Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 128, 28 juni 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENZeilmakerij Molenaarwatererfgoed
Scheepswinkel Van Meer

Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groenVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Ministerie van OCW schrijft Projectplan Erfgoed telt
— Varende Portugese kinderen zijn de ‘Hoop der natie’

Overig nieuws:

— Wind in de zeilen voor Sail
— Mosselbank moet scheepswrak redden
— Zaterdag 1 juli Spuidag in Oud-Beljerland

— VOC-wrak komt terug in Nederlandse handen

— Zeilmaakweekend op 1 en 2 juli
— RWS waarschuwt organisatoren wedstrijden

— Van scheepswrak naar bijna compleet Romeins schip

— Meerdere exposities te zien tijdens Hassailt 2017
— 133 jaar oud schip langs de Schelde

— Varend erfgoed weer naar Nijkerk in september

— Enkhuizer college wil wonen op het water blijven gedogen
— Schippers van weleer: Jacob den Boer (92), Schipper
     van 1949-1954


— Juan Sebastian de Elcalo te bezichtigen in Antwerpen

— Eenduidig over certificering zeeschepen op binnenwater

— Reizende Zuiderzee-expositie in de maak

— Varend monument - aan mijn steiger
— Grutte Pier, piraten en hufters

— Protest bij Windjammer Parade in KielEvenementen komende week:

30 juni tm 2 juli, Schuttevaer race, Stavoren - Texel

1 juli,  Spuidagen,  Oud Beijerland

1 en 2 juli, IJsselfestival, ZutphenFVEN nieuws

— Ministerie van OCW schrijft Projectplan Erfgoed teltRecent heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een brochure uitgebracht met als titel “Erfgoed telt: naar een toekomstbestendig erfgoedbeleid”. In deze brochure licht het ministerie toe hoe de overheid het erfgoedbeleid in Nederland wil aanscherpen en actualiseren. Deze aanpassing vindt de overheid nodig, om beter op maatschappelijke ontwikkelingen in te kunnen spelen.

Naast de nieuwe Erfgoedwet van 2016 zal naar verwachting in 2019 ook de nieuwe Omgevingswet van kracht worden. Daarnaast zullen ook de energietransitie en de groeiende rol van publieksparticipatie invloed hebben op erfgoed. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed praat de komende maanden over de beleidsvoornemens uit deze brochure met diverse partners uit het erfgoedveld, waaronder de FVEN.

De beleidsvoornemens uit ‘Erfgoed telt’ betreffen echter vooral het onroerend erfgoed. Dat komt doordat ‘Erfgoed telt’ vooral de weg voorbereidt naar een stelselherziening van de financiering van rijksmonumenten. Daar valt het varend en ander mobiel erfgoed niet onder. Maar ontwikkelingen als de Omgevingswet, energietransitie en publieksparticipatie raken wel degelijk ook het varend erfgoed. De FVEN zal de ontwikkeling van dit toekomstbestendige erfgoedbeleid dus alert volgen.
De brochure ‘Erfgoed telt’ is te downloaden via deze link
  
— Varende Portugese kinderen zijn de ‘Hoop der natie’


Portugese zeilschepen op de Taag – foto Thedo Fruithof

Jaarlijks vieren de nautische organisaties aan de rivier de Taag in Portugal hun Nautische dag van de Taag - Dia da Marinha do Tejo. Dan gaan tientallen vrolijk gekleurde historische schepen voor anker in de Taag voor het Grote Plein in Lissabon. Alle schippers zetten hun handtekening in het grote Register. Daarmee beloven zij om ook het komende jaar hun varend erfgoed goed te onderhouden en aan het publiek te presenteren. In ruil ontvangen zij een vlag en een geldelijke tegemoetkoming voor het onderhoud van hun schip. Dit jaar uit handen van een wel heel bijzondere aanwezige: de president van Portugal.    

De Portugese overheid is er veel aan gelegen om hun varend erfgoed te behouden. Niet alleen trekt het toeristen, ook houdt het de binding met het water en met vaar- en scheepsbouwambachten in stand. Daarom houden diverse steden aan de Taag een eigen historisch zeilschip in de vaart. Niet om met VIP’s rond te varen, maar ten behoeve van educatieve programma’s. Samen met scholen laten deze gemeenten al hun kinderen kennismaken met water, varen, zeilen en varend erfgoed. Niet voor niets heet het zeilschip van Lissabon Esperança – Hoop.
 
De koepelorganisatie European Maritime Heritage (EMH) was uitgenodigd om bij de viering van de Dia da Marinho do Tejo aanwezig te zijn en was diep onder de indruk! Wat kan een betrokken overheid met een visionaire blik toch veel betekenen voor jongeren en voor erfgoed. Een inspirerend voorbeeld voor andere Europese landen en steden.
Door: Martine van Lier

Einde FVEN nieuws
— Wind in de zeilen voor Sail, over vijf jaar weerSail Den Helder 2017 en de marinedagen waren een groot succes. Beide evenementen samen trokken over vier dagen tussen de 350- en 360-000 bezoekers. Dat is iets minder dan de 400.000 bezoekers van 2013

Een wereldrecord lesgeven in nautisch rouwknopen met 303 mensen, een record bootjes bouwen, nationale artiesten en veel prachtige Tall Ships, Sail Den Helder was geslaagd. De organisatie kijkt dan ook met een warme blik terug op het evenement. “Het was fantastisch”, zegt Jeanette Blijdorp-Jonker, directeur Tall Ships in het NHD. “We hadden een heel goede editie. Dat is ook te zien aan het bezoekersaantal.“Ook Anke de Vries van Citymarketing Den Helder is positief: “We krijgen veel positieve reacties. Mee door de vele activiteiten die op Willemsoord zijn georganiseerd.” Ook de Helderse detailhandel is tevreden met het evenement. Bezoekers konden dit jaar op station Den Helder uitstappen, i.p.v. Den Helder Zuid in vorige edities. Daardoor werd een betere verbinding gemaakt tussen het centrum van Den Helder en Sail.

Directeur Eef van den Broek wil het evenement in 2022 opnieuw plaats laten vinden, met jaarlijks wat kleinere nautische evenementen. De beslissing hiervoor zal binnenkort genomen worden, want de voorbereiding neemt tenminste drie jaar.

— Mosselbank moet scheepswrak reddenTientallen scheepswrakken van Indiëvaarders op de rede van Texel dreigen ’bloot’ te komen liggen. Duikers en maritiem archeologen startten dinsdag een experimentele beschermingsmethode met materiaal waar oester- en mosselbanken op moeten gaan groeien.

Scheepswrakken waar het zand van afspoelt, vergaan eigenlijk voor de tweede maal. Ooit zonken ze in stormen of na aanvaringen op de rede van Texel. Maar als het zand dat de wrakken beschermt er afspoelt, vergaan de archeologische schatten, vertelt maritiem archeoloog Thijs Coenen vlak voor hij de Waddenzee in duikt.

“We gaan de wrakken beschermen zodat we ze in de toekomst verder kunnen onderzoeken. Als een schip bloot komt te liggen door erosie, illegale opgravingen van sportduikers of doordat er een visser met een sleepnet overheen is gevaren, is het heel kwetsbaar.”

Duikers leggen steigergaas over het wrak dat wordt bedekt met kokosmatten, mosselinvangtouw en kratjes van zetmeel. Daar moeten dan mosselen en oesters op gaan hechten. “Met zo’n mosselbank krijg je een stevige beschermingslaag. Het is ook goed voor de biodiversiteit in de Waddenzee als er oester- en mosselbanken bij komen. Dat zijn ook mooie schuilplaatsen voor vissen, zeggen de biologen waar we mee samenwerken.”

Steigergaas en biodiversiteit. “Ja het werkt echt. We gebruiken groen steigergaas, maar er is ook onderzocht of hier microplastics van af kunnen komen en dat is niet het geval”, zegt Coenen die werkt voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Lees het gehele artikel op de bron: Gooi en Eemlander 

— Zaterdag 1 juli Spuidag in Oud-BeljerlandHet nauUsche spektakel dat niemand wil missen. Met oa een grote braderie, heel veel boten gratis te bezichtigen, entertainment, live muziek, kinderactivltelten, het NK schoproeien en natuurlijk nog veel meer!

Mede dankzij het Centrummanagement, en sponsoren en de WSV 't Spui en de inzet van vele vrijwilligers maken deze Spuidag realiseerbaar.

Aanwezig in de haven ter bezlchtiging: de Volharding van de 3 stromengroep van de scouting uit Numansdorp. De George Stephenson ligt aan de bultensteiger en is uiteraard ook te bezichtigen. Aan de zelfde steiger meert de Waterbus 2 x aan.

Bij de voormalige zandoverslag, nu het terrein van AM woningen, komt de Terra Nova een voormalig vrachtschip verbouwd tot clubhuis van de Historisch schepenvereniging met binnen in een gezellig barretje waar een kopie koffie of een drankje genuttigd kan worden.

AM sponsort de komst van dit schip. De sleepboot Alphecca ligt aangemeerd bij restaurant Natuurlijk aan het Spui, en maakt rondvaarten bij voldoende belangstelling en ook de salonboot Roes ligt daar afgemeerd.In de haven liggen aan de kant van Kats watersport 2 historische schepen o.a. de Neerlandia.
Lees het gehele artikel op de bron: Hoekschnieuws  
— VOC-wrak komt terug in Nederlandse handen


Martijn Maunders en Rex Cowan na de deal.

Over twee weken begint de grootste en duurste archeologische expeditie uit de Nederlandse geschiedenis. Maar de kostbare lading van het in 1740 vergane VOC schip de Rooswijk was tot afgelopen woensdag voor driekwart eigendom van een Engelse avonturier, die veel geld verdiende aan een eerdere expeditie op het wrak.

Pak stroopwafels en jenever

Vanaf 1 juli zal een team duikers en archeologen voor de kust van Engeland beginnen met het blootleggen van de resten van het schip. In ruil voor een pak stroopwafels, een fles jenever en een stuk Goudse kaas deed de hoogbejaarde avonturier Rex Cowan woensdag in zijn Londense woning afstand van zijn rechten op het schip. Daarna werden nog een aantal zakken zilveren munten volgens de afgesproken formule verdeeld. “Nu Rex Cowan het materiaal voor niets heeft teruggegeven, hoeft er geen historisch materiaal meer verkocht te worden om het werk te financieren”, aldus Martijn Manders, de leider van de expeditie opgelucht, “en zo hoort het ook.”

Wrakken van VOC schepen zijn eigendom van Nederland. Maar kort na de ontdekking van het wrak van de Rooswijk, in de jaren negentig, werd het door het ministerie van Financiën verkocht. De prijs: een kwart van de opbrengst van een duikexpeditie. Avonturier Rex Cowan haalde minstens 66.000 zilveren munten en allerlei historisch belangrijk materiaal naar boven. Een deel van de spullen werd geveild en bracht miljoenen op. Onbekend is nog wat de precieze opbrengst was. De Nederlandse regering kreeg enkele voorwerpen en munten ter waarde van ‘enkele tonnen’, aldus Manders.

‘Ik doe het niet om de knikkers’

De voormalige eigenaar van De Rooswijk, Rex Cowan wil niet als schatgraver gezien worden.”Mensen denken allemaal dat ik er in zat voor de knikkers, maar dat is niet zo. Het verkopen van een deel van de kostbare lading was simpelweg de enige een manier om dit soort expedities op touw te zetten.” De leider van de huidige expeditie Martijn Manders beaamt dat, maar heeft zich nooit verzoend met die gang van zaken. “Als je de opbrengst van een duikexpeditie bepaalt waar je duikt en wat je zoekt, doe je geen goed onderzoek.”
Lees het gehele artikel op de bron: WNL 

— Zeilmaakweekend op 1 en 2 juliAls onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het zeilmaken centraal.

Zeilmaakweekend
​Tijdens het zeilmaakweekend, zaterdag 1 en zondag 2, juli valt er weer veel te zien en beleven. In de zeilmakerij worden oude technieken van zeilmaken gedemonstreerd; je kunt er van dichtbij bekijken hoe zeilen worden gemaakt en gerepareerd. En onder begeleiding kun je leren hoe je de zeilen moet hijsen op een Staverse Jol.


Foto: Anita Muller

Volwassenen kunnen zelf van zeildoek een tas maken tijdens een workshop in het doe-het-zelf-paviljoen en scouts van Mercury Enkhuizen leren kinderen knopen leggen en signalen vlaggen. Een talent van Team Heiner geeft in het filmhuis presentaties over de Ocean Volvo-race. In de Marker haven worden zeilen getaand (geconserveerd) en het schip de TX11 ligt er aangemeerd om bewonderd te worden. Ook is Merel Karhof op zaterdag en zondag aanwezig bij haar designpresentatie Taan laboratorium, waar bezoekers zelf een sleutelhanger kunnen tanen.

Achternaam
Tijdens het Zeilmaakweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Zeilmaker (Zeilemaker, Zeijlemaler, Zeiler, Zeijler, Van Zeil, Van Zeilen en Zeilstra) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 1 en 2 juli gratis* toegang tot het museum.
Lees het gehele artikel op de bron:  Zuiderzeemuseum Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— RWS waarschuwt organisatoren wedstrijdenRijkswaterstaat waarschuwt alle watersportverenigingen om zich beter aan de regels te houden tijdens zeilwedstrijden op de Randmeren. Zo mogen de schepen de vaargeulen niet kruisen of gebruiken. Dit op straffe van handhavend optreden en het niet verlenen van vergunningen voor evenementen. Er zijn dit jaar diverse incidenten gemeld. Zo werd de bottervloot bij Spakenburg gesommeerd zijn wedstrijdbanen te verleggen.

Theo de Lange, woordvoerder van RWS Midden-Nederland, vertelt: “Er zijn mailwisselingen geweest tussen Rijkswaterstaat en watersportverenigingen over onveilige situaties. Het is geen nieuw beleid maar een reactie van onze kant op de toename van het aantal klachten.”

Het stuk Hollandse Brug tot Nijkerk levert al snel drie klachten per week op. Over bootjes die zonder te kijken oversteken voor een vrachtschip en zeilwedstrijden waar de zeilers afwijken van het wedstrijdveld buiten de vaargeul en dan plotseling kort voor een binnenvaartschip de geul oversteken. Of een botter met vijftien man aan dek die bij Spakenburg bijna blind door de geul voor een groot schip langs kruiste. Het vrachtschip moest vol achteruit slaan om een aanvaring te voorkomen. “Je kan je voorstellen dat een schipper daar enorm van schrikt, hij ligt niet zomaar stil”, aldus De Lange.
Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant  

— 133 jaar oud schip langs de ScheldeMENEN - Honsia (63) woont in een stokoud vrachtschip en vaart daar dezer dagen de Schelde mee af. Dit weekend maakte hij een ommetje en stopte hij in Menen. Aan iedereen die dat wilde horen vertelt hij de boeiende geschiedenis van zijn varend erfgoed.

Amper 34 schepen in België zijn zo waardevol dat ze beschermd varend erfgoed zijn. De Mercator, die kent iedereen, maar had je ooit al van de Ziet Op U Zelven gehoord? Het stokoude vrachtschip van het jaar 1884 is een Nederlands vrachtschip dat werd gerestaureerd door Mechelaar Luc Honsia. Dit weekend meerde hij aan langs de Sluizenkaai in Menen.

Iedereen die dat wilde, kon er langsgaan om de boeiende geschiedenis van het schip te leren kennen. Luc en zijn metgezellen ontvingen de gasten zelfs in traditionele kledij. In de begindagen deed de boot dienst als pakjesdienst. “Omdat er toen geen trams of bruggen waren, deden de mensen beroep op de schipper om bijvoorbeeld hun klompen te halen”, zegt Luc.

Toen de trams en wagens opkwamen, moest de schipper op zoek naar een nieuwe functie. Tot in de jaren zestig zou het schip onder andere aardappelen en bieten vervoeren. Maar hét product bij uitstek dat waren de biezen, waarmee de timmervrouwen de kerkstoelen vlechtten. In de loop der jaren werd het schip gemotoriseerd én verlengd. “Het schip werd zo het equivalent van 500 paardenkarren”, vertelt de schipper en scheepsbouwer. “Doordat het een kleine boot is kon hij door fijne Nederlandse kreekjes en bij hoogwater zelfs tot op het veld. Allemaal heel handig.”
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad  
— Varend erfgoed weer naar Nijkerk in septemberNIJKERK De twaalfde editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen vindt plaats op zaterdag 2 september van 11.00 tot 17.00 uur. Ruim veertig sleepboten, behorend tot het varend erfgoed, hebben zich opgegeven. Burgemeester Gerard Renkema en Midas Dekkers, bioloog, auteur, bekend van tv-programma's én schipper van sleepboot Oude Waal 1, verrichten de opening. Dekkers komt met zijn sleepboot.


De sleepbout Oude Waal 1 uit 1924 van Midas Dekkers

Het programma voor het evenement is inmiddels rond. Nieuw onderdeel is dat Dansschool Badabounce Streetdance Nijkerk een aantal optredens zal verzorgen. De brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk is aanwezig. Daarnaast is er een Havenmarkt en zijn er wateractiviteiten van de Vaargroep Flevoland, rondvaartjes, Drakenbootrace, Zeil en Motorbootvereniging De Zuidwal en de Kiliaen van Rensselaer 1 (Zeeverkenners).

John van Midden en Wim Wijnne, beide smid bij smederijmuseum Hoefhamer in Elburg, geven een demonstratie. De Oldtimer Club Nijkerk is aanwezig, Dirk Boterenbrood laat zijn oude Kromhoutmotor draaien en Rob Wagenaar zijn stationaire motoren. Voor kinderen is er clown Japie, schminken bij het Vakantiespektakel en Kiliaen van Rensselaer 2 (Padvinders). Er zijn muzikale optredens van kapel Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, De Kajuitzangers, doedelzakspeler Arie Koppelaar en de Common Country Dancers.

Diverse sponsors ondersteunen de Sleepbootdagen in materieel opzicht, maar er zijn ook sponsors nodig die een financiële bijdrage willen leveren aan de invulling van het programma.
Informatie: tel: 033-2453230/06-24507349, www.nijkerksesleepbootdagen.nl of e-mail: nijkerkse-sleepbootdagen@live.nl
Lees het gehele artikel op de bron: Stad Nijkerk 
— Enkhuizer college wil wonen op het water blijven gedogenHet college van Enkhuizen stelt voor om de bewoners van bewoonde schepen in de Oosterhaven te blijven gedogen. Wethouder Kuijlaart: “Het wordt tijd dat er een einde komt aan de onzekerheid voor deze mensen.”

Over de bewoners van de (veelal varende-) schepen in de Oosterhaven wordt al jaren gesproken. Zij hebben geen vaste ligplaats, maar worden wel gedoogd. Toch kon het gebeuren dat ze vorig jaar een brief kregen waarin de gemeente aangaf zich te beraden op hun positie.

Het college wil nu duidelijkheid voor deze bewoners en geeft aan dat het huidige aantal plaatsen ongewijzigd blijft. Wel wordt een andere locatie gezocht, waarbij clustering gewenst is. Bijvoorbeeld in de Oosterhaven ter hoogte van de Bierkade. Hier worden voorzieningen aangelegd als water, electra en riolering, met een verplichting tot aansluiting.

Gelegaliseerd worden de ligplaatsen niet, de bewoners mogen erover beschikken, maar ze zijn niet overdraagbaar. In een ander deel van de Oude Haven komt mogelijk ruimte voor een historische haven. Wethouder Struijlaart ziet hier mogelijkheden voor de combinatie met de toekomstige bierbrouwerij ‘De Werf’.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees
— Schippers van weleer: Jacob den Boer (92), Schipper 1949-1954


De Vosta, foto: collectie familie Den Boer

Hoewel Sjaak nog een jongen was, staat de oorlogstijd haarscherp in zijn geheugen geëtst. Toen de Duitsers hun invasie begonnen, was hij verrast. Met zijn vader voer hij op de Beneden-Rijn: zand en grind van Kaiserswerth naar Keulen, telkens twee maanden achtereen. Ze kwamen nauwelijks aan de wal, koolraap en zuurkool werden groot ingeslagen in Holland, evenals zoute bonen in het vat. Alleen voor brood en boter gingen ze van boord, bij de bakker hoorden ze oorlogsnieuws.

Het schip lag in Keulen toen de oorlog begon, vader moest zich 10 dagen lang melden voordat hij naar Duisburg mocht voor een vracht kolen op Holland. Opgelucht verlieten ze het land van de Führer. In Holland ontsprongen ze opnieuw de dans. De Kempenaar die vader Den Boer in 1929 had laten bouwen, was zeven meter breed. Die extra 40 centimeter had als doel meer lading te kunnen innemen. Dat het zijn schip zou redden, had hij niet kunnen bedenken. Duitse officieren bekeken de scheepspapieren. ‘Die stommelingen gingen van het briefje af. Ons schip was te breed, dus ze moesten ‘m niet. Geen idee dat het een echte Kempenaar was.’
Lees hier het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis
— Juan Sebastian de Elcalo te bezichtigen in AntwerpenANTWERPEN - Als alles mee zit, meert vanavond (woensdag) rond 20u het prachtige Spaanse schoolschip Juan Sebastian de Elcalo af aan het Zuiderterras. De prachtige viermaster blijft tot maandagmiddag in Antwerpen.
De negentig jaar oude, maar sierlijke Juan Sebastian de Elcalo – afgekort de Elcalo – heeft in zijn lange loopbaan al zowat alle wereldzeeën bevaren, voer tien keer rond de wereld en was in 2006 het laatst in de Scheldestad. Met zijn 113,1 meter behoort de Elcano tot de top vijf van de grootste historische nog varende zeilschepen ter wereld.

Het indrukwekkende schip verliet zondag Den Helder en wordt deze avond onder leiding van kapitein Victoriano Agote rond 20.15u aan kaai 19/20 verwacht. Daar wordt het volgens marinetraditie meteen begroet door Guy Phlippo, de commandant van de Belgische Marine in Antwerpen, en de volgende dag door Antwerps provinciecommandant kolonel Paul Haccuria. Ook de Spaanse ambassadrice, evenals de Spaanse minister van Defensie en de Belgische minister Steven Vandeput worden donderdag aan boord verwacht.

Vrijdag en zaterdag kan het zeilschip door het publiek bezocht worden, telkens van 10 tot 13u en van 14 tot 19u. Zondag kan dat alleen van 16 tot 19u. Maandagmiddag zou de Elcalo het anker lichten om terug te keren naar zijn thuishaven Cádiz.
Lees het gehele artikel op de bron: GVA 
— Eenduidig over certificering zeeschepen op binnenwaterEen pleziervaartuig dat geregistreerd staat als zeeschip, maar daar geen certificaat voor heeft, moet op binnenwateren voldoen aan de eisen voor een binnenvaart-pleziervaartuig indien sprake is van certificaatplicht. Daarover zijn handhavers, klassebureaus en keuringsinstanties het eens geworden.

Er wordt doorlopend gewerkt aan de eenduidige interpretatie en toepassing van de wetgeving voor certificering van binnenvaartschepen. Onlangs hebben de betrokken partijen vastgesteld hoe ze voortaan omgaan met de certificering van zeeschepen die op binnenwateren varen.

“Een zeeschip dat geen certificaat van de vlaggenstaat heeft waaruit blijkt dat het een toereikend veiligheidsniveau heeft voor de vaart op zee, moet op de binnenwateren voldoen aan de voorwaarden zoals die van toepassing zijn voor eenzelfde type binnenvaartschip”, vertelt Robin Hoekstra, inspecteur bij het Bureau Scheepvaart Certificering (BSC). “Documenten zoals een zeebrief en een CE-markering zijn niet gelijkwaardig aan een certificaat gebaseerd op veiligheidseisen.”
Lees het gehele artikel van Evert Bruinekool op de bron: Binnenvaartkrant
—  Reizende Zuiderzee-expositie in de maakWieringer vissers, hier met een vangst Ansjovis

Wie heeft er een originele krukelkor? Of kan veel vertellen over de visserij op krukels of alikruiken (kleine slakkensoort) op Wieringen? Het Wieringer Eilandmuseum Jon Lont in Stroe is naar zo’n origineel vistuig en verhalen over deze soort visserij.

Het onderwerp zal worden belicht in een reizende tentoonstelling in de maak over schepen en scheepsbouw van het Zuiderzeenetwerk. Dat is een samenwerkingsverband tussen ruim twintig musea rond het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, op initiatief van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
,,Binnenkort komt een delegatie van dat netwerk langs om bij ons te kijken, hoe het er hier uitziet en voor overleg’’, aldus André Lont, voorzitter van het eilandmuseum.

Het Zuiderzeenetwerk is bezig met het op touw zetten van wisselexposities, die van museum naar museum verhuizen. Een ander thema is klederdracht en kleedgedrag. Hiervoor wordt onder meer de Wieringer begrafenis belicht.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Van scheepswrak naar bijna compleet Romeins schip


Kees Geldof, wethouder Monumenten Utrecht, en Jos Bazelmans van de Rijksdienst, onthullen kastje uit De Meern 1

De tentoonstelling rondom het Romeinse schip in De Meern heeft er sinds vandaag  een aantal zeer zeldzame blikvangers bij. Het schip is hierdoor zo goed als compleet. Het gaat om drie vrijwel compleet bewaarde houten kisten en delen van de kajuit, die in 2003 op het bijzondere schip zijn aangetroffen. Twee kisten zijn pertinent te zien. De derde, een gereedschapskist, gaat tijdelijk in de opslag.

Kippenvel
,,Het is een bijzonder moment. We hebben hier 14 jaar op gewacht’’, vertelt Stadsarcheoloog Erik Graafstal. Hij had vanmiddag kippenvel vanmiddag, net voordat de drie zeldzame houten kisten werden onthuld door wethouder Kees Geldof en Jos Bazelmans van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het internationaal vermaarde schip werd in 1997 ontdekt ten westen van De Meern. Daarom wordt het als ‘De Meern 1’ aangeduid. In 2003 werd het opgegraven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Al gauw bleek het te gaan om het meest compleet bewaarde rivierschip. In Noordwest-Europa is het bekend uit de Romeinse tijd. Bazelmans: ,,Het hoort in de Lonely Planet van the Netherlands.’’

Het unieke Romeinse schip in het Castellum Hoge Woerd is na vanmiddag zo goed als compleet. ,,We hadden een mooi scheepswrak. Vanaf vandaag hebben we een schip.’’
Lees het gehele artikel op de bron: AD
Of lees het meer uitgebreide artikel op Culturele Erfgoed
— Meerdere exposities te zien tijdens Hassailt 2017Van 27 t/m 30 juli 2017 liggen de Hasselter grachten en de kade vol met historische schepen. Naast het bezichtigen van de 180 schepen is er tijdens Hassailt in de binnenstand van alles te doen. Zo zijn er onder andere de exposities te bezichtigen van de Historische Vereniging, de Hasselter Expositie Klub (HEK) en Judith van de Schaaf.

In aanloop naar Hassailt heeft de Historische Vereniging een boek uitgegeven, geschreven door Willem van der Haar. Een uniek boek vol foto’s en wetenswaardigheden over de historie van de scheepsbouw in Hasselt. Voor het boek is onderzoek gedaan naar de vele scheepswerven, reparatiebedrijven en toeleveranciers die in de loop der jaren hun bestaan vonden in Hasselt.

Eppo Schmidt stelde aan de hand van het boek een expositie samen. Deze is vanaf 21 juli te zien in de benedenzaal van het Oude Stadhuis aan de Markt in Hasselt. Naast veel foto’s en filmmateriaal is er onder andere en mooi model te bekijken van de Hasselter Aak en een maquette van de oude brug over het Zwartewater. De expositie is te zien tot eind september.

De Hasselter Expositie Klub (HEK) exposeert tijdens Hassailt met het toepasselijke thema ‘Op en om het water’.De wolken, het water en de wind in de zeilen, zijn dankbare inspiratiebronnen geweest voor de schilders van de Expresse Klub. Het afgelopen seizoen hebben de Hek-leden vele uren besteed aan het thema. Hiervoor werden onder andere kunstwerken van andere kunstenaars uitvoerig bestudeerd voor de beste technieken. Naast het thema water zijn er ook andere werken te zien. Het werk van HEK is van donderdag 27 t/m zaterdag 29 juli te bewonderen van 10:00 uur tot 17:00 uur in het tijdelijke informatiecentrum aan het Tijlswegje nr. 6.
Lees het gehele artikel op de bron: Zwartewaterkrant 
— Varend monument - aan mijn steigerAls zelfverklaarde stresskip vindt Ans Baltus de rust op het water. Daarvoor hoeft ze niet eens ver te varen; aan boord van de ERSA zijn betekent al ontspanning.

’We hadden vroeger thuis een roeibootje en dan nam mijn vader een aantal van ons – we waren met elf kinderen – mee. Echt een uitje. Toen ik Peter ontmoette, had hij nog nooit gevaren. Na ons trouwen hebben we een klein bootje gekocht waarmee we als gezin op vakantie gingen. Een emmer als wc en koken op een gaspit, maar het was perfect.

We waren meteen weg van onze huidige boot. Wat een prachtig schip! Ook van binnen is alles teakhout, net een museum. We hebben haar helemaal laten stralen, waarna de eerste naam tevoorschijn kwam: Anna Katarina. We doopten haar ERSA, ER van onze zoon Erwin en SA van onze dochter Sandy. We hebben de boot helemaal opgeknapt, maar origineel gehouden.

Tussen 1930 en 1932 zijn slechts vier van deze boten gebouwd. Twee zijn er niet meer te vinden en een moederschip is door Duitsers gekocht. Het lijkt erop dat wij de enige zijn die nog met deze kofferdekkruiser in Nederland varen. Na aanmelding bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland is zij officieel een varend monument. We trekken overal bekijks. Af en toe varen we mee tijdens evenementen. Soms trekken we speciaal jarendertigkleding aan om alles nog meer in die stijl te brengen.

We hebben er in die 35 jaar veel mee gevaren, tot Parijs aan toe. Momenteel wonen we zelfs op de boot, totdat ons appartement is gebouwd. We hebben weleens een bod gehad; vooral buitenlanders zijn er gek op. Maar we houden haar lekker voor onszelf.”
Lees het gehele artikel op de bron: de telegraaf via blendle (€)  
— Grutte Pier, piraten en huftersPrecies vijfhonderd jaar geleden voeren Grutte Pier en de Zwarte Hoop met ongeveer 150 schepen richting overkant van de Zuiderzee. Medemblik werd verwoest, waarna een plundertocht door Holland volgde. Dit weekeinde wordt de aanval nagespeeld. Was ‘onze’ Pier een goedhartige en vrijheidslievende Fries of een wrede woesteling?

De ‘Vriezen’ hadden het gedaan. Massamoord, plundering, gijzeling en wat al niet meer: geen beschuldiging bleef Friesland bespaard. „Int jaer 1517, den 25. Junij, tsavonts naer tien uren hebben de Geldersche met de Oostvriezen Alcmaer overvallen, ghewonnen en de acht daghen lang gheplondert”, zo meldt bijvoorbeeld D’oude chronijcke ende historien van Holland. De ploerten roofden meer buit dan ze konden tillen.

Het ergst was nog wel de latere moordpartij in Asperen, een stadje tussen Gorinchem en Culemborg. Een tekst in de kerk van het stadje wond er later geen doekjes om: ‘In’t jaar 1517 namen de Oost-Vriezen die men noemde Gelders Vriezen, deese stad Asperen met geweld in en sloegen al dood man, weiv en kinderen, geestelijke en waereldlijke.’


Foto: Afgelopen weekend werd het beleg van Medemblik nagespeeld

De misdaad is akelig nauwkeurig beschreven. Op de kerkmuur stond ook een lijst met alle 264 inwoners die door de plunderende bende waren doodgeslagen. Van slechts één geval is de beschrijving nog leesbaar. Het betreft een vrouw, wier baby levend door de barbaren uit haar buik werd gesneden. Ook een complete schoolklas werd door de ‘Vriezen’ op brute wijze vermoord, zo wil de overlevering.
Lees het gehele, zeer uitgebreide artikel over Grutte Pier en het beleg van Medemblik op de bron: de LC via blendle (€) 

— Protest bij Windjammer Parade in KielOnder leiding van de driemaster "Thor Heyerdahl" vond de traditionele parade van tall ships in Kielplaats. De duizenden toeschouwers werd een ongebruikelijk beeld geboden: een protest van de deelnemers tegen een geplande veiligheid regulering van het ministerie van Verkeer voor traditionele schepen. Na de eerste 20 schepen ontstond een gat van 1 mijl met de resterende 75 schepen.

het protest is bedoeld om te laten zien "dat er in de toekomst vele schepen zullen ontbreken wanneer de verordening in werking treedt," zei Michael Saitner, voorzitter van de "Thor Heyerdahl". Het resultaat was een lang uitgetrokken parade zonder grote hoogtepunten.

De windjammer parade had ongeveer 100 deelnemers, waaronder 89 zeilschepen. In voorgaande jaren waren er wel 120 zeilschepen. De reden is de grote evenementen met zeilschepen in de buurlanden. Na maritieme evenementen in Denemarken en Noorwegen in voorgaande jaren, was het dit jaar Sail Den Helder, die bijna alle belangrijke Tall Ships aantrok.

Het resultaat: In de Windjammer Parade in Kiel was dit jaar geen enkel groot vierkante getuigd zeilschop te gast. Zelfs het door de Duitse marine gecharterde opleidingsschip "Mircea" ging liever naar Den Helder.
Berichten in de Zeepost van deze week:
— Nederlandse Tall Ships samen in ‘Hollandse Helden’
— Wind in de zeilen voor Sail
— Vacature rondvaart schipper Rederij Kooij

— Onderzoek veerbootroute via Schuitengat

— Dit zijn alle watersport- en recreatieplekken in Noord-Holland
— Schip Helena blijft liggen in Helderse haven

— Martin Gaus: mensen redden blijft mensenwerk bij de KNRM

— Protest bij Windjammer Parade in Kiel
— Enkhuizen wil walstroom voor riviercruiseschepen

— Colin Archer geborgen: KNRM-training werpt zijn vruchten af

— Politieboten liggen weer aan de kant
— Enkhuizen pakt zijn haven aan

— Financiering vismigratierivier bijna rond

— Reddingsbrigade Nederland krijgt nieuwe vlootScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN