Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 129, 5 juli 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENwatererfgoed
Scheepswinkel Van Meer

Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— VD10 blijft voor Volendam behouden
— Binnenvaartmuseum vaart nieuwe koers
— Alles in gereedheid voor Hassailt 2017

— Archeon krijgt ton voor restauratie schepen Zwammerdam

— Nederland laat scheepswrakken over aan paalworm en erosie
— Haringlogger SCH 236 wordt museumschip

— Ook vechtezomp naar Havendagen in Coevorden

— Politici bezoeken Texels maritiem erfgoed
— Laatste euro’s ‘Den Helder Marinestad’ naar Dorus Rijkers

— Grote kans op nieuwe Prins Hendrikbrug Leeuwarden
— Jongeren redden tjotter "War Dy' van ondergang

— Baggerfestival trok 30.000 bezoekers

— Brons Museum wraakt rechter in zaak bij hof
— Klassieke verteleditie Verhalen aan Boord in Zutphen

— Veiling van historische vaartuigen in Engeland

— InlandEcdis beschikbaar in OpenCPN 4.6
— Red de schatten uit de TitanicEvenementen komende week:

7 t/m 9 juli, Havendagen Coevorden

8 juli, Open Dag Scheepswerf C.A. Meerman, Arnemuiden

8 en 9 juli,  Jan Haringrace, Monnickendam— VD10 blijft voor Volendam behoudenVOLENDAM – Het ‘Varende Monument’ de VD10 blijft in Volendam. De beroemde logger ging per 18 juni 2017 over van Jos Koenen naar de Volendamse vissersfamilie Johan Schilder. Hierdoor is het definitief dat dit schip het authentieke aangezicht van de Volendammer haven blijft sieren. De VD10 zal onverminderd inzetbaar zijn als zeilschip voor groepsexcursies. Maar daar blijft het als het aan de familie Schilder ligt niet bij.

De overdracht van de VD10
Jos Koenen is blij dat hij een waardige opvolger heeft gevonden voor zijn VD10. Ruim 32 jaar voer Jos passagiers op zijn schip rond op het Markermeer. Sinds 1990 fungeert de VD10 namelijk als charterschip voor dagtochten. Het contact met de mensen en de prestaties van de boot maakte dit tot een prachtige tijd. Het motto van Jos is daarbij altijd geweest , Niets moet, veel kan’. Vanwege zijn leeftijd wilde Jos het rustiger aan gaan doen, maar Jos wilde het schip niet zomaar in handen van de hoogste bieder geven.

Deze opvolger heeft Jos gevonden in Johan Schilder. Johan heeft altijd gevist en heeft een passie voor varen en de visserij. De komende tijd gaan Johan en Jos samen de zeilexcursies van de VD10 verzorgen. Zo krijgt Jos de tijd om af te bouwen en Johan de tijd ‘zijn schip’ te leren kennen.De plannen van de familie Schilder gaan verder dan het voortzetten van de zeiltochten. Zij hebben het schip vooral gekocht omdat het past in hun droom om toeristen het educatieve verhaal over Volendam en de visserij te vertellen vanaf het water. Binnenkort hoopt Johan dan ook van start te kunnen met de ‘Family Fishing Trip’ vanuit de haven van Volendam.

Over de VD10
De VD10 oftewel de Fransiscus Xaverius is een typische Volendammer logger met een unieke ligplaats in de Volendammer haven. Het historische schip werd gebouwd in 1936 door de scheepswerf Amels in Makkum. Daarmee was het schip de reactie van Volendam op de komst van de Afsluitdijk. Dit luidde het begin in van de Noordzeevisserij. Hierover meer in de film ‘Redt Volendam’ zoals te zien in het Volendams museum. De VD10 is door de jaren volledig authentiek gebleven, restauratie heeft altijd plaatsgevonden op basis van de originele bouwtekening. Johan Schilder wordt in de afgelopen 80 jaar pas de derde eigenaar na familie de Boer en Jos Koenen.
Bron: persbericht

— Binnenvaartmuseum vaart nieuwe koersHet Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht begint aan een nieuw tijdperk. Een nieuw bestuur, een zakelijkere aanpak en flinke investeringen maken het museum toekomstbestendig.

Ton Forschelen en Paul Dormans bij de oude Tjalk Nooit Volmaakt. Die gaat ingezet worden als rondvaartboot. (René Corten)

De Havendagen afgelopen weekeinde in Maasbracht waren voor het Maas Binnenvaartmuseum een groot succes. Zo’n 75 mensen bezochten het museum en de ‘zolderverkoop’ op de stoep liep lekker. Maar er zijn ook vrijwilligers van het museum die vinden dat de Havendagen nog maar weinig te maken hebben met de binnenvaart. Veel feesten en rotmuziek, zo luidt de kritiek. „Waar is de sfeer? Waar zijn de oude ambachten en de palingrokers”, vroeg een gast uit Duisburg zich af.

Zie hier in een notendop de spagaat waarin het Maas Binnenvaartmuseum (MBM) zit. Het museum drijft op de toegewijde vrijwilligers, oud-schippers die als founding fathers hun ‘kindje’ koesteren en er alles voor over hebben. Daarin door dik en dun gesteund door Vrienden en sponsoren. Iedereen is het er echter over eens dat er wat moet gebeuren om het museum toekomst te geven.

Belangrijke stappen zijn al genomen. Er treedt een nieuw, verjongd bestuur aan. De oude garde maakt geleidelijk plaats voor nieuw bloed. Dat verjongde bestuur wordt door een nieuwe raad van toezicht ‘scherp’ in de gaten gehouden. De organisatie wordt gecompleteerd door de Vrienden, die onder aanvoering van oud-museumvoorzitter Roelof Fransbergen het museum promoot.

Er zijn ook al concrete plannen om meer leven in de brouwerij te brengen, vertellen de nieuwe voorzitter, Ton Forschelen en adviseur Paul Dormans: ombouwen van de kelder tot expositieruimte, een lift en een nieuwe aanlegsteiger tegenover het museum voor de rondvaartboot De Gouverneur en de oude tjalk Nooit Volmaakt.

Het nieuwe bestuur wil dat er meer ‘reuring’ ontstaat, dat er meer te beleven valt voor de bezoeker, in het museum en op de Maas. Interactief, heet dat. „De stuurhut is nu al het populairste onderdeel van het museum”, zegt Forschelen om aan te tonen dat bezoekers graag zelf wat willen doen.
Lees het gehele artikel op de bron: de Limburger via blendle (€ 0,15)  


— Alles in gereedheid voor Hassailt 2017Van 27 t/m 30 juli 2017 liggen de Hasselter grachten en de kades vol met historische schepen. Naast het bezichtigen van ruim 150 schepen is er tijdens Hassailt van alles te doen. Hasselt maakt zich op voor het grootste maritieme evenement van de regio. Aannemersbedrijf Gebroeders Van Werven Kampen trof vrijdag 30 juni 2 de laatste (schoon)werkzaamheden aan de Verlaatsbrug.

Ruim 150 historische schepen meren eind juli af in de Hanzestad. De schepen brengen Hasselt terug in de sfeer van de oude binnenvaart en geven de stad vier dagen de fleur aan de unieke infrastructuur. Van de Middeleeuwse Hanzestad tot hedendaagse scheepsbouwindustrie. Eens in de vijf jaar laat de reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) oude tijden herleven tijdens Hassailt.

LVBHB
De LVBHB is een enthousiaste club mensen die zich inzet om oude bedrijfsvaartuigen te bewaren. Deze schepen zochten in het verleden hun weg over de Nederlandse rivieren en kanalen en hielden de economie draaiende. De vereniging telt 1600 leden. Het merendeel hiervan bezit ook een historisch schip. De leden van de LVBHB delen tijdens Hassailt graag hun passie voor het Varend Erfgoed met bezoekers. (www.lvbhb.nl).
Lees het gehele artikel op de bron: Zwarte waterkrant

— Archeon krijgt ton voor restauratie schepen Zwammerdam


 
Museumpark Archeon ontvangt bijna 100.000 euro voor de restauratie van de Schepen van Zwammerdam vanuit de LEF-regeling. Deze Romeinse schepen worden gerestaureerd door het publiek, stagiairs en vrijwilligers samen met een team van deskundigen.

Het geldbedrag komt uit de LEF-regeling, een cofinancieringsregeling waarbij bedrijven of organisaties minimaal 40 procent van het benodigde geld voor een project zelf inleggen. Voor de rest van de projectfinanciering kan twee keer per jaar een aanvraag bij de Economic Development Board Alphen (EDBA) worden gedaan. Uiteraard zijn er strenge voorwaarden.

Samenwerking
"De aanvraag voldeed aan alle voorwaarden", meldt Joost Berkhout, programmadirecteur van de EDBA. "Het project van Archeon is een mooi voorbeeld van samenwerking. Er doen verschillende bedrijven en organisaties mee, het is een stageproject en wellicht kunnen ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt meewerken."

Restauratie
De Romeinse schepen zijn in de jaren zeventig in de kern Zwammerdam opgegraven. In de tussenliggende jaren is het goed bewaarde hout geconserveerd. Nu is het tijd om de schepen in elkaar te zetten, voor de restauratie. De schepen van Zwammerdam zijn beroemd binnen de wetenschappelijke wereld. Er zijn maar weinig Romeinse schepen gevonden. Eigenlijk alleen aan de randen van het Romeinse Rijk. Dat komt door de natte grond in het noorden van Europa.


Foto: een replica van een romeins schip in het Archeon

Nieuw museum
Op termijn is het de bedoeling om de schepen onder te brengen in een nieuw te bouwen Romeins Scheepvaartmuseum. Voor dit museum is overigens nog wel flinke medewerking noodzakelijk van de gemeente Alphen aan den Rijn en van BPD, het voormalige Bouwfonds.
Lees het gehele artikel op de bron: Nu 
— Nederland laat scheepswrakken over aan paalworm en erosieMet Nederlandse scheepswrakken gaat het slecht, zeggen experts. Geld om ze te onderzoeken of te bergen is er niet of nauwelijks.

De (gedeeltelijke) opgraving van het VOC-schip De Rooswijk is een doorbraak. Het is de eerste keer dat de Nederlandse overheid zoveel geld (2 miljoen euro) steekt in de opgraving van een VOC-schip, waarvan er ongeveer 250 zijn vergaan en waarvan 30 wrakken zijn teruggevonden.

Toch is er kritiek te horen van maritiem archeologen. Ze vragen zich af: waarom wordt het geld niet in het onderzoek van schepen dichterbij huis gestoken. Zoals in de Westerschelde bij Ritthem, waar het oudst bekende Nederlandse oorlogsschip, gebouwd in de zestiende eeuw, in een geul dreigt te storten. Of bij Texel, waar een zeventiende-eeuws schip ligt dat bekend werd door een japon en andere kledingstukken.

Jerzy Gawronski, hoogleraar maritieme en urbane archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, begrijpt dus niet waarom uitgerekend De Rooswijk wordt opgegraven: „Het schip ligt al grotendeels uit elkaar, op een plek waar de duikomstandigheden slecht zijn.” Zo zet De Rooswijk de schijnwerpers op de maritieme archeologie in Nederland. Die is er volgens betrokkenen zo slecht aan toe, dat ze er op 6 juli in Lelystad een bijeenkomst organiseren onder de titel ‘SOS! Onze schepen vergaan twee keer’.
Lees het uitgebreide artikel op de bron: NRC  

WNL maakt op dit moment samen met Martijn Manders een documentaire over de Rooswijk. Deze docu wordt op 6 oktober uitgezonden op NPO 2.

— Haringlogger SCH 236 wordt museumschip


Het schip ging als 'Aurora' naar de werf van Maaskant in Stellendam en kwam als de SCH 236 Noordster terug naar Scheveningen. De blauwe kleur is op de werf vervangen door de oorspronkelijke zwarte (met witte bies). Foto en tekst: Danny Verbaan

Het was een historisch moment, zaterdagmorgen in de haven van Scheveningen. In aanwezigheid van een notaris zijn de akten getekend, waarmee rederij Groen de SCH 236 Noordster (voorheen de Aurora) nu definitief heeft geschonken aan de stichting die van de voormalige haringlogger een museumschip gaat maken.
Dit gebeurde, vanzelfsprekend, aan boord van het schip. Champagne, korenwijn en Hollandse Nieuwe maakten na de officiële handelingen de happening compleet.

De Noordster wordt vrijwel volledig teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Als museumschip zal het een authentiek beeld geven van de haringvangst en het harde leven aan boord. “Ik vond het meteen een schitterend idee,” zegt reder Henk Groen.

Deze Scheveninger redde het schip in de jaren zeventig van de sloop, veranderde de naam in Aurora – ‘het betekent morgenlicht, mijn vrouw heeft dat bedacht’ – en gebruikte het eerst voor zijn sportvisserijbedrijf. De Aurora werd later door rederij Groen naar bijvoorbeeld Afrika en Brazilië gedirigeerd waar het ondersteunende taken voor de offshore uitvoerde. “Maar dat schip is natuurlijk wel van 1950,” vertelt de ondernemer. “Je komt dingen tegen die je bijna niet meer kunt repareren. Bovendien vragen onze grote klanten om schepen die niet ouder zijn dan twintig jaar.”


Schipper Kees de Graaf en zijn bemanning laten zich de bijzondere vangst goed smaken. Foto: Nationaal Archief/Collectie Anefo

Echtgenote Riet wist raad: ze kende de visserijgeschiedenis van de Aurora en opperde om het vaartuig gratis beschikbaar te stellen voor latere generaties. Het resulteerde in de oprichting van de stichting Noordster Terug op Scheveningen, die de logger voor niets in handen krijgt en gaat restaureren. Zeker vijfenveertig oud-vissers en andere Scheveningers hebben zich al aangemeld om bij de uitvoering de handen uit de mouwen te steken. Bestuurslid Teun van Dijk houdt zich bezig met het werven van fondsen en sponsors.

De gemeente stelde eind vorig jaar alvast 25.000 euro beschikbaar. Daarnaast helpen ook verschillende bedrijven mee, zoals scheepswerf Maaskant in Stellendam. Deze heeft de oude naam al verwijderd en er weer gewoon SCH 236 ‘Noordster’ van gemaakt. Ook is het schip volledig schoongespoten en in de oorspronkelijke zwarte kleur met witte bies geschilderd.
Lees het gehele artikel van Danny Verbaan in deze pdf 
— Politici bezoeken Texels maritiem erfgoedOp 23 juni voer een delegatie van Tweede Kamerleden, Statenleden, locale politici, RCE en het Ministerie OC&W over de Texelse Waddenzee. Zij lieten zich door maritiem specialisten informeren over de zorgwekkende toestand van de scheepswrakken op de Reede van Texel.

Na aankomst in de haven van Oudeschild lieten zij zich bij Museum Kaap Skil voorlichten over de opzienbarende vondsten. De archeologische gemeenschap hoopt op korte termijn op een belangrijke koerswijziging in het belang van het behoud en onderzoek van het Nederlands maritiem erfgoed.
Lees het gehele artikel op de bron: Erfgoedstem Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Grote kans op nieuwe Prins Hendrikbrug LeeuwardenDe kans is groot dat een meerderheid in de Leeuwarder gemeenteraad komende week kiest voor de aanleg van een nieuwe beweegbare Prins Hendrikbrug.

D66, Pal/GroenLinks, FNP, Verenigd Links en de lijst Tilma presenteerden hiervoor afgelopen week al een voorstel, maar zij vertegenwoordigen slechts een derde van de raadszetels. Gisteren werd in de gemeenteraad echter duidelijk dat waarschijnlijk ook een fors deel van de twaalfkoppige PvdA-fractie voor stemt.

Daarmee lijkt de laatste stap gezet naar vervanging van de huidige vaste betonnen brug, die het scheepvaartverkeer in de zuidelijke Leeuwarder stadsgracht al een halve eeuw blokkeert. De vervanging zou in 2019 kunnen plaatsvinden.In eerste instantie komt deze operatie vooral ten goede aan het vaarverkeer langs de Willemskaden en Emmakaden, op langere termijn kan het zelfs een nieuwe hoofdroute tussen Grou en de Leeuwarder binnenstad opleveren.
PvdA-wethouder Sjoerd Feitsma adviseert de raad, om een besluit over de brug nog even uit te stellen. Er komen zoveel financiële tegenvallers op de gemeente af dat nog niet te zeggen valt of Leeuwarden de aanleg kan betalen. De actievoerders voor het plan - vanuit de Museumhaven - juichen dan ook nog niet.

Alleen al voor de eerste fase is 5 miljoen euro nodig. Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat, wordt een voorschot genomen op de periode vanaf 2018, wanneer er dus een nieuw gekozen gemeenteraad zit.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)
Er is ook een Facebook pagina voor de Prins Hendrikbrug, like om te steunen  
— Laatste euro’s ‘Den Helder Marinestad’ naar Dorus RijkersDen Helder – Het dagelijks bestuur van de Stichting Den Helder Marinestad heeft de laatste 900 euro die nog in kas was voor de definitieve opheffing, geschonken aan de Stichting Instandhouding Motorreddingboot “Dorus Rijkers”.

Met respect voor deze vrijwilligers heeft Jan Roelofsen (wnd. voorzitter) deze cheque aan boord van de motorreddingboot “Dorus Rijkers” overhandigd aan de heer Harry Cornelje. Tijdens de overhandiging ging Jan Roelofsen, namens de Stichting Den Helder Marinestad in op de betrokkenheid van de vrijwilligers, de liefde voor het vak en voor het behoud aan deze motorboot.

Dit soort ‘vrijwilligers’ zijn onmisbaar voor het behoud van het varend erfgoed. Daarom ook deze schenking. Het bedrag zal worden gebruikt voor de aankoop van nieuwe radio apparatuur voor de Dorus Rijkers.
Lees het gehele artikel op de bron: Den Helder Actueel


— Ook Vechtezomp naar Havendagen in CoevordenDe Coevorden Havendagen worden iedere twee jaar georganiseerd. Dit jaar is de 20e editie. Volgens de organisatoren is het na de TT de grootste publiekstrekker in Drenthe. In 2013 kwamen liefst 50.000 mensen naar de havendagen. Naast de historische schepen komen ook leden van de Dutch Peace Army met oude lex-legervoertuigen.De Vechtezomp van Gramsbergen maakt, net als de collegazomp uit de Duitse buurgemeente Emlicheim, komend weekend een aantal bijzondere trips naar de Havendagen in Coevorden. Dit evenement met oude historische schepen trekt jaarlijks duizenden toeschouwers naar de oude vestingstad. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag gaat de platbodem heen en weer tussen ligplaats bij schipperscafé De Mommeriete en de haven van Coevorden.

De Vechtezomp van Gramsbergen is overigens een succes. In de weekenden is de replica van een middeleeuwse platbodem geregeld volgeboekt met toeristen voor tripjes op de Vecht. De Grammesberghe werd begin mei gedoopt en sindsdien ziet secretaris/penningmeester Henk Steenbergen tot zijn vreugde dat de belangstelling voor vaartochtjes groot is. ,,Deze maand halen we de begroting al en dan zijn de maanden augustus en september een extraatje'', is zijn conclusie.
— Jongeren redden tjotter "War Dy' van ondergangIn jachtwerf Joh. van der Meulen in Sneek is zaterdagochtend de tjotter 'War Dy' opnieuw te water gelaten. De ondienstige tjotter is van de ondergang gered. Eigenaar is de 15-jarige Riemer, terwijl veel werk aan de tjotter gedaan is door de 18-jairge stagaire Sybo van de jachtwerf.

Riemer zal bij de stichting Friese Tjottervloot in de leer gaan om zijn zeilkunsten te verbeteren. De 5 meter lage 'War Dy' is in 1962 gebouwd door Berend de Jong in Heeg.
Lees het gehele artikel met meer foto’s op de bron: omroep Friesland 
— Baggerfestival trok 30.000 bezoekersDe twaalfde editie van het Baggerfestival trok afgelopen vier dagen circa 30.000 bezoekers. Voor het eerst was het festival in Sliedrecht ook op zondag.

Voorzitter van de Stichting Baggerfestival, Jan Huijbers, kijkt met name tevreden terug op de geboden diversiteit aan activiteiten. “Dat varieerde van een seminar over waterbouw tot aan de open lucht kerkdienst en van het rockpodium op het Houte Willemsplein tot optredens van een kinderkoor uit het Roemeense Orastie. En alles wat daar tussen zat: beachvoet- en volleybal, de Marinierskapel, een scholierenprogramma, zeilles met Optimist on Tour, het open huis van IHC, Jeroen van der Boom, RHIB-varen en een haven vol schepen. Noem maar op. Het was echt Sliedrecht, groot in doen!”
Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant  
— Brons Museum wraakt rechter in zaak bij hofAPPINGEDAM De slepende juridische strijd tussen het Brons Museum in Appingedam en voormalig ‘huurbaas’ Control Seal neemt een bijzondere wending.
Advocaat Anton Woertman van het Appingedammer Brons Motoren Museum heeft een wrakingsverzoek ingediend tegen een rechter van het gerechtshof in Leeuwarden. Die boog zich vrijdag over het beroep dat Control Seal heeft aangespannen tegen twee eerdere vonnissen ten faveure van het museum.

Volgens Woertman heeft een van de drie rechters van de civiele kamer van het hof de ‘schijn van vooringenomenheid’ op zich geladen. Hij zou zich herhaald hebben uitgesproken over een huurclaim van Control Seal waarover de partijen nog helemaal niet zijn gehoord. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt het verzoek. Hoe lang het duurt voor een wrakingskamer kan worden samengesteld, is nog niet duidelijk. Doorgaans volgt binnen twee weken een beslissing.

De museumstichting voert een felle juridische strijd sinds Control Seal haar april vorig jaar uit de vroegere Brons-fabriek zette. Beide partijen slaan elkaar met claims om de oren. Vorig jaar kende de rechter het museum een miljoen aan dwangsommen toe. Sindsdien probeert het museum dat geld vergeefs op tafel te krijgen als ‘bruidschat’ voor een herstart op een andere locatie.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 

— Klassieke verteleditie Verhalen aan Boord in Zutphen
 

 
ZUTPHEN - Op zondagmiddag 20 augustus vanaf 13.00 uur zal in de Houthaven in Zutphen de 8ste editie plaatsvinden van het jaarlijkse vertelfestival 'Verhalen aan Boord'. Was het vorig jaar kleinkunst dat aan boord van de historische schepen te zien was, dit jaar wordt het weer een klassieke verteleditie.

Onder andere Ron Vernout vertelt een verhaal voor de hele kleintjes (vanaf 4 jaar), Manja Bedner van het Kamertheater uit Almen laat van zich horen en ook Gery Groot Zwaaftink ontbreekt niet. Mirjam Wagter Smitt zal voor groot en klein een verhalenschrijfworkshop geven.

Dit is slechts een greep uit de vele voorstellingen die gespeeld zullen worden in de schepen met fantasievolle namen als de 'Walravina', 'Eben Haezer' en 'Vleermoes'. Een royaal aantal schippers stelt wederom hun schip ter beschikking, zodat in totaal acht voorstellingen te zien zijn tijdens het festival.

De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Mail voor meer informatie en reserveren.  verhalenaanboord@gmail.com
Lees het gehele artikel op de bron: contact Zutphen 
— Veiling van historische vaartuigen in EngelandHet International Congress of Maritime Museums (ICMM) wijst haar leden op de komende veiling op 14 juli 2014. Hier zullen ruim 200 kleine historische vaartuigen van de collectie EISCA. EISCA is de ‘Eyemouth International Sailing Craft Association’ in Schotland. EISCA is een Schotse liefdadigheids- instelling, en is in financiële moeilijkheden geraakt. Er zijn enkele schepen bij van internationaal historisch belang, en het is bijzonder jammer dat de collectie uit elkaar dreigt te vallen.

Hannah Cunliffe, directeur National Historic Ships, Verenigd Koninkrijk, zegt dat ze de EISCA-collectie al enige tijd heeft gevolgd, met name met betrekking tot de grotere schepen die zijn opgenomen in het Britse Nationale Register. Een medewerker van het Nationaal Klein Bootregister, George Hogg, heeft een aanzienlijke hoeveelheid werk verricht omtrent deze vaartuigen en werkt nauw samen met het veilingbedrijf. 
Voor de site van de veiling kijk je hier:
— InlandEcdis beschikbaar in OpenCPN 4.6
OpenCPN InlandECDIS is de nieuwe versie 4.6.0 met de mogelijkheid tot koppeling van ENC, s56- of s63-vaarkaarten. Zo ontstaat een Electronic Chart Display systeem oftewel ECDIS. Met deze nieuwe versie 4.6.0 van OpenCPN is belangrijke functionaliteit toegevoegd voor grote schepen.

De InlandECS modus is door de gebruiker zelf te selecteren voor meer veiligheid en gemak tijdens het navigeren op binnenwateren. De Inland ENC-kaarten gebaseerd op S57-kaarten kunnen in OpenCPN gebruikt worden. ECDIS voegt informatie samen uit verschillende bronnen en toont deze in een doorlopende kaart van de vaarweg.

CCR-verplichting op de RIJN
Op de Rijn geldt sinds 1 december 2014 de verplichting tot uitrusting met een InlandAIS-apparaat gekoppeld aan een InlandECDIS-apparaat in de informatiemodus of een daarmee vergelijkbaar visualiseringssysteem. Met een geschikte AIS transponder en OpenCPN 4.6.0 voldoet u aan deze verplichting.

OpenCPN is gratis open source software voor de zee- en binnenvaart. Het is beschikbaar voor Mac OSX, Microsoft Windows, GNU/ Linux, BSD en Solaris. De laatste stabiele versie van OpenCPN is versie 4.6.0, vrijgegeven op 14 maart 2017.
Lees het gehele artikel op de bron: Shiptron 
Of bekijk hier de Handleiding OpenCPN Nederlands 
— Red de schatten uit de TitanicJames Cameron, regisseur van de hitfilm Titanic, begint een reddingsmissie om de schatten uit het rampschip veilig te stellen.

Het wrak ligt nog altijd op de bodem van de oceaan. Maar de meeste spullen zijn van boord gehaald en opgeslagen. Het Amerikaanse bedrijf Premier Exhibitions bezit de eigendomsrechten van de voorwerpen. Die onderneming is failliet en zit met een miljoenenschuld. Om de schuldeisers af te betalen, wil Premier Exhibitions de schatten uit de Titanic veilen.

James Cameron (62) wil dat verhinderen. De Canadese filmmaker moet er niet aan denken dat rijke Chinezen, Russen of Arabieren de juwelen, kleding en serviezen opkopen. Hij vindt dat alle spullen thuishoren in een museum in Belfast, waar het schip is gebouwd.De relikwieën zijn bij elkaar zeker 188 miljoen euro waard. Cameron is begaan met de overblijfselen, zei een ingewijde tegen Britse media. ,,Hij heeft een emotionele band met het schip en hij heeft het geld en de macht om dit voor elkaar te krijgen.''

De collectie omvat de meest uiteenlopende voorwerpen, van kolen waarmee de scheepsmotor werd gestookt tot versieringen uit het restaurant en leren tassen, ringen, schoenen, kleding en brillen van de opvarenden.

Premier Exhibitions kreeg de rechten op de goederen dertig jaar geleden in handen en liet alle juwelen, kleding en servies uit het wrak halen. Er is een enorme belangstelling voor, bleek vorig jaar bij een tentoonstelling in Las Vegas. Mensen vergaapten zich aan onder meer een blauw-wit gestreepte pyjama, vrachtpapieren van een kanarie in een kooitje en een paar nooit gedragen witte handschoenen. Ook de bezittingen van de opvarenden die de ramp hebben overleefd zijn populair. Een bontjas van een serveerster uit de eerste klasse bracht bij een veiling meer dan twee ton op. Voor een minuscule cracker uit het overlevingspakket van de reddingsboot werd volgens het veilinghuis Henry Aldridge & Son 20.000 euro neergeteld.IJsberg
De Titanic vertrok in 1912 vanuit het Engelse Southampton naar New York. Voor vertrek pochte de bouwer dat zijn vaartuig zo goed was dat het niet kon zinken. Drieduizend arbeiders hadden eraan gewerkt op de werf Harland & Wolff, destijds het kloppend hart van de wereldwijde scheepsbouw. Op 400 mijl uit de kust van Newfoundland ramde de Titanic een ijsberg en zonk naar de bijna vier kilometer diep gelegen oceaanbodem. Ruim 1.500 van de 2.224 passagiers overleefden de ramp niet.
Lees het gehele artikel op de bron: DG via blendle (€ 0,39) 
Berichten in de Zeepost van deze week:
— HISWA te Water in 2018 naar de Bataviahaven
— Maaien Hoornse Hop hoognodig; drie zeilboten vast
— Maaien waterplanten Hoornse Hop gestart

— Willemshaven onderdeel van Light Challenge 2018

— Boegbeeld in de aanbieding
— Grote kans op nieuwe Prins Hendrikbrug Leeuwarden

— Nieuwe kans voor de ‘Falls of Clyde’

— Vogels ontdekken Marker Wadden als broedplek
— Nederlandse schepen vooraan in Tall Ship Races

— Brits advies over toekomst zeehondenopvang

— Nieuw Tall Ship voor Ierland?
— Niet aanmeren in afgesloten Natura 2000 gebieden

— KNRM-directeur Stierhout treedt terug

— Gewonde bij brand op schip op scheepswerf
— NAM moet studie gevolgen gaswinning Waddenzee overdoenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN