Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 123, 24 mei 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Inventarisatie historische maritieme ensembles in Zeeland
— Scheepsruim Jatrie open tijdens Snikkeweek
— Snikkeweek ter ere van de trekschuit of Snikke

— Eerste schepen arriveren voor ‘Oostende voor anker’
— Peters werf restaureert windjammer ‘Peking’
— De Delft wordt historisch-maritieme belevingswereld

— Historische schepen bezoeken Lelystad tijdens oldtimerdag
— Tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs
    op 10, 11 en 12 november

— Commissaris van de Koning opent Sleepbootdagen

— De zeven levens van de Veenbrandboot

— Duizend jaar riviervaart op de Lek
— Ervaring brengt LE-44 overwinning

— Wordt de IJsselkogge nou geconserveerd of niet?
— Bemoeizucht leidt tot irritatie op Wolthuis werf

— Maandag 5 juni Themazondag Scheepstimmerwerk

— Koninklijk jacht Piet Hein in Hattem

— Zeilboot ‘Excellentie’ uit 1919 sinds decennia weer te water

— Gorinchem liet het beste zien tijdens Open HavendagenEvenementen komende week:

23 t/m 28 mei, Snikkeweek, Musselkanaal

24 t/m 28 mei Zwartsluis onder Zeil

25 t/m 27 mei, Lemmer Ahoy

25 t/m 28 mei, Oostende voor Anker

25 t/m 27 mei, Nationale Sleepbootdagen Vianen

26 mei HT sloepenrace, Harlingen - Terschelling

26 en 27 mei, Zuidwal Botterwedstrijd, Spakenburg

26 en 27 mei, Visserijdagen Urk

27 en 28 mei,  Westlander Zeildagen, Warmond
— Inventarisatie historische maritieme ensembles in ZeelandIn de eerste helft van 2017 laat het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland een inventarisatie uitvoeren van historische maritieme ensembles in Zeeland. De werkzaamheden worden verricht door maritiem deskundige Veronica Franks. In juli zal zij de resultaten opleveren.

Historische havens zijn vaak bepalend voor de identiteit van dorpen en steden en daarmee voor de kwaliteit van de leefomgeving. Historische schepen, bij voorkeur varend, dragen hiertoe in hoge mate bij. Toch zijn veel gemeenten met maritiem erfgoed vaak niet of te weinig bewust van de mogelijkheden die dit erfgoed met zich meebrengt. Een integraal kwaliteitsbeleid ontbreekt veelal, wat gemakkelijk leidt tot ongewenste ontwikkelingen die tevens de economische meerwaarde die maritiem erfgoed kan hebben teniet doet.

Met de Omgevingswet komen nieuwe oplossingen en mogelijkheden binnen handbereik op het raakvlak van de fysieke omgeving en onder andere het maritiem erfgoed. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort heeft deze ontwikkeling aangegrepen om een nulmeting naar historische maritieme ensembles te laten uitvoeren in Nederland. Deze opdracht, genaamd ‘Nulmeting identiteit en benutting historische maritieme ensembles’, is neergelegd bij het Mobiel Erfgoed Centrum en adviesbureau ErfgoedWerf.Zeeuwse inventarisatie
Vanwege het vele aanwezige maritiem erfgoed in Zeeland is het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland gevraagd om als pilot een nulmeting in Zeeland uit te voeren. Uitgangspunt van de inventarisatie vormen de Zeeuwse historische havens en de erbij horende historische schepen. En ook de maritieme objecten zoals werven, sluizen, kranen en bruggen worden in deze nulmeting meegenomen. Tijdens de inventarisatie worden kansen en knelpunten zoveel mogelijk in beeld gebracht.

De Zeeuwse resultaten van de nulmeting zullen worden meegenomen in de uitwerking voor een te schrijven handleiding voor Nederlandse gemeenten.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws
— Scheepsruim Jatrie open tijdens SnikkeweekEindelijk is het zover, de Groninger steilsteven Jatrie is opgeknapt. Musselkanaal krijgt de primeur om het historische vaartuig als eerste aan het publiek te tonen.

Negen jaar duurde de restauratie van de Jatrie. Om het eerste publiek te ontvangen is het schip van zijn vaste ligplaats in Stadskanaal naar Musselkanaal verhuisd. Daar begint woensdag de 26ste editie van de Snikkeweek: de feestweek waarin oude schepen een grote rol spelen.

,,Tijdens de week kan elke middag het scheepsruim van de Jatrie worden bekeken’’, zegt Jaap Duit, voorzitter van de stichting die zich inzet voor het vaartuig. ,,Daar hebben we ook een expositie van oude foto’s van Musselkanaal.’’

De Jatrie werd voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en deed jaren dienst in Stadskanaal. Negen jaar geleden, het was toen al lang uit de vaart, werd het door de toenmalige eigenaar geschonken aan het Streekhistorisch Centrum (SHC), het streekmuseum in Stadskanaal. Een stichting werd opgericht om het schip te restaureren. De vaste ligplaats van de Jatrie wordt Stadskanaal. ,,Mensen kunnen daar het ruim huren voor vergaderingen en bijeenkomsten.’’

De Snikkeweek begint komende woensdag en eindigt de zondag daarna. Er zijn allerlei festiviteiten op en bij het water. Zo is er op vrijdag de traditionele grote braderie.
Kijk hier voor meer info 

— Snikkeweek ter ere van de trekschuit of SnikkenVan 23 t/m 28 mei is het Snikkeweek in Musselkanaal. Een treffen van historische schepen met als centraal punt de Snikke Dieverdoatsie, een replica van een trekschuit. Daaromheen zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud.

De trekschuit of snik (snikke in het Gronings) werd de vorige eeuw, na het gereedkomen van de veenkoloniale kanalen (nodig voor de afvoer van turf) in gebruik genomen. Vermelding van dit openbaar vervoer vinden we voor het eerst terug in de Groninger almanak van 1837. Het schip werd gejaagd, d.w.z met  paard(en) middels een lange lijn voortgetrokken. Was een paard te kostbaar of niet voorhanden, dan werd het schip niet zelden gejaagd door des schippers vrouw en/of kinderen, dan wel door de schipper zelf. Dat laatste gebeurde echter minder vaak, omdat zijn plaats aan boord vaak gewenst was. Doordat men vaak uren onderweg was, vervulde de trekschuit ook een belangrijke sociale functie.

De huidige trekschuit is een replica. In 1989 als werkobject van de gemeente Stadskanaal, het arbeidsbureau en de stichting Welstad door een groep langdurig werklozen, onder vakkundige leiding, nagebouwd. Voor het grootste gedeelte van staal en voor de rest van iroko hout.

Het schip, een rondspant, oogt als een oude trekschuit, compleet met roer en helmstok, maar heeft de gemakken van een modern schip, zoals een dieselmotor, goed voor een maximum vaart van ruim 20 km/u ; boegschroef; elektriciteit; kachel; stromend water (ook binnenboord); toilet; keuken e.d. l x br x dg: 17,00 x 3,80 x 0,80 m. In de zomer kan je boottochtjes maken op deze trekschuit.
Kijk hier voor meer info 
— Eerste schepen arriveren voor ‘Oostende voor anker’De eerste schepen meren aan voor Oostende voor Anker. Het maritiem festival staat dit jaar in het teken van de binnenvaart. Daarbij ligt het accent op de binnenvaartschippers uit de Franse Loire streek. Maar ook de liefhebbers van grote zeilschepen en replica’s van historische vaartuigen komen in Oostende voor Anker aan hun trekken dat op Hemelvaart start.De organisatoren spreken van zo’n 250.000 bezoekers voor de vierdaagse en raden aan om de trein te nemen. Na het drama in Manchester houdt de politie tijdens Oostende voor Anker een extra oogje in het zeil.
Kijk hier voor meer info
— De legende van kapitein Rob’s Vrijheid herleeftDe Vrijheid van stripheld Kapitein Rob is groots aangepakt; na een renovatie van anderhalf jaar is het zeilschip weer als nieuw. De Vrijheid werd in 2004 door Jan Geesink gekocht. Het jaar daarop werd de in 1931 gebouwde Noorse jol voor de eerste keer door scheepstimmerwerf Peter Schouten onderhanden genomen. Er kwam een nieuwe eikenhouten kuip en de gangen werden opgetengeld als voorlopig alternatief voor de totale restauratie.

De Vrijheid was de eerste van vijf jachten van Kapitein Rob, een bekende stripheld gecreëerd door Peter Kuhn. De serie startte op 11 december 1945. Oorspronkelijk zijn de strips verschenen in het jeugdblad Ketelbinkiekrant/Kapitein Rob’s Vrienden. De avonturen werden pas echt een groot succes toen de stripserie in Het Parool verscheen; dat liep door tot 1961.
Lees het uitgebreide artikel op de bron: Binnenvaartkrant 

— Peters werf restaureert windjammer ‘Peking’Het historische zeilschip de ‘Peking’ zal op de Peters werf in Wewelsfleth gerestaureerd worden. De stichting Hamburg Maritiem heeft gemeld dat Peters werf de inschrijving voor deze miljoenenklus heeft gewonnen. Halverwege juli komt het toekomstige museumschip op een dokschip naar Duitsland.

Er wordt gerekend op een restauratie-periode van twee tot drie jaar. De romp van het meer dan 100 meter lange schip moet voor een groot deel op originele wijze nagebouwd worden. De federale overheid heeft 26 miljoen euro uitgetrokken voor de verbouwing. De ‘Peking’ zal een centrale plaats krijgen in de Duitse museumhavens.Het in 1911 bij Blohm ¶ Vos gebouwde vracht-zeilschip behoorde tot de legendarische ‘Flying P-Line’ van rederij Laeisz, en is voor deze rederij 34 keer rond Kaap Hoorn gezeild. Sinds 1932 was het een stilliggend schoolschip en internaat in Medway aan de Engelse Oostkust. In 1975 werd het schip naar New York verkocht. Hier lag ze tientallen jaren in het South Street Museum. Op dit moment wordt het schip op de zee-reis op het dokschip voorbereid.
— De Delft wordt historisch-maritieme belevingswereldMet de onthulling van het bouwbord aan de Westzeedijk in Rotterdam is het project De Delft 2020 officieel van start gegaan. Met dit plan wil Stichting De Delft in vier jaar tijd een historisch-maritieme belevingswereld bouwen, gebaseerd op de constructie van het 18e-eeuwse linieschip ‘Delft’.

Oorspronkelijk was het doel van het project “De Delft” het bouwen van een varende replica van het linieschip “Delft” op een ambachtelijke, traditionele wijze. De bouw van de “Delft” ging voortvarend van start: er kwam private en publieke financiële steun en in 2001 werd de kielbalk gelegd. Toen trad vertraging in de bouw op en door het uitblijven van zichtbaar resultaat nam de steun voor het project in materiële en immateriële zin af. In 2013 leek het dieptepunt bereikt en dreigde het project ten onder te gaan.Op 1 april 2014 werd de Stichting Historische Werf Rotterdams Welvaren overgenomen door Stichting Onbenutte Kwaliteiten Rotterdam. Zo ontstond een unieke combinatie van een museum, een leerwerkbedrijf, een productiebedrijf en een evenementen- en horecalocatie. Het leerwerkbedrijf vormt de kern van de huidige organisatie.

De huidige organisatie heeft op deze manier haar overhead kosten gedekt. De bouw en het in de vaart houden van een varende replica zou vele miljoenen kosten en is niet haalbaar. Het is tijd voor een bijgesteld, realistischer en haalbaar doel met een duidelijk budget en tijdsplanning: de realisatie van een historisch-maritieme belevingswereld op de kade.

De Delft 2020 wordt geen varend schip, maar een belevingswereld op de kade. Gebouwd door oude ambachten (beeldsnijden, blokken maken, touwslaan). Het wordt een attractie gebaseerd op de maritieme geschiedenis, waar door middel van educatieve programma’s (Kruitloper) en re-enacting (Equipage) het verleden levend en beleefbaar wordt gemaakt. En dit samen met digitale en interactieve vormen van historisch-maritieme beleving als virtual reality (beleef het verleden alsof je er bij was) en gamen (zelf virtueel De Delft bouwen).
Voor meer info kijk je hier 
Of lees hier het gehele persbericht 

— Historische schepen bezoeken Lelystad tijdens oldtimerdagDe VSRP, de vereniging van schippers van rond- en platbodemjachten zal tijdens het weekend van de oldtimerdag (17 en 18 juni) een deel van de kade en de gehele middensteiger vullen met historische schepen. Daaronder twee schepen die in de 90er jaren van de 19e eeuw zijn gebouwd. Met name de boeier Ludana (1892) zal de aandacht trekken.

Deze boeier, die veel weg heeft van het Friese Statenjacht, werd ooit gebouwd als ‘speeljacht’ voor een gegoede familie. Zoiets konden slechts weinigen zich permitteren. Bovendien had de gemiddelde burger ook weinig vrije tijd. Dat werd anders in de tijd dat Lelystad de eerste inwoners kreeg. In de zestiger jaren nam het toerisme in Nederland enorm toe. Ook op het water.

Velen wilden wel een ‘speeljacht’, een mooi traditioneel scheepje, passend bij het Nederlandse vaarwater. De watersport democratiseerde. Oude schepen zoals botters en tjalken werden gerestaureerd, maar er werd ook nieuw gebouwd: in de traditie van het speeljacht werden in Nederland tussen 1960 en 1980 vele duizenden ronde en platbodemjachten gebouwd die tot op de dag van vandaag het water sieren met hun houten masten, glimmende zijzwaarden, donkere zeilen. Tijdens de oldtimerdag laat de VSRP daarom een paar prachtige historische schepen zien, maar ook een aantal speeljachten uit de sixties en seventies van de vorige eeuw, gebouwd op basis van vaak eeuwenoude scheepstypes zoals de schouw, de aak, de bol, jollen en tjalken.Primeur:
Tijdens de oldtimerdag, op zondag 18 juni om 15.30 wordt de boeier Ludana, sinds kort eigendom van de stichting Behoud Boeier, officieel het vlaggeschip van de VSRP vloot van ronde en platbodemjachten. Dit zal met enig ceremonieel gepaard gaan en de VSRP vlag gaat in top.
Speciaal voor Lelystad: het ‘Speelyacht’ herleeft
Lees het uitgebreide artikel over VSRP en speelyacht op de bron: Bataviahaven  
— Tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs
    op 10, 11 en 12 november

 


Het is al even stil rond de EOC-Traditionele Schepen Beurs. Maar dat betekend niet dat er niet hard gewerkt wordt achter de schermen. Inmiddels is de website aangepast en zijn de eerste aanmeldingen voor de beurs online gezet. De eerste 7 aanmeldingen zijn al binnen!

Korte terug blik en vooruitblik
De eerste EOC-Traditionele Schepen Beurs was een groot succes met bijna 3000 bezoekers en meer dan 40 deelnemende organisaties. De sfeer in gebouw 66 was uniek. Gemoedelijk, positief, vrolijk en soms als een grote reünie. Deelnemers en de bezoekers liepen gezellig door elkaar en vanaf dag één werden er deals gesloten. Op het vakantie plein kwamen geïnteresseerden luisteren naar verhalen over verre reizen aan boord van verschillende schepen. En in de koffie hoek rook het de hele dag naar heerlijk verse koffie.Na de succesvolle eerste EOC-Traditionele Schepen Beurs heeft hoofdsponsor EOC-Scheepsverzekeringen samen met de organisatie van de beurs besloten een 3-jarig contract aan te gaan. De EOC-Traditionele Schepen Beurs heeft hiermee voldoende zekerheid om ten minste voor de komende 3 jaar voort te bestaan.

Natuurlijk streven wij ernaar om het succes van de eerste editie te overtreffen. Een aantal punten gaan wij vanaf het begin anders/beter aanpakken; zoals bewegwijzering, verbeterde workshop omgeving, in een vroeger stadium indelingen publiceren, een verbeterde entree aan de kant van de schepen en zo nog wel een aantal zaken.

Als doel voor 2017 hebben wij een groei van ten minsten 30% deelnemers. In de haven zullen nog meer schepen afgemeerd worden waar bezoekers welkom zijn en waar een nacht door gebracht kan worden tijdens het evenement. En wij gaan voor een even grote groei aan bezoekers van de beurs. 
Bron: Persbericht EOC-Traditionele Schepen Beurs— Commissaris van de Koning opent Sleepbootdagen


   
De Utrechtse commissaris van de Koning, Willibrord van Beek opent donderdag 25 mei om 12:30 uur de Nationale Sleepbootdagen in Vianen.

Van Beek stapt om 12:30 uur in de Grote Sluis aan boord van de Christiaan Brunings om, van af dit voormalige directieschip van Rijkswaterstaat, de elfde editie van het evenement officieel te openen.

De organisatie van de Nationale Sleepbootdagen is er groots mee dat Van Beek het evenement niet alleen bezoekt, maar ook opent. Aansluitend aan het bezoek van de Sleepbootdagen opent Van Beek de expositie '1000 Jaar riviervaart op de Lek' in het Stedelijk Museum, formeel openen. Afsluitend brengt hij ook een bezoek aan deze nautische tentoonstelling om zich te laten informeren over het reilen en zeilen op de Lek bij Vianen. (Zie hieronder.)
Lees het gehele artikel op de bron: het Kontakt   Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— De zeven levens van de Veenbrandschip Jacoba Janna


De Morgenster toen het aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zonk op de Zuid-Willemsvaart. Foto archief Matthew Lawes

Honderd jaar na de veenbrand in Valthermond is het toen uitgebrande turfschip boven water. Wedergeboren als woonboot ligt het in Londen in de Theems. Van Noorderdiep tot Theems. Van turfschip tot woonwalhalla. Eerst verbrand, toen gezonken, maar nu een vitale oude dame. Een wonder boven wonder, met dank aan Verstockt. Robuust en degelijk, dat was het handelsmerk van de scheepswerf uit Martenshoek. De in 1908 gebouwde ijzeren dektjalk is geen uitzondering. ,,Verstockt bouwde de schepen wat ‘dikker’, zodat je er ook veilig mee de Zuiderzee op kon”, zegt scheepsmakelaar Jos Fikkers uit Groningen, die het schip vijf jaar geleden nog in portefeuille had.

Tijdens de veenbrand van 1917 stond het met turf beladen schip in lichterlaaie. Naast schipper Eildert Brands en zijn echtgenote kwamen zes kinderen om. Hun overige zes kinderen waren ouder en woonden niet meer op de boot. Baden Matthew Lawes en zijn vriendin Lucy Bower in Londen in luxe, het grote gezin Brands leefde in de veel kleinere woonruimte op het turfschip als haringen in een ton.


Matthew Lawes en zijn vriendin Lucy Bower op hun schip


Fikkers: ,,Armoedeschepen, zo werden dektjalken genoemd omdat het er woekeren met de woonruimte was. Pasgeboren kinderen werden soms aan het voeteneind gelegd. Werd er nog een kind geboren dan schoof de oudere baby door naar een lade. Het achterdek was iets verhoogd, daaronder woonde de familie. In de zomer kon het er hartstikke warm zijn. Dan werd er buiten gekookt. Dektjalken werden veel in de venen gebruikt.”

Na het familiedrama erfde oudste zoon Pieter het schip. Hij liet het naar Groningen slepen. Nadat het bij het Reitdiep op de helling van de firma Bos was hersteld, doopte Pieter Brands het om in Morgenster en zette het in voor vrachtvaart. In 1926 liet hij een groter schip bouwen en werd het schip in Winsum verkocht. Diverse bronnen melden dat de Morgenster daarna in de Tweede Wereldoorlog gezonken is in de Zuid-Willemsvaart in het zuiden van het land. Oude foto’s die de huidige eigenaar Matthew Lawes tussen een stapel oude paperassen aan boord aantrof, bevestigen die theorie.

Zeker is dat het schip ook dat ongeluk overleefde. Een vrachtschip bleef het, totdat kunstenaar Joop Snoep het in 1968 op de kop tikte. Gepassioneerd als hij was voor historische schepen en het ambacht om die in oude staat te herstellen, verbouwde Snoep de Groninger tjalk tot semi-zeewaardig zeilschip met kajuit, stuurhut en slaapplaatsen. Toen Snoep zijn monnikenwerk had voltooid, liet hij zich als schipper inhuren en voer met de Morgenster vanuit de haven van Goes regelmatig uit voor groepstripjes. Van zeiltochten op zee tot duikexcursies op de Oosterschelde.
Lees het gehele artikel op de bron: dvhn 
Lees ook: Londenaar blijkt eigenaar veenbrandschip Valthermond
Familiedrama
  
Of hier als pdf bij Watererfgoed 
— Duizend jaar riviervaart op de LekHet Stedelijk Museum Vianen sluit zich aan bij de Nationale Sleepbootdagen met een tentoonstelling over duizend jaar riviervaart op de Lek.
De kern van deze tentoonstelling met de ondertitel  “Van statenjacht tot sleepboot”, zijn de schilderijen van de sleepboot “Amicitia” van de Rotterdamse kunstenaar Cees van Hal. Dat deze schilderijen zelfs in Panorama Mesdag hebben gehangen was voldoende aanleiding om de interesse te wekken van de conservator van het Stedelijk Museum, Afiena van IJken.

Met  medewerking van de Stichting Nationale Sleepbootdagen Vianen, Stichting tot Behoud van de Sleepboot Amicitia, het Binnenvaartmuseum Maasbracht en Dordrecht en een aantal inwoners van Vianen, zal er in het Stedelijk Museum een interessante tentoonstelling worden gehouden. De expositie wordt een combinatie van scheepsmodellen waarbij ingegaan wordt op de techniek en de historie van Vianen als knooppunt van waterwegen door de eeuwen heen.

Uiteraard worden de Sleepbootdagen niet vergeten. Modelbouw van een aantal sleepboten, herinneringsschildjes van de VDMS, tinnen modellen en foto’s van de Sleepbootdagen uit vervlogen tijden. Ook de nautische geschiedenis van Vianen wordt zichtbaar. Een model van de Anjo, de laatste woonboot die Vianen in 1999 heeft verlaten en waarop de familie Vuurens jarenlang heeft gewoond, zal bij de Vianees nostalgische gevoelen losmaken. De tentoonstelling 1.000 jaar riviervaart op de Lek. Van statenjacht tot sleepboot is van 25 mei tot en met 20 augustus 2017 te zien.
Voor meer info kijk je hier— Ervaring brengt LE-44 overwinning


LE-44, foto: Hajo Olij van deFotoboot
 
Een teleurstellende opkomst bij de Kenterschootrace vanuit Marken. Afgelopen weekend verschenen slechts drie schouwen, drie Lemsteraken, vier botters en de kleine RD-23, volgend de kenners een bol, aan de start.

De deelnemers moesten niet alleen hard zeilen, maar ook vijf blokjes hout uit het water vissen, met voor elke dobber 10 minuten aftrek van de gezeilde tijd als beloning. En natuurlijk kenteren. Met een extra grootschoot trek je de giek bak. Puntje fok erbij of een beetje zwaard, zo houd je het schip op haar plaats. De oude vissers konden zo rustig de netten schieten of halen. Obbe Deelstra doet al 30 jaar mee aan de Visserijdagen in Workum, heeft dus veel ervaring en hij won zaterdag met zijn schouw LE-44 (foto). De snelle botter HK89 werd tweede en de Lemsteraak WON-119 derde. Zondag viel de wind weg, alleen de Lemsteraak MK-7 van Jan van Alterna haalde de finish, de rest kwam op de motor terug naar Marken.
Lees het uitgebreide artikel van Halo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Wordt de IJsselkogge nou geconserveerd of niet?En weer is het conserveringsbesluit voor de IJsselkogge uitgesteld; de beslissing om het in februari 2016 gelichte koggewrak al dan niet te conserveren laat lang op zich wachten.
 
Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bakkeleien over geld, weet burgemeester Koelewijn. ,,Rijkswaterstaat wil niet meer betalen dan strikt nodig is.'' Kampen zit met smart te wachten op dat besluit, om verdere stappen te kunnen bespreken voor het tentoonstellen van de historische vondst op Kamper bodem. Het besluit wordt nu op z'n vroegst in juni of juli verwacht, tot grote irritatie van burgemeester Koelewijn.

,,Het zint mij niet'', aldus de burgemeester. ,,Punt 1 duurt het mij te lang. Punt 2, ik wil weten hoeveel tijd ik heb om het plan voor de expositie te ontwikkelen.'' Ook archeoloog en ontdekker van de IJsselkogge Wouter Waldus weet dat het inderdaad een kwestie is van 'wie gaat wat betalen' tussen Rijkswaterstaat en de RCE. ,,Technisch gezien is het ook heel complex.'' Wat Waldus betreft is de RCE de schuldige. ,,Ze zijn daar niet gewend om dingen projectmatig aan te pakken. Ze zijn niet gewend om risico's te nemen in termen van geld.Ze zien veel beren op de weg die je eigenlijk moet oplossen.''

Ondanks een toezegging van een gemeentelijke bijdrage van 10.000 euro zal de expositie tijdens de Hanzedagen op de Koggewerf het dan ook moeten doen zonder zo'n 3D-replica. Wel zullen er levensgrote tekeningen te zien zijn die zijn gemaakt van de onderdelen van het wrak waarmee volgens de verwachting van Wouter Waldus ergens in 2018 een digitaal model van de ijsselkogge geprint kan worden.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor
— Bemoeizucht leidt tot irritatie op Wolthuis werfSAPPEMEER De bemoeienis van Jan Pieter Janse met de historische werf Wolthuis in Sappemeer ergert de stichting Historische Scheepswerf Hoogezand-Sappemeer.

Janse,tot 2014 adviseur van de stichting Historische Scheepswerf Hoogezand-Sappemeer (HSHS), stuurde en stuurt brieven naar het gemeentebestuur en sprak in tijdens een raadsvergadering. Hij heeft geen enkele reactie van de gemeente of de gemeenteraad gekregen op de in zijn woorden ‘komende sluiting en teloorgang van de werf die op sterven na dood is verklaard’.

In een deze week verstuurde mail betrekt Janse Roel Wolthuis bij de kwestie. Hij insinueert dat Wolthuis’ woning afgesloten kan worden van nutsvoorzieningen en dat de voormalige werfbaas wellichtin een camper moet gaan wonen. Wolthuis, derde generatie scheepsbouwer van die naam op de werf, bedong bij verkoop in 2006 aan het Groninger Monumenten Fonds (GMF) dat hij en zijn vrouw tot hun dood op de werf mogen blijven wonen.

Het GMF sommeerde het stichtingsbestuur eind vorig jaar de sleutels van de werf in te leveren. De stichting kon de 2000 euro maandelijkse huur niet opbrengen. Uiteindelijk gaf het GMF betrokken partijen tot 1 juni 2017 de tijd om naar een oplossing te zoeken.
Lees het hele artikel uit het DVHN als pdf op Watererfgoed 
— Maandag 5 juni Themazondag ScheepstimmerwerkKom 5 juni weer naar onze Themazondag! Let op, dat is op maandag, tweede Pinksterdag. Deze keer hebben we als thema scheepstimmerwerk.

Scheepstimmerwerk
Op een scheepswerf is men niet alleen bezig met staalplaten en laselektroden of met motoren. Hout is ook een materiaal dat thuishoort in de wereld van de schepen. Museumwerf Vreeswijk heeft dan ook een flinke timmerwerkplaats.
Op deze themamaandag staan onze ervaren scheepstimmerlieden klaar om u rond te leiden in hun domein waar de geur hangt van verse houtkrullen en lijnolie. De timmermannen laten u hun werkzaamheden zien aan onder andere een koekoek en een schuifluik. Daarnaast vertellen zij u over de reconstructie van een oude kruiwagen en over nog meer.

De Delft
Scheepssier maakt ook deel uit van het scheepstimmerwerk. Speciaal voor deze gelegenheid tonen de mensen van De Delft (reconstructieproject van het linieschip De Delft in Rotterdam) bij de Museumwerf hun vaardigheden met de houtbeitel.

Tijdens het zomerseizoen houden we elke eerste zondag van de maand Themazondag. Aan bod komen onderwerpen die te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn. Tijdens Themazondagen zijn het Theehuys, met buitenterras, en de expositieruimtes geopend van 13 uur tot 17 uur. Entree is € 2,- p.p. Bootsmaatjes en kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. De volgende Themazondag is op 2 juli. Informatie over het onderwerp volgt.

Museumwerf Vreeswijk is rolstoelvriendelijk en vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Voor meer info kijk je hier
— Koninklijk jacht Piet Hein in Hattem


  
Jachthaven IJsseldelta Marina krijgt binnenkort een bijzonder schip te herbergen. Op maandag 12, dinsdag 13 en woensdag 14 juni ligt het Koninklijk Jacht 'Piet Hein' afgemeerd aan de Loswal bij de haven van Hattem.

Prinsenjacht Piet Hein is in 1937 als het nationale huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk aan prinses Juliana en prins Bernhard. Met een lengte van 31 meter en haar koninklijke uitstraling is het schip vandaag de dag nog steeds een imposante verschijning. Het historisch jacht combineert comfort, bijzondere ambiance, koninklijke klasse en biedt alles wat van een motorjacht mag worden verwacht. De Piet Hein doet Hattem aan als tussenstop op weg naar de Internationale Hanzedagen in Kampen. Daar worden van 15 tot en met 18 juni de Internationale Hanzedagen gehouden met een keur aan activiteiten en evenementen. Ook Hattem zal daar zelf aanwezig zijn om de Veluwse Hanzestad te promoten.

"Bezoekers kunnen op 13 en 14 juni twee uur meevaren op de boot. Het bijzondere is dat het nog helemaal is, zoals het destijds door prinses Juliana en prins Bernard is ingericht. Zelfs het servies van het koninklijke paar is nog in gebruik", vertelt Mariëlle Karssingvol enthousiasme. Daarbij kunnen mensen die de tocht mee maken er op rekenen dat ze tijdens de rondvaart het verhaal van de Piet Hein te horen krijgen. Het heeft heel wat hoge buitenlandse gasten aan boord gehad want vrijwel elk staatshoofd dat op bezoek kwam, maakte wel een rondvaart met de Piet Hein.
Lees het gehele artikel op de bron: Veluws nieuws
— Zeilboot ‘Excellentie’ uit 1919 voor het eerst sinds decennia
    weer te water
ZWARTSLUIS – “Ik hoop dat ie niet zinkt…”, zegt Joop van der Stouwe zaterdagochtend aan de kade van Scheepswerf Lok. “Ik ook niet…”, antwoordt werfeigenaar Jacob Lok. Een zeilboot voor het eerst sinds 34 jaar weer te water laten is geen sinecure immers. Zeker niet als de geschiedenis van het vaartuig terugvoert naar 1919 en bovendien van een zeldzaam type is.

Het lichte wantrouwen blijkt niet nodig, want na een uurtje ligt de ‘Excellentie’ in het water voorzien van mast en kan een fles champagne worden geopend. De boot die Van der Stouwe in 1972 kocht van de familie Appelo, ligt voor het eerst sinds 1984 weer in het water.


Een 16m2 jachtje (Treub-klasse?) van P. Scholte, foto: Scheepvaartmuseum

de Excellentie is een boot met historie. “Dit is een exemplaar van het type Treub, genoemd naar een voormalig minister van Financiën. Die diende rond de Eerste Wereldoorlog een wetsvoorstel in om belasting te heffen op open zeilboten met een zeiloppervlak van zestien vierkante meter of meer. Botenbouwers en jachtwerven waren hier niet blij mee en ontwierpen een relatief grote open zeilboot en tuigden die met een (tijdelijk) zeiloppervlak van 15,99 m2”, vertelt Van der Stouwe. Zijn exemplaar is in 1919 gebouwd door G. de Vries Lentsch op de werf ‘Het Fort” in Nieuwendam.
Lees het gehele artikel op de bron: de Stadskoerier  
— Gorinchem liet het beste van zichzelf zien tijdens Open
    Havendagen
De combinatie van de Open Havendagen,`t Eghte Muziekfestijn op het Plein en de Drakenbootraces is een succesformule. Door het samenvoegen van deze evenementen laat Gorinchem zien dat het bruist en nog steeds een grote regiofunctie heeft. Waar je ook kijkt zie je mensen die genieten. Onmiskenbare kenmerken van dit evenement zijn de lucht van gebakken vis, hamburgers en het geluid van trommels en spetterend water. Wat dit jaar opviel was dat de Koninklijke Marine kinderen een kijkje gaf in de opleiding tot Marinier. Een echte drilsergeant liet de kinderen klimmen, kruipen en ploeteren maar alles met een glimlach zoals echte “zeesterren” doen.

De Drakenbootraces is een verhaal apart. De competitie binnen de teams wordt ieder jaar groter. Bloedfanatieke koppies en massale aanmoedigingen van het publiek leidden ook dit jaar tot zeer spannende wedstrijden.

`t Eghte Muziekfestijn op het Plein zorgt voor de verbinding tussen de diverse activiteiten. Het publiek geniet met volle teugen van een veelvoud van stijlen die de orkesten aan het publiek presenteren.

Kortom, het was weer bijzonder goed toeven in de binnenstad mede door de goede gezindheid van de weergoden.
Lees het gehele artikel op de bron: Rond de Linge  
Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Bezoek Europees Parlement

Overig nieuws:

— Tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs
    op 10, 11 en 12 november
— Rookverbod op Terschelling vanwege droogte

— Toxopeus strijkt de zeilen
— Peters werf restaureert windjammer ‘Peking’
— Jaarrapportage Wadden in Beeld 2016 beschikbaar

— Voor 2050 geen nieuwe bruggen in de Afsluitdijk
— Parkeren Gependam Enkhuizen

— Allerlaatste Delta Lloyd Regatta in Medemblik
— Penta Architecten mag ontwerp B&Y-terrein uitwerkenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN