Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 127, 21 juni 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 

   Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Sail Den Helder Magazine
— Historische zeilwagen uit Scheveningen in ere hersteld
— 19e Bietentocht 15 t/ 19 oktober

— Meevaren op sleepboot Holland

— Video-project ‘Aftuigen en Opbouwen’ opgeleverd
— Loggerfestival Vlaardingen komend weekend

— Burgemeester zweeft na 'fantastische' Hanzedagen

— Hengsten, hoogaarzen en tjalken in Middelburg
— Seepaerd na 76 jaar weer thuis in Arnemuiden

— 2e Nationale Historische Reddingbootdag groot succes

— Historie keert terug op Scheveningsen
— Extra uitgave van Kamper Almanak over koggen

— Traditionele Polynesische kano zeilt de wereld rond

— Twintigste editie Coevorder Historische Havendagen
— Spekbakken treffen in Enkhuizen op 24 juni

— 2 juli Themazondag bij Museumwerf Vreeswijk:
        “Scheepjes in de fles”

— SOS! Onze schepen vergaan twee keer

— De Ruyters spectaculaire overwinning werd vergeten

— Eerste editie Meppel aan Zee smaakt naar meer
— Spits Heerenschip vaart met vracht en passagiers

— Tallships botsen in haven Oudeschild

— Varend erfgoed op weg naar Sail:
        "Nederland is groot geworden met deze schepen"
— Portugese Bacalhauvisser naar Sail
Evenementen komende week:

21 en 22 juni, Pre Sail Kolhorn

23 en 24 juni, Loggerfestival, Vlaardingen

24 juni Spekbakkentreffen, Zuiderzeemuseum Enkhuizen

24 juni, Oostwalbotterwedstrijd, Kampen

24 en 25 juni, Markervuurrace, Muiden - Volendam - Muiden

24 en 25 juni, Havendagen Terneuzen


21 t/m 25 juni, Sail Den Helder

23 t/m 25 juni, Deltaweek, Zeeland

24 en 25 juni, Oud Zeilend Hout Evenement, Paterswolde
— Sail Den Helder MagazineOp 22 tot en met 25 juni is tijdens Sail Den Helder maar liefst vier kilometer kaderuimte bezet door de grootste zeilschepen ter wereld en door varend erfgoed. Ruim dertig bekende en minder bekende grote zeilschepen uit zeventien landen doen de haven van Den Helder aan. Een evenement dat u absoluut niet mag missen!

Als trotse mediasponsor van Sail Den Helder 2017, brengt het NoordHollands Dagblad een digitaal magazine met interessante informatie over het evenement:

 - Optredens op drie podia, waaronder Pleun, de kersverse winnares van de Voice, de Nederlandse Songfestivalinzending OG3NE en cultfiguur Zanger Rinus.
 - Rrrollend Den Helder, het foodtruckfestival met maar liefst 40 deelnemers uit Noord-Holland.
 - Zomercarnaval dat op 23 juni plaatsvindt en daarmee zorgt voor een swingende start van het Sailweekend in Caraïbische sferen.
 - Jan Douwe Kroeske met SummerLabb, zijn ‘rondreizende stad van de toekomst’. Het decor wordt gevormd door boorplatform De Paragon C462, speciaal voor dit event eenmalig toegankelijk voor het publiek.
 - En bezoek de Marinedagen die in hetzelfde weekend plaatsvinden.

Nog geen plannen voor komend weekend? Lees het SAIL-magazine en kom alvast in de stemming!
Bekijk hier het magazine 

— Historische zeilwagen uit Scheveningen in ere hersteldDEN HAAG - Bij mooi weer zie je aan de horizon van het strand in Scheveningen weer tientallen zeilen van wind en kitesurfers. Vierhonderd jaar geleden was dat wel anders, toen de eerste twee zeilwagens verschenen en de aanwezige vissers en strandgasten een grote verrassing bezorgden. De wagen kwam met zo'n 40 kilometer per uur voorbij. 'Spectaculair voor die tijd' vertelt Paul de Kievid van het Scheveningse Muzee. Éen van de twee wagens wordt nu nagebouwd door leerlingen van het ROC Mondriaan.

'Het is een uniek project,' zegt Mark van Amsterdam, techniekdocent aan het ROC. 'We maken iets na dat zo oud is dat er slechts een schaalmodel van over is. Er zijn geen tekeningen of metingen. En er is er maar één van in de wereld. Soms moeten we echt het wiel opnieuw uitvinden.'

Het Scheveningse Muzee schenkt het schaalmodel tijdelijk aan de school. De Kievid: 'We kennen dit bijzondere voertuig alleen vanuit ons museum en van enkele houtsnedes, dus het is fantastisch om het binnenkort te kunnen zien zoals het vierhonderd jaar geleden op het strand heeft gereden.' De wagen zal uiteindelijk 9,5 meter lang en 11 meter hoog worden.

— 200 jaar badplaats Scheveningen
Het brein achter dit project is John van der Bruggen van Stichting Behoud Schevenings Erfgoed. Al jaren organiseert hij activiteiten rondom vlaggetjesdag, maar dit keer werd hem gevraagd na te denken over het 200-jarig jubileum van badplaats Scheveningen. 'Het idee was om in de straten van Scheveningen een contrast te laten zien tussen vroeger en nu. Met dat doel in mijn hoofd ben ik 400 jaar teruggegaan in de tijd, toen uitvinder Simon Stevin voor Prins Maurits van Nassau deze wagen ontwierp en maakte.'
— 19e Bietentocht 15 t/ 19 oktoberEind van de negentiende eeuw kwam de bietenteelt in Nederland op gang. Suikerbieten werden altijd in de herfst vooral in Zeeland vervoerd en bijna alles ging per schip. Een adequate motor was niet aanwezig en veel manoeuvres moesten dus ook onder zeil uitgevoerd worden.

Veel beurtvaart schippers durfden niet in de Zeeuwse en Zuid Hollandse delta te varen. De wateren waren en zijn nog steeds berucht om hun sterke stromingen, steile banken, getijden en de kleine haventjes, waar het moeilijk manoeuvreren was. Weergoden van de herfst lijken als kinderen met de schepen te spelen. En het is niet te geloven hoe ze elk kwartier de lucht anders kunnen tekenen.

Deze herfst wordt de 19e editie van de Bietentocht gehouden. Tijdens deze 4 daagse zeiltocht moeten de deelnemers, voor de ogen van vele toeschouwers, deze manier van zeilen ook zo veel als mogelijk toepassen. Ook de kleding van de bemanning en de aankleding van het schip dienen met deze periode in overeenstemming te zijn. Hoe meer de deelnemers de traditie van de beurtvaart benaderen, des te hoger zal hun klassering zijn.Extra punten worden verdiend met oude tradities die tegelijkertijd voor vermaak zorgen voor onze toeschouwers op het droge.  Hiermee houden we op een bijzondere manier een puur Hollandse traditie in ere, die mogelijk wordt gemaakt dankzij Stichting de Zeeuwse Beurtvaart.
De Vloot vaart van 15 oktober t/m 19 oktober langs Goes - Yerseke -  Zierikzee - St. Annaland - Steenbergen.
Wilt u meer informatie over dit historisch zeilspektakel? Kijk dan op hier
— Meevaren op sleepboot Holland op 24 juniZin in een heerlijke vaartocht over het wad én een eilandbezoekje? Vaar tijdens de Dag van Wad op zaterdag 24 juni (10-20) mee op Zeesleepboot Holland en zet voet aan wal op Terschelling. ’s Ochtends (10 uur) vertrek je uit de haven van Harlingen. Je vaart met maritiem erfgoed door UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Al meanderend beleef je het wad in optima forma. Passagiers kunnen vrijuit over het schip bewegen en de machinekamer en stuurhuis binnenlopen. Kapitein en bemanning vertellen graag over het befaamde verleden van deze oude bergingsjager en zeesleper van Doeksen.

Rond het middaguur kom je aan op Terschelling. Daar staan fietsen klaar en kun je heerlijk je eigen plan trekken op het eiland. Aan boord liggen gidsjes Bestemming Terschelling en Waddenmagazines voor de laatste nieuwtjes en tips. Duik heerlijk onder in het eilandleven, maak een fietstocht langs de waddendijk van Tonnenterrein, via Het Lichtje naar bijvoorbeeld De Ans bij Lies. Geniet van de kleuren en geluiden van het wad.

Rond 17 uur scheep je weer in aan boord van de Holland. Aansluitend varen we weer over het wad en geniet je op volle zee van een Captains Dinner. Rond 20 uur is het weer ontschepen in de haven van Harlingen.

Vaar je mee? Voor meer info en aanmelding: stuur een email naar office@zeesleepbootholland.nl
— Video-project ‘Aftuigen en Opbouwen’ ook voor
        museumhavens 
Tijdens de Goudse Havendagen bood de Goudse Museumhaven aan de burgemeester van Gouda de resultaten aan van het video-project ‘Aftuigen en Opbouwen’. Het betreft een aantal gefilmde gesprekken met oud-schippers en schipperskes over de overgang van de kleinschalige binnenvaart met schepen tot zo’n 200 ton, naar de vaart met kempenaars, dortmunders en dergelijke.

De schipperskes en schippers die deze overgangstijd (vijftiger en zestiger jaren) bewust hebben meegemaakt zijn inmiddels op gevorderde leeftijd, maar hun wetenswaardigheden zijn nauwelijks nog vastgelegd. Toch veranderde er veel voor hen: van zeil naar motor, met grotere woningen, nieuwe technieken en apparaten, zoals de wasmachine.

Het project is uitgevoerd door het Centrum Media & Gezondheid in Gouda, dat hiervoor een subsidie kreeg van het Rabo Dividend Fonds. De interviews werden in nauwe samenwerking met de museumhaven gehouden en gefilmd.

Het resultaat bestaat uit een zestal gesprekken over verschillende onderwerpen, zoals de bedrijfsmatige kant, het huishouden en het internaat. Drie ‘extra’s’ laten bijzondere verhalen zien over varen in de mist, hoe een arm schipperspaar werd geholpen aan een beter schip en over een schipperske dat van het geladen schip in volle vaart op de rivier over boord viel en zichzelf redde, terwijl haar man in de stuurhut de krant las. Samen beslaan de filmpjes een goed uur.
De filmpjes worden zodra de techniek het toelaat door de Goudse Museumhaven op de eigen site geplaatst. In de subsidieovereenkomst is bovendien geregeld dat de filmpjes op verzoek ook aan andere museumhavens ter beschikking zullen worden gesteld.

 


— Loggerfestival Vlaardingen komend weekendIn Vlaardingen vindt komend weekend voor de 15e keer het Logeerfestival plaats. Twee dagen lang draait het in en om de haven van Vlaardingen, maar ook in de binnenstad om dit groots opgezette havenfeest. Tienduizenden bezoekers uit Vlaardingen en omstreken komen af op de unieke sfeer van dit gemoedelijke festival, vernoemd naar de laatst overgebleven haringlogger: de Vlaardingse Balder.

Een wereld zonder cultuur leidt onmiskenbaar tot een verarming van de samenleving en actieve deelname aan cultuur daarentegen doet de individuele of gezamenlijke geluksbeleving toenemen. Evenementen hóren erbij, zeker in een tijd waarin op ontelbare manieren met doelgroepen wordt gecommuniceerd. Live communicatie is één van de belangrijkste manieren om mensen te motiveren en inspireren. Culturele evenementen die het water en de rijke historie benadrukken dragen er zeker ook toe bij dat er veel extra mensen Vlaardingen binnenkomen. De activiteiten zijn veelzijdig, met thema's in alle richtingen: muzikaal, inspirerend, historisch, informatief, avontuurlijk, creatief of culinair. We gaan laten zien dat er genoeg te zien en te beleven valt!
Kijk hier voor meer info 
— Burgemeester zweeft na 'fantastische' Hanzedagen


Tientallen schepen varen mee in de Sail In

,,Ik zweef. Hier kan geen vakantie tegenop", was burgemeester Bort Koelewijn zondagmiddag enthousiast over de Internationale Hanzedagen in Kampen. ,,Ik ben ongelooflijk onder de indruk van de energie die inwoners hebben gestoken in dit feest."

Volgens de burgemeester zijn de Hanzedagen vlekkeloos verlopen. ,,Alles liep op rolletjes. Zoals we het bedacht hadden, zo kwam het ook tot uitvoering", aldus Koelewijn. Of de gehoopte 300.000 bezoekers zijn gehaald, kon hij niet zeggen. ,,Het festivalterrein was te groot en te uitgestrekt om te kunnen tellen. Er waren geen irritaties, want overal was voldoende ruimte om te wandelen en te kijken."

Koelewijn genoot in de afgelopen dagen van de samenwerking in de stad tussen gemeente, hulpdiensten, ondernemers en inwoners. ,,Hoe houden we dit vast?" is de vraag waarover de burgemeester Koelewijn zich wil buigen. ,,Kampen is vanouds een wereld van eilandjes, maar iedereen heeft laten zien te kunnen samenwerken." Als het aan de burgemeester ligt mogen de ondernemers een stap extra zetten. ,,Veel speelden op de Hanzedagen in, maar ook veel niet. Zij wachtten te veel af op initiatieven vanuit de gemeente."
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor

— Hengsten, hoogaarzen en tjalken in MiddelburgHet hele weekeinde lag er een grote vloot langs de Loskade in Middelburg. Vooral oude houten schepen die behoren tot het maritiem erfgoed zoals hoogaarzen, hengsten, een lemsteraak, gaffers, enkele tjalken en een klipper. Maar ook mijnenjager Zr. Ms. Willemstad van de Koninklijke Marine.

Vooral veel jongeren grijpen de kans aan om, al dan niet samen met ouders, een bezoek te brengen aan dat schip. Zo ook Scot en zijn vader Jeffrey. Voor Scot staat vast dat hij later ook bij de marine gaat. ,,Ik wil veel varen. Overal heen. Maar eerst word ik voetballer."

Avontuur
Een stukje verderop staat Adrie Koppejan de Zeeuwse zeilklipper Avontuur onder de aandacht te brengen van het publiek dat over de Loskade loopt. De Avontuur, gebouwd in 1914, heeft Goes als thuishaven en kan gehuurd worden door gezelschappen. Trots laat schipper Rob Koers zien dat de vele vrijwilligers de oude klipper helemaal omgebouwd hebben zodat maximaal 24 passagiers en 8 bemanningsleden het water op kunnen.

Volgens Koppejan is duidelijk te merken dat het economisch weer beter gaat. ,,Het schip wordt weer vaker gehuurd." Daar is hij blij mee want het onderhoud van een oud schip kost behoorlijk wat.

120 schepen
Voorzitter Ria Geluk van het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland is blij dat een deel van de oude houten vloot weer bij elkaar ligt. In totaal zijn zo'n 120 schepen bij haar organisatie aangesloten. ,,Soms komt er één bij, soms valt er één af." En ze geeft ook aan dat het niet alleen Zeeuwse schepen betreft. ,,Wij kijken niet zo nauw. De Scheldedelta is ons gebied."

Nu Sail Vlissingen niet meer bestaat zijn de maritieme dagen in Middelburg het moment voor haar leden om elkaar weer te treffen en te laten zien hoe het gaat met hun schepen. ,,Hier kunnen we ons presenteren."
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,29) 

— Seepaerd na 76 jaar weer thuis in ArnemuidenDe Seepaerd is weer thuis. Maandagochtend arriveerde de 8,5 meter lange houten hoogaars per vrachtwagen bij de Historische Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden. Daar is het in 1941 gebouwd als werkschip zodat het ingezet kon worden voor de visserij of het vervoer van goederen. Maar tijdens de bouw werd het al gekocht door de werf De Ster in Kortenhoef en daar afgebouwd als jacht.

Sinds die tijd heeft de Seepaerd zeker tien verschillende eigenaren gehad tot de laatste, mevrouw Van den Thillart uit Baarland, haar plaatsgenoot en scheepsrestaurateur Cees Droste benaderde met het verzoek het te restaureren. Daar is hij al twee jaar mee bezig in een loods in zijn woonplaats. Maar hij vindt het mooi dat hij het werk nu voort kan zetten op de plaats waar het schip ooit is gebouwd. Het schip eerder naar Arnemuiden verhuizen kon niet omdat er nu pas plaats is in de werkplaats van de Historische Scheepswerf.
Lees het gehele artikel met video op de bron: PZC 
Of lees het meer uitgebreide artikel in de PZC via Blendle (€ 0,39)
— 2e Nationale Historische Reddingbootdag groot succes
   


De tweede Nationale Historische Reddingboot Dag is achter de rug. Voor bezoekers dan. De evaluatie komt nog en de rekeningen moeten we nog betalen, boothuis weer schoon maken enz. Maar wat een weekend. Er waren 18 historische reddingboten en de Hydrograaf (pakjesboot 12) naar Lelystad gekomen. Het Wippertoestel uit Westkapelle en het KHV Noordwijk waren ook aanwezig. De weergoden hebben zich van hun beste kant laten zien, aan het water was het heerlijk vertoeven en een extra verkoeling werd verzorgd door een rondvaart op een van de Historische Reddingboten. Totaal hebben er ruim 600 personen een rondvaart gemaakt.

De reddingboten kwamen uit het hele land, van Terschelling tot aan Terneuzen. Zaterdag liepen alle 18 schepen al binnen bij Batavia-Haven te Lelystad. Dit jaar hebben we boten aan de binnen zijde afgemeerd wat een prachtig gezicht gaf. Wat is het toch een heerlijke locatie om af te meren.
Lees het gehele artikel op de bron: KNRM 

— Historie keert terug op ScheveningsenDEN HAAG - De Scheveningse Vlaggetjesdag wordt dit jaar een hele bijzondere. Het haven- en haringfestijn viert zijn zeventigste verjaardag, maar dat is niet het enige. Er keert ook stukje historie terug naar de badplaats, namelijk het vissersschip SCH236, een in 1950 gebouwde haringlogger.

Bijna dertig jaar lang was de SCH236 in trouwe dienst van de Scheveningse vissers. Het schip was zo bijzonder, omdat het het eerste schip was dat na de Tweede Wereldoorlog voor de haringvisserij gebruikt werd. In 1978 was het tijd om met pensioen te gaan, maar vanaf nu gaat het schip een nieuw leven in, namelijk als museumschip.

Om het schip in Scheveningen te krijgen, zijn veel voorbereidingen getroffen. In Stellendam is hij helemaal klaargemaakt om terug te keren naar de plaats waar het allemaal begon. Burgemeester Pauline Krikke zal de SCH236 als eerste gaan betreden als deze aanmeert op Scheveningen.

Opknappen
Samen met leerlingen van het ROC Mondriaan zullen oud-vissers het schip weer in de oorspronkelijke staat gaan herstellen. In 2020 moeten alle restauratiewerkzaamheden zijn afgerond. Als het zover is, kunnen bezoekers aan boord zien hoe de visserij vroeger werd beoefend en hoe de omstandigheden voor de bemanningsleden waren.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep West Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Extra uitgave van Kamper Almanak over koggenDe Kamper Almanak verschijnt traditiegetrouw in juli. Dit jaar wordt een uitzondering gemaakt op deze traditie. Tijdens de Hanzedagen is een voorpublicatie over koggen verkrijgbaar.

Het SNS Historisch Centrum besloot een voorpublicatie uit te brengen, omdat de Kamper Almanak dit jaar volledig gewijd is aan de Hanze. De voorpublicatie gaat over de koggen (de Kamper Kogge en de IJsselkogge) en waarom dit middeleeuws scheepstype zo belangrijk is geweest voor Kampen.

Tijdens de Hanzedagen is het zogenaamde 'Koggekatern' verkrijgbaar op de Koggewerf, bij de Tourist Info en bij het SNS Historisch Centrum. Vergeleken met de officiële Kamper Almanak is de oplage wel beperkt. Er zijn slechts duizend exemplaren beschikbaar.

— Traditionele Polynesische kano zeilt de wereld rond


De Hokulea

In Hawaï is een traditionele Polynesische kano na 3 jaar teruggekeerd in zijn thuishaven na een reis om de wereld. De kano Hokulea voer zonder moderne navigatiesystemen rond de aarde om terug te keren in Honolulu.

De kano is een replica van de boten die de Polynesiërs 3000 jaar geleden waarschijnlijk gebruikten om de eilandengroep in de Stille Oceaan te ontdekken en te bevolken. Polynesië bestaat uit zo'n duizend eilanden.— Navigeren op de sterren
De bemanningsleden bepaalden hun koers met behulp van de sterren, de getijden, de wind en de soorten vogels die ze tegenkwamen. Zo navigeerde de kano ongeveer 74.000 kilometer, bezocht 23 landen en meer dan 150 havens.

"We zeilen zoals onze voorouders dat ook deden. We hebben alles wat zij konden opnieuw onder de knie moeten krijgen", zegt een van de twaalf bemanningsleden.

De Hokulea werd door tal van andere schepen en traditionele kano's begeleid toen de kano de haven van Honolulu binnenvoer. Daar stonden duizenden mensen klaar om de bemanning welkom te heten. De komende acht maanden vaart de kano langs alle Hawaïaanse eilanden.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 
Of kijk hier op hun website 
— Twintigste editie Coevorder Historische HavendagenCOEVORDEN – De 25-jarige Havenvereniging Coevorden houdt van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli de twintigste editie van de Historische Havendagen. Dat meldt Joop Westerkamp namens de organisatie.

Tijdens het evenement doen talloze historische schepen de haven van Coevorden aan. De onlangs geheel gereconstrueerde Vechtezompen zijn tijdens de traditionele vlootschouw te bewonderen. De Historische Havendagen gaan van start met een kanonschot op 7 juli rond de klok van 18.30 uur.

Dit is het startschot van meer dan twee dagen feest in de haven en het centrum van Coevorden. Zo is er dit jaar een grote braderie. De Koninklijke Marine is ruim vertegenwoordigd met een vloot- en roadshow. Verder worden duikdemonstraties gegeven in het grootste aquarium van Drenthe.

Rond de haven worden oude ambachten gedemonstreerd en tijdens het jubileumjaar is een heus leger aanwezig: Dutch Peace Army. Zij komen langs in historische legervoertuigen, die ouder zijn dan 25 jaar. Ook de shantykoren ontbreken niet.

Voor kinderen zijn er shows, optredens en een springkussen. Er worden verder onder meer rondvaarten gehouden.
Het volledige programma staat op de website

— Spekbakken treffen in Enkhuizen op 24 juniZaterdag 24 juni start in de Marker haven van het buitenmuseum het spekbakkentreffen tussen authentieke vissermansschepen uit Hoorn en Urk. Het parcours van de wedstrijd wordt pas vlak van tevoren bepaald aan de hand van windkracht en -richting. Na de race vindt de prijsuitreiking plaats in de Marker haven.

Spekbak
’Spekbak’ is oorspronkelijk een scheldwoord voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope, ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissersmannen een armzalig alternatief waren voor de elegante, houten botter. Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en voorzien van een kajuit. Hoewel ze daardoor niet meer origineel waren, was dit wel het behoud van veel van deze scheepjes. Nu komen spekbakken vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Er zijn tegenwoordig twee stichtingen in Nederland die zich specifiek toeleggen op het behoud van en varen met originele spekbakken:​ De Hoornse Schouw en de Stichting Historische Westhaven Urk.


De HN20, foto: de Hoornse Schouw

Wedstrijd
Beide stichtingen organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserijevenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Urk komt dan op bezoek in Hoorn en vice versa. Dit jaar wordt het gezamenlijk spekbakkentreffen georganiseerd vanuit het Zuiderzeemuseum; een unieke kans om elkaar 'halfweg' te treffen op de mooiste historische locatie die je kunt wensen: de Marker haven van het buitenmuseum!
Lees het gehele artikel op de bron: ZZM  
— 2 juli Themazondag Museumwerf Vreeswijk:
        “Scheepjes in de fles”
Op zondag 2 juli verzorgen leden van Vereniging Welkom aan Boord een gebottelde vlootschouw van Tall Ships, kleinere zeilschepen, motorschepen en andere creaties. De schepen zijn met veel geduld en precisie nagebouwd in de fles. Een aantal hobbyisten laat graag hun kunsten zien en misschien willen zij hun geheimen over gefleste scheepjes wel met u delen?!

Bijverdiensten
Reuzen als wij zijn, geven flessenscheepjes ons een prachtig overzicht over de inhoud. We kijken er vertederd naar, met verwondering ook. Raadselachtig zijn ze natuurlijk ook. Kortom, scheepjes-in-de-fles roepen emoties op. Maar waar komt het fenomeen flessenscheepje eigenlijk vandaan?

Van oudsher doodden zeelieden tijdens lange reizen hun tijd met de vervaardiging van scheepsmodellen in lege flessen. Als ze na maanden weer voet aan de vaste wal zetten, werden deze flessen veelal verkocht aan landrotten. De opbrengst was een aardige aanvulling op hun vaak karige gage.  De techniek van de vervaardiging van deze kunststukjes is tegenwoordig niet meer voorbehouden aan zeelieden. Vele hobbyisten nu beoefenen deze tak van sport.

Alle onderdelen van een model worden via de vaak smalle halzen in de fles gebracht en samengesteld tot vaak schitterend gedetailleerde scheepjes met of zonder achtergrond.

Themazondag
Tijdens onze Themazondagen zijn het Theehuys, met binnen- en buitenterras, en de expositieruimtes geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Entree is € 2,- p.p. Bootsmaatjes (donateurs) en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.
— SOS! Onze schepen vergaan twee keerOp donderdagmiddag 6 juli 2017 organiseert prof.dr. André van Holk van het Steunpunt Archeologie en Monumenten Flevoland in samenwerking met The Missing Link -Drs Boudewijn Goudswaard-  het event in Nieuw Land Erfgoedcentrum, Lelystad. Unieke en kostbare scheepswrakken langs de Nederlandse kust verdwijnen in hoog tempo. Dit bijzondere – nu nog tastbare – maritieme verleden gaat zonder dat we het merken verloren en dat mag niet gebeuren. Het is een maritiem verleden waar we trots op zijn en Nederland heeft gemaakt tot wat het nu is: een belangrijke maritieme natie. Het maritieme verleden is daarmee een belangrijk onderdeel van onze nationale identiteit.

Willen we dit maritieme verleden redden, dan zullen we nu als samenleving actie moeten ondernemen! Er is een serieuze en substantiële inzet noodzakelijk van het gehele veld om dit probleem op de politieke agenda te zetten. Daarom nodigen wij u uit op 6 juli 2017 voor het event ‘SOS! Onze schepen vergaan twee keer.'

We vragen een aantal experts uit de samenleving waaronder duikers, wetenschappers, vrijwilligers, politici, bestuurders, het bedrijfsleven, de maritieme industrie en de media met een stevige mening om mee te denken over een oplossing. Zij vormen op 6 juli de binnenring. U bent van harte uitgenodigd om in de buitenring plaats te nemen. Vanuit die positie kunt u indirect via de silent wall reageren op wat er wordt gezegd.

De bijeenkomst moet leiden tot een manifest van verontruste burgers aan de Tweede Kamer, met daarin onze aanbevelingen en oplossingsrichtingen. Het event vindt plaats bij Nieuw Land Erfgoedcentrum, Lelystad
Voor meer info kijk je hier  
— De Ruyters spectaculaire overwinning werd vergeten


Peter van de Velde: de Hollanders verbranden de Engelse schepen, 1667

Het gewaagde plan om de Engelsen om te tuin de leiden pakte goed uit. Een tentoonstelling in het Rijksmuseum laat zien hoe de vijand een pak slaag kreeg.

Michiel Comans (1614-1687) bracht op deze kaart de tocht van admiraal de Ruyter in beeld. Die liet de Engelsen denken dat hij via de Theems de hoofdstad ging aanvallen, maar hij nam de afslag naar zijrivier Medway (op kaart: Rivier van Chetham of Rochester).

Het was één van de meest aansprekende overwinningen van de Nederlandse marine ooit - de Tocht naar Chatham - en toch is deze operatie bij veel Nederlanders onbekend gebleven. Deze week is het 350 jaar geleden dat onder bevel van Michiel de Ruyter de Engelse vloot een vernietigende slag werd toegebracht die leidde tot het einde van de Tweede Engelse Oorlog.

Het Rijksmuseum organiseerde gisteren een symposium over deze aanval en opende een kleine tentoonstelling over het onderwerp. Pronkstuk is de spiegel (het achtersteven met wapenschild) van het iconische vlaggenschip Royal Charles dat in 1667 in het hol van de leeuw werd buitgemaakt en naar Hellevoetsluis werd gesleept.Natuurlijk had de aanval als doel om de oorlog met Engeland snel te beëindigen. Volgens Jeroen van der Vliet, conservator maritieme collecties van het Rijksmuseum, is juist de laatste tijd duidelijk geworden dat er een ander motief meespeelde. "Nederland wilde Engeland straffen voor de aanval op de Vlie, het scheepsgat tussen Vlieland en Terschelling in augustus 1666, waarbij 150 koopvaarders in brand opgingen maar ook veel burgerslachtoffers vielen. Dat stak enorm, zo vinden we op steeds meer plekken."
Lees het gehele artikel op de bron: Trouw via blendle (€ 0,39)

— Eerste editie Meppel aan Zee smaakt naar meer
 


MEPPEL – Voor de eerste editie van het evenement Meppel aan Zee, dat vorige week zaterdag plaatsvond tijdens het Grachtenfestival, was veel belangstelling. ‘Al vanaf de start ‘s ochtends om 10.00 uur voeren onze pendelboten af en aan naar de Sethehaven’, aldus Meppel aan Zee-bedenker Bart Beltman. ‘En dat ging de hele dag zo door. We hebben ongelooflijk veel enthousiaste reacties gekregen. Veel mensen gaven aan dat ze al jaren in Meppel woonden, maar nog nooit in de Sethehaven geweest. Die waren blij verrast!’

Tijdens het evenement gingen er elektrische rondvaartboten vanaf Molen de Weert op en neer naar de Jachthaven Meppel, waar het publiek aan wal kon om een aantal nautische bedrijven te bezoeken. Ook was er een havenrondvaart op een snelle boot. De deelnemende bedrijven waren unaniem enthousiast, vertelt Beltman.

Meppel aan Zee gaat in stichtingsvorm verder. Het doel van de Stichting Meppel aan Zee is ‘het promoten van de beroepsmatige maritieme en nautisch gerelateerde industrie in Meppel en het creëren van bekendheid van Meppel als investeringslocatie en als werkgever.’

Zij wil elk jaar een open bedrijvendag houden ten bate van de maritieme industrie, waarbij ook scholieren uit het bais- en voortgezet onderwijs worden betriokken in het kader van beroepsoriëntatie.
— Spits Heerenschip vaart met vracht en passagiersMijndert de Graaff en Rogier Dikker varen sinds 2012 op de spits Heerenschip. Behalve vracht nemen ze ook vaak passagiers mee. En wellicht wordt het ruim een tijdelijke theaterzaal voor een voorstelling over de binnenvaart.

Volgens Dikker (1982) staat het Heerenschip bekend als ‘de spits met de grote ramen’. Dikker en zijn man Mijndert de Graaff (1960) hebben de oude, kleine ramen vervangen door grote van gelaagd glas. Het oude interieur is weggebroken en de achterroef is nu een grote ruimte. Tegen de achterwand is een strak keukenblok gebouwd en de koffietafel en bijbehorende stoelen zijn bekleed met aluminium platen. ‘Alles met stijl en klasse’, zegt Dikker, die aan de Kunstacademie in Kampen is afgestudeerd als interieurarchitect.

Behalve met vracht vaart het Heerenschip ook met passagiers. Via Binnenvaart Cruises kunnen mensen in de smaakvol verbouwde voorroef mee. ‘We noemen het liever Boat & Breakfast dan Bed & Breakfast’, zegt Dikker, ‘want je maakt het echte leven van een binnenschipper mee. De vrachtvaart gaat altijd voor.’

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Tallships botsen in haven OudeschildOUDESCHILD - Twee tallships die deze week deelnemen aan Sail Den Helder kwamen dinsdagmiddag in de haven van Oudeschild in aanvaring. De botsing heeft tot behoorlijk wat schade geleid.

Tijdens het binnenvaren van de haven rond 13.00 uur botste de 45 meter lange Royal Helena op de Noa Victoria. Die lag daar al afgemeerd. De schade aan de Spaanse Noa Victoria is fors, omdat de boegspriet van de Bulgaarse Helena haar doorboorde. Er vielen geen gewonden. De politie kwam aan boord voor nader onderzoek.Voorlopig kan het schip niet worden bezocht, terwijl Sail Den Helder deze week begint. ,,Dit is een domper voor de bemanning en voor Sail”, zegt Jeannette Blijdorp-Jonker, directeur Tall Ships. ,,Wat de schade precies inhoudt weten we nog niet, maar we gaan ervan uit dat Noa Victoria wel kan varen. Ik ben vooral ontzettend blij dat er geen gewonden de Pre-Sail in Oudeschild. Een domper voor de bemanning en de organisatie.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf 
Bekijk hier de video van de aanvaring: Youtube  — Varend erfgoed op weg naar Sail: "Nederland is groot
        geworden met deze schepen"
WORMERVEER - Tientallen slepers, duwers en vrachtschepen zijn op weg naar Den Helder. Ze doen mee met het nautische evenement Sail Den Helder, want Nederland mag best weten dat 'we' de grootste collectie varend erfgoed van de wereld hebben. "Dat mag gezien worden en dat moet gezien worden."

De vloot van het varend erfgoed is authentiek, goed onderhouden en uniek in de wereld. Er zijn 140 schepen onderweg naar Den Helder. Een deel is vanmorgen vanuit Wormerveer vertrokken richting Alkmaar, maar ook in Kolhorn en Den Oever liggen schepen te wachten voor de laatste etappe naar Sail 2017.

Een van de erfgoed-schepen is de Citius uit 1904 van Anita en Cees van Dongen. Het schip was tot vlak de oorlog een stoomschip en deed tijdens de wederopbouw van Nederland vooral dienst als vrachtvaarder voor onder meer de Deltawerken. Anita is heel blij met het schip: "Het heeft een mooie geschiedenis. Sinds een paar jaar is het ons vakantiehuis op het water."

De Federatie van Varend Erfgoed Nederland zet zich in voor het behoud van de schepen. Dat wordt steeds lastiger door hoge brandstofkosten en regelgeving vanuit het rijk. Extra aandacht tijdens Sail is daarom meer dan welkom, vindt Anita: "We hopen dat we jonge mensen enthousiast kunnen krijgen om de historie voort te zetten, want voor Nederland vind ik de schepen een heel belangrijk stuk erfgoed."
Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws

— Portugese Bacalhauvisser naar SailEen viermaster voor de visafslag in Scheveningen. De Santa Maria Manuela uit Portugal maakt zich hier op om af te reizen naar Sail Den Helder.

Helemaal op haar plek bij de visafslag, want het schip werd gebouwd als vissersschip. Een moederschip voor kleine zeilsloepjes en vijftig vissers die op kabeljauw (Bacalhau) visten bij New Foundland.

De Santa Maria Manuela bracht tonnen gezouten kabeljauw naar Portugal. Daar werd er stokvis van gemaakt, een volksvoedsel met wel duizend receptvariaties, weet Paul Nitschmann, Nederlander aan boord van het schip.

Zeemist
Het ging ook wel eens mis met de kleine sloepjes die met een enkel zeiltje de woeste wateren afvisten naar kabeljauw met een kilometer lijn met haken (hoekwant). Soms visten ze het sloepje te vol en zonk het of ze konden het moederschip niet terugvinden in opkomende zeemist.

De 67-meter lange viermaster is een bijzondere verschijning. Hagelwit geverfd en dat heeft oorlogshistorie. In de Tweede Wereldoorlog kwam Portugal met Duitsland overeen dat de kabeljauwvloot in flottielje naar New Foundland zou varen, geheel wit geschilderd. De U-boten lieten deze schepen ongemoeid en het neutrale Portugal kon zijn stokvis eten.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Hendrik Boland is opgevolgd door David Morgan (VK) als
        voorzitter van European Maritime Heritage


Overig nieuws:

— Sail Den Helder Magazine
— Tallships botsen in haven Oudeschild
— Historische schepen in Oudeschild

— Verkeersleider Brandaris gezocht
— Tweede brug over het IJ bij Stenen Hoofd

— Havenbedrijf Amsterdam en containervaart tegen IJ-bruggen

— Tijd voor wier, algen en zilte groente

— Zeilende vracht-brigantijn wordt opgebouwd

— Spits Heerenschip vaart met vracht en passagiers

— Cijfers wijzen uit: geen ILT-klopjacht op schippers

— Aanleg van Marker Wadden lost niets op

— Rood Boven Groen verwelkomt nieuwe werknemer

— Minister wil rijdek bruggen Afsluitdijk eerder repareren

— Maatregelen noordbrug in de Afsluitdijk

— Schip voor mindervaliden maakt water


— Onwel geworden persoon op klipper Succes

— Dag van het Wad: Verjaardagsfeestje Waddenzee
        Werelderfgoed

— Willem Barentsz is eerste met ijsvaartcursussen

— Festival Oerol trok meer mensen dan ooit

— Jongen wordt in schroefkolk vertrekkend schip geduwd

— KNRM leidt zeehonden op voor het redden op zee

— Waternet van dossier rondvaarten na vernietigend rapportScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN