Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 118, 19 april 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 

Patrijspoorten


NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

FikkersVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Training voor droogvallers op en over het wad
— Varen met de stoomsleepboot “Maarten” en de “Waterpoort”
— Wrak VOC-schip bij Engeland wordt opgegraven

— Resten VOC-schip naar muZEEum in Vlissingen

— Een houten schip rot altijd
— Slib gooit roet in het eten keren Batavia

— Vanaf juli varen boten dwars door Assen
— Zeilen tanen op 22 april bij Centrum Varend Erfgoed Hoorn
— Voorlichtingsbijeenkomst Certificaat van Onderzoek (CvO)

— Opoe Sientje moet weg

— Laat je schip zien op Open Monumentendag, 9 en 10 september
— Alles in stelling om van Koggewerf hit te maken

— Carlo Riva overleden
— Derde historisch schip naar Hasselt
— Historische Draak NED 160 ‘Oranje’ wordt gerestaureerd

— Hoogkerkers tegen sluiting Rotterdamse scheepswerf

— Historische schepen moeten Stadskanaal tijdens kerstdagen
    opfleuren


— Meppel vol vaart 2017 de laatste
— Lezing en boekpresentatie Historische Veren op 22 april
— Training voor droogvallers op en over het wadWie regelmatig vaart en droog valt op het wad weet hoe bijzonder het gebied is. De stilte die alleen verstoord wordt door de geluiden van duizenden vogels in combinatie met de wijdsheid zorgen voor een unieke belevenis. Wat zie je, wat leeft er en op welke plekken kun je droogvallen? Dit zijn onderwerpen die worden behandeld in de eendaagse bijscholing.

Op vrijdag 26 mei vindt voor de derde maal een training over het wad plaats voor varende wadliefhebbers. Dit in het kader van het Waddenfonds project: Ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed.

Het honderd jaar oude zeilschip Schuttevaer vertrekt deze dag uit de haven van Den Oever. Aan boord worden lezingen gegeven, onder andere door Marianne van der Linden, auteur van het 'Handboek Varen op de Waddenzee' en deskundigen van Ecomare en de Waddenvereniging. Nadat het schip is drooggevallen volgt een excursie op het wad.

Deze scholing wordt uitgevoerd door Stichting Waddencentra, Waddenvereniging en diverse watersport-en toeristenorganisaties. Er kunnen maximaal 50 mensen deelnemen. Kosten €75,- Hiervoor krijgen de deelnemers een informatiemap, lunch, warme maaltijd en versnaperingen.
Meer info op de website van Ecomare  
— Varen met de stoomsleepboot “Maarten” en de “Waterpoort”Stoomsleepboot Maarten heeft een combinatie tocht bedacht waar we het volgende gaan doen:
10.00 inschepen in Sneek. Ontvangst met koffie en een Friese lekkernij, de helft van het gezelschap gaat inschepen op de Maarten en de andere helft van onze gasten vaart met de Waterpoort mee naar Grou. In Grou zijn we rond het middaguur en daar gebruiken alle gasten een heerlijke Fries Boerenlunch aanboord van de Waterpoort. Dan nog even de benen strekken in Grou.

De grote stoomfluit blaast drie keer over het pittoreske dorp Grou ten teken dat men weer klaar is voor vertrek. We wisselen de gasten en zo vaart op de terug reis een andere groep op een andere boot. Dit is een geweldige kans om mee te varen op een stoomboot, oude tijden herleven. Ook een leuke uitstap voor een familiegroepje waarvan opa vroegen nog met stoom heeft gevaren en zo er met elkaar een leuke dag van maken.

Om 16.00 zijn we weer in Sneek en kan iedereen de terugreis naar huis beginnen. Of een overnachting erbij boeken bij een van de mooie hotels in Sneek. Op 14 juli wordt deze combitocht gevaren.
Vragen? Doe het gerust via info@rondvaart-vandijk.nl of bel 0515-413819
— De nieuwe Info20M is uit


Foto: Janneke Bos

Het nieuwste nummer (88) van Info20m is gepubliceerd. Dit keer verzamelde Jannke Bos weer veel divers nieuws. Onder andere: Vaarbewijzen en Vamex, CvO perikelen, AIS en ECDIS, en vele andere onderwerpen die hier uitvoerig worden behandeld.

Deze nieuwsbrief is speciaal ontwikkeld voor de eigenaren van:
- pleziervaartuigen met een lengte van 20 meter of meer
- sleep- en duwboten die voor de pleziervaart worden gebruikt
Voor de doelgroep worden de veranderingen in de wetgeving, de uitwerkingen en de ontwikkelingen beschreven. Ook wordt er aandacht besteed aan de diverse technische installaties aan boord. Wat is veilig en wat niet? Zo kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Af en toe maken we een ambachtelijk of historisch georienteerde 'special'.
Het nummer (1,1 Mb) is te downloaden via deze link  
— Wrak VOC-schip bij Engeland wordt opgegraven


Een duiker bij De Rooswijk.

Een met man en muis vergaan VOC-schip, De Rooswijk, wordt opgegraven en onderzocht, zo besloot het kabinet gister. Het is voor het eerst dat een bijna 300 jaar oud scheepswrak uit die tijd zo uitgebreid in kaart wordt gebracht. Studenten moeten ervoor zorgen dat het publiek iedere dag kan meekijken.

In januari 1740 zette De Rooswijk voor de tweede keer na de bouw in 1737 koers naar de Oost. De lading bestond uit dertig kisten staafzilver en zilveren munten, ter waarde van 300.082 gulden.  Maar kort na vertrek van Texel verging het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) met 350 man aan boord voor de Britse kust. Dat gebeurde bij Goodwin Sands, voor de kust van Ramsgate.

Het wrak werd ontdekt in 2004 door toeval. Het ligt zo’n 20 meter diep. In 2005 kreeg een groep toestemming van de Nederlandse staat, die eigenaar is van De Rooswijk, om een deel van de lading te bergen. Die wordt sindsdien tentoongesteld in het Zeeuws maritiem MuZEEum in Vlissingen.


In 2005 werden er al zilverstaven, gouden munten en enkele gebruiksvoorwerpen afkomstig van het VOC-schip De Rooswijk boven water gehaald. © ANP

De vindplaatsen van scheepswrakken worden zo veel mogelijk beschermd en intact gelaten. Landen hebben met elkaar in het Verdrag van Malta afgesproken dat degenen die een wrak verstoren, voor de schade moeten betalen. ,,Maar in dit geval is de verstoorder de natuur'', constateert Manders, die het onderzoek namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leidt. Het scheepswrak wordt namelijk bedreigd door stromingen en een aanstaand zandwinningsproject. Erosie en souvenirjagers maken dat haast is geboden.

Minister Jet Bussemaker, die als verantwoordelijke voor het Nederlands erfgoed besloot het wrak op te halen, noemt De Rooswijk ‘een tijdscapsule’. ,,Die biedt een unieke doorkijk naar het verleden. De archeologische informatie die we uit dit wrak kunnen halen, is uitermate waardevol om deze periode in de geschiedenis te duiden.”


Schilderij van de ondergang van de Rooswijk, illustratie MuZEEum

Aan het project werken studenten van universiteiten uit Amsterdam, Leiden, Southampton en Zuid-Denemarken mee. Ook Saxion Hogeschool en NHL Hogeschool in Leeuwarden helpen mee. Zij moeten er met multimedia voor zorgen dat de informatie die de archeologen uit het wrak halen direct beschikbaar is.
Lees het uitgebreide artikel op de bron: AD en diverse andere kranten   
Of kijk op de NOS met een filmpje 
Of kijk op de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed 

— Resten VOC-schip naar muZEEum in VlissingenDe resultaten van de nieuwe opgravingen van VOC-schip De Rooswijk worden tentoongesteld in het Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen.

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de vondsten zullen worden geëxposeerd in Vlissingen. Het muZEEum heeft nu al een groot aantal objecten afkomstig uit De Rooswijk in zijn tentoonstelling. Deze zijn naar boven gekomen tijdens een eerdere opgraving, in 2005.

Nu wordt vooral geprobeerd meer zicht te krijgen op het leven aan boord van het schip en de zeevaart uit die tijd. De hoop is dat kleding en zeilen nog redelijk zijn bewaard onder het zand. Archeologen noemen het schip 'van onschatbare waarde' om meer te weten te komen over scheepvaart en opvarenden in de 18e eeuw.
Archeologen noemen het schip 'van onschatbare waarde' voor kennis over scheepvaart. In de periode dat de VOC naar de Oost voer - van 1602 tot 1798 - gingen circa 250 schepen verloren. Daarvan zijn er niet meer dan dertig gelokaliseerd.
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€) 

— 'Een houten schip rot altijd'Hoe kun je het onderhoud aan de Batavia beperken? Simpel, door het VOC-schip om de twee jaar te draaien. Australisch ideetje. Afgelopen donderdag was het weer zover.

Voorheen hebben we er door gebrek aan ervaring nooit over nagedacht", bekent Anton van den Heuvel, hoofd bouw van de Batavia. ,,Begin deze eeuw lag het schip in Australië. Australiërs hebben de Batavia een aantal keren gedraaid zodat het weer beide kanten van het schip gelijkmatig belast. Die belasting was voornamelijk door de zon erger dan in Nederland. Na terugkeer is besloten om ook in Lelystad de Batavia te draaien. Dan sparen we het schip."

,,Vergelijk het met een eigen huis. Daar heb je ook een kant waarvan de kozijnen eerder aan onderhoud toe zijn. Zo is het ook bij de Batavia. De zon schijnt vanaf het IJsselmeer op het schip en vanaf die kant komen meestal ook regen en wind. Houd je de weerbelasting aan één kant, dan slijt die zijde erg en de andere kant niet. Wij willen beide kanten zo lang mogelijk goed houden met zo min mogelijk onderhoud."

,,Gemiddeld draaien we het schip om de twee jaar. De Batavia ligt nu met de punt richting het zuiden. Donderdagochtend trekken twee slepers het schip richting vaargeul. Daar wordt de Batavia 180 graden gedraaid. Daarna ligt het schip andersom aan de steiger. Dat klinkt simpel en het keren is een eenvoudige exercitie. Tot nu toe hebben we het vijf keer gedaan en dat ging prima. Het voordeel is dat na de manoeuvre de gerestaureerde spiegel van de Batavia en de kant die onderhoud heeft gehad richting het publiek liggen. De kant die onderhoud nodig heeft ligt in de luwte van zon, wind en regen en dat geeft werkvoordeel."
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor via blendle (€)  
— Slib gooit roet in het eten keren Batavia


Foto: Bataviawerf

Afgelopen donderdag zou de Batavia in Lelystad worden omgekeerd. Voor een verdeling van de weerbelasting voor het schip en efficiënt onderhoud is het keren van de Batavia eens in de twee jaar wenselijk.
 
Helaas is de operatie voortijdig gestaakt, omdat de slibophoping rondom het schip groter is dan verwacht. De achterwaartse beweging langs de steiger verliep soepel en volgens plan. Door de ligging van het schip is de diepe, scherpe achterkant de ondiepte in geschoven, waarna de zijwaartse draaiing niet kon worden bewerkstelligd.
De Bataviawerf beraadt zich op een vervolg op deze operatie op een ander moment.
— Vanaf juli varen boten dwars door AssenASSEN - Vanaf 1 juli kan de recreatievaart een rondje Assen varen. Dan moet de Blauwe As klaar zijn, zo verwacht de gemeente Assen. Voor die tijd moeten de Groningerbrug en Sluis 2 aan de Havenkade nog worden afgebouwd. De Groningerbrug moet in mei klaar zijn, Sluis 2 in juni.

De gemeente Assen gaat in mei extra aandacht besteden aan de Blauwe As. Op 7 mei passeert de wielerklassieker Dorpenomloop Drenthe als eerste Het Kanaal. Op 18 mei wandelen de deelnemers aan de tien kilometer van de Avond4daagse langs de Blauwe As en drie dagen later gaat de Asser Stadsloop langs de nieuwe vaarroute.

Project van 50 miljoen
Het project Blauwe As ging in 2012 van start. Doel is om de recreatievaart dwars door Assen te laten varen. De route gaat via de Vaart en het Kanaal naar het Havenkanaal, wat uitkomt in het Noord-Willemskanaal. Het project De Blauwe As kost 50 miljoen euro en wordt grotendeels gefinancierd met rijksgeld.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Drenthe Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Zeilen tanen op 22 april bij Centrum Varend Erfgoed HoornHOORN - Voordat in Hoorn de historische vissersschepen weer kunnen uitvaren krijgen zeilen, netten en touwen een taanbeurt. Hoe en waarom dit gebeurt is zaterdag 22 april te zien bij het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland. Vanaf tien uur wordt het vuur onder de taanketel opgestookt en alles in gereedheid gebracht. Daarna wordt er tot een uur of drie gewerkt en wordt alles te drogen gehangen.

Tanen is een eeuwenoude manier om van plantenvezels vervaardigde stoffen als katoen, vlas, zijde, hennep, manilla en sisal te verduurzamen. Tegenwoordig gebeurt dat nog maar zelden omdat er nog maar weinig natuurlijke materialen worden gebruikt. In het Centrum Varend Erfgoed wordt de traditie voor de vissersschepen nog steeds in ere gehouden. De monumentale botters, schouwen en aak in de Museumhaven zijn merendeels uitgerust met katoenen zeilen en met touw van natuurvezels om het authentieke karakter zo goed mogelijk te bewaren. In november wordt alles van boord gehaald en droog opgeborgen. In april worden de schepen weer ingericht en staat iedereen te popelen om de zeilen te hijsen.Zon en vocht kunnen het materiaal aantasten. Om rot en schimmel geen kans te geven worden zeilen, netten en touwen bij aanvang van het vaarseizoen geconserveerd met cachou, een looizuurhoudend extract van boomsap. Vroeger gebruikte men hiervoor eikenschors. Op een informatiebord valt te lezen hoe dit in zijn werk ging. Er is tevens uitleg over het gebruik van taan en natuurlijke vezels. Bezoekers zijn van harte welkom; toegang gratis. Het Centrum Varend Erfgoed ligt op de zuidpunt van het Oostereiland. Op het eiland is geen parkeergelegenheid.
Lees het gehele artikel op de bron: Varend Erfgoed Hoorn  
— Voorlichtingsbijeenkomst Certificaat van Onderzoek (CvO)In vervolg op de CvO-folderactie ‘Blijven varen’ organiseert de LVBHB weer een voorlichtingsbijeenkomst over het Certificaat van Onderzoek (CvO). Alle schepen (dus ook pleziervaartuigen) langer dan 20 meter of waarvan het product van de lengte, breedte en diepgang van de romp 100 m3 of meer is moeten na 30 december 2018 aan de richtlijnen van het CvO voldoen.

Op 18 mei houdt Rob Klaassen van Akwadrant Scheepstechniek hier een presentatie over. Rob is keurder voor het CvO en gespecialiseerd in pleziervaartuigen, met name oude bedrijfsvaartuigen die niet meer beroepsmatig varen. Aan bod komen onder andere de overgangsregeling, ‘klaarblijkelijk gevaar’ en de situatie na 30 december 2018.

Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt gehouden op de Terra Nova aan de Maasstraat te Dordrecht en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Gelieve gebruik te maken van het parkeerterrein aan de overzijde van waar de Terra Nova ligt.
De toegang is gratis en ook niet-leden van de LVBHB zijn van harte uitgenodigd.
U kunt zich aanmelden bij penningmeester@lvbhb.nl
— Opoe Sientje moet wegDe boot Opoe Sientje ligt illegaal in de Lindenberghaven en moet weg. Maar het is de uitvalsbasis van De Kaaij, het jaarlijkse succesterras onder de Waalbrug. Horecaondernemer Leon Berkers moet voor 1 juni met zijn bed & breakfast en horecaboot Opoe Sientje uit de Lindenberghaven vertrekken. Ook het ponton waarop hij sinds een jaar een terras heeft, moet uit de haven weg.

Dat eist Rijkswaterstaat. Vertrekt Berkers niet, dan krijgt hij een boete van 20.000 euro opgelegd. De horeca-ondernemer is verbijsterd door de eis.
Berkers vreest dat zijn vertrek gevolgen heeft voor het cultureel terras de Kaaij dat sinds enkele jaren in de zomer aan de haven en onder de Waalbrug plaatsvindt. ,,Deze zomer gaan we nog wel door, de afspraken hiervoor zijn al gemaakt. Maar ik organiseer dit met de medewerkers die ook actief zijn op Opoe Sientje. Die boot is de basisplek voor onze organisatie. Ik weet niet hoe we dit straks moeten oppakken als we hier weg zijn."

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is uit onderzoek gebleken dat Berkers met de Opoe Sientje 'illegaal een vaste ligplaats heeft ingenomen in de haven'. In de haven zijn in principe geen vaste ligplaatsen mogelijk. Er liggen wel enkele schepen permanent, zoals de kleine bed & breakfast Orca (ook van Berkers), maar dat is bijna twintig jaar geleden bij een 'generaal pardon' door Rijkswaterstaat geregeld. ,,Enkele schepen die er voor 1999 al lagen, gedogen we", zegt de woordvoerder.
Lees het gehele artikel op de bron: de Gelderlander via blendle (€)
— Laat je schip zien op Open Monumentendag, 9 en 10 septemberVeel mensen zijn zich er niet van bewust dat onze schepen historische monumenten zijn. Wij weten dat natuurlijk wel en zijn behoorlijk trots op ons bezit, ondanks dat het ons soms hoofdpijn bezorgt. De werkgroep PR en Communicatie van de LVBHB heeft als doel om ‘het brede publiek’ bekend te maken met onze parels. Het lijkt ons heel mooi als ons varend erfgoed ook onderdeel is van de lokale programma’s van Open Monumentendag.

Helaas is de organisatie van Open Monumentendag zo ingericht dat er niet op landelijk niveau kan worden gepleit voor opname van de schepen in de programma’s. Er is een landelijke organisatie die een databank bijhoudt van monumenten. Lokaal zijn er commité’s die jaarlijks op basis van het thema een programma samenstellen en daarbij putten uit die databank.

Wij zouden het geweldig vinden als zo veel mogelijk scheepseigenaren hun varend erfgoed aanmelden op die databank zodat we ‘in beeld’ komen bij de organisaties. Klik hier om je aan te melden.
Hier vindt u meer informatie over het aanmelden en het ‘opgaveformulier monumenteigenaar’. Met het invullen van dit formulier laat u weten dat uw schip ook een monument is dat zeker wil meedoen aan ‘Open Monumentendag’.— Alles in stelling om van Koggewerf hit te makenKampen bereidt zich voor op de internationale Hanzedagen, die van 15 tot en met 18 juni honderdduizenden bezoekers zullen trekken. De aanpassing van de Koggewerf, één van centrale locaties van het evenement, zal dan hoogstens symbolisch worden getoond. De voorbereidingen voor de verbouwing, waarvoor ruim 900.000 euro beschikbaar is, vergen de nodige tijd.

Het hele project bestaat uit vijf deelplannen, waarvoor in totaal 1,3 miljoen euro nodig is. Daartoe behoren de herinrichting van de museumhaven, de bouw van een loods en een helling op het werfterrein, herindeling van de gebouwen op de werf voor de gebruikers, inrichting van het buitenterrein en de ombouw tot horecagelegenheid van de twee woonhuizen aan de toegangsweg naar de werf.

Eind maart hoopte voorzitter Arjen Hendriks van de stichting Kamper kogge dat de bouwloods in de loop van april kon worden aanbesteed en eind mei kan worden gegund. Rijkswaterstaat heeft voor de vergunning een harde koppeling gemaakt tussen bouwloods en helling.
Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Carlo Riva overledenCarl Riva, ontwerper en voormalig eigenaar van de legendarische Riva-werf, is afgelopen dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Als oudste zoon kwam Carlo in 1949 aan het hoofd te staan van het Italiaanse familiebedrijf dat in 1842 was opgericht. De werf bouwde aan het Meer van Iseo in eerste instantie vissers- en transportboten. Na de introductie van de verbrandingsmotor volgden de snellere boten. In de jaren twintig en dertig zette Carlo’s vader Serafino het merk als bouwer én racer internationaal op de kaart. Onder Carlo’s leiding kwam ook het grote commerciële succes.Riva werd in de jaren vijftig en zestig hét icoon van de jetset en het goede leven. De elegante, in mahonie gebouwde speedboten trokken beroemde klanten zoals Brigitte Bardot, Kirk Douglas, Sean Connery en de Jordaanse Koning Hussein. Tegenwoordig zien we George Clooney nog wel eens op zijn Riva op het Comomeer. Carlo was verantwoordelijk voor succesmodellen als de Ariston, de Tritone en de Aquarama, die nog altijd enorm gewild zijn.
Lees het gehele artikel op de bron: ANWB 
— Derde historisch schip naar HasseltMet de komst van Anje krijgt een derde historisch schip een ligplaats in Hasselt. De Hanzestad is al de thuishaven van de twee vrachtschepen Oude Jan en Stella Maris.

De Anje is een zeilend schip. Hiermee wordt de verscheidenheid aan historische schepen in Hasselt vergroot, aldus het college van Zwartewaterland. Dat heeft op advies van de commissie Historische schepen besloten de Anje een ligplaats toe te wijzen.

Het aanmeren van de Anje is onderdeel van het Grachtenplan Hasselt. Dat geldt ook voor de tijdelijke sanitaire voorziening voor waterrecreanten, die aan het Tijlswegje wordt geplaatst. Daar komt eveneens de derde ligplaats. De andere twee ligplaatsen voor bewoonde historische schepen aan het Kalkovenwegje zijn in 2014 ingenomen door de Stella Maris en Oude Jan.

In overleg met de schipper van de Stella Maris wordt gekeken of verplaatsing van het vrachtschip naar het Tijlsweg mogelijk en wenselijk is. De Anje komt dan bij de Kalkovens te liggen.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor  
— Historische Draak NED 160 ‘Oranje’ wordt gerestaureerdMuiden – In Muiden werken sinds het voorjaar van 2016 vrijwilligers aan de restauratie van Draak 160. De boot werd in 2015 door de Drakenzeilers Philip de Koning Gans en Rob DeKeukeleire in staat van ontbinding aangetroffen in Warmond. Tot hun verbazing bleek het de Oranje te zijn. Een boot met historie.

In allerijl werd de Vereniging Vrienden van de Draak Oranje opgericht om de boot van de slopershamer te redden. Op de voormalige Schoutenwerf in Muiden beleeft de 160 haar wedergeboorte. In mei is het de bedoeling dat de Draak opnieuw wordt gedoopt en aan haar tweede leven begint.
Lees het gehele artikel op de bron: Nauticlink 
Bekijk ook het filmpje op Watersport

— Hoogkerkers tegen sluiting Rotterdamse scheepswerfDe historische vereniging Hoogkerk maakt zich zorgen over de dreigende sluiting van de scheepswerf " De Koningspoort" in Rotterdam. Deze museumwerf in de Oude Haven van Rotterdam is een begrip onder eigenaren van oude binnenschepen. Die kunnen hun vaartuig daar op de helling zetten en zelf onderhoud plegen.

Schenking
"De Koningspoort" is in de jaren zeventig in Rotterdam terecht gekomen na een schenking van de suikerfabriek in Hoogkerk-Vierverlaten. Die kocht in verband met uitbreiding van de vloeivelden het terrein van scheepswerf "De Koningspoort" op van de scheepsbouwfamilie Barkmeijer die de werf exploiteerde. Die werf heette "De Koningspoort" omdat die aan het einde van het Peizerdiep lag, dat in Hoogkerk ook wel het Koningsdiep werd genoemd en het gebied er omheen heette "De Koningspoort".


De werf “De Koningspoort” in Hoogkerk

"De Koningspoort" maakt sinds de jaren zeventig onderdeel uit van het Havenmuseum van Rotterdam en wordt nu met sluiting bedreigd. Het Havenmuseum is gefuseerd met het Maritiemmuseum tot "Het Rotterdams Museum voor maritieme geschiedenis" en die wil nu van de werf af omdat deze niet rendabel is.

De historische vereniging Hoogkerk vindt het jammer dat de werf in Rotterdam nu met sluiting wordt bedreigd omdat daarmee de naam 'De Koningspoort" helemaal dreigt te verdwijnen uit de geschiedenis.

De vereniging wil handtekeningen in gaan zamelen onder haar leden om " De Koningspoort " open te houden. Ook belangenverenigingen voor eigenaren van oude en historische vaartuigen zetten zich in voor behoud van "De Koningspoort"
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord  

— Historische schepen moeten Stadskanaal tijdens kerstdagen
    opfleurenFoto: verlichte schepen in de museumhaven van Gouda

Om het centrum van Stadskanaal met de kerstdagen wat vrolijker te doen lijken, wil de winkeliersvereniging Centrum Stadskanaal enkele historische schepen naar de plaats halen. Dat is de wens van voorzitter Klaas Jan Havinga. Hij heeft Joop Zuidema van stichting Snikkeweek ingeschakeld om contact met eigenaren van historische schepen te leggen. 'Ik kan eraan meewerken, maar ik kan het niet allemaal regelen', lacht Zuidema.

Namens de Snikkeweek heeft hij veel contacten met eigenaren en verenigingen met historische schepen. Dat moet ertoe leiden dat een aantal schepen naar Stadskanaal kan komen. Zuidema denkt dat dit kan, maar daarbij zou de gemeente Stadskanaal kunnen helpen. 'Wanneer alles gefaciliteerd wordt vanuit de gemeente, door het beschikbaar stellen van gratis stroom en aansluiten van water, kan dit mogelijk georganiseerd worden.'

Sfeerbijdrage
De historische schepen zouden moeten bijdragen aan de sfeer, met aankleding van lichtjes, zo is de gedachte van de winkeliersvereniging. Dat zou consumenten richting de Kerstdagen moeten bewegen tot het doen van extra aankopen.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord  — Meppel Vol Vaart 2017 de laatste‘Geen cultuurhistorische elementen en puur citymarketing.’ Dat is het argument van Provincie Drenthe om geen subsidie meer te verstrekken aan Meppel vol Vaart, de organisatie achter het jaarlijkse Grachtenfestival in Meppel.

Afgelopen week werd bekend dat de organisatie hierdoor € 15,000,- misloopt en dat de editie van 2017 op 9,10 en 11 juni de laatste is. In 2018 vindt er, als er geen oplossing komt, geen Grachtenfestival meer plaats.

Ontzettend jammer, want het festival rond de oude schepen die in Meppel aanmeren, plus alle activiteiten op en rond het water eromheen, is erg populair en één van de parels op de jaarlijkse evenementenkalender in onze stoere stad.

De eigenaren van de oude historische schepen kwamen maar wat graag naar Meppel om hun prachtige schepen te tonen en er vol passie over te vertellen. Meppel is een stad rond het water en dit festival onderstreept dat helemaal.

Veertigduizend bezoekers trekken ieder jaar door de stad, voor de oude schepen, de scheepsmotoren en de gezellige markt eromheen. Ook het avondprogramma met bijvoorbeeld de optredens op het drijvende podium is een grote publiekstrekker.

Meppel is een stad die bekend staat om haar grachten en daar trots op is. Dat wil tonen, erover wil vertellen. Promotie voor je stad is toch alleen maar positief? Ik hoop oprecht dat de Provincie toch nog op haar besluit terugkomt en dat Meppel zich roert om dit festival voor de stad te behouden.
Lees de gehele column op de bron: dasmooi
Kijk hier op de website van het Grachtenfestival
— Lezing en boekpresentatie Historische Veren op 22 aprilOp zaterdag 22 april organiseert Museumwerf Vreeswijk een dia-lezing getiteld: Het nieuwe leven van historische IJveren en een presentatie van het boek Heen & Weer.  Sprekers zijn Frank Hemminga en Trudy Admiraal.

Veerdiensten
Veerschepen spreken tot de verbeelding. Ze gaan heen en weer en weer heen. De vaartochten waren rustmomenten tijdens een reis. Aan boord vonden ontmoetingen plaats.
Tussen hartje Amsterdam en Amsterdam-Noord zijn sinds eeuwen veerdiensten actief. De lijnen verdwenen grotendeels na de aanleg in 1968 van de IJtunnel. Met deze lijndiensten verdwenen ook de veerschepen. Een aantal ervan kreeg echter een nieuw leven.

Lezing
Tijdens de lezing voert Frank Hemminga u langs de geschiedenis van de IJveren. Daarnaast vertelt hij over Move Amsterdam (Museum voor het openbaar vervoer & straatbeeld) waarvan hij medeoprichter is. Deze stichting heeft als doel het beheer, behoud en de restauratie van het rijdend en varend erfgoed van de regio Amsterdam. Vrijwilligers runnen onder de naam IJ-buurtveer, een veerdienst over het IJ naar het historische dijkdorp Nieuwendam en naar het Vuurtoreneiland met een oud, authentiek IJveer.

Boekpresentatie
Over de herontdekte historische IJveren verscheen vorig jaar het boek getiteld: Heen & Weer. Het staat vol verhalen en prachtige foto’s. Na de pauze presenteert Trudy Admiraal dit boek waarvan zij medeauteur is. Ze vertelt over het ontstaan ervan, over de verschillende schepen die erin staan en over de mensen die zij sprak. Na afloop signeert ze het boek voor wie het wil aanschaffen.

Entree: € 5,- p.p. (incl. een bakje koffie of thee). Ontvangst vanaf 13.00 uur in het Theehuys. De lezing start om 13.30 uur en vindt plaats in de Expositieruimte.
Meldt u zich tijdig aan voor de lezing via museumwerf@museumwerf.nl. of via 030 65 79 581.
Berichten in de Zeepost van deze week:
— PvdA pleit voor ligplekken historische zeilschepen
— Onbekende IJsselmeerhaven: de Stoomhaven Medemblik
— Vogelwachters inzet op de Noordsvaarder voor zeldzame
    vogels


— Dijkstra bouwt zeilcharterschip voor vergrijzende klantenkring
— Terschelling werkt aan masterplan havengebied
— Vaar mee naar Terschelling en spreek mee over het Masterplan

— Haven Harlingen op eigen benen

— Zingend de zeilen hijsen - reistip Volkskrant

— Pilotstudie inzicht in toerisme Waddengebied
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN