Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 119, 26 april 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Lekkodagen Wijk bij Duurstede, inschrijven mogelijk
— Hoogaars blijft Arnemuiden trouw
— Twintigste Mattenschippersrace in Blokzijl

— Scheepswrak bij Ritthem ten dode opgeschreven

— De zachtebedrace start morgen
— Aftellen begint voor schip De Soeverein

— Mon, schipper tijdens WO1

— Boek over oude scheepsmotorenfabrieken
— Vrije vogels van Noorderhaven vastgelegd

— Beste stuurlui staan ook aan wal

— Komend weekend Sleepbootdagen Elburg
— “Maritieme Geschiedenis der Nederlanden” online

— Kromhout-wimpel weer verkrijgbaar

— Vol programma voor vijfde ‘Zwartsluis onder Zeil’

— Tentoonstelling over Heusden Maritiem

— Geschiedenis van de klipper DageraadEvenementen komende week:

27 t/m 30 april, Zachtebedrace, Den Oever

28 en 29 april,  Sleepbootdagen Elburg

29 april, Mattenschippersrace, Blokzijl
— Lekkodagen Wijk bij Duurstede, inschrijven mogelijkLekkodagen wil de oude tijden laten herleven in de oude gemeentehaven van Wijk bij Duurstede. Het is een jaarlijks evenement voor uitsluitend historische schepen en vindt dit jaar plaats van 29 september tot en met 2 oktober. Je kan je als deelnemer inschrijven op deze site

Er zijn heel veel verschillende typen schepen, die de afgelopen eeuwen in samenhang met hun vaargebied ontwikkeld zijn. Dit is ons maritieme erfgoed dat zo goed past bij het gebouwde cultureel erfgoed van Wijk. Vrachtschepen als tjalken, klippers en aken, sleepboten of vissersbootjes als zalmschouwen, ze mogen niet ontbreken in het stadsgezicht van Wijk bij Duurstede.

Lekkodagen, gezellig voor jong en oudIn 2006 zijn de Lekkodagen voor het eerst georganiseerd. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd evenement, gewaardeerd door het publiek maar ook door de deelnemers. Het publiek komt in contact met ons maritiem erfgoed, van zeilend vrachtschip tot sleepboot. Voor jong en oud een belevenis. Bij de deelnemers staat de schippersmaaltijd hoog aangeschreven. Het is voor velen een reünie van oude bekenden of een kennismaking met mensen die dezelfde passie delen.
Deelname aan het evenement is gratis, de eigen bijdrage voor de schippersmaaltijd op vrijdagavond bedraagt € 10,- pp.
Voor meer info kijk je hier  
— Hoogaars blijft Arnemuiden trouwStichting Behoud Hoogaars (SBH) vertrekt niet voorgoed uit Arnemuiden. Schepen van deze stichting zullen jaarlijks meerdere keren te zien zijn bij de Historische Scheepswerf C. A. Meerman. ,,Zeker tijdens de jaarlijkse open dag van de werf en op Koningsdag", aldus voorzitter Bart Bouwmeester en Klaas Terwolde van SBH. ,,Ook als de werf activiteiten organiseert waarbij schepen van de stichting gewenst zijn, gaan we daar heen." En ze verwachten dat er ook wel een moment komt dat de werf nodig is omdat een van hun schepen daar op de helling moet voor onderhoud.

De Stichting verlaat de werf omdat de SBH en de werf het niet eens kunnen worden over een gezamenlijke toekomst. Jarenlang trokken de beide organisaties samen op. Maar de beide besturen en hun visies groeiden uit elkaar en ondanks meerdere bemiddelingspogingen lukte het niet ze nader tot elkaar te brengen.

De medewerkers van SBH verzamelen momenteel al hun eigendommen en die worden binnenkort weggehaald. Maar het bestuur is volgens Bouwmeester en Terwolde wel op zoek naar een nieuwe locatie. Er worden gesprekken gevoerd met de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen en met Rijkswaterstaat. Het liefst willen ze een nieuw onderkomen op Walcheren, omdat het merendeel van de 140 vrijwilligers daar ook woont.
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€)
— Twintigste Mattenschippersrace in BlokzijlKomende zaterdag wordt vanuit Blokzijl de twintigste Mattenschippersrace gevaren. Historische platbodems komen aan de start voor een ‘kleintje strontrace’, zoals de Mattenschippersrace ook wel genoemd wordt. Zeilen, bomen en jagen zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen. Inmiddels zijn er 30 inschrijvingen, 13 in de licht klasse en 8 in de zware klasse, Er varen 9 punters mee.

De startvolgorde wordt door loting bepaald. De zware klasse start om ca. 07.30 uur, 105 minuten eerder dan de lichte klasse. IFKS-deelnemers starten als laatste in de lichte klasse. Tussentijds starten de punters.

De mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers moeten zeilend, bomend en jagend het rondje Zwartsluis afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse meer,  Jonen en de Beulaker Wijde en via de Blauwehand en Beukers naar Zwartsluis. Daar moeten de deelnemers een opdracht uitvoeren. Dan gaat het parcours verder over het Zwartewater langs Genemuiden, Zwartemeer, Kadoelen en Vollenhove en vandaar weer naar Blokzijl. Afhankelijk van de windrichting kan de wedstrijd ook in omgekeerde richting worden gevaren. De eerste race werd gehouden in 1997.

In de tweede helft van de 19de eeuw lagen er in de haven van Blokzijl nog meer dan zestig echte mattenschepen. De mattenschippers - voortgekomen uit de geslachten van mattenmakers en beurtschippers - namen in het vroege voorjaar matten aan boord om ze uit te venten in allerlei plaatsen aan de overkant van de Zuiderzee. Eén van die schippers was een voorvader van Lens Nekeman, directeur van Interfloor in Zwartsluis en om deze bijzondere reden is hij hoofdsponsor van de Mattenschippersrace.
Voor meer info kijk je hier  http://www.mattenschippersrace.nl/
— Scheepswrak bij Ritthem ten dode opgeschreven


In 2005 werden enkele kanonnen van het wrak gehaald

RITTHEM - Het oorlogsschip dat bij Ritthem op de bodem van de Westerschelde ligt wordt niet geborgen.  De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wil daar geen geld aan besteden. Het gevolg is dat de waarschijnlijk oudste Nederlandse oorlogsbodem binnenkort verder wegzakt in de vaargeul.

Bernard Meijlink van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) legde in januari vier scenario's neer bij het ministerie van OCW, met prijskaartjes die varieerden van 100.000 euro tot een miljoen euro. Na overleg werd afgelopen week duidelijk dat er geen geld wordt vrijgemaakt. Woordvoerder Dolf Muller van de rijksdienst voor Cultureel Erfgoed: ''Het verwachte resultaat zal naar de mening van betrokken partijen niet op wegen tegen de kosten.''Archeologisch verlies
Archeoloog Meijlink noemt de beslissing jammer. ''Het doet best een beetje pijn in m'n hart'', zegt hij. Volgens hem gaat een groot stuk kennis verloren met de beslissing. ''Het is een schip dat gebouwd is voor 1550, het is duidelijk dat het een zuidelijk schip moet zijn geweest en dit zou echt een kans zijn geweest daar meer over te weten te komen.''

Oorlogsschip
Een houtmonster wees uit dat het schip van rond 1550 is. Door het formaat moet het gaan om een groot koopvaardijschip of oorlogsschip. De aanwezigheid van kanonnen en bepaalde houtstructuren zou erop kunnen wijzen dat het één van de eerste Nederlandse of Zeeuwse oorlogsschepen is. Verder staat er een wapen op een opgevist kanon dat wijst op de hertogen van Bourgondië, die hun thuishaven in Veere hadden.

Maritiem Erfgoed
De resten van het schip zouden volgens Meijlink een gat vullen in de kennis over de Nederlandse scheepsbouw. Hij hoopte dat het Verdrag van Malta, waarbij maritiem erfgoed beter beschermd zou worden, zou opgaan voor het wrak. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Onder de vlag van dat verdrag wordt nu wel het VOC Schip 'de Rooswijk' bij Engeland geborgen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland  
Lees ook: Scheepswrak Ritthem kiepert bijna de diepte in   
— De zachtebedrace start morgenMorgenavond om 19:00 uur vertrekken 8 deelnemers vanuit Den oever voor de Zachtebedrace van 2017. In deze 72-uurs zeilmarathon gaat het om het opdoen van ervaring en de vaardigheden die horen bij het wadvaren, maar ook om het ’s nachts varen, om uithoudingsvermogen, inventiviteit en vooruitkijken. Deze wedstrijd is geïnspireerd op ‘De Slag in de rondte’, een wedstrijd op het wad voor charterschepen. Doel van de wedstrijd is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door een aantal havens aan te doen, een ton aan te tikken, een parkoers te varen en een aantal minuten te ankeren. Het schip dat de meeste punten verzameld in de kortste tijd is de winnaar.

De website bevat dit jaar een live overzicht van alle blogs van de deelnemers, dus alle (titels) van berichten op een centrale pagina!

In 72 uur rond het Zachtebed. Start en finish in Den Oever. Van donderdagavond 27 april 2017 t/m zondag 30 april 2017. Er zijn op dit moment 6 aanmeldingen voor deelname: BU130, EB58, Femke, AM1, Robbe, Silveren Maen.
Voor meer info kijk je hier 

— Aftellen begint voor schip De SoevereinAmsterdam gooit de rondvaartmarkt open. De Soeverein is een van de schepen die vanaf 2020 geen vergunning meer krijgen.

Meer diversiteit, nieuwe toetreders en vergroening van het aanbod. De gemeente Amsterdam heeft grootste plannen voor de rondvaartboten in de stad. Mede ingegeven door Europese regelgeving moet de markt voor rederijen open. Gisteren werd bekend welke schepen vanaf 2020 mogen blijven varen. Salonboot Soeverein hoort daar niet bij.

Van buitenaf valt De Soeverein meteen op door de zogeheten zeeg van het vaartuig. De gebogen lijn in de constructie geeft de boot een ouderwets uiterlijk. Geen raam is hetzelfde. Allemaal buigen ze met de kromming mee, allemaal handgemaakt voor deze ene boot.

De Soeverein vaart nu ruim tien jaar door de grachten. Ondernemers Boen Tan en Arno Koningstein investeerden destijds meer dan een miljoen euro in hun volledig elektrische schuit. De vergunning zou voor onbepaalde tijd geldig zijn.Alleen dat mag niet van Europa. Dus gooit Amsterdam de markt voor rondvaartboten open. Nou ja, bijna dan. Want boten van 14 meter of langer, daar heeft de gemeente 135 vergunningen voor gereserveerd. Precies evenveel als voorheen. Maar de gemeente kreeg een veelvoud aan aanvragen binnen.
Zestig van de 135 te verlenen vergunningen vallen in de categorie 'beeldbepalend'. In deze groep zitten de klassieke, oude en unieke boten waar Amsterdam bekend om staat.

Een door de gemeente geïnstalleerde commissie van drie man keek welke aanvragen voldeden. De mannen gaven De Soeverein 47 van de 70 te behalen punten voor beeldkwaliteit, veel te weinig om door te mogen.

Inmiddels is de Soeverein gered, door een paar verschuivingen in de rangorde krijgt de soeverein toch een vergunning. Veel andere historische vaartuigen niet. De commissie beoordeelde de schepen alleen van tekening, en die mocht niet groter zijn dan 20 cm. (WvD)

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw via blendle (€)

Lees hierover ook “De historische boten waren kansloos” in NRC 

Of teken de petitie voor het behoud van klassieke boten in Amsterdam

— Mon, schipper tijdens WO1Toen oud-schipper Edmond Reyniers (1883-1979) al ruim in de tachtig was, schreef hij op verzoek van zijn familie zijn memoires. Een deel hiervan, het gedeelte dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog, is nu in boekvorm uitgebracht door vzw Ruimschoots.

Edmond bezat een sleepkempenaar en op het moment dat Duitsland in 1914 aan België en Frankrijk de oorlog verklaarde bevonden hij, zijn echtgenote en hun twee kinderen zich met de Thérèse in Duitsland. Het schip was net geladen met steenkool en werd al teruggesleept richting België.

Na enkele uren zou de grens bereikt zijn maar het draaide anders uit: pas na een jaar zou schipper Mon in België terugkeren. Ook de overige oorlogsjaren zouden het de schipper en zijn familie niet gemakkelijk maken. Tochten tussen België en het neutrale Nederland, in beslagnames, aan de ketting, bombardementen; de familie Reyniers maakte het allemaal mee.
    
Er zijn al veel boeken verschenen over de binnenvaart. Maar dit is een verhaal over het schippersleven, niet over de schepen. Hoe schippersfamilies vaak erbarmelijk leefden, zich aanpasten, heel hard werkten, tegenslag hadden en er toch weer voor gingen. En dat zo’n honderd jaar geleden.

Het boek is uitgegeven door het nautisch tijdschrift ‘Ruimschoots’. Kijk hier voor meer info  http://ruimschoots.org/
Prijs  € 15,- , verzendingskosten € 7.-
Bestellen: redactie@ruimschoots.org
— Boek over oude scheepsmotorenfabriekenDertig jaar na het stopzetten van de productie van de Bolnes- dieselmotoren in Krimpen aan de Lek en zelfs veertig na het sluiten van de Smit & Bolnes-dieselmotorenfabriek in Zierikzee, komt er een boekje uit over de geschiedenis én de motoren van beide fabrikanten.
Onder de titel 'Stuwkracht in Staal'- Motorenfabriek Bolnes te Krimpen a/d Lek en Motorenfabriek Smit-Bolnes wordt eind mei al weer deel 5 uit de serie ‘Nederlandse fabrikanten van land- en scheepsmotoren’ gepresenteerd.

Wel opvallend, dat er niet alleen dit jaar een nieuw boekje uitkomt, maar dat Krimpen na dertig jaar eindelijk ook een tastbare herinnering krijgt. Met het plaatsen in het dorp van een enorme krukas van een Bolnes dieselmotor. Dit ‘hart’ van het motorblok zal op 10 mei in het dorpshart van Krimpen aan de Lek worden onthuld.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant
— Vrije vogels van Noorderhaven vastgelegdDe schippers van de Noorderhaven in de stad Groningen vormen een volkje apart. De expositie Noorderhaven Gezichten toont de woonbootbewoners waar ze bij staan.
Stoere zeebonken die in slobbertrui en met een baardje van een paar dagen aan het sleutelen zijn aan hun schip, weer of geen weer. Ongeveer dat stereotype beeld van schippers had schilder Chrétien Goos (47) uit Groningen. Hij kijkt vanuit zijn atelier NoorderAteliers zo’n beetje uit op de Noorderhaven, de enige vrijhaven van het land, wat betekent dat schepen er mogen aanleggen zodra er plek is en er een doorvaarbreedte van tenminste 10 meter resteert.
Alles mag er, aangeharkt is het er nergens.Goos woont in stadswijk Beijum, in een woongroep. Ooit stonden zijn buren model voor hem en collega-schilders. „Het is een leuk gegeven om een groep mensen die iets met elkaar gemeen hebben te schilderen”, zegt hij. Zoiets wilde hij opnieuw. Een bevriende botenbouwer opperde de schippers van de Noorderhaven. „De buren van ons atelier, een interessante groep mensen omdat ze onderscheidend zijn in hun levensstijl’, zegt Goos. ,,Ik trof overigens maar bij twee of drie van de bewoners een muts of een schipperstrui. Het zijn diverse mensen, ook met een baan bij de gemeente.”

Samen met vijf andere schilders schreef hij de schippers een briefje. Of ze model wilden zitten. Tien wilden.

Het resultaat is te zien op de tentoonstelling Noorderhaven Gezichten in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Daar hangen meerdere portretten van de schippers, onder meer van de hand van oud-burgemeester Joan Stam (72) uit Leens die sinds een jaar of zes schildert. „Minstens drie dagen in de week, door uren te maken krijg je het onder de knie.” De bootbewoners als model bevallen haar. „Je ziet dat ze veel buiten zijn, ik vind het leuke mensen. Vrijbuiters met iets goedmoedigs over zich.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€)  Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Beste stuurlui staan ook aan walEn wij vrouwen maar denken dat de achterblijvende zee-vrouwen het moeilijk hadden in de 17e en 18e eeuw. Toen er nog geen wasmachines waren, warm water nog niet uit de kraan kwam en het woord wegwerpluier nog niet bestond. Dankzij het Centrum Varend Erfgoed Hoorn weten we nu wel beter: Als de mannen aan wal kwamen wachtte hen een zware taak.

Voordat een visserschip kon uitvaren kregen de zeilen, netten en touwen een taakbeurt. Oftewel een impregnatie om de natuurlijke vezels te beschermen tegen invloeden van de zee. Deze traditie wordt door de eigenaren van historische vissersschepen in ere gehouden. Het terrein van het Centrum Varend Erfgoed stond afgelopen zaterdag geheel in het teken van dit ambacht.

Een dampende ketel met grote wolken stoom begroet de nieuwsgierige bezoeker. Drie stoere mannen bewerken een grote fok meet cachou, de looistof-houdende kleurstof die het zeil moet beschermen tegen weer en wind buitengaats.
“Beulenwerk? Ach, als je er een beetje handigheid in hebt kost het relatief weinig kracht.”, vertelt Arnoud van ’t Hek. De 46 jarige schipper is al sinds zijn dertiende betrokken bij botters.
Lees het gehele artikel op de bron: het papieren Noordhollands Dagblad
— Komend weekend Sleepbootdagen ElburgDe Sleepbootdagen van Elburg vinden dit jaar plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 april, het laatste weekend van een feestelijke week waarin ook Koningsdag valt. Tientallen authentieke oude sleepboten in alle formaten meren af in de haven van Elburg. Aan de kade is een grote markt en in het stadje gezellige muziek. Het is de negenitende keer dat Elburg de Sleepbootdagen organiseert.

Elburg heeft bezoekers dan veel te bieden. Het uitgebreide feestprogramma rondom Koningsdag wordt met een weekend verlengt tijdens de Sleepbootdagen meteen gezellige markt rondom de haven. Initiatiefnemer en organisator Bernhard Neijmeijer ziet dat zijn Sleepbootdagen vast op de kalender staan. ,,Voor de negentiende keer! En dat vind ik een enorme prestatie. Sleepbootkapiteins uit het hele land weten Elburg te vinden.´´


Sleepboot St. John, foto collectie B.A.S.M. - foto: P. Klein

Voor het eerst bij de Sleepbootdagen van Elburg komt de grote Bunkerboot FINA uit Zaandam. Ook de twintig meter lange sleepboot St. John uit Den Bosch en de sleepboot Commerijn uit 's Gravendeel komen naar Elburg. De laatste is 'gewoon een mooie ouwe sleepboot´, zegt liefhebber en sleepbooteigenaar Bernhard Neijmeijer. ,,Het leuke aan Elburg is de gemoedelijkheid. Het haventje ziet er gezellig uit en liefhebbers mogen vaak aan boord kijken en zelfs in de machinekamer. Heb je wel eens een langzaamlopende direct omkeerbare sleepbootmotor gezien? Dat kan bij ons´´, aldus de enthousiaste organisator.

In de stad en aan de haven zijn optredens van zeemanskoren. Aan de haven is een gezellige markt. Voor kinderen zijn er draaimolens, waterballen en twee mobiele smederijen aan de haven waar ze zelf op het aambeeld kunnen slaan. Wethouder Henk Wessel van Elburg opent het evenement op vrijdagavond met het uitdelen van haring aan de kapiteins. De gemeente Elburg helpt de sleepbootkapiteins door tijdens het evenement vrijstelling van liggelden te verlenen.
Kijk hier voor meer info over de sleepbootdagen in Elburg 

— “Maritieme Geschiedenis der Nederlanden” onlineDe Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) heeft het naslagwerk 'Maritieme Geschiedenis der Nederlanden' volledig gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt. Het gaat om alle 4 delen van deze wetenschappelijke uitgave. Vele auteurs hebben meegewerkt aan deze serie boeken dat in 1976 is verschenen bij De Boer Maritiem.


Eén van de vele afbeeldingen uit de Maritieme Geschiedenis

Van de oudste tijd tot de jaren zeventig. Over alle mogelijke scheepstypen en over grote zeevarenden, over zeerecht en over navigatie door de eeuwen heen. Van zeilschepen tot zeeslepers. De hele studie gaat over de zeevaart en helaas niet over de binnenvaart. Deze encyclopedie is ook doorzoekbaar gemaakt en is helemaal aangepast aan de huidige internet-tijd. Je kan het geheel ook als pdf downloaden ( ongeveer 1 GB per deel).

Voor iedereen met een beetje interesse voor varend erfgoed een absolute aanrader.
Kijk hier voor de gehele nautische geschiedenis 
— Kromhout-wimpel weer verkrijgbaarNa een periode van onvoldoende voorraadbeheer heeft de Stichting B.A.S.M. weer een nieuwe voorraad beschikbaar van de grote KROMHOUT wimpels. Deze wimpels maken deel uit van een serie van diverse vlaggen en wimpels van Historische Nederlandse scheepsmotor fabrikanten. In het Varend Erfgoed draaien nogal wat van deze motoren en wat is er tegen om dan ook je motormerk wimpel in de mast te hangen?
Het overzicht van de vlaggen en wimpels, die beschikbaar zijn kan hier worden teruggevonden.

Speciaal voor Sleepboot liefhebbers staan er ook enkele andere doeken op deze pagina genoemd. Wie deze week bestelt, kan de doeken binnen 2 weken in de mast hangen.
— Schippers van Weleeer, Piet Bennik en Jolanda Wildeman


De Cybernetica voer jarenlang oudijzer (Foto familie Bennik)

Piet Bennik (55) Jolanda Wildeman (52) Schippers 1984-2016 Piejo, Kempenaar, 1930, 630 ton Cybernetica, Franse motor, 1953, 965/1280 ton

Hoe bepalend jeugdliefde kan zijn, blijkt uit de geschiedenis van het echtpaar Bennik. Als ze niet op Koninginnedag waren gekoppeld, was het leven anders verlopen. Zeker voor Jolanda. Het ‘meisje van de wal’ woonde bij haar ouders op een ark en leerde voor verpleegster. Tot ze de ziekte van Pfeiffer kreeg.

Uitzieken thuis ging moeizaam en hoewel het stel elkaar kort kende, ging Jolanda bij Piet en zijn ouders aan boord. Er wachtte een onbekend leven: ‘Een vrij leven.’ Dat ze met vier man in een kleine woning zaten, deerde haar niet. Ze hielp koken en poetste het koper. De verkering hield stand. Zo goed zelfs, dat Piet, toen zijn vader 65 werd, stelde: ‘Jij eraf of ik eraf.’ Hij en Jo gingen samen schipperen. Ze waren 22 en 19 en overmoedig als jonge honden. Toen vader zei een schip te willen financieren, gingen ze direct op zoek. Maar schepen waren schreeuwend duur, de beoogde spits niet te betalen.
Piet vond een Kempenaar voor een scherpe prijs. ‘Uitgefikt. Dus er zat wat werk aan.’
Lees het gehele artikel op de website van Corine Nijenhuis 

— Vol programma voor vijfde ‘Zwartsluis onder Zeil’ZWARTSLUIS - Tientallen historische schepen meren van 24 tot 28 mei af in Zwartsluis. Daar is dan de vijfde editie van Zwartsluis onder Zeil, een evenement dat verwijst naar het maritieme heden en verleden van het dorp in de Kop van Overijssel.

Al in de turfperiode was het in Zwartsluis een komen en gaan van zwaarbeladen schepen. De Staphorstersluis, de Kolksluis, de Arembergsluis en de Meppelerdiepsluis waren destijds van uitzonderlijk belang voor het vervoer vanuit de binnenwateren naar het open water van de Zuiderzee. Die bijzondere sfeer is voelbaar tijdens Zwartsluis onder Zeil dat eens in de twee jaar op de kalender staat. In de andere jaren is Zwartsluis het decor voor de Nationale Sleepbootdagen. Op beide evenementen komen tienduizenden bezoekers af. Daaronder veel toeristen en dagjesmensen die het bijzondere gebied rondom het dorp ontdekken. Zwartsluis ligt aan het brede Zwarte Water en het Meppelerdiep én is de toegangspoort tot Nationaal Park Weerribben-Wieden.Via al die wateren arriveren op woensdag 24 mei de schepen in de havenkolk van Zwartsluis. Daar worden ze welkom geheten door de ZS13, de oudste nog varende botter van Nederland. Burgemeester Bilder opent een dag later, op Hemelsvaartsdag, het evenement officieel. Hij ziet dan tientallen ronde- en platbodemjachten van de VSRP (Vereniging van Vrienden van het Stamboek Ronde & Platbodemjachten) en de SKVR (Schipperskring Kooyman&de Vries en Van Rijnsoever). De dagen daarna doen ze onder meer mee aan zeilwedstrijden (het match racen). Bezoekers kunnen uiteraard ook rondvaarten maken.

Buiten de schepen om zijn er ook veel klassieke auto’s aanwezig in Zwartsluis. De leden van de Historische Automobiel Vereniging, HAV maken een rondrit door de omgeving. Daarnaast is er een uitgebreid omlijstend programma in het centrum van Zwartsluis.
Lees het gehele artikel op de bron: destadskoerier 
Ok kijk hier voor Zwartsluis onder Zeil  
— Tentoonstelling over Heusden MaritiemVanaf 30 april 2017 is in het Gouverneurshuis de tentoonstelling Heusden Maritiem te zien, over de rijke geschiedenis van de scheepswerf van Heusden. De vestingstad Heusden, gelegen aan de Maas, kent een rijke maritieme historie. In de middeleeuwen was scheepvaart al van groot belang voor de Heusdense economie. Maar door verzanding en verlegging van de loop van de Maas verloor Heusden zijn belangrijke functie aan het water.

Dat veranderde met de aanleg van de Bergsche Maas in 1904. Deze nieuwe waterloop gaf de Heusdense scheepsbouwindustrie een enorme impuls. De scheepswerf van Heusden groeide uit tot een speler van wereldformaat. Zo werd hier in 1939 het beroemde kabeljauw-visserschip Argus gebouwd voor een Portugese klant. Maar ook spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en zelfs containerschepen werden in het bescheiden stadje aan de Maas gebouwd.

Met een tentoonstelling, een maritieme belevingsroute, lezingen en educatieve activiteiten wordt in de zomer van 2017 uitgebreid aandacht gegeven aan deze rijke maritieme geschiedenis. Centraal in de activiteiten staat de expositie Heusden Maritiem, die van 30 april tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien zal zijn in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

Tot 1 oktober zal de tentoonstelling Heusden Maritiem open zijn:
 - donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur
 - zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur
De toegang is gratis.
Kijk hier voor meer informatie 
— Hr. Ms. Naaldwijk zoekt SWTK-erDe Hr.Ms. Naaldwijk is een mijnenveger uit 1955. Het is een mijnenveger uit de Western Union klasse, de lengte is 46,6 meter. Er staan twee Wilton Feyenoord M.A.N. diesels in, V-12. samen 2500 pk één draairichting, ieder met een verstelbare schroef. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt door de Prins Willem Zeeverkenners in Haarlem.

Voor aanvulling van ons team zoeken wij een scheepswerktuigkundige (Grote Vaart/Koninklijke Marine) met een aantal jaren ervaring in bediening en onderhoud van redelijk complexe schepen. Het is de bedoeling dat hij deel gaat uitmaken van de vaste kern in de Technische Dienst.

Wij zijn allen "vrijwilligers", dus een salaris zit er niet aan vast, het moet dan ook zijn "ultieme hobby" worden om ons schip in goede staat te houden, zodat er veilig mee (op zee) gevaren kan worden.

Wij zijn ieder weekend aan boord, vrijdag- en/of zaterdagmiddag voor onderhoud, eindigend met een biertje op de goede afloop. Gewoon een gezellige boel en het zou natuurlijk goed zijn om een beetje in de buurt van Haarlem te wonen.

Doe maar net of het een echte sollicitatie betreft, met een briefje waarin je uitlegt wat je in de etalage hebt.
Kijk hier voor meer info  
— Geschiedenis van de klipper DageraadIn 1910 werd bij T. van Duivendijk (scheepswerf´t Zandje) te Lekkerkerk de Onderneming gebouwd. Deze trotse tweemastklipper was het paradepaard van de particuliere binnenvaartvloot. De Onderneming was in 1910 met zijn 313 ton het grootste zeilschip van de Werkendamse vloot die toen uit 77 schepen bestond, waaronder 34 zeilklippers. De bouw van de tweemaster Onderneming kostte destijds Fl. 13.000,-. Exclusief het zeiltuig, de dekkleden, en de losse inventaris zoals meerdraden, want daarvan bedroegen de kosten Fl. 3.000,-.

In 1928 werd er in het achterschip van de Onderneming een 105 pk sterke tweetaktmotor van het merk Deutsche Werke gebouwd en in dat jaar werd het zeiltuig verwijderd. Er kwam een stuurhut achter de roef en de achtermast werd verwijderd. De voorste mast werd ingekort voor een zelflos-installatie voor zand en grind.In de crisisjaaren maakten veel particuliere Werkendammers met hun schip de overstap naar de Rijnvaart omdat er in het zand en grind geen droog brood meer was te verdienen. De Onderneming ging in 1934 met stukgoed op de Boven Rijn varen. Voor f 100 per week en een vrije machinekamer (omdat de gasolie door de huurder werd betaald) werd de Onderneming ingehuurd. De 105 PK motor liep echter regelmatig te warm wanneer die zwaar belast werd op de snel stromende Rijn. Daarom ging men na twee jaar weer zand en grind varen.

In 1939 werd de kwakkelende 105Pk sterke tweetakt Deutsche Werke vervangen door een nieuwe 120 PK sterke viertaktmotor van het merk Deutsche Werke en die motor heeft probleemlos gedraaid tot de Onderneming in 1970 werd verkocht.

Tijdens de Oorlog werd in 1942 de Klipper Onderneming korte tijd door de Duitsers gevorderd en werd de mast en de zelflosbeweging verwijderd. Met de bevrijding in 1945 lag de Onderneming geheel drooggevallen in de haven van Born. Deze haven lag toen geheel droog omdat de Duitsers of de geallieerden de sluizen bij het Julianakanaal hadden vernield waardoor zowel het kanaal als de haven van Born geheel leeg gelopen waren.In 1957 werd er bij een Scheepswerf te Klein-Willebroek achterop de Onderneming een geheel nieuwe roef en een stuurhut geplaatst. Na deze verbouwing werd er, eveneens in 1957, scheepselekticiteit aangebracht (24V). Tot toen had men op het schip geen enkele stroom voorziening. De Bemanning was voor verlichting e.d. geheel van petroleum afhankelijk.

In 1963 werd het schip voorzien van kalfsdekken, waardoor het laadvermogen steeg tot 343 ton. Gelijktijdig werd de dennenboom verhoogd en werd het mastdek en de mastkoker verwijderd. Vier jaar later ging de Onderneming tegen de wal en er werd niet meer mee gevaren. Geruime tijd lag het schip in Gorinchem en Werkendam, totdat het schip in 1970 werd verkocht aan Bert Baars te Enkhuizen, die er weer en zeilschip van maakte.Bert Baars doopte het schip de Dageraad. Onder deze naam is het nog steeds een majestueus schip in de chartervaart.
Kijk voor meer info op deze website van de Dageraad  
Berichten in de Zeepost van deze week:
— Bruine vloot vreest gevolgen vrachtsteiger
— Diploma-uitreiking EZS in Westerkerk
— De Boer en Jacobi onderscheiden met erepenning

— Hotels bijna volgeboekt tijdens SAIL

— Bataviahaven brengt gasten naar lokale toeristische
     bestemmingen


— Walvis-fontijn in Harlinger Willemshaven

— Wat te doen met Waddenplastic?
— Rederijen moeten boten naar schroot sturen

— PreSail in Oudeschild op 21 juni

— Een zeilschip als leslokaal

— EIB en ABN Amro samen voor duurzame scheepvaart

— Man komt om bij zeilongeluk Eierlandje GrondenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN