Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 121, 10 mei 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 Hi-Tek

Piet Blaauw

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHardVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Nu ook Varend Erfgoed wimpel

Overig nieuws:

— Gramsbergen met Vechtezomp een attractie rijker
— Balder naar “Oostende voor Anker”
— Peter Dorleijn draagt zijn botter over aan stichting

— Tentoonstelling met vaartocht

— Dubbel hotel in Stadse havenkranen: wie trekt de kar?
— Een maritieme Rembrandt

— Scheepvaartmuseum versterkt zich als maritiem kenniscentrum

— Olympische zeilers in 100-jarige Regenboogklasse
— Punterronde jubileert

— Vereniging ‘Het Zeilend Bolschip’ zoekt opvolger

— Schiffstreffen Weener van 8 tot 13 augustus
— Boek en expo over geschiedenis van Hasselter scheepsbouw

— Roeping gevonden op zeeschouw

— VOC-dag op de Bataviawerf 14 mei
— Duitse studenten helpen bij bouw Willem Barentsz-schip

— Meevaren in historische punters Landsmeer

— Recordaantal klassieke zeilschepen tijdens Zwartsluis onder Zeil

— Hobbyduikers helpen bij zorg maritiem erfgoed

FVEN nieuws

— Nu ook Varend Erfgoed wimpelDe Federatie Varend Erfgoed Nederland heeft voor de in het register ingeschreven schepen naast de persoonsgebonden pas ook de bekende Wimpel.
De voorraad wimpels was zodanig dat een nieuwe bestelling moest worden geplaatst. Daarbij is de gelegenheid ter hand genomen om met een completer aanbod richting de schepen te komen.

Naast de bekende Varend Monument® wimpel in diverse afmetingen zijn er nu ook 2 maten wimpels onder de titel Varend Erfgoed aangeschaft. Deze wimpels kunnen door eigenaren worden besteld door overmaking van de kosten, zie daarvoor deze link.

De wimpels worden verstrekt op basis van de uitgegeven passen - de omschrijving op de pas geeft aan welke wimpel U in de mast kunt hangen en die sturen wij U dus toe.  De afmetingen zijn voor beide soorten -  L 60 cm x H 25 cm voor schepen tot ca. 12 meter en L 90 cm x H 49 cm voor schepen boven de 12 meter. Dit wordt door Registerbeheer bepaald.

Einde FVEN nieuws
— Gramsbergen met Vechtezomp een attractie rijkerRuim een jaar werd er naar hartenlust aan geschaafd, geschuurd en getimmerd. Niet zo gek dat het glimmende eindresultaat van gelakt eikenhout op de Dag van de Arbeid werd gepresenteerd. De Vechtezomp heet vanaf nu Grammesberghe. De historische boot werd zaterdag gedoopt in Gramsbergen, door Dina Schotkamp-Valkman, een kleindochter van een van de laatste schippers die in 1860 met de boot hebben gevaren.

De Vechtezomp, een replica van een platbodem uit de 18e eeuw, werd een paar dagen daarvoor met glans goedgekeurd door het NBKB, het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart. Een speciaal belaste ambtenaar kwam daarvoor uit Rotterdam om de toeristenboot van een Europees gecertificeerd kenteken te voorzien. Alhoewel er op de Vecht en kanaal Almelo de Haandrik doorgaans weinig golfslag wordt waargenomen, kreeg de 12 meter lange platbodem een heuse stabiliteitsproef te doorstaan. Dolle pret bij de bouwers, die met zeventien man sterk eerst aan stuurboordzijde en vervolgens allemaal aan bakboordzijde gewicht in de schaal moesten leggen. Eindresultaat: perfect in balans en een stempel van de meester.

Alhoewel de Vechtezomp werd gebouwd op basis van middeleeuwse bouwtekeningen, kreeg het passagiersschip wat nieuwe snufjes: een elektromotor met propeller op accu’s, jetstreams aan beide kanten om te manoeuvreren, een lift voor minder validen en een hydraulische arm om de zware mast te kunnen laten zakken. Allemaal keurig weggewerkt om zo authentiek mogelijk te ogen. Fluisterstil snijdt de platbodem door het water. ,,Hij stuurt ook zo lekker, het is gewoon een hele lekkere boot’’, zegt Steenbergen met gekrulde lippen.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor 
— Balder naar “Oostende voor Anker”Al een aantal jaren staat het op de lijst met wensen van de St. Zeillogger Balder om de uitnodiging van de organisatie van “Oostende voor Anker” te accepteren.  Dit is een havenevenement dat ongekend is voor de lage landen. Door de slechte staat van het schip en de restauratie was het lange tijd niet mogelijk om te varen. Oostende voor Anker ontvangt ruim 160 authentieke schepen en vaartuigen.

Het festival van de Noordzee is een feest voor het varend erfgoed van gisteren en vandaag met natuurlijk een knipoog naar morgen!  De Vl92 Balder komt tussen de grote windjammers zoals Kruzenshtern, Santa Maria Manuela en Artemis te liggen.

Dit havenfestival is dé ontmoetingsplek voor alle schippers en bemanningen en liefhebbers van het maritiem gebeuren. Laat je meevoeren in het ritme van de zee, de gezelligheid en de ongedwongen sfeer, die het verschil maken tussen Oostende voor Anker en andere grotere maritieme feesten.
Lees het gehele artikel op de bron: Vlaardinger 
Meer info: www.oostendevooranker.be en www.zeilloggerbalder.nl
— Peter Dorleijn draagt zijn botter over aan stichtingOp 18 april schonk Peter Dorleijn de Botter MK 63 aan de Stichting Behoud Zuiderzeebotter MK 63. Dorleijn wil hiermee zo lang mogelijk blijven varen én tegelijk de toekomst van zijn schip veilig stellen. Hij werd onlangs 80 jaar en heeft 55 jaar gezorgd voor deze botter. Nu is zij in veilige handen van de Stichting. Peter kan nu zijn kennis en kunde over het onderhoud en gebruik van de botter doorgeven.

Peter is historicus, zeiler en kunstenaar/tekenaar. Naast het behouden van de MK63  maakte hij er bijzondere verre mee, ook dit jaar vaart hij weer naar de Oostzee. Peter deed uitgebreid historisch onderzoek naar de zeilvisserij  op Zuiderzee en IJsselmeer, in tekst en beeld weergegeven in de boekenserie 'Van gaand en staand want' en 'De bouwgeschiedenis van de botter'.

De Stichting Behoud Zuiderzeebotter MK 63 werd speciaal opgericht om de MK 63 in de bijzondere authentieke en kwalitatief goede staat te houden en er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk mee kan worden gevaren. Daarnaast is het van belang dat de botter voor Hoorn behouden blijft. De belangstelling voor het varend erfgoed in het algemeen, maar ook de zeilvisserij op Zuiderzee en IJsselmeer wordt zo onder de aandacht gebracht van een breed publiek. Dit wordt gerealiseerd door het beoefenen van traditionele visserijmethoden van de botter: vissen met staande netten, kuilvissen en garnalenvissen. De Stichting MK 63 heeft geen winstoogmerk. De botter zal ook tochtjes gaan varen met gasten om het onderhoud te betalen.


Peter Dorleijn

De botter MK63 is een voormalig vissersschip van de Zuiderzee, een varend monument®, gebouwd in 1912 in Monnickendam. Het schip lag gezonken in de Vecht toen Dorleijn het in 1963 liet lichten, waarna hij het eigenhandig restaureerde op de werf van Nieboer. De MK63 behoort tot ons nationaal varend erfgoed en is een ‘toonbeeld’ van de Mobiele Collectie Nederland. Bij de restauratie heeft Dorleijn de oorspronkelijke details zorgvuldig behouden. Om het authentieke uiterlijk van het schip zo goed mogelijk te bewaren maakt hij  voor het onderhoud gebruik van geurige ‘ouderwetse’ materialen als lijnolie, harpuis en (bruine) teer. De zeilen zijn van zware katoen. Het touwwerk is geslagen van natuurvezels als hennep, manilla en kokos. Hierdoor ziet het schip er nog net zo uit als in de tijd van de zeilvisserij.

Op zaterdag 13 mei zal de overdracht feestelijk worden gevierd, bij de ligplaats van de MK 63 in de Museumhaven van het Centrum Varend Erfgoed Hoorn.
Lees hier meer over de stichting  https://www.bottermk63hoorn.nl/
Of kijk op de website van Peter Dorleijn  http://peterdorleijn.nl/mk63-botterverhuur/Het Noordhollands Dagblad plaatste hierover vandaag een artikel over twee pagina’s

— Tentoonstelling met vaartochtMuseum Veere houdt komende vrijdag 12 mei in samenwerking met de Stichting Behoud Hoogaars een speciale middag rondom de tentoonstelling 'Het Dijkhuis: Een verdwenen stukje Veere'.

De tentoonstelling wordt gecombineerd met een vaartocht. Het Dijkhuis stond ooit buiten Veere en heeft een bewogen geschiedenis met kleurrijke bewoners. De deelnemers bezoeken die middag samen met gastcurator Ard Hesselink de tentoonstelling. Daarna gaat de groep aan boord van een authentieke Zeeuwse hoogaars voor een vaartocht over het Veerse Meer naar de Oostwatering, de plek waar het huis ooit stond. Het programma start om 14.00 uur en duurt tot omstreeks 17.00 uur. Deelname bedraagt 15 euro.
Opgeven kan via evenementen@museumveere.nl.
Of kijk hier voor meer info 
— Olympische zeilers in 100-jarige RegenboogklasseHet is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de eerste Regenboog te water werd gelaten en dat wordt het gehele jaar door gevierd met allerlei bijzondere evenementen. Van 1 t/m 5 juni vindt het belangrijkste lustrumevenement plaats in Loosdrecht.

Tijdens Pinksteren wordt het hoofdevenement rondom 100 jaar Regenboog Klasse georganiseerd in Loosdrecht. Daar omtvangt de Koninklijke Watersport Vereeniging 'Loosdrecht' de Regenbogen en toeschouwers met open armen. De Regenboogclub heeft de ambitie om tijdens het evenement 100 regenbogen aan de start te krijgen. Op dit moment zijn al ruim 80 Regenbogen ingeschreven en dit is het grootste deelnemersveld sinds 1917!

Voor de viering van het jubileum zijn bekende Olympische zeilers, waaronder Dorian van Rijsselberghe, Lobke Berkhout, Dirk de Ridder, Roy Heiner, Gebroeders Van Werkhoven en Mark Neeleman uitgenodigd.

Dit jaar viert de Regenboogclub haar 100 jarige geschiedenis met vier hoofdevenementen. Met een tentoonstelling 100 jaar Regenboog, het boek 100 jaar Regenboog 'De Koningin van het Water' en een eigen kledinglijn zorgt de Regenboogclub dit jaar voor gespreksstof voor de komende 100 jaar.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf Vrij 
Kijk voor meer info over het lustrum hier 
Voor het lustrumboek over 100 jaar regenboog kijk je hier  

— Dubbel hotel in Stadse havenkranen: wie trekt de kar?Slapen in een havenkraan. Het kan misschien binnenkort in Groningen. Voor de twee blauwe broertjes die nu nog werkloos aan het Eemskanaal staan, lonkt een tweede leven. Net zoals in Amsterdam.

Als de mannen in de werkplaats van Structal Franeker foto's zien van twee industriële havenkranen in Groningen beginnen hun handen te jeuken. Van een oud, verlaten stuk staal, weer een blinkend, bruikbare blikvanger maken. Dat is wat ze doen. "Hoe meer roest hoe beter", zegt Catharinus van Balen van het bedrijf ...Dit is historisch erfgoed. Dit moet je bewaren."

Maar wie wat wil bewaren, moet onderhouden. De oude Conrad- Stork kranen turen al jaren werkloos over het Eemskanaal, aan de oostkant van Groningen. Ze staan op het terrein van Havenbedrijf Ritserna. Structal is niet de enige die vindt dat de kranen een tweede leven verdienen. Ook partijen als de stichting Erfgoed Kranen zou het een lief ding waard zijn als ze behouden blijven. De gemeente Groningen trok onlangs 10.000 euro uit voor onderzoek naar een mogelijke toekomst. Ideeën daarover zijn er wel. 

De Amsterdamse kraan stond een half jaar bij Structal Franeker. Daarna werd er nog een half jaar aan gewerkt op de NDSM-werf. Slapen in dit Amsterdamse kraanhotel kan vanaf 400 euro. Ook in Harlingen staat een kraanhotel, dat de huurder kan draaien voor een optimaal uitzicht op de Waddenzee.

Structal bouwt op dit moment nog een kraan in Amsterdam om tot hotel. Het lieren huis wordt een van de kamers. De Groningse kranen zijn ook geschikt voor ombouw, denken ze bij Structal. "We werken nu aan een kraan die op de Surinamekade in Amsterdam komt te staan. Hij is kleiner dan de kranen in Groningen, maar er kunnen wel vier bedden in." De cabine van waaruit de kraan werd bestuurd is een van de kamers.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN  
— Een maritieme RembrandtVolgende maand speelt zich tijdens Sail-een historische gebeurtenis af. Twee schepen van de Duitse werf Blohm & Voss worden in de haven herenigd. Zowel de stoomsleper Noordzee als de driemaster Mircea zijn dan in Den Helder te zien.

Op de zwartwit foto hierboven is de zeesleper te zien terwijl hij de Mircea uit de haven van Hamburg sleept. De boot heette toen nog B&V Xll omdat het de twaalfde sleper van Blohm & Voss was. De Mircea was in 1938 op deze werf gebouwd als oefenschip van de Roemeense marine. De zeesleper stamt uit 1922 en werd in 1970 omgedoopt tot Noordzee toen een Duitse visserijreder het vaartuig kocht. Vijf jaar later werd de naam Noordzee. Een handelaar uit Wormer kocht hem voor de sloop. Jachtwerfbouwer Kees Jongert uit Medemblik vond dat zonde en schafte het scheepje aan. Sindsdien ligt het in Nederland, en sinds kort in de Helderse Museumhaven.


Foto: Museumhaven Willemsoord

“Na de dood van Jongert is de Noordzee langzaam in verval geraakt”, legt Paul Schaap van de museumhaven uit. “Dat is jammer, want het is in maritiem opzicht een Rembrandt. We kunnen het tij keren. Nu hij in het weefkanaal ligt zijn we begonnen met de herstelwerkzaamheden. De grootste klus is het vervangen van de stoomketel. Dat kost veel geld, we houden rekening met een bedrag van 100.000 euro. De overige kosten van de renovatie becijferen we op twee ton. In totaal is er dus drie ton nodig.Een fiks bedrag, maar we hebben het eerder gefikst. Je moet rekening houden met een periode van jaren waarin geld geworven en het werk uitgevoerd moet worden." Schaap weet zich gesteund door het 'zwarte korps' van Willemsoord. De techneuten kennis van stoommachines. ,,Het aantal mensen met stoomkennis neemt af. We hopen dat de oudere generatie de knowhow kan overdragen aan de volgende generatie."
Lees het gehele artikel op de bron: Helderse Courant

— Scheepvaartmuseum versterkt zich als maritiem kenniscentrumVanaf maandag 8 mei is de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in plaats van één, vijf dagen per week geopend voor publiek. Van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom. Het museum versterkt hiermee zijn rol als kennis- en expertise-centrum. De bibliotheek heeft één van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld en is van internationaal belang voor de bestudering van de Nederlandse maritieme geschiedenis.

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum bevat meer dan 60.000 boeken. Een deel hiervan is meer dan vijfhonderd jaar oud. Het oudste boek dateert uit 1482, het meest recente uit 2017. Boeken over scheepsbouw, navigatie, reis- en landbeschrijvingen (1600-1800) en de geschiedenis van de Nederlandse overzeese aanwezigheid (Nederlands-Indië en de West) zijn zeer goed vertegenwoordigd. In de bibliotheek wordt de collectie boeken en tijdschriften van ná 1850 bewaard. De titels van vóór 1850, liggen in een geklimatiseerd depot. Deze boeken zijn alleen op afspraak in te zien.Ook vanwege de architectuur is de bibliotheek een bezoek meer dan waard. De hoge ruimte is verdeeld over twee verdiepingen met stalen boektorens die een indrukwekkende ‘zee van boeken’ vormen. Op de vloeren zijn patronen van oude landkaarten te zien. De bibliotheek is vrij toegankelijk, ook zonder entreekaart voor het museum. Informatiespecialisten en enthousiaste vrijwilligers staan klaar om bezoekers te ontvangen. Zij kunnen de publicaties kosteloos inzien, ze worden niet uitgeleend.

Boeken uit de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum zijn ook te vinden in Maritiem Digitaal, de gezamenlijke database van een aantal maritieme musea. In de Onderzoeksgids staat een toelichting over de bibliotheekcollectie van Het Scheepvaartmuseum.
Voor meer informatie over het museum kijk je hier Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Punterronde jubileertHet blijft een bijzondere happening in Kampen: de jaarlijkse punterrace in het voorjaar. Op 13 mei vertrekt voor de 20ste keer een vloot punters voor een rondje Kampereiland via Kattegat, Zwartemeer en Ganzendiep.

Het beste uitzicht om het spektakel te aanschouwen is vanaf de Nieuwe Toren, die vanaf 9.30 uur geopend is. Rond die tijd zeilt een twintigtal punters richting stadsbrug voor de groet aan de toren. En die groet terug met haar carillon, van waar onder meer het Punterlied klinkt.

Het aardige aan de race is dat de deelnemers geen gebruik maken van een buitenboordmotor. De bemanning bestaat uit twee personen. Tijdens de wedstrijd mag gezeild, geroeid gejaagd, getruild en gepunterd worden. Kortom: alle menselijke vormen van spierkracht zijn toegestaan.

De wedstrijd stond tot 2007 bekend als de IJsseldelta punterrace, maar is na het overlijden van de Kamper cineast en schrijver Gait L. Berk omgedoopt. Van zijn hand is onder meer het boek De Punter, waarin hij zijn liefde voor dit type boot uitgebreid etaleert.

De finish van de race van dit jaar ligt bij de trailerhelling van de Ganzensluis. Voor wie dat wil meemaken: de scheepjes worden daar tussen vier en vijf uur verwacht.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor 
— Vereniging ‘Het Zeilend Bolschip’ zoekt opvolgerIn 1984 kocht een groep mensen de Opgeboeide Bol ‘Aaltje’, als vereniging “Het Zeilend Bolschip”. De vereniging heeft turbulente tijden gehad, maar het doel is hetzelfde gebleven: de Aaltje zo authentiek mogelijk in de vaart te houden. Na 33 jaar speelt de leeftijd van de leden een steeds belangrijker rol, ze worden ouder, waarbij de passie blijft maar het lijf verandert. De aanwas van nieuwe leden blijft uit, een  aantal leden heeft nu zelf een boot en anderen kiezen voor een andere bezigheid.

Uiteindelijk is besloten om de Aaltje te verkopen. Maar dat gaat niet makkelijk. Een struikelblok is dat er geen stahoogte is behalve in het roefje, en daarmee is het schip minder geschikt voor permanente bewoning. De eisen voor het CvO zijn geen grote belemmering.

De vereniging wil dat het schip een waardige bestemming krijgt. Het zou ook geschonken kunnen worden aan een instelling of groep mensen welke goede ideeën hebben voor het schip.
Kijk hier voor meer info over de Aaltje en de Vereniging Het Zeilend Bolschip”.
Voor de verkoop staat meer info op de site van de makelaar 

— Schiffstreffen Weener van 8 tot 13 augustus    In het Duitse Weener wordt iedere twee jaar een scheepstreffen georganiseerd, sinds 1995. Tevens is er een grote maritieme vlooienmarkt. Dit jaar vindt dit plaats van 8 tot 13 augustus. Er wordt een uitgebreid programma voorbereid voor de deelnemende schepen. Er zijn excursies naar o.a. de werf van Bültjer in Ditzum, museumbezoeken, maritieme films, voordrachten van maritieme schrijvers en een drakenbootrace Op zondag is de grote Maritieme Rommel/Vlooien Markt op het terrein van de Kornhalle en omliggende gebouwen. Het hele programma kan je hier downloaden.

Van vrijdag  tot maandag worden er geen liggelden berekend en worden stroom en water kosteloos verstrekt aan de aangemelde historische schepen. (Schepen 50 jaar of ouder) Het wordt door de organisatie bijzonder op prijs gesteld als de deelnemende schepen de mogelijkheid bieden van open schip.
Deelnemers kunnen zich hier opgeven.
— Boek en expo over geschiedenis van Hasselter scheepsbouwHASSELT - Rond 1440 waren er waarschijnlijk al enkele scheepswerven actief in Hasselt. Concrete informatie daarover heeft Willem van der Haar niet kunnen opscharrelen. Over de periode vanaf 1622 was heel wat meer te vinden. De Hasselter bundelde alles in het boekwerk ‘Historie van de scheepvaart in Hasselt’. Burgemeester Bilder presenteert het op vrijdag 21 juli, samen met een door Eppo Schmidt samengestelde expositie over dit onderwerp.

Hassailt
De werkgroep scheepvaart binnen de Historische Vereniging Hasselt wilde iets bijzonders doen. Dat werd een fotoboek over scheepswerven en toeleverende bedrijven. Na een groepsberaad nam Van der Haar, die aanvankelijk niet overdreven veel van scheepvaart afwist, de handschoen begin 2016 op.

“Ik was er niet metéén heel druk mee”, vertelt de Hasselter, die veel hulp kreeg van de mede-werkgroepleden scheepvaart. “Maar vanaf de Kerst ben ik er toch wel bijna dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur mee bezig geweest. Dat is prima, ik heb er tijd voor vrijgemaakt en ik mag het graag doen.”

Inmiddels beschikt Van der Haar over een schat aan informatie, foto’s en afbeeldingen van in totaal 34 bedrijven. Hoewel de geschiedenis teruggaat tot 1440 valt er veel meer te zeggen over scheepsbouwactiviteiten uit 1622. “Op een ets uit dat jaar is te zien dat Haarlemmers in Hasselt aankomen om de bevolking te beschermen”, legt Van der Haar uit. “Onze schutters moesten namelijk naar Bergen op Zoom, om weerstand te bieden aan de aanvallende Spanjaarden. Dat was overigens snel gebeurd. Op de ets is buiten de stadsmuur een aantal scheepswerven te zien.”
Lees het gehele artikel op de bron: de Stadskoerier  
Het boek is hier te bestellen 
— Roeping gevonden op zeeschouwAls kleine jongen bouwde hij vlotten, later leerde hij windsurfen. Nu woont hij op een boot en organiseert hij zeilavonturen. Arjen van Saarloos wil niets anders meer.

’Met water heb ik altijd iets gehad. Als kind bouwde ik vlotjes, later ging ik windsurfen en mijn toenmalige vriendin haalde me over om een zeilboot te kopen. Die weldadige rust die je varend ervaart, vond ik zo fijn. Het idee om op het water te wonen en te werken, komt daaruit voort. Ik werkte twintig jaar als stratenmaker; ik legde vooral tuinen aan. Maar mijn lijf ging protesteren; ik kreeg er steeds meer last van.

Maar wat moest ik dan? Mijn plan werd om van mijn hobby mijn werk maken. Ik begon als matroos, maar dat verdiende slecht en ik voelde dat ik te oud was om voor een baas te werken. Daarom besloot ik Zeilavonturen met Arjen op te zetten waarmee ik dagtochten organiseer. Dankzij een lening van familie lukte het me om deze boot te kopen. Ik vond de zeeschouw op internet en was meteen verliefd toen ik de foto zag. Toen ik ging kijken, bleek ze ook nog eens boven verwachting mooi te zijn. Daarnaast een grote boot waarin je overal stahoogte hebt. Ze was in hele goede staat. Alles wat ik zocht, zat erop en eraan.

Met deze boot heb ik dus twee vliegen in één klap geslagen, want ik kan erop wonen en mee werken. Mijn huurhuis heb ik opgezegd en sinds vorig jaar is dit mijn thuis. Ik heb er eerst aan geklust en in de nazomer heb ik er wat vaarten mee gedaan.
Lees het gehele artikel in de serie ‘aan mijn steiger’, de Telegraaf via Blendle

— VOC-dag op de Bataviawerf 14 meiZondag 14 mei organiseert de Bataviawerf voor de vijfde keer de VOC-dag. Tijdens dit evenement verandert de Bataviawerf in een drukke havenplaats uit de 17de eeuw. Aan de kade liggen een aantal schepen en op de historische scheepswerf bruist het van de activiteiten voor jong en oud!
 
SCHEPEN
Op het VOC-schip de Batavia is volop bedrijvigheid met re-enactmentgroep ‘Leven aan Boord’. De chirurgijn is aan boord met zijn instrumentarium, de kok en de bottelier bekommeren zich om het eten en drinken en de opperkoopman en de schipper houden de bemanning in het gareel.Ook de replica van de Halve Maen is tijdens de VOC dag op de Bataviawerf te bewonderen en daarop is van alles te beleven. De Urker Botter UK12, die op de Bataviawerf is gebouwd is, ligt aan de kade en op de werf kunnen de vorderingen van de bouw aan het waterschip aanschouwd worden.
 
ACTIVITEITEN
Op de historische scheepswerf zijn vele ambachten te bewonderen en activiteiten te doen. Naast de werfeigen ambachten zijn er demonstraties netten boeten, kuipen, vilten, tanen en nog veel meer! Zelf kan men aan de slag met pijl en boog, leren weven en zeekaart lezen. Wantklimmen en zwaardvechten behoren ook tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende kraampjes aanwezig waar kennis kan worden gemaakt met culinaire historie op het gebied van thee, cacao, kruiden en specerijen. Muzikale optredens, de dieren van de levende have en verschillende 17de eeuwse karakters zorgen voor een bruisende 17de eeuwse sfeer.
 
De VOC-dag is geschikt en leuk voor alle leeftijden. Voor het complete programma, entreeprijzen en meer informatie, kijk je hier.
— Duitse studenten helpen bij bouw Willem Barentsz-schipDe bouwers van de replica van het schip van Willem Barentsz in Harlingen krijgen deze week hulp van drie Duitse studenten. Die willen in de praktijk zien hoe antieke scheepsbouw in zijn werk gaat. Het is de bedoeling dat de romp van het schip aan het eind van het seizoen klaar is.

In de 16e eeuw, de tijd van Willem Barentsz, waren er geen bouwtekeningen. Schepen werden gebouwd op het oog en 'zoals de plank viel'. Zoals bekend zocht Willem Barentsz met zijn expeditie om een handelsroute om de noord en kwam hij bij Nova Zembla vast te zitten in het ijs. Daar moest hij met zijn bemanning het einde van de winter afwachten.Een deel van de  boeg van het schip is gevonden op Nova Zembla.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Meevaren in historische punters Landsmeer


Een West-Friese zeilpunter

Vijf historische West-Friese zeilpunters hebben sinds april hun thuishaven bij Watersportvereniging De Breek in Landsmeer. Zondag op de open dag tijdens de start van het vaarseizoen geven ze om 14 uur een demonstratie op De Breek.

De 19e eeuwse platbodems lagen jarenlang in Broek in Waterland. Er werden talloze zeilkampen mee gehouden. De kampen zijn gestopt, maar de vrijwilligers van de Stichting behoud de West-Friese Zeilpunter willen graag doorgaan met het onderhoud en varen met dit erfgoed. Omdat het terrein in Broek in Waterland werd ontruimd, zijn de boten verplaatst naar De Breek. Hier zullen de boten regelmatig rondvaren en onderhouden worden.
De ijzeren zeilpunters zijn aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd voor het vervoeren van vee en oogst in West-Friesland.

Zondag kunnen bezoekers een stukje meevaren, of helpen bij het optuigen. Ook zal een aantal Optimisten en Lasers van de watersportclub worden opgetuigd om oud en nieuw te verenigen.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 

— Recordaantal klassieke zeilschepen tijdens Zwartsluis onder ZeilIn Zwartsluis gaat woensdag 25 mei de vijfde editie van Zwartsluis onder Zeil (ZoZ) van start. Daarvoor is inmiddels een recordaantal klassieke zeilschepen aangemeld, zo laat de organisatie weten.

Traditioneel is er in het Hemelvaart-weekend in Zwartsluis altijd iets te doen. Het ene jaar de Nationale Sleepbootdagen, het andere jaar ZoZ. "En we groeien nog steeds", aldus voorzitter Roel Schurink van Stichting Zwartsluis onder Zeil. "Nog nooit zijn er zoveel klassieke zeilschepen aangemeld."
Inmiddels staat de teller op zestig, waaronder het in 1893 gebouwde vlaggenschip van beide deelnemende schipperskringen, de boeier Ludana. Het wordt vol in de Havenkolk van Zwartsluis met oud-Hollandse zeilschepen. Maar ook daaromheen is er gedurende vier dagen van alles te beleven.


Foto: de boeier Ludana

Woensdag 24 mei arriveren de meeste schepen, welkom geheten door het vlaggenschip van Zwartsluis, de in 1865 gebouwde Botter ZS13. Op donderdag 25 mei wordt ZoZ 2017 om 11.00 uur feestelijk geopend door burgemeester Eddy Bilder. In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt het Admiraalzeilen op het Zwarte Water niet deze dag maar op zaterdag plaats. Wel geven de klassieke auto’s van de Historische Auto Vereniging acte de présence, geeft muziekvereniging Voorwaarts een concert en zijn er rondvaarten met de platbodems, de ZS13 en het gratis pontje Sluuspoort. Ook is het Botterhuus geopend, evenals gebouw Sluuspoort met een nieuwe expositie.
Lees het gehele artikel op de bron: stadskoerier 
Meer info vind je ook hier
— Hobbyduikers helpen bij zorg maritiem erfgoedDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt of en hoe hobbyduikers ingezet kunnen worden bij monumentenzorg onder water. Er loopt tot 1 juli een proef in de Oosterschelde waar amateurs van het Nehalennia Archeologisch Duikteam (NAD) helpen bij het in kaart brengen van vondsten.

Dolf Muller van de Rijksdienst legt uit dat er vorig jaar een aangescherpte Erfgoedwet van kracht is gegaan om maritiem erfgoed beter te kunnen beschermen. Sindsdien mogen alleen professionele en gecertificeerde bedrijven nog vondsten onderzoeken en opduiken.

,,Maar we hebben de mankracht niet om continu alle wateren van Nederland te monitoren", zegt hij. Daarom wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekijken of hobbyduikers hier ook een bijdrage aan kunnen leveren. ,,Ze kunnen onze ogen onder water zijn."

De amateurarcheologen van het NAD-team speuren tijdens de proef zo vaak mogelijk de bodem af tussen de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering. Als ze een 'verdronken erfgoed' denken aan te treffen, verzamelen ze daar allerlei gegevens van voor Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Ze maken beelden, noteren coördinaten en ze schatten de dreiging - omstandigheden als sterke stroming of erosie - in. Zo kunnen de autoriteiten snel in actie komen als dat nodig is om de vondsten te waarborgen en kunnen ze inschatten of nader onderzoek nodig is. Op voorwaarde dat ze het meteen melden, mogen de amateurs zelfs iets uit het water halen als ze denken dat het anders nooit meer terug te vinden is.
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€) Berichten in de Zeepost van deze week:— Honderddertig jaar oude klipper moet toeristen luxe bieden
— Zonnepont Harlingen zoekt vrouwelijke schippers
— Terschelling mag kiezen uit drie plannen voor Groene Strand

— ‘Schokkende gevolgen gaswinning Waddenzee'
— Meer rust voor vogels en zeehonden op ‘t Wad
— Vuurtoren Hoorn brandt weer

— Terug naar de toekomst met duurzame Fairtransport
— Bijzonder veel mosselzaad
— Waddenzee zal vrijwel zeker verdrinken
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN