Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 130, 12 juli 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Scheepswinkel Van Meer

Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Het grote misverstand

Overig nieuws:

— Aak van Moddergat na tien jaar op het droge
— Recordaantal historische schepen naar Hassailt 2017
— Duitse etappe-zege voor het behoud van de vloot

— Laat je varen tijdens Hassailt!

— Inschrijving Workshops scheepsambachten Hassailt geopend
— Walvis gespot in het Oosterdok in Amsterdam

— Open dag Historische Scheepswerf Arnemuiden

— 15 juli ‘hoogaarzen- en platbodem’-zeilfeest in Veere
— Tweestrijd over aanpak overlast Museumwerf Vreeswijk

— Nieuw bestuur waalschokker Neeltje Jantje Tiel

— 89 jarige in ‘geboortewater’


— Evenementen komende week:


13 t/m 15 juli, Visserijdagen Bruinisse

15 juli, van Loon Hardzeildag, Veere
FVEN nieuws

— Het grote misverstandDe vrijwilligers, die de Stichting Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) promoten, lopen structureel tegen een mening aan, die niet overeenkomt met de werkelijkheid. Veel scheepseigenaren, met name van de grotere Behoudsorganisaties leven in de veronderstelling, dat zij hun schip niet behoeven aan te melden bij het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN).

Zij zijn vaak van mening dat hun Behoudsorganisatie dat voor hen regelt. Dit is bezijden de waarheid, de BO’s hebben allemaal hun eigen register, doch dat staat vooralsnog los van het RVEN.

Het RVEN wordt gebruikt en is van groot belang voor de belangenbehartiging, die voor de schepen door de FVEN wordt uitgevoerd. Pas als alle tot het Varend Erfgoed behorende schepen binnen het RVEN deelnemen kan de FVEN richting overheden en andere van belang zijnde organisaties zich presenteren als dé belangenbehartiger van het Varend Erfgoed.

De juiste weg qua belangenbehartiging is dus:
 - Word lid van een Behoudsorganisatie van Uw type schip.
 - Schrijf Uw schip daarnaast tevens in bij de FVEN in het RVEN.

Dit onafhankelijke register wordt bijgehouden onder de verantwoording van de Federatie, doch de schouwcommissies van de Behoudsorganisatie adviseren het Register daarbij, door de schepen die worden opgegeven met hun kennis voor te dragen voor Registratie.

Enige voorbeelden wat het FVEN voor U doet:

Ligplaatsen creëren tegen gereduceerd tarief in (museum)havens en historische steden. Hier heeft u onder andere de pas van het RVEN voor nodig!

Strijden tegen de steeds strenger en zwaarder wordende regels voor het varend erfgoed. Denk aan CvO keuring en onlangs de gestarte discussie mbt schonere motoren.

Belangenbehartiging voor de gehele sector in de breedste zin voor de sector varend erfgoed. Let wel varend erfgoed zijn de schepen van 50 jaar en ouder.

Kortom: ‘Des te meer schepen in het register, des te beter we uw belangen kunnen behartigen’.

De procedure en andere zaken rond het Register kunt U lezen op de website van de Federatie.


Einde FVEN nieuws

— Aak van Moddergat na tien jaar op het drogeDe Aak van Moddergat, de WL19, ligt na tien jaar weer op het droge. In Dokkumer Nieuwe is het 20 000 kilo zware schip uit het water getakeld en op statieven gezet. De laatste tien jaar hebben vrijwilligers de bovenkant van het schip opgeknapt. De komende maanden worden de onderkant en het dek waterdicht gemaakt.

De aak is in 1871 gebouwd als platbodem vissersschip. De WL19 is bij de vissersramp van Paesens-Moddergat in 1883 vastgelopen en stukgeslagen. Later zijn er wrakstukken van het schip gevonden bij de kust van Groningen. De bouwtekening van de aak bleef bewaard en daardoor konden de vrijwilligers van museum It Fískershúske in Moddergat het schip opnieuw bouwen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Recordaantal historische schepen naar Hassailt 2017HASSELT - In totaal zijn 210 historische schepen van donderdag 27 tot en met zondag 30 juli te bezichtigen tijdens de vijfde editie van Hassailt. Een recordaantal. “Er is zelfs een wachtlijst”, aldus voorzitter Kees van der Klocht. Een ander record is dat 140 van deze schepen in de binnenstad afmeren. Om veiligheidsredenen wil de organisatie de grachten tijdens Hassailt niet-bevaarbaar maken voor andere boten.

Het programma voor het vijfjaarlijkse evenement is inmiddels rond. Donderdag 27 juli rond 12.00 uur varen de schepen van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) de Hanzestad binnen. Een groot deel komt gelijktijdig vanuit Zwartsluis richting Hasselt, een ander deel vanuit Zwolle. “Dat wordt een spectaculair schouwspel”, aldus de voorzitter.

Veiligheid
Voor het eerst in de 25 jaar dat Hassailt wordt gehouden, wil de organisatie de grachten afsluiten voor andere vaartuigen dan die van de LVBHB. “Dit om veiligheidsredenen”, legt de voorzitter uit. “De grachten komen mooi vol te liggen met 140 schepen. Stel dat er een calamiteit is, moeten de hulpdiensten er wel goed bij kunnen komen. Daarom hebben we als bestuur besloten de grachten af te sluiten van donderdag tot en met zondag. Alleen zaterdagavond van 22.30 tot 23.30 uur, tijdens de verlichte bootjestocht, worden de grachten even geopend.”
Lees het gehele artikel op de bron: Stadkoerier 
En kijk hier voor het programma van Hassailt  

— Duitse etappe-zege voor het behoud van de vlootHet Duitse federale ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de nieuwe veiligheidseisen voor traditionele schepen flankeren met een miljoenen-programma voor de aanpassingen van de schepen en de opleiding van bemanningen. Er is ook een garantie van het bestaan ​​voor alle schepen. Daarbij zullen de nieuwe regels er minder snel komen: ze worden januari 2018 van kracht i.p.v. 1 juli van dit jaar.

Tijdens de parade van tall ships tijdens de Kieler Woche was er een duidelijk protest: er zat een gat in de parade van 1 mijl. De eigenaren en de ondersteunende verenigingen vreesden op dat moment over de toekomst van hun traditionele schepen.

GSHW voorzitter Jan-Matthias Westermann heeft de besprekingen gevoerd. Verantwoordelijk directeur generaal Reinhard Klingen heeft tot nu toe steeds gesproken over een fundamentele waarborg van het bestaan ​​van ieder traditionele schip. 

Uit de gesprekken met de Berlijnse ambtenaren kwam een het kan voor een ombudsman plus plaatsvervanger die alle geschilpunten over inspecties van vaartuigen in overeenstemming met de nieuwe verordening zou moeten oplossen. Er zijn al namen genoemd welke door beide partijen zijn geaccepteerd. Daarnaast is gesproken over een pot van 20 miljoen euro, voor de nodige aanpassingen en opleiding van de bemanning. Westermann had een overgangsperiode periode van vijf jaar en 50 miljoen euro geëist.

Het uiteindelijke bedrag ligt nu nog open. Dat is ter beslissing van destaatssecretaris van Verkeer, Enak Ferlemann (CDU). Jan-Matthias Westermann is als GSHW voorzitter desondanks tevreden met deze etappe-overwinning voor het behoud van de vloot.
— Laat je varen tijdens HassailtVan 26 t/m 29 juli zal Hasselt een ongekende intocht van historische schepen meemaken. De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) komt met bijna 200 antieke binnenvaartschepen naar de Hanzestad aan het Zwartewater. De kades en grachten zullen een vrolijke wirwar te zien geven van uiteenlopende scheepstypen.

Wie bij het zien van zoveel schepen zelf zin krijgt in een vaartochtje, kan kiezen uit verschillende schepen. Bijvoorbeeld het stoomschip ‘Christiaan Brunings’.

Dit is tijdens de vlootschouw op donderdag 26 juli het vlaggenschip van Hassailt. Maar op vrijdag 27 en zaterdag 28 juli is het meer dan honderd jaar oude museumschip te bezichtigen voor publiek. Drie maal per dag maakt de ‘Christiaan Brunings’ een rondvaart over het Zwartewater. Kaarten á € 4,00 zijn aan boord verkrijgbaar, maar ook in de voorverkoop bij de VVV in Hasselt. Het schip werd in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwd op een Amsterdamse werf. Met de romp van een ijsbreker en de voor die tijd luxe accommodatie, deed dit statige schip ook dienst als directieschip. In 1968 was het werkzame leven voorbij, maar liefhebbers wisten het schip voor sloop te behoeden. Sindsdien ligt het stoomschip afgemeerd bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en verzorgt daar rondvaarten. Jaarlijks mag het schip ook als stoomboot van Sinterklaas dienst doen, zij het onder een andere naam.Wie liever gaat varen met een zeilschip kan kiezen voor de Zwartsluizer Botter. De ZS 13 is de oudste nog varende botter van Nederland. Omstreeks 1865 werd het schip gebouwd in Monnickendam. In de jaren dertig van de vorige eeuw kwam het vaartuig naar Zwartsluis en deed het dienst als vissersschip op de binnenwateren. In de jaren zestig werd de botter afgedankt en kwam terecht in Amsterdam als blikvanger bij een caféterras. Daar werd ze ontdekt door een aantal enthousiaste ‘Sluzigers’, die het schip restaureerden en zorgden voor een thuishaven in Zwartsluis. Tijdens Hassailt kan iedereen tegen betaling van € 3,50 een tochtje maken met dit varend erfgoed. De ZS 13 ligt afgemeerd aan de overzijde van het Zwartewater.

Wie comfortabel wil varen en ondertussen een pannenkoek wil eten kan aan boord stappen van De Gebeurtenis. Dit dubbeldeks motorpassagiersschip werd in 1955 bij scheepswerf Fulton Marine in Klein Willebroek (België) gebouwd. Onder de naam ‘Holland’ was het schip jarenlang een bekende verschijning in het havenbeeld van Harderwijk. Er werd gevaren als vakantieschip met zieken en gehandicapten en later als party- en rondvaartboot. Sinds 2006 vaart De Gebeurtenis als passagiers- en pannenkoekenschip langs de Hanzesteden.
Lees het gehele artikel op de bron: Zwartewaterkrant 

— Inschrijving Workshops scheepsambachten Hassailt geopendTijdens de Erfgoedmanifestatie Hassailt organiseert de LVBHB in het kader van het project TAVE een viertal workshops op vrijdag 28 juli. TAVE staat voor Traditionele Ambachten Varend Erfgoed, en wil een viertal technieken welke van belang zijn voor varend erfgoed schepen meer aandacht geven. De vier ambachten zijn: klinken, staaldraad splitsen, rondhouten maken en huidgangen krom branden. Bij voldoende aanmeldingen worden in Hasselt de workshops allemaal in de ochtend én in de middag gegeven. Het is dus mogelijk om u voor twee workshops op te geven.

Uw aanmelding geeft nog geen garantie op deelname. Per workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. In week 30 ontvangt u de definitieve bevestiging en de details voor exacte locatie en tijd. U kunt aangeven of u dit bericht bij voorkeur per mail, WhatsApp of sms ontvangt.

De workshopleiders op 28 juli in Hasselt zijn:
Klinken: Bart en Martijn Vermeer
Staaldraad splitsen: Floris Hin
Rondhouten maken: Piet Blaauw
Huidgangen krombranden: Wim Mendelts

Aanmelden kan hier 

— Walvis gespot in het Oosterdok in AmsterdamMet de plaatsing van een walvisstaart in het Oosterdok geeft Het Scheepvaartmuseum het startsein voor de Walvisweken. Van 8 juli tot en met 3 september 2017 staat Het Scheepvaartmuseum samen met Museum In ’t Houten Huis, het Zaans Museum en Ecomare in het teken van de walvis. De vier musea en partner Wereld Natuur Fonds (WNF) vertellen tijdens de Walvisweken, ieder vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis: van walvisjacht tot beschermde diersoort. Jong en oud leren op een interactieve manier alles over dit bijzondere zoogdier en het belang van schone oceanen.

Het Scheepvaartmuseum beheert de belangrijkste walvisvaartcollectie van Nederland. Deze collectie én de strategie dat het museum meer bewustzijn wil creëren voor de veranderende wereld om ons heen vormde in 2014 het uitgangspunt voor het ontwikkelen van de eerste editie van de Walvisweken.

Met de Walvisweken wil Het Scheepvaartmuseum samen met haar partners bezoekers bewust maken van het verleden en de hedendaagse ontwikkelingen rond de walvis; de gevolgen van de (historische) jacht op walvissen en de vervuiling van onze oceanen.
Het programma, met data en tijden, is hier te vindenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Open dag Historische Scheepswerf ArnemuidenZaterdag 8 juli was het Open Dag op de Historische Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden. De werf was geopend van 10.00 – 17.00 en gratis te bezoeken.

De bezoekers konden ook meevaren op een van de oude schepen. Onder andere op een hoogaars. Annet van Meeren en haar zoon Daniël (16) uit Den Bosch deden dat ook. Ze verblijven in een vakantiehuisjes bij Oostkapelle en bezochten Arnemuiden omdat hij grote belangstelling heeft voor alles wat te maken heeft met oude houten schepen. ,,Ik wil namelijk scheepsrestaurateur worden. Het is belangrijk dat die oude schepen blijven varen zodat we kunnen zien hoe er in het verleden mee gewerkt werd.” Zijn opa, vervolgde hij, was visserman en heeft hem verteld over de oude houten vloot. ,,Dankzij hem ben ik geïnteresseerd geraakt in deze schepen.”Bezoekers keken zaterdag onder andere met interesse hoe een schip, de Hengst PI77 D’n Bruinen te water werd gelaten. Dat gebeurde heel voorzichtig en langzaam om te voorkomen dat er schade zou kunnen ontstaan. 
Lees het gehele artikel op de bron: PZC 
— 15 juli ‘hoogaarzen- en platbodem’-zeilfeest in VeereOp zaterdag 15 juli vindt in Veere de jaarlijkse Hendrik Willem van Loon Hardzeildag 2017 weer plaats. Een zeilfeest der Arnemuider visschers. En nu ook uit andere plaatsen. Hét jaarlijks plat- en rondbodemtreffen in Zeeland voor ‘roemrijkers en reünisten’.

Want bij Van Loon ging het ook tijdens die eerste legendarische hardzeildag voor de Arnemuidse vissers in 1928 om ‘de ontmoeting’. Om uit de saaiheid van het dagelijks bestaan te ontsnappen. Daarom wilde Van Loon “weer eens wat leven in den garnalenketel krijgen”. Dat willen wij als Stichting Behoud Hoogaars (SBH) ook en daarom organiseren wij in 2017 voor de 24e keer dit treffen op het Veerse Meer. Uiteraard streven wij ook in dit jaar naar een zo groot mogelijk deelnemersveld!

Zaterdag 15 juli 2017 barst het geweld in Veere los.
Een treffen voor eigenaren en bemanningen van snelle en minder snelle hoogaarzen, hengsten en andere plat- en rondbodems. Die het leuk vinden om voor de Roem en Eeuwige Eer op het scherpst van het zwaard te strijden en risico’s en kansen scherp calculeren om in de begerenswaardige prijzen te vallen. Maar ook voor de platbodemliefhebber die dit krachtenveld graag aan zich voorbij ziet trekken en geniet van de fraaie konten van dit langs suizende hout en ijzer, het zomerse weer en op tijd een versnapering aan boord.Toelichting en verslag is er vanaf de wal over het verloop van de hardzeildag. En vooral het zicht op de vele schepen waarvan er erg veel vallen onder het maritiem erfgoed van onze delta. Vooral: “Een wedstrijd met jolijt”

Zondag 16 juli 2017 presenteert de Stichting Behoud Hoogaars zijn hele vloot.
Grote en kleine schepen zijn te bevaren of te bezichtigen tussen 13.00 en 17.00 uur. Vaar mee, geniet van het water, wind en we hopen op zon. Als je mooie foto’s maakt en ze mailt naar de Stichting Behoud Hoogaars maak je kans op plaatsing, met je naam, op het voorblad van ons glossy magazine verspreid door heel Nederland en ver daar buiten.
Meer informatie vind je hier

— 5e Editie Bataviawerf opstapdagen van startVan woensdag 12 juli t/m zondag 27 augustus vindt na 4 succesvolle zomers de 5e editie van de Bataviawerf Opstapdagen plaats. Doe een stap terug in de tijd naar de Gouden Eeuw en combineer een bezoek aan de Bataviawerf met een prachtige zeiltocht op zeilschip Bounty.

Op de Bataviawerf worden bezoekers meegenomen door de wereld van de 17de eeuwse houten scheepsbouw. Enthousiaste gidsen leiden jong en oud via de ambachtelijke werkplaatsen naar de reconstructie van VOC-schip Batavia waar al struinend over de dekken, het zeemansbestaan tot leven komt.

Voor of na een bezoek aan de werf zijn bezoekers van harte welkom aan boord van brigantijn Bounty, waar de ervaren crew met veel plezier gereed staat om de passagiers een bijzondere zeilbelevenis te bieden. Dit unieke schip met haar 9 zeilen (405m2 zeiloppervlak) en 114 lijnen is uniek op de Nederlandse binnenwateren.

Zowel kinderen als volwassenen mogen helpen met het zetten van de zeilen of als een heuse kapitein de koers bepalen, tijdens deze twee uur durende zeiltocht over de voormalige Zuiderzee. Speciaal voor de kleine ‘piraatjes’ hebben wij leuke bandana’s voor het echte ‘zeemansgevoel’.

De Bataviawerf Opstapdagen vinden plaats op woensdag tot en met zondag in de periode van 12 juli tot en met 27 augustus 2017, met twee afvaarten per dag om 11 uur en om 14 uur. Tickets kunnen gereserveerd worden of op de dag zelf gekocht worden bij de entree van de Bataviawerf. De zeiltocht is ook zonder werfbezoek te reserveren.
Voor prijzen, data en tijden kijk je hier  
— Tweestrijd over aanpak overlast Museumwerf VreeswijkIn het oude schippersdorpje Vreeswijk is een tweestrijd tussen omwonenden van de Museumwerf. Flatbewoners tegenover de werf klagen over dagelijkse licht- en geluidsoverlast van lassende scheepseigenaren. Om de overlast te verminderen kregen ze in maart dit jaar een zwart geluidswerend scherm voor hun flat. Andere inwoners van Vreeswijk willen nu juist dat 'lelijke' scherm weg hebben.

Het seniorencomplex aan de Grindoever met 35 appartementen verrees tien jaar geleden uit de grond om ouderen een mooi uitzicht te bieden op de ruim 100-jarige nog altijd werkende scheepswerf in Vreeswijk. Hoewel het tegenwoordig een Museumwerf betreft, worden er jaarlijks op de helling nog zo'n veertig schepen in onderhoud genomen. Scheepseigenaren kunnen er hun schip lassen of andere reparaties uitvoeren. Nu ervaren de flatbewoners aan de overkant van de werf overlast van de werkzaamheden. Ze zeggen in het licht van het lasapparaat te kijken en last te hebben van geluid. Een geluids- en lichtwerend scherm moest soelaas bieden. Deze schermen varen naar de plek van de werkzaamheden. Andere bewoners in de nabijheid van de Museumwerf willen nu juist dit scherm weg hebben. Ze hebben hiertoe honderd handtekeningen uit de buurt verzameld en een petitie geschreven. Ze vinden dat de schermen het zicht op de Museumwerf belet. Initiatiefnemers van deze actie zijn Vreeswijkers Hans van der Haar en Lydia Kroeze. Kroeze: ,,Die schermen zijn heel erg lelijk en maar een paar inwoners klagen over de overlast. Als je tegenover de Museumwerf komt te wonen, dan weet je dat er overdag wordt gewerkt. De werf staat er al een eeuw. Ik begrijp van die klachten helemaal niets. Het is hetzelfde als je tegenover de Dom in Utrecht gaat wonen en dan gaat klagen over het geluid van het carillon."
Lees het gehele artikel op de bron: Ad 

— Nieuw bestuur waalschokker Neeltje Jantje TielHet nieuwe bestuur van de Stichting tot behoud van de Waalschokker Neeltje Jantje nam zaterdagavond een fotolijst in ontvangst met daarin foto's van de naamgevers van de schokker.

Het nieuwe bestuur bestaat uit: Voorzitter   Marianne Daalderop, Secretaris Roemer Daalderop, Penningmeester Jaap van Kuppeveld, Algemeen bestuursleden Charles Bonnet en Rob Edelbroek.

Directe nazaten van de naamgevers, het ouder echtpaar Wout en Truida de Heus waren samen met Jan en Toos Ridt-Rietman naar de ligplaats in de Tielse Haven gekomen om de lijst te overhandigen. Allen hebben vroeger nog gevaren met dit schip toen het nog als visserschip in gebruik was.

"Neeltje Jantje" is één van de laatst overgebleven waalschokkers in Nederland. Een waalschokker is een boot waarmee tot ongeveer het midden van de 20e eeuw op de Maas, Waal en Boven-Rijn werd gevist op zalm en paling. Door de ontwikkeling van meer moderne vangsttechnieken en de achteruitgang van de visstand in de grote rivieren verdwenen de Waalschokkers langzaam maar zeker uit beeld.
Voor nadere info kijk je hier 

— 89 jarige in ‘geboortewater’Op de werf van Rijnvis werd in 1926 de kiel gelegd voor een binnenvaartschip. Een ‘Luxe Motor’, het eerste scheepstype dat uitsluitend als motorschip gebouwd werd. Voor dat schip was nog geen opdrachtgever. Hoogstwaarschijnlijk was er niet zo veel werk op de werf. Daarom had de werfbaas, Rijnvis, besloten een schip te bouwen voor ‘eigen risico’. De arbeiders moesten er aan werken als er geen opdrachten van klanten waren. Het achterschip werd eerst afgemaakt.

In 1928 moest het schip opeens klaar. Schipper M. v. d. Ouden uit Oude Tonge had het gekocht. Het schip ging te water met de naam ‘Nieuwe Zorg’. Afmeting 28,41 x 5,23 m laadvermogen 156 ton. Het schip werd hoofdzakelijk gebruikt voor zand- en grindvervoer. In 1960 neemt de fa. D. Pols uit Ouderkerk a/d IJssel het schip over. Voor het vervoer van losse cement laat hij er een ijzeren buikdenning in leggen. Men noemt het schip ‘Fragilitas’. Het betekent: breekbaarheid, kwetsbaarheid.

In 1977 kocht de familie Fernhout – Breman het schip, en gaf het de naam: ‘Amor Tussisque Non Celeur’. (liefde en hoest blijven niet verborgen) Het werd verbouwd tot varend woonschip. Na het overlijden van de heer Fernhout voer mevrouw samen met haar nieuwe relatie, de heer Cor den Uil. Ze doorkruisen regelmatig heel Nederland, België en Duitsland met het schip.

Onderweg naar de Havendagen in Coevorden ligt het schip even in Hoogeveen. Op nog geen 700 meter waar het 89 jaar geleden gebouwd is aan de Alteveerstraat. Bijzonder detail is dat de vader van mevrouw Den Uyl ’s eerste man, Jan Fernhout, heeft gezien dat het schip gebouwd werd. Hij was als schippersjongen in Hoogeveen in de kost en ging naar de Gereformeerde School in het Haagje.
Bron: Albert Wolting in de Hoogeveensche Courant: Scheepsjournaal Drentse Praam
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Keuringen zeevaart

Overig nieuws:

— Eerst onderzoek doen voor de maaiboot komt
— Harlingen krijgt stoer “Badhuis” op Willemshaven
— Brand in Enkhuizer Zeevaartschool

— Schreeuwend tekort aan nautisch personeel

— Rechtszaak tegen eigenaar gekapseisde boot
— 22 opvarenden van schip na explosie

— Binnenkort EU-certificaten voor werk in de binnenvaart

— Duitse etappe-zege voor het behoud van de vloot
— Zonnepontje klaar voor tochtjes in Harlinger haven

— Wadplaten functioneren als zonnepanelen

— Grote zorgen over komst Japanse mossel in Waddenzee
— Blanken bereidt zich voor op rechtszaak over ’Sylvia’

— Huilend zeehondje: laten liggen

— Veerdienst per zeilboot
— Pleziervaart mijdt Hoorn

— ‘Varen doe je Samen!’ tien jaar onderweg

— Drijvend eiland kan land groot(s) maken

— “Het Waddengebied, een van onze mooiste natuurgebieden”

— Mosselen zijn de koraalriffen van de Waddenzee
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN