met zeewierteelt in Waddenzee

— Overlast waterplanten nog nooit zo groot
— Overlast fonteinkruid Markermeer neemt sterk af
— Hassailt 2017 met 180 schepen

— Nog eens met een tjalk over de Oostzee
— Bruinvis geladen met schelpen
— App voor melding overlast wier

— Zeilschip gezocht voor vrachtvaart naar Vlieland
— Robbenboot van Ameland zit vast; toeristen geëvacueerd
— Fietsbrug tussen Noord en Java-eiland komt er

— Waddenvaarders houden zich goed aan de regels
— Aantal grijze zeehonden in de Waddenzee neemt toe
— Windschip project komt met eerste drie dossiers

— Werkzaamheden Naviduct en Krabbersgatsluis in najaar
— Marjorie II wacht op kopers
— Komende tijd veel vallende sterren te zien

Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN