Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 124, 31 mei 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 


Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Met een zaklampje door de Mercuur
— Zwartsluis onder Zeil trekt recordaantal bezoekers
— Tekening van zusterschip van ‘Huis te Warmelo’ gevonden

— Schippers van weleer: Johannes Ooms (74) Schipper 1966-1976

— Historische schepen op havenfeesten Blankenberge
— Drachtster skûtsje met Stijlzeil het water op

— ‘Spes’ de mooiste sleepboot in Vianen

— Hitte nekt bezoekersrecord Sleepbootdagen Vianen
— Nationale Historische Reddingbootdag op 18 juni

— De Bodewes in een register

— Red ons scheepskerkhof nu

— Vuurtoren Bedrijven Race 2017
— Groeiend bewustzijn voor behoud maritiem cultureel erfgoed


Evenementen komende week:

2 t/m 5 juni, Havendagen Vollenhove

2 en 3 juni, Menheerse Havendagen, Middelharnis

3 juni  Urker dag


3 juni, Visseijdag Arnemuiden

3 en 4 juni, Pinkstersail, Hellevoetsluis


3 en 4 juni, Geuzenpenning, Vinkenveen

3, 4 en 5 juni, Kotterweekend Middelharnis

4 en 5 juni, Tiel Maritiem— Met een zaklampje door de Mercuur


De Mercuur in de haven bij Scheldepoort, naast een Keniaans fregatje dat opgeknapt wordt. Foto: Niek Peters

Het strippen van asbest aan museumschip Mercuur bij Scheldepoort in Vlissingen-Oost gaat voortvarend. Wat Defensie in september in Vlissingse handen geeft, is dan nog een lege huls.

Er is niet eens licht aan boord, als vrijdag 1 september de 'top van Defensie' de gepensioneerde mijnenveger overdraagt aan de stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen. ,,Ik denk dat ik alle gasten een zaklampje geef", zegt voorzitter Niek Peters. Dat gebeurt aan de Houtkade, in het Dok van Perry komt het schip pas later. Er is dan nog niet veel te zien.
Tot die tijd wordt er asbest gepeuterd: van kabeltjes, uit schakelkasten en ventilatietunnels. Alles wat sinds 1972 in de vele kleine ruimtes getimmerd is, gaat eruit. Ook de seventiesbar die herinnert aan een vorig bestaan als partyboot. De sobere fiftieszithoek in de hut van de commandant blijft gespaard.

Peters: ,,We willen de Mercuur terugbrengen naar de staat die ze had toen ze in 1972 buiten bedrijf ging als mijnenveger." Dat gebeurt in het Dok van Perry. Dat is dan eindelijk een 'werkend dok', voorwaarde van de restauratiesubsidie waarmee het dokje is hersteld. De stichting schat nog vijf jaar en 100.000 euro nodig te hebben.
Dok van Perry wordt met komst Mercuur eindelijk een 'werkend dok'

De houten Mercuur, toen de 'Onverschrokken' gedoopt, kwam in 1953 uit de USA naar Nederland als onderdeel van de Marshallhulp. De mijnenveger moest 's lands wateren van Duitse mijnen ontdoen. ,,De Westerschelde was toen al schoon, maar in het Engelse Kanaal en op de Noordzee heeft de Mercuur wel gewerkt", weet Peters.

Hoe dat mijnenvegen in zijn werk ging, is dit najaar te zien aan boord, inclusief 'virtual reality'-spel waarmee publiek zelf zeemijnen kan ruimen. De stichting hoopt op 20.000 tot 30.000 bezoekers per jaar. De exploitatievergunning ligt bij de gemeente ter inzage.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC 

— Zwartsluis onder Zeil trekt recordaantal bezoekers
ZWARTSLUIS - De vijfde editie van Zwartsluis onder Zeil heeft donderdag, vrijdag en zaterdag tussen de 22.000 en 23.000 bezoekers getrokken, aldus de organisatie. "Een record", vertelt voorzitter Roel Schurink. "Twee jaar geleden waren het er 15.000."

Het zomerse weer speelde daarbij een belangrijke rol, met alle dagen een stralende zon. "Op zaterdag was het misschien zelfs iets te warm voor de braderie", legt Schurink uit. "Het was iets rustiger dan ik had verwacht. Maar beter dit weer dan twee jaar geleden, toen het regende."
Ook het grote aantal klassieke zeilschepen zorgde voor het grote aantal bezoekers, denkt de voorzitter. "Dit jaar waren er een kleine 60 schepen, terwijl dat er twee jaar geleden 35 waren. Het waren geslaagde dagen. De schippers waren enthousiast, evenals de bezoekers. We zijn als oranisatie heel tevreden."
Lees het gehele artikel op de bron: Stadskoerier
Of lees het artikel in de Stentor, met twee video’s 

— Tekening van zusterschip van ‘Huis te Warmelo’ gevonden


Afbeelding: collectie Teylers Museum Haarlem

Het Teylers Museum in Haarlem blijkt een scheepsportret van een ‘halfzusje’ van het Medemblikker fregat ‘Huis te Warmelo’ in de collectie te hebben. De tekening van de Hoornse marineschilder Jan Claesz Rietschoof (1652-1719) is van groot belang bij het onderzoek naar de Warmelo, dat vorig jaar compleet intact werd ontdekt op de bodem van de Finse golf.

De ‘Zantvoort’ is hier te zien in de Grashaven van Hoorn, waar de romp 15 november 1708 opgeleverd moet worden. De Admiraliteit van West-Friesland en het Noorderkwartier hadden destijds vijf schepen besteld, waarvan de Zantvoort en de Warmelo er twee zijn. Naar goed gebruik werd de bouw van de schepen verdeeld over de drie West-Friese havensteden: twee in Hoorn, twee in Enkhuizen en één in Medemblik, de geboortestad van de Warmelo.

De Admiraliteit had trouwens vette pech met beide schepen. Het vergaan van de Warmelo in de Finse golf was een ongeluk, maar dit schip heeft tenminste nog wat gepresteerd. De Zantvoort raakte bij de tewaterlating al beschadigd, met structurele lekkage tot gevolg. Uiteindelijk is het schip nog verpatst aan de koning van Spanje, maar die liet het slopen in 1722.
Lees het hele artikel in de papieren versie van NHD van 30 mei.

— Schippers van weleer: Johannes Ooms (74) Schipper 1966-1976


De lege Kempenaar in het midden is de Michel van Johannes Ooms. (Foto collectie familie Ooms) 

Dat een schip de vaart bepaalt, weet iedere schipper. Dat een schip zijn schipper uit de vaart kan verbannen, is minder bekend. Voor Johannes werd het werkelijkheid: een onverwachte wending in het leven van een geboren schipper.

Als kind woonde hij op een beurtschip. Zijn ouders voeren een vast traject, van Amsterdam naar Deventer. Ze vervoerden van alles: koeienhuiden, dozen chocola, kisten vol koekjes en meel. Overdag werd er geladen of gelost, ’s nachts gevaren. Het beurtschip had twee man personeel aan boord.

Maar het IJsselmeer joeg moeder Ooms schrik aan en toen een collega zonk, sloeg dat om in angst. Toen Johannes op zijn 13e van school kwam, was het beurtschip verruild voor een zandschip waarmee zijn ouders op Duitsland voeren. Dat Johannes bij hen aan boord kwam, sprak vanzelf. Hij leerde het varen spelenderwijs. Toen hij 23 werd voltrok zich in een halve week een fikse verandering: ‘Op dinsdag was ik jarig, op donderdag haalde ik het Rijnpatent, op vrijdag werd ik schipper.’
Lees hier het gehele artikel van Corine Nijenhuis  
— Historische schepen op havenfeesten BlankenbergeBlankenberge - Traditioneel vinden in Blankenberge tijdens het Hemelvaartweekend de havenfeesten plaats. In en rond de jachthaven vinden er allerlei activiteiten plaats die herinneren aan het vissers-verleden van de badstad.

Voor liefhebbers van authentieke vaartuigen waren er enkele bijzondere exemplaren te bezoeken. Zo had de driemaster "Tres Hombres er net een tocht van vier maanden opzitten. Het schip beschikt niet over een motor maar vervoert nog de goederen zoals de vroegere zeilende handelsvaart. In Blankenberge leverde hij een vracht cacaobonen voor drie Brugse chocolatiers die er ambachtelijke chocolade van maken. Het gaat om een fair-trade project.     

'De "Tres Hombres" neemt de oude schepvaatroutes die sinds 1500 door de zeilschepen werden gebruikt om goederen naar Europa te brengen. Hij brengt rum, cacao en koffie mee.  Wij hebben een lading laten meebrengen van de Dominicaanse republiek', aldus chocolatier Henk Deceukeleire
Lees het gehele artikel op de bron: Focus 
— Drachtster skûtsje met Stijlzeil het water op
 


Het onlangs gerestaureerde Drachtster skûtsje De Jonge Trijntje gaat in stijl het water op. Het ruim honderd jaar oude schip draagt voortaan een Stijlzeil.

Het zeildoek in de primaire kleuren kenmerkend voor de honderdjarige kunststroming De Stijl is ontworpen door de Drachtster kunstenaar Dirk Huizinga. Hij liet zich inspireren door de glas-in-loodramen die Theo van Doesburg ontwierp voor de Landbouwwinterschool in Drachten.

Huizinga: ,,Een zeilend skûtsje kent alleen maar scheef lopende lijnen, diagonalen. Vanuit het hart van het zeilschip, de mastkoker waar de krachten van het tuig worden overgebracht op het schip, heb ik daarom lijnen schuin omhoog getekend. Eén haaks op het achterlijk van het grootzeil en één haaks op het voorlijk van de fok. Die V-vorm herhaalt zich twee keer, steeds vier meter hoger in de mast waarna de driehoek sluit in de masttop. Het grootzeil verbeeldt zo de stuwing naar voren, terwijl de lijnen in de fok herinneren aan de weerstand van het water.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— ‘Spes’ de mooiste sleepboot in VianenDe ‘Spes’ is het afgelopen Hemelvaartsweekeinde verkozen tot de mooiste sleepboot van het jaar, terwijl de titel voor opduwer van het jaar naar de 'Stoffel' ging. De bekendmaking maakte deel uit van de Nationale Sleepbootdagen Vianen, die jaarlijks enkele honderden antieke schepen en vele tienduizenden bezoekers trekken.

“Het was eigenlijk té goed weer”, vertelt secretaris Hans Bruggink van de organiserende stichting over de overheersende warmte op de rustig verlopen vrijdag en zaterdag. Hij schat het aantal bezoekers daarom tussen de vijftig- en zestigduizend. Het record van 2015 staat op honderdduizend. De bekendmaking van de winnende schepen gebeurde bij de feestelijke afsluiting van de verlichte avondvaart over de Lek, met een bijeenkomst in de Grote Sluis. Met muzikale omlijsting van zeemanskoor Bravour uit Woerden en een spetterend optreden vanaf een sleepboot door Kleintje Pils.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Hitte nekt bezoekersrecord Sleepbootdagen VianenDe Nationale Sleepbootdagen Vianen 2017 begonnen veelbelovend met een bezoekersrecord van 45.000 mensen op Hemelvaartsdag.

Antieke scheepsmotoren, een monumentale ijsbreker, de marine en zo’n 190 sleep- en duwboten bleken magneten voor alle leeftijden. De toenemende hitte liet in de dagen erna echter de belangstelling wegsmelten.

Op zaterdag bleef de teller steken op 10.000 mensen. Puur vanwege de zinderende hitte, verklaart woordvoerder Henk Lammertink. Niettemin telt hij zijn zegeningen. ‘Degenen die er waren, geven heel enthousiaste reacties op bijvoorbeeld Facebook.’

In vooral de Passantenhaven dobberen de echte onderwerpen van deze Nationale Sleepbootdagen kop aan kont langs de kade. Wie wil kan in principe zo aan boord stappen, om eens rond te kijken. Het initiatief hiertoe laten de scheepseigenaren echter aan de vele voorbijgangers op de loopsteiger over. Die missen de vrijmoedigheid hiertoe meestal.
Lees het uitgebreide artikel van Dick den Braber in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Schippers aan Rijnkade willen walstroomARNHEM - De schippers van de historische schepen die liggen aangemeerd aan de Rijnkade, ter hoogte van de Arnhemse binnenstad, pleiten voor de aanleg van walstroom. Met die groene elektriciteit van de vaste wal hoeven de schepen geen aggregaten meer te gebruiken voor hun stroomvoorziening.

De schippers van de ‘bruine vloot’ vroegen er de Arnhemse politiek twee maanden geleden al om, maar wachten nog op antwoord. Nu er discussie is over de walstroomkasten op de Nieuwe Kade, een paar honderd meter verderop, doen ze opnieuw een poging.

De tien kasten op de Nieuwe Kade kostten samen een miljoen euro (betaald door gemeente, provincie en rijk), maar er wordt sinds de ingebruikname in december 2015 nauwelijks walstroom afgenomen. Tot ergernis bij omwonenden en verbazing bij politieke partijen.

Zij zien weinig terecht komen van de doelen waarvoor de investering destijds werd gedaan: minder stank- en lawaaioverlast voor de buurt en minder luchtvervuiling. Schippers kiezen nog steeds voor dieselaggregaten omdat diesel goedkoper is dan walstroom.

Of de historische vloot ook walstroom krijgt, is niet duidelijk. Volgens een offerte die de schippers hebben opgevraagd volstaat een kleine 40.000 euro (inclusief btw) voor zestien aansluitingen, maar Van Burgsteden wilde niet reageren op het verzoek.
Lees het gehele artikel op de bron: Gelderlander  

— Nationale Historische Reddingbootdag op 18 juniTijdens de Nationale Oldtimerdag in de Bataviahaven te Lelystad op 18 juni, wordt ook de tweede Nationale Historische Reddingbootdag gehouden. Verschillende historische reddingboten geven acte de présence, en varen in de middag een vlootschouw. Daarnaast heeft ook het KNRM station Lelystad een open dag. Er is ook de mogelijkheid om met een vaartocht mee te gaan. De dag wordt afgesloten met een diner voor reddingbootbemanningen, sponsoren en genodigden. Op dit moment hebben een twintigtal reddingboten zich aangemeld voor het treffen.

Het idee is ontstaan bij de bemanning van de “Bert en Anneke Knape”. Met deze dag willen zij de naamsbekendheid vergroten van de K.N.R.M. en die van station Lelystad in het bijzonder. Dit doen zij door de historie te laten zien in de vorm het varen met en bezichtigen van oude reddingboten, de verhalen van grote reddingen en de bemanning te laten horen, het openstellen van het boothuis “Jan de Braal” en het laten zien van de reddingboot “Bert en Anneke Knape”

Op de kade in Bataviahaven staan diverse stands van onder andere KNRM en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Ook het boothuis van de KNRM Lelystad is open ter bezichtiging. Ook de Hydrograaf, bij velen bekend als de ‘Pakjesboot 12’, zal hier aanwezig zijn.
Kijk hier voor meer info,

— De Bodewes in een registerEen ondergeschoven kindje in de maritieme wereld is veelal de klassieke kajuitboot.  Niet van hout maar van polyester. Dus modern. Niets is minder waar. Al meer dan 50 jaar oud varen ze rond. De Bodewes Commander 6 schepen. De Commander 6 is een unieke boot en in veel uitvoeringen geleverd. Plezierboot, Werkboot, Rijkswaterstaat uitvoering. Van de plezierboten zijn de meeste variaties gemaakt en geleverd. Waaronder de Commander 6 met een diesel of benzine inboard motor.

Als Achterneef van Ton Bodewes en woonachtig op een woonboot in Rotterdam moest Frank Hensen een bootje hebben. Naarmate hij zich er meer in ging verdiepen, kwam hij erachter dat er maar weinig bekend was over de Commander boten. Frank begon een website met een boten register, marktplaats en informatie. Zijn doel is om de informatie rond de Commander te bundelen en te delen.Scheepswerf Ton Bodewes N.V. te Franeker
De Groninger Ton Bodewes was een telg uit een bekend scheepsbouwergeslacht. In 1957 begon hij zijn scheepswerf te Franeker. De werf was gelegen aan het Van Harinxmakanaal. 10 jaar later, in 1967, werd de werf nog eens uitgebreid. Op de werf werden vooral kustvaarder, viskotters en vrachtschepen gebouwd. Jachtbouw was een nevenschakel van het bedrijf (de Commanderjachten).
Kijk hier voor meer info over de Commander 6
— Red ons scheepskerkhof nu


Wrak van de Countess of Durham.Cor Kuyvenhoven / DuikdeNoordzeeSchoon

Europa's grootste scheepskerkhof bij Texel kan worden gered als vrijwillligers zich mogen inzetten voordat de zee het verleden uitwist. Haast is geboden, stelt Tom Buijtendorp.
 
Bij Texel spoelt in zorgwekkend tempo het grootste scheepskerkhof van Europa weg, en daarmee een unieke tijdcapsule van de Nederlandse maritieme geschiedenis, die sterk met de stad Amsterdam is verbonden. We zouden bij de oplossing veel meer kunnen vertrouwen op de kracht van het individu, in dit geval de kracht van de vrijwilligers in de maritieme archeologie. Om die reden heeft D66 zich in de provincie Noord-Holland hard gemaakt voor een pilot om te verkennen hoe met vrijwilligers het tij gekeerd kan worden, wetend dat het handjevol archeologische beroepsduikers machteloos staat. En op initiatief van de betrokken D66-gedeputeerde is het onderwerp met de andere kustprovincies aangekaart bij minister Bussemaker van Cultuur.

De lopende pilot verkent mogelijkheden zoals de genoemde samenwerking met het museum en de professionele begeleiding van vrijwilligers. Dat is een proces van vallen en opstaan. Het blijkt bijvoorbeeld dat herstel van wederzijds vertrouwen tussen vrijwilliger en de toezichthouder een van de sleutels tot de oplossing is.

De resultaten van de pilot zijn nog maar het begin van een vernieuwende aanpak met daarop aangepaste regels in de onderwaterarcheologie. En dat was de inzet van D66: ook hier meer vertrouwen in de kracht van het individu, dat ondersteunen met zaken als een goede opleiding, en daarbij zoeken naar pragmatische oplossingen met minder dwingende regels. Alleen zo kunnen we voorkomen dat dit unieke maritieme verleden in de nabije toekomst grotendeels zal verdwijnen.
Lees het uitgebreide artikel op de bron: Parool via blendle (€) 
— Vuurtoren Bedrijven Race 2017Tien jaar geleden is een oude traditie in ere hersteld,  een zeilwedstrijd voor vissermanaken zoals die in vroegere jaren op de “Sudersé” in de baai van Lemmer werd gehouden.

Onder de naam van ”Vuurtoren Bedrijven Race” hebben vorig jaar 20 aken deelgenomen. De deelnemers waren erg enthousiast en velen melden zich direct al aan voor een volgende keer. De doelstelling van de wedstrijd is tweeledig, deelnemen aan een gezellige wedstrijd en daarnaast fondsvorming voor het broodnodige onderhoud van de LE 50.

Zoals misschien bekend is, hebben een aantal vrijwilligers en ondernemers uit Lemmer in 1996 ervoor gezorgd dat deze bijzondere aak uit 1901, als één van de mooiste nog in originele vissermanuitvoering verkerende Lemster aken, weer naar Lemmer kon terugkeren.


De LE50 tijdens de visserijdagen in Workum

De ligplaats van de LE 50 is bij ‘het Vissersmannetje” in het centrum van Lemmer en trekt daar veel bekijks van menige toerist. Elk jaar weer zorgen een aantal vrijwilligers ervoor dat de aak in goede staat blijft en dat is geen sinecure.
Voor meer info over de LE50 en de race kijk je hier  
— Groeiend bewustzijn voor behoud maritiem cultureel erfgoedZIERIKZEE - Het belang van behoud van het maritiem erfgoed in de Nederlandse wateren wordt steeds meer ingezien. Algemeen directeur Cees van 't Veen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bespeurt een groeiend bewustzijn bij overheden, duikers en andere denkbare 'stakeholders' van hun verantwoordelijkheid voor de schatten uit het verleden op de bodem.

Het ultieme voorbeeld van dat bewustzijn speelt zich af voor de Engelse kust. Daar wordt deze zomer alles wat nog te redden valt van het VOC-schip De Rooswijk geborgen. Het schip verging in 1740 op de zandbanken ter hoogte van Kent. Demissionair minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft een uitzonderlijk hoog bedrag van twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor de gezamenlijke operatie van Nederlandse en Engelse onderzoekers.

Het begin van meer, als het aan Van 't Veen ligt. De zeebodem ligt bezaaid met wrakken die volgens hem beslist de moeite waard zijn. Al kan lang niet alles worden beschermd en opgegraven, zei hij dinsdag bij de opening van de expositie over Oost-Indiëvaarder De Roompot (1844) in het Zierikzeese Stadhuismuseum. Uiteindelijk zullen ook keuzes gemaakt moeten worden en ontkom je er soms niet aan iets als verloren te beschouwen, verwees Van 't Veen naar verwoede pogingen om het wrak van De Ritthem te bergen. De resten van het admiraliteitsschip liggen aan de rand van een drukke vaarroute voor Vlissingen, waar volop stroming staat.

De Roompot gold, toen het begin jaren negentig werd gelokaliseerd, als het meest complete wrak uit zijn tijd ooit. Inmiddels is het grotendeel uiteen gevallen. Sportduikers hadden het schip ontdekt voor Vrouwenpolder en haalden honderden waardevolle objecten en spullen naar boven. De huidige RCE zette in 2005 een team archeologen op het wrak. In combinatie met het aanvullend onderzoek van Alice Overmeer, ontstond een goed beeld van het schip. Het Stadhuismuseum presenteerde dinsdag bovendien een schaalmodel van Cor Hardonk. Hij reconstrueerde De Roompot aan de hand van tekeningen van vergelijkbare fregatten uit die periode en de opmetingen van de archeologen.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC 
Of lees hier meer over de Roompot 
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Boetebeleid (en hoe het beter kan)

Overig nieuws:

— Tuinslang houdt de Afsluitdijk draaibaar
— College A’dam wil exploitatievergunning passagiersvaart
— Tall Ship Avatar: Ik ben voor de toekomst gegaan

— WAD, de film
— Scheepvaartroutes voor Nederlandse kust gewijzigd
— Weer overlast waterplanten Hoornse Hop

— Vaarverbod rond Marker Wadden
— 360˚ Wadden Experience geopend op Ameland

— De Boschplaat als zorgenkindje
— Afsluitdijk krijgt een ’toeristenmagneet’


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN