Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 120, 3 mei 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 

NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— KNRM zet deuren van reddingstations open
— Het sleepbootvirus moet in je bloed zitten
— Workshop "zeilen op varend erfgoed", 28 mei

— Oud-schipper toont maritieme verzameling in Niebert

— Amsterdam maakt rare keuzes voor klassieke schepen
— Actie voor behoud varend erfgoed

— 4Werven symposium: “Een toekomst voor het varend erfgoed”

— Oude vrachtschepen aan start Mattenschippersrace in Blokzijl
— Scheepvaartmuseum wil maritieme liefhebber terug

— Een drijvend Oorlogsverleden

— Smeedweekend op 20 en 21 mei in Zuiderzeemuseum
— Age Veldboom ontvangt lintje

— Water-rAnt nodigt authentieke schepen en bemanningen uit

— Opening Motorententoonstelling “Stuwkracht”
— Provincie: "Promotor Turfroute moet lokaal zoeken naar geld"Evenementen komende week:

5 t/m 8 mei, Havenfeesten Blankenberg

5 - 7 mei, Hafengeburtstag Hamburg

6 mei Nationale Reddingbootdag KNRM, landelijk— KNRM zet deuren van reddingstations open


 
Op zaterdag 6 mei organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag op 45 locaties. Reddingbootdag is dé dag om actief kennis te maken met het reddingwerk op het water, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM.

Op deze dag bedanken de 1.300 vrijwilligers van de KNRM de donateurs die reddingwerk financieel mogelijk maken. De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de Redding Maatschappij een warm hart toedragen. Want deze Redders aan de wal, zoals de KNRM haar donateurs noemt, steunen de redders niet alleen met een vaste vrijwillige bijdrage, maar daarnaast vormen zij een morele achterban voor de redders.

Het is voor de KNRM de gelegenheid om aan iedere bezoeker met trots en plezier het verhaal over het vrijwillige en professionele reddingwerk van de KNRM mee te geven. En horen de mooiste verhalen en redenen waarom donateurs de Redding Maatschappij steunen en zien jong en oud glunderen aan boord tijdens een vaartocht met de reddingboot.

Reddingbootdag duurt van 10:00 tot 16:00 uur en wordt in 45 plaatsen langs de Noordzeekust, de Zuid- Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden.
Kijk op de website www.reddingbootdag.nl voor routebeschrijvingen, plaatselijke programma’s, richtlijnen voor bezoekers en nog veel meer.
Kijk hier voor meer info
— Het sleepbootvirus moet in je bloed zitten


Sleepbootdagen Elburg 2016, afb Youtube

Dit is het weekend van de sleepboten in Elburg. De haven ligt vol met stoere slepers en opduwertjes. Gistermiddag begon het evenement dat vandaag nog tot vijf uur duurt. Wethouder Henk Wessels is blij dat de sleepboten voor de 19e keer de haven van Elburg aandoen en vind het: "Een mooi evenement voor de mooie Elburgse haven." Hij heet de schippers van harte welkom in de haven en hapt het eerste harinkje met ze mee.

De schippers kennen elkaar wel. Velen komen jaarlijks naar de haven van Elburg. Waaronder schipper Jan Bos van de Tender uit Bedum. Met twee vrienden is Bos maandagochtend vertrokken om drie dagen en ruim twintig uur varen later in Elburg aan te komen.Hoop publiek
Organisator Bernhard Neijmeijer van de Elburger sleepbootdagen is dik tevreden: "We hebben een hoop publiek gehad. Neijmeijer heeft een wat grotere sleepboot van 17 meter met een Brons-motor, de sleepboot de Fe-ja. De boot ligt dicht bij de visafslag. Er schuin achter liggen twee bunkerschepen, dat zijn boten die dagelijks varende binnenschepen van dieselolie voorzien zodat de boten niet hoeven aan te leggen. Op zaterdag kunnen mensen met een rondvaart mee op een sleepboot en op de wal is er nog braderie, komen er zeemanskoren zingen en komt er nog een mobiel smederij.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor 
— Workshop "zeilen op varend erfgoed", 28 meiZeilen op een groot traditioneel zeilschip is een bijzonder ambacht dat niet mag verdwijnen. Naast het behouden van de schepen van het Varend Erfgoed is het van groot belang dat ook de kennis en kunde rond dit soort schepen behouden blijft. Op de 135 jaar oude stevenaak ’Egberdina' geeft schipper Wouter van Dusseldorp op zondag 28 mei een workshop ‚Traditioneel Zeilen voor beginners’.

Wouter is sinds 1986 beroeps-zeilschipper van verschillende traditionele zeilschepen. De laatste 20 jaar vaart hij met de stevenaak ’Egberdina’, daarvoor was hij invalschipper op verschillende zeilende één-, twee- en driemasters op de Nederlandse binnenwateren. In de winter is hij docent ’Zeilvaart’ op de Enkhuizer Zeevaartschool.

Zijn kennis en ervaring wil hij graag doorgeven in een workshop waarin de technische kanten van het zeilen op een traditioneel zeilschip worden belicht. Hierbij komen zaken aan bod als: hoe werkt een zeil, hoe werkt stabiliteit op een platbodem, wat zijn zwaarden en waar dienen die voor en hoe trim je de zeilen om optimaal te zeilen.

Naast kort de theorie gaan we ook zeilen, met veel ruimte voor uitleg en oefening. Je krijgt alle gelegenheid om zelf aan het roer te staan, ook tijdens manoeuvres als gijpen en overstag gaan. Gedurende de dag wordt in kleinere groepjes veel aandacht besteed aan zeiltrim en zeiltechniek.

28 mei, van 10 tot 17 uur, vanuit Hoorn. Prijs: € 64,50 inclusief koffie, thee, lunch en twee consumpties.
Kijk hier voor meer info over deze zeildag 
— Oud-schipper toont maritieme verzameling in NiebertOud-binnenvaartschipper Jaap de Jong uit Marum werkt al dertig jaar aan het opbouwen van een maritieme verzameling. De zolder van zijn woning staat volgepakt met honderden, misschien wel duizenden scheepvaartattributen. Dat varieert van horloges, hangertjes in de vorm van een schip en scheepsbellen. En van scheepsbestek en -etensborden tot modelboten. De Marumer verzamelaar stelt de zolder van zijn woning, die volgestald is met maritiem materiaal, maar beperkt open voor mensen die hiervoor belangstelling hebben.

Volgende week krijgt een breed publiek gelegenheid alle attributen te bekijken, welke een mooi inzicht verschaffen in de rijke scheepvaarthistorie. Museum ’t Steenhuus in Niebert werkt ieder zomerseizoen met een wisselexpositie. De tentoonstelling van dit jaar bestaat uit de verzamelstukken van Jaap de Jong. De noeste verzamelaar verricht op donderdag 4 mei zelf de opening van zijn eigen expositie.

Beheerder van ’t Steenhuus in Niebert is Jan de Jong. Hij nam vooraf zelf de verzameling in ogenschouw, alvorens met de exposant in zee te gaan. De beheerder was onmiddellijk overtuigd van de kwaliteit én kwantiteit van de verzamelde werken: „Halverwege de trap stond ik oog in oog met zoveel materiaal dat ik zei: dit gaan we doen.” Ons land staat bekend als maritiem-minnende natie. De museumbeheerder rekent dit seizoen dan ook op extra toeloop van bezoekers dankzij de speciale tentoonstelling.
Kijk hier voor meer info 
— Amsterdam maakt rare keuzes voor klassieke schepenBij zijn poging de Amsterdamse rondvaartmarkt open te gooien is wethouder Udo Kock verder in verlegenheid gebracht. Dankzij slim gebruik van zijn gemeentelijke regels kunnen twee grote rederijen hun gehele vloot van klassieke rondvaartboten in de grachten houden. Kleine reders die bijna allemaal hun vergunningen voor salonbootjes en trekschuiten kwijtraken, kunnen Kocks bloed wel drinken.

In Kocks 'gewogen toetreding' voor passagiersvervoer wilde de wethouder juist voorkomen dat de unieke klassieke scheepjes massaal het onderspit zouden delven. Daarom gunde hij 60 van de 135 te vergeven vergunningen aan 'beeldbepalende schepen'. Maar vorige week bleek dat de selectiecriteria voor 'beeldbepalendheid' zo uitpakten dat de President John F. Kennedy van rederij Kooij - de klassieke rondvaartboot waarin het Nederlands Elftal in 1988 werd gehuldigd - als allermooiste uit de bus kwam. En ook 45 volgende gelukkigen waren klassieke lage boten met ronde glazen kappen. Tientallen notarisbootjes en trekschuiten vingen bot.
Lees het gehele artikel op de bron: de Volkskrant via blendle (€) 
— Actie voor behoud varend erfgoedZIERIKZEE - Het varend erfgoed in Zeeland wordt in z'n voortbestaan bedreigd. Fondsen drogen op. Hoog tijd voor een verdienmodel, bepleit het samenwerkingsverband De 4 Werven.

Cees Dogger van de Museumhaven Zeeland in Zierikzee en Peter Hamer van de Historische Scheepswerf Meerman in Arnemuiden bepleiten de vorming van zogeheten 'historische ensembles' van maritieme objecten. De Oude Haven in Zierikzee en de binnenhavens van Goes, Middelburg, Veere, Tholen, Kamperland en Arnemuiden worden onvoldoende benut. Maar ook met karakteristieke getijdenhaventjes als De Paal in Zeeuws-Vlaanderen valt volgens hen meer te doen.

De Museumhaven en Meerman hebben de handen ineengeslagen met de Vlaamse broeders in Baasrode en Rupelmonde. De vier werven houden 12 mei in Zierikzee een symposium over de toekomst van het varend erfgoed. Ze hebben hun blik gericht op 2019, wanneer gemeenten binnen het kader van de nieuwe Omgevingswet moeten aantonen wat ze aan cultureel erfgoed in huis hebben en hoe ze daar mee omgaan. Zeeland is naast Amsterdam aangewezen als pilotregio. Uit het symposium moet een stappenplan voortvloeien voor een verdienmodel en behoud van het maritiem erfgoed.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC  
— 4Werven symposium: “Een toekomst voor het varend erfgoed”Op 12 mei organiseert het 4Werven samenwerkingsverband een symposium onder het motto “Een toekomst voor het varend erfgoed”, een discussiedag over de noodzakelijkheid, de mogelijkheden en moeilijkheden voor een toekomstbestendige inrichting van het behoud van het varend erfgoed.

De doelstelling van het symposium is hetdefiniëren van een stappenplan voor de promotie en het behoud van het Maritiem Erfgoed van de Euregio Scheldemond, in samenwerking met overheden, ondernemers en overige stakeholders in de provincies Zeeland, Oost- en West Vlaanderen.

Het varend erfgoed is voor het overgrote deel particulier eigendom, particulier beheerd en gefinancierd. Het overige watergebonden erfgoed (werven, kades, waterbouwwerken) is doorgaans eigendom van de overheid, maar wordt, al dan niet met subsidie, veelal beheerd door particuliere initiatieven en / of stichtingen.Gebleken is dat ten gevolge van de reductie van financiële steun door overheid en particuliere fondsen de continuïteit van het beheer en het onderhoud van dit erfgoed ernstig wordt bedreigd. In weerwil van de inzet van grote aantallen vrijwilligers is de verdiencapaciteit van het maritiem erfgoed op zichzelf onvoldoende.

Om hieraan tegemoet te komen kunnen zogenaamde ‘historische ensembles’, samenvoegingen van maritieme objecten die in gezamenlijkheid een beeld geven van de wordingsgeschiedenis van de betreffende gemeenschap een belangrijke bijdrage leveren. Bijvoorbeeld kades en havens met traditionele schepen, of een antiek dok met een klassiek schip erin. Lokale overheden worden uitgenodigd dit soort ensembles te identificeren en op te nemen in hun omgevingsplannen. Om dit te realiseren moeten deze ensembles in samenwerking met direct betrokkenen worden gedefinieerd en gewaardeerd.

Er zal daarom moeten worden gezocht naar een lange termijn visie waarin vrijwilligers, eigenaren, overheden en ondernemers, in samenwerking een rol vervullen. Die samenwerking moet leiden tot een verdienmodel, waarmee het behoud van het maritieme / watergebonden erfgoed kan worden veiliggesteld.
Voor meer info kijk je hier 
— Oude vrachtschepen aan start Mattenschippersrace in Blokzijl


De zwaarste deelnemer, de 80 ton zware klipper Willem Jacob (foto screenshot RTVOost)

Tientallen oude vrachtschepen uit het hele land zijn zaterdagmorgen gestart bij de Mattenschippersrace in Blokzijl. In verschillende klassen zijn alle boten op weg naar Zwartsluis. De Mattenschippersrace is een jaarlijkse prestigewedstrijd die hoog staat aangeschreven in de zeilwereld.
De boten gaan via het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Eenmaal aangekomen, moeten de oude vrachtschepen matten ophalen. Daarna begint de terugtocht naar Blokzijl.
Zware omstandigheden De twintigste wedstrijd is onder zware omstandigheden van start gegaan. Er staat weinig wind, waardoor de zeilers veel moeten bomen en jagen.

Jagen en bomen
Met 'bomen' gaat de bemanning met een lange stok in het water en duwt daarmee het schip naar voren. Eenmaal bij het achtersteven aangekomen lopen ze met de stok weer naar de voorkant van het schip. Met 'jagen' springt een deel van de bemanning op de wal en trekt het schip met een touw over het water.


De eerste schepen bomen naar de start

Twintigste editie
De start was om 07.30 uur, de lichtere klasse startte om 9.45 uur. De klassieke platbodems, zoals de Friese skûtsjes, leveren mooie beelden op. Maar schijn bedriegt, er moet door de bemanning hard gewerkt worden. De onderlinge competitie is namelijk groot.

Uitslag
Het eerste schip finishte zaterdagavond om 18 uur. Dat was de Verwisseling van schipper Bas Krom, gevolgd door De Eenvoud van schipper Remy de Boer. Als derde kwam het schip Dankbaarheid van Johannes Hobma aan. In de zware klasse kom de Karin van Hugo van Aalderen als eerste over de streep. De Willem Jacob van Tsjerk Hesling Hoekstra en de Vijf Gebroeders van Henri Kolk haalden de eindstreep niet maar werden bij het eindigen van de wedstrijd om 18:30 uur respectievelijk tweede en derde.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV oost, met video
Of kijk voor een uitgebreid verslag en de hele uitslag hier  
Of bekijk een video van de Steenwijker Courant hierScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Scheepvaartmuseum wil maritieme liefhebber terugNiet minder dan €7000 betaalde Amsterdam in 1928 voor de bijzondere wereldkaart van 17e-eeuwse meester-cartograaf Joan Blaeu. De Telegraaf vond dit het geld - omgerekend naar de huidige koopkracht ging het om een half miljoen - destijds dubbel en dwars waard.

De unieke kaart uit 1648, die twee bij drie meter groot is, behoort tot de topstukken van het hoofdstedelijke Scheepvaartmuseum. Eindelijk hangt het kunstwerk, dat werd vervaardigd bij wijze van diplomatiek geschenk voor de Spaanse delegatie bij de ondertekening van de Vrede van Münster, die het einde van de Tachtigjarige Oorlog markeerde, weer op zaal.

De kleine expositie Blaeu’s wereld in kaart staat symbool voor de nieuwe weg die het Scheepvaartmuseum onder leiding van de vorig jaar aangetreden directeur Michael Huijser wil inslaan. „De inhoud van onze collectie die, zonder overdrijven, echt van wereldklasse is, wordt weer leidend. Want het museum moet opnieuw een magneet voor de ware maritieme liefhebber worden.”

De scheepsfanaten en cultuurliefhebbers lieten het de laatste jaren flink afweten. Sinds de heropening van het vernieuwde museum in 2011 trok het vooral gezinnen met jonge kinderen, dankzij de aantrekkelijke interactieve collectie-opstellingen. „Natuurlijk blijven we deze families bedienen, maar we willen ook weer meer de diepte in. Water en watersport is zo belangrijke binnen onze nationale identiteit. Dat willen wij hier laten zien.”

De ambities zijn groot, maar volgens Huijser zeker haalbaar, dankzij samenwerking met aanpalende marineterrein, de nabijgelegen Cromhoutwerf, het Rijksmuseum en Museum Haven Amsterdam. Ook de banden met Maritiem Museum Rotterdam worden aangehaald.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€) 
— Een drijvend OorlogsverledenVanaf 7 mei te zien bij Museumwerf Vreeswijk: de documentaire Een Drijvend Verleden en oorlogsverhalen van Vreeswijkse/Jutphase schippersfamilies

Een Drijvend Verleden
Op initiatief van het 4 – 5 mei-comité haalden inwoners van Vreeswijk het afgelopen jaar oorlogsverhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water’, om aan de vergetelheid te onttrekken. Documentairemaker Klaas Wijbenga bracht een aantal van deze Vreeswijkers voor het voetlicht. In zijn film ‘Een Drijvend Verleden’ – belevenissen van schippers in WO II komen ooggetuigen van belevenissen rondom de scheepvaart aan het woord. Zij brengen een deel van de Vreeswijkse en Jutphase historie met deze bijzondere insteek tot leven. Op 21 april beleefde Een Drijvend Verleden de première bij Fort Vreeswijk.

De documentaire is geproduceerd door Monique de Beer en Henny Monrooij in opdracht van het 4-5 mei-comité Nieuwegein en samengesteld door Klaas Wijbenga. De research was in handen van Rina Copier en Jan Monster. Adviseur was Ad van Liempt. Van Klaas Wijbenga zijn in het Bezoekerscentrum van de Museumwerf ook andere documentaires te zien over Vreeswijk en de oude binnenvaart.

Vreeswijkse oorlogsverhalen
De toen nog jonge Go van Hoeven – Zwitink en Rini Valkenburg en hun schippersfamilies maakten de oorlog in Vreeswijk mee. Zij herinneren deze periode nog als de dag van gisteren.. Op ons verzoek beschreven zij hun belevenissen. Hun verhalen met foto’s zijn te lezen en te zien in de Exporuimte op levensgrote banieren.

Naast deze verhalen staat ook het complete oorlogsverhaal, inclusief foto’s beschreven van de coaster Gretha van de Jutphase familie Kruyt. Het verhaal is samengesteld door Jaap Boersema.
Bron: Persbericht Museumwerf Vreeswijk
 — Smeedweekend op 20 en 21 mei in ZuiderzeemuseumAls onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het smeden centraal.

Smeedweekend
​Tijdens het smeedweekend, zaterdag 20 en zondag 21 mei, laten smeden verschillende ambachtstechnieken zien, zoals het smeden van scheepsbeslag in samenwerking met Bataviawerf, siersmeden, en deur- en hangbeslag maken. In het doe-het-zelf-paviljoen is werk te bewonderen van metaalkunstenaars. Verder beslaat een smid paarden en kunnen kinderen een ponyritje maken rond de kerk.

Achternaam
Tijdens het Smeedweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Smid (Hoefsmid, Smidt, Smit, Hoefsmit, van Smeden​) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'​. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 20 en 21 mei gratis toegang tot het museum.
Lees het gehele artikel op de bron: ZuiderzeeMuseum 
— Age Veldboom ontvangt lintjeAge Veldboom heeft is in de gemeente Smallingerland benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.
Age Veldboom uit Oudega zette zich vooral  in voor de gereformeerde kerk van zijn vorige woonplaats Earnewâld en voor het Skûtsjesilen. Zo was hij mede-oprichter en vrijwilliger van de Stifting Houten Skûtsje en initiator, medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Skûtsjemuseum Earnewâld. Hij heeft onder meer een grote bijdrage geleverd aan de bouw van de Aebelina, een replica van het houten skûtsje en is bestuurslid van de historische Stichting Foar De Neiteam. Daarnaast is hij voorzitter van de IJsclub Lyts Bigjin Earnewâld.
Lees het gehele artikel op de bron: Drachtster Courant  
— Water-rAnt nodigt authentieke schepen en bemanningen uitHet grootste watererfgoed evenement van Antwerpen heeft voor de tiende keer plaats van 22 tot 24 september 2017. Een verzameling van meer dan honderd authentieke schepen en tientallen organisaties kunnen zich in dit weekend presenteren aan het publiek uit Antwerpen en daarbuiten. Het evenement heeft plaats in het Bonaparte-, Willem- en Verbindingsdok, in feite dus rond het iconische MAS (Museum aan de Stroom) op het Eilandje.

Authentieke schepen worden uitgenodigd om deel te nemen. Dat wil zeggen: gebouwd voor 1967 en met maximaal behoud van hun oorspronkelijke uitzicht. Of recenter als replica gebouwd naar de plannen van vijftig jaar of langer geleden.Deelnemende jollen, vletten, jachten, vissers-, werk- of havenschepen, sail training- of schoolschepen, of bedrijfs-, dienst- en havenvaartuigen zijn dus welkom. Old Gaffers, rond- en platbodems en klassieke scherpe jachten incluis. Hen wacht gratis ligplaats, een handig ‘captains handbook’ met alle richtlijnen en het naar de maat van de bemanningen uitgewerkte onthaalprogramma met bemanningsdiner, het “houten havenhoofd” ontbijt en al dan niet geleide bezoeken aan de nautische trekpleisters van Antwerpen.

Daarnaast zorgt Water-rAnt ervoor dat het gehalte ‘zien-en-gezien-worden’ en dat dus ook de gezelligheid en de netwerking zo goed mogelijk scoort.

Musea, werven, restauratieprojecten, belangrijke historische nautische sites, projecten rond jeugdwerking en scheepvaart, maar ook de kunstenaars van de zee en de scheepvaart zijn eveneens welkom. Zij kunnen gebruik maken van de tentjes die op de kaden langsheen het 2222 meter lange dokkenparcours worden opgesteld.
Aanmelden voor deelname gaat via de website en het online formulier dat je hier kan vinden. 
 
— Opening Motorententoonstelling “Stuwkracht”


Vreeswijkse aak Hoop op Welvaart, foto: Ton den Engelsman

Op de 7 mei is het themazondag scheepsmotoren op de Museumwerf. Diverse motoren zullen die middag tussen 13:00 en 17:00 uur draaiend te bewonderen zijn voor het publiek.
Tevens wordt op deze dag de Motorenexpositie in de Vreeswijkse aak Hoop op Welvaart officieel geopend. Nadat de aak in 2008 als casco bij ons op de helling is gekomen en letterlijk een scheepslading rommel uit de aak is verwijderd, kon Marinus Molegraaf samen met onze technische vrijwilligers een begin maken met het opknappen van de aak. Nu is het schip omgebouwd tot tentoonstellingsruimte! De scheepsmotoren die in het ruim worden geëxposeerd, hebben ooit dienstgedaan in binnenvaartschepen en zijn op de Museumwerf gereviseerd en draaiend gemaakt. In de aak is ook een schitterende, door onze timmergroep gereconstrueerde woning “roef” van een schippersfamilie te zien.


Foto: Ton den Engelsman

De Hoop op Welvaart is gebouwd in 1913 bij Scheepswerf en Machinefabriek gebr. Van Zutphen. In de jaren dertig was ze eigendom van de Vreeswijkse zandschippers resp. Petrus van Rossum Thijszoon en later van (dove) Joseph Stekelenburg.
De opening staat gepland voor zondag 7 mei om 14.00 uur. Voor meer info kijk je hier
— Provincie: "Promotor Turfroute moet lokaal zoeken naar geld"Stichting De Nije Kompanjons moet niet bij de provincie zijn voor een bijdrage voor promotie van de Turfroute, maar bij de lokale ondernemers in bijvoorbeeld Appelscha of Oosterwolde. Dat zegt gedeputeerde Klaas Kielstra in reactie op het besluit van De Nije Kompanjons om te stoppen met het promotiewerk. De stichting zegt dat het werk niet meer mogelijk is, omdat de provincie maar voor een periode van drie jaar geld wil geven en omdat het bedrag van 6000 euro te laag is.

Nu heeft De Nije Kompanjons nog 10.000 euro per jaar te besteden, door het vragen van bruggeld. Dat bruggeld is met ingang van dit jaar geschrapt. "Wij vonden het heffen van tolgeld in de provincie niet gastvrij, dus dat is er in de hele provincie afgegaan", reageert Kielstra. Provinciale marketing wordt door Merk Fryslân gedaan. Lokale promotie moet ook lokaal worden betaald, zo is het beleid nu eenmaal, zegt Kielstra.

De provincie is bereid om voor een periode van drie jaar geld te geven. In die tijd zou De Nije Kompanjons andere financiering moeten vinden. Vice-voorzitter Sieger Mulder van de stichting zegt dat dit niet realistisch is. Zonder provinciale bijdrage is het volgens hem niet mogelijk om het werk te doen en de vrijwilligers te motiveren om veel tijd en middelen in de promotie te steken.
 — Boot dreigt te zinken in de Mark bij OudenboschAan de Havendijk in Oudenbosch ligt een boot in rivier de Mark die dreigt te zinken. De boot maakt volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio water in de machinekamer. De brandweer houdt de boot, met een lengte van twintig meter, met touwen boven water.

Het is niet duidelijk waar het lek zit. Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio is een bergingsbedrijf opgeroepen om de boot uit het water te halen. Voor zover bekend is er niemand meer aan boord. De brandweer kan de boot niet leegpompen omdat het water vervuild is door de olie in de machines.

Piet de Roos uit Rijsbergen is de eigenaar van de boot. Met tranen in zijn ogen vertelt hij over zijn lange reizen die hij maakte met de boot. “De boot is 110 jaar oud. Mijn hele ziel en zaligheid zit erin. Ik schrok me helemaal te pletten toen ik werd gebeld. Geen idee hoe dit kan”, vertelt Piet.

Volgens Martijn de Roos, de zoon van de eigenaar van de boot, is er zeker honderd kubieke meter water naar binnen gestroomd. “De boot is zeker een meter gezakt”, vertelt De Roos. “Ik heb de boot samen met mijn vader gekocht en opgeknapt. Mijn vader zat maanden op de boot en reisde er voor zijn plezier mee naar Frankrijk.” De boot wordt nu door een gespecialiseerd bedrijf leeggezogen. De Roos stond op het punt om met de boot op vakantie te gaan. “Dit doet heel veel pijn.”
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Brabant
Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Veiligheidscultuur structureel op agenda BBZ

Overig nieuws:

— Charterhaven bij NDSM van de baan
— Weer probleem met brug Kornwerderzand
— 36ste editie Oerol

— Studiereis op de Rembrandt van Rijn

— Gezonken schip in Leeuwarden was gesaboteerd
— Stremming Tsjerk Hiddessluizen 9 en 10 mei 2017

— KNRM zet deuren van reddingstations open

— Stroman-bv’s voor grote rederijen rondvaartbotenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN