Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 116, 5 april 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN  

 
info@postverzekert.nl

FikkersPatrijspoorten


NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma HoutwerkVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Gronings vlaggenschip 'Voorwaarts Voorwaarts' haalt bakzeil
— De Fryske Boerepreamen en de Nije Sylpreamen zeilen proloog
— Zaterdag Vlootdag Harlingen

— De zachtebedrace van 27 t/m 31 april

— Museumweek in het Nationaal Baggermuseum
— Willem Barenstz-project zoekt timmerlieden

— Renovatie historisch zeilschip tot hotelschip op Willemsoord
— Workshops scheepsambachten tijdens Hassailt
— Lezingen op historische werf Wolthuis

— Arnhemse kadedagen 13 en 14 mei

— Uitslagen Pieperrace

— Dokkumer skûtsje De Noarderling wordt drijvend museum

— Mercator na anderhalf jaar weer in Oostende

— Vechtezomp te water gelaten in Gramsbergen

— Kamper Kogge op Urk voor onderhoud

— Boten zijn álles

— Europese subsidie voor kleine vissers
— Zeldzame koftjalk op helling Museumwerf Vreeswijk
— Gronings vlaggenschip 'Voorwaarts Voorwaarts' haalt bakzeilHet is over en uit voor de 'Voorwaarts Voorwaarts', de tweemastkoftjalk die vaak als vlaggenschip voor de gemeente en de provincie Groningen werd ingezet. Het schip is na dertig jaar toe aan een opknapbeurt. Dat kost zeker 100.000 euro. Bovendien is het schip dan zeker twee maanden uit de vaart en in die periode kan er niets worden verdiend.

'Trieste dag'
Daarom heeft de stichting, die het schip beheert, 'met pijn in het hart' besloten er een punt achter te zetten. Sponsoren en donateurs zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit. 'Het is zonder meer een trieste dag', zegt Otto Torenbosch. Hij is al zeventien jaar betrokken bij de Stichting tot Behoud van de Tweemastkoftjalk Voorwaarts Voorwaarts anno 1899, zoals het officieel heet.

Oude dame
De stichting werd in 1984 in opgericht om de 'Voorwaarts Voorwaarts' in stand te houden. 'Dat hebben we met veel liefde gedaan. Maar het is een oude dame die heel veel aandacht en vooral onderhoud nodig heeft. Normaal kunnen we dat prima opvangen, maar nu niet.' Torenbosch doelt daarmee op een lekkage, waardoor er nu zo'n 100.000 euro nodig is voor reparaties. 'Wij hebben als stichting een exploitatie van 125.000 tot 130.000 euro. Dan is een ton heel veel geld.'

Schuldenvrij
De stichting heeft met de belangrijkste relaties, waaronder gemeente en provincie, al om tafel gezeten. 'We willen hier schuldenvrij uitkomen en kijken of we het schip een goed plekje kunnen geven.'
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord      

Of lees een tweede artikel “Hoe de Voorwaarts Voorwaarts aan de grond liep” in het DVHN op Blendle (€ ) 


Of lees het artikel “Statenjacht dat total loss was geweest” lees je hier in het DVHN via Blendle (€)

— De Fryske Boerepreamen en de Nije Sylpreamen zeilen proloogOp zaterdag 6 mei as vindt de eerste zeilwedstrijd (proloog) plaats van de Fryske Boerepreamen, in Terhorne. Ze gaan voor het eerst de strijd aan met de Nije Sylpreamen. De wedstrijd telt niet mee voor het kampioenschap van beide verenigingen. Fryske Boerepreamen zijn oude gerestaureerde zeilpramen, de pramen van de Nije Sylpream zijn nieuw gebouwde pramen.

Vroeger werden de pramen gebruikt om het vee te vervoeren  van land tot land en het hooi werd ermee binnengehaald. Men gebruikte de jaaglijn, de vaarboom of de duwboom (trilker)om vooruit te komen, maar over meren en poelen  had men meestal de beschikking over een zeil. De bouwboeren gebruikten de praam voor transport van groenten, fruit, aardappelen, bieten, enz. en er waren ook schippers die mest, turf of terpaarde vervoerden.De pramen werden gebouwd op plaatselijke hellingen, zoals Bijlsma in Wartena of Westerdijk in Terhorne of bij een plaatselijke smid. De opdrachtgever gaf daarbij de maten aan, die waren afgestemd op datgene wat vervoerd moest worden en het water dat moest worden bevaren.
De pramen waren aanvankelijk van hout, maar werden al snel vervangen door ijzeren schepen. Dit was veel goedkoper, duurzamer en eenvoudiger in onderhoud.
Na de 2e wereldoorlog werden de pramen gemotoriseerd en toen de ruilverkaveling werd gestart, waardoor de landerijen dichter bij elkaar kwamen te liggen en er nieuwe wegen en bruggen werden aangelegd, was het gedaan met de praam als werktuig. Een tweede leven voor de praam is het zeilen in de wedstrijden en met gasten aan boord.

De wedstrijd op 6 mei in Terherne begint om 11.00 uur. Het palaver is om 9.00 uur  in café de Zeven Wouden in Terherne.
Meer info over oude pramen vind je hier 
En over nieuwe pramen hier
— Zaterdag Vlootdag HarlingenDe Vlootdag is de jaarlijkse feestelijke opening van het zeilseizoen van de bruine vloot in de Zuiderhaven van Harlingen.

Bezoekers krijgen een indruk van de activiteiten van de bruine zeilvloot op het Wad, live muziek, heerlijk eten, de Nautische markt & braderie, shantykoren, bezichtigen van oude ambachten, diverse workshops en kinderen kunnen zich vermaken in/op de aanwezige attracties.

Aan beide kanten van de Zuiderhaven komen klippers, schoeners en tjalken te liggen. Er is de mogelijkheid de schepen te bezichtigen, te genieten van de nautische sfeer en als klap op de vuurpijl kunt u een stukje meevaren met een van de schepen op het Wad! Ook het driemast volschip de Christian Raich kan bezocht worden.

Harlingen staat tijdens de Vlootdag volledig op z’n kop tijdens dit nautische festijn en is daarmee een fantastisch dagje uit voor het hele gezin!
Kijk hier voor meer info 

— De zachtebedrace van 27 t/m 31 aprilIn 72 uur rond het Zachtebed
In deze 72-uurs zeilmarathon draait het niet alleen om het opdoen van ervaring en de vaardigheden die horen bij het varen op het wad, maar ook om ’s nachts varen, uithoudingsvermogen, inventiviteit en vooruitkijken. Deze wedstrijd is geïnspireerd op ‘De Slag in de rondte’, een vergelijkbare wedstrijd voor charterschepen. Doel van de wedstrijd is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door een aantal havens aan te doen, een ton aan te tikken, een parkoers te varen en een aantal minuten te ankeren. Het schip dat de meeste punten verzameld in de kortste tijd is de winnaar.

Varen en leren
Het doel van de Zachtebedrace is om bij uiteenlopende omstandigheden te (leren) varen op de Waddenzee en ook al is deze wedstrijd niet bedoeld als fanatieke race, kan het toch betekenen dat je in onverwachte omstandigheden terecht komt. Het varen ’s nachts en op onbekende of lastige plekken, bij zwaarder weer dan gebruikelijk en op andere momenten van het tij, dragen hier aan bij. Vanzelfsprekend kunnen deze onverwachte omstandigheden risico verhogend werken.

In 72 uur rond het Zachtebed. Start en finish in Den Oever. Van donderdagavond 27 april 2017 t/m zondag 30 april 2017. Er zijn op dit moment 6 aanmeldingen voor deelname: BU130, EB58, Femke, AM1, Robbe, Silveren Maen.
Voor meer info kijk je hier 
Of bekijk je de pdf-flyer met meer info en de reglementen. 
— Museumweek in het Nationaal Baggermuseum“Ontdek ons echte goud” is dit jaar het thema van de landelijk georganiseerde Museumweek. 4 tot en met 8 april in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Het pronkstuk dit jaar is de “PHARAON II”, één van de eerste zelfvarende snijkopzuigers gebouwd in 1905. Dit schaalmodel, ooit tentoongesteld op de wereldexpositie van Parijs, is misschien wel de “Nachtwacht” van het Baggermuseum. Onderzoek naar het model heeft geleid tot mooie verhalen over het verleden van dit baggervaartuig. De “PHARAON II” heeft zijn sporen verdiend bij de aanleg van het eerste Suezkanaal. Daar is het schip ook onderwerp van politieke schermutselingen geweest met een tragisch einde. Graag vertellen de rondleiders u het verhaal over de “PHARAON II” en de aanleg van het Suezkanaal.

Tijdens de museumweek is er elke middag om 3 uur een korte rondleiding door het museum met dit onderwerp. Daarvoor en daarna heeft u nog voldoende tijd om zelf de bijzondere collectie van het Nationaal Baggermuseum te ontdekken. Ter gelegenheid van de Museumweek wordt een gratis kopje koffie of thee geschonken aan de bezoekers. Het Baggermuseum doet mee met de landelijke actie “Gouden Kader”. In het museum is een goudkleurige schilderijlijst aanwezig, waarmee u een selfie kunt maken van uzelf en een fraai object uit de collectie. Wanneer u dit deelt op social media met #OnsEchteGoud, maakt u kans op verschillende prijzen, ter beschikking gesteld door de Museumvereniging.
Voor meer info kijk je hier 

— Willem Barenstz-project zoekt timmerliedenHARLINGEN – Stichting Expeditieschip Willem Barentsz heeft timmerlieden nodig. In de haven wordt het 16e-eeuwse schip op authentieke wijze nagebouwd. Al zes jaar zijn vrijwilligers hiermee bezig, maar de replica is nog steeds niet af.

De stichting hoopt dat het schip deze zomer te water gaat, maar daarvoor hebben ze nog wel een aantal vrijwilligers nodig. Vooral mensen die willen meebouwen zijn nodig. Als het schip klaar is, zal het als experiment ook het water op gaan.
Voor meer info kijk je hier of op de Facebook pagina

Vorige week werd bekend dat de Nova Zembla Experience in de loods waar nu aan de Willem Barentsz wordt gewerkt, niet doorgaat.
— Renovatie historisch zeilschip tot hotelschip op WillemsoordOndernemer Mike Dikkers heeft twee historische (zeil-) schepen, de Stevenaak Antje (1875) en de logger Aegir, op een verantwoorde manier gerenoveerd, alleen de aftimmering moet nog worden gerealiseerd. Als dit afgerond is, meren beide schepen aan binnen de museumhaven van Willemsoord.

Stevenaak Antje wordt een hotelschip met zes luxe kamers en de Aegir wordt verhuurd aan groepen om erop te overnachten. Voor de totale aftimmering is er een investeringsbehoefte van € 300.000,-. Als zekerheid voor deze lening wordt een eerste hypotheek ter grootte van € 300.000,- gevestigd op de Stevenaak Antje.

Bijzondere hotelovernachting
“De historische platbodem “Stevenaak Antje” is een van de oudste ijzeren zeilschepen (uit 1875) voor het transport op de binnenwateren”, vertelt Dikkers enthousiast. “De restauratie van de Antje is verricht op een verantwoorde en historisch correcte wijze onder auspiciën van de Stichting Kompas Nijmegen. Als de aftimmering gerealiseerd is, wordt de Antje een hotelboot met zes luxe hotelkamers.”

Crowdfunding
Voor het aftimmeren van beide schepen is een financieringsbehoefte van € 300.000,-. De crowdfund campagne loopt via Collin Crowdfund. Tot op heden (15.30 uur, 4 april) hebben 135 investeerders voor € 142.500 geïnvesteerd.
Meer informatie vind je hier 
— Workshops scheepsambachten tijdens HassailtTijdens de Erfgoedmanifestatie Hassailt in Hasselt organiseert TAVE de volgende workshops:
 - Staaldraad splitsen
 - Huidgangen krombranden
 - Klinken
 - Rondhouten maken

Het project TAVE staat voor “Traditionele Ambachten Varen Erfgoed”. Uit een scala van scheepsambachten zijn vier technieken gekozen met maatschappelijke relevantie ten behoeve van het behoud van Varend Erfgoed. TAVE wil de aandacht vestigen op deze ambachten en daarmee de aandacht bij jongeren, scheepseigenaren en het publiek vergroten.

Hassailt vindt plaats op 27,28, 29 en 30 juli en tijdens dit grootse evenement zullen zo’n 200 historische bedrijfsvaartuigen, allen lid van de LVBHB, de haven van Hasselt aandoen.

De voorbereiding voor de workshops is nog in volle gang. Aanmelden kan nog niet, maar wel kunt u uw belangstelling doorgeven. Wij houden u dan op de hoogte van de details en de mogelijkheid om u definitief aan te melden.
Kijk hier voor meer info over TAVE
Belangstelling? Mail naar info@scheepsambachten.nl
— Lezingen op historische werf WolthuisHet bezoekerscentrum van de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer is zondagmiddag geopend voor lezingen en een expositie.

Eddie Douma is medewerker behoud in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Voorheen zette hij zich in voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. In zijn lezing (aanvang 15.00 uur) vertelt Douma over de restauraties tussen 2000 en 2009 van de Hasselteraak Dankbaarheid en haar opduwer Zeldzaamheid op de Historische Scheepswerf Wolthuis. De geschiedenis en de restauratie van beide vaartuigen zijn uitgebreid gedocumenteerd.

Marja Goud werkte voorheen voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, nu is ze informatiespecialist in de bibliotheek van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en voorzitter van de federatie Varend Erfgoed Nederland. Goud houdt een lezing (vanaf 16.15 uur) over hoeveel schepen tot het varend erfgoed behoren, hoe ze zijn beschreven en worden onderhouden en geconserveerd.

Entree en eerste consumptie in het bezoekerscentrum van de Historische Scheepswerf Wolthuis zijn zondagmiddag 9 april gratis. Wel wordt bezoekers gevraagd vrijwillig een bijdrage te leveren om de kosten te dekken. Het bezoekerscentrum is om 13.30 uur open.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€)  
— Arnhemse kadedagen 13 en 14 meiOp zaterdag 13 en zondag 14 mei is de Arnhemse Rijnkade weer locatie voor de 11e editie van de Kadedagen. Vorig jaar bezochten ruim 10.000 mensen het gratis evenement. Dit jaar is het thema ‘Slepen’. Onder andere sleepboten, scheepsbouw, gerookte zalm, kinderactiviteiten en zeemeerminnen (ja, écht) zullen dit jaar het programma vullen.

Sleepboten
Er zullen zoveel mogelijk sleepboten naar Arnhem komen en er worden tekeningen van sleepboten gepresenteerd. U kunt ook weer een aantal motoren bewonderen. Het pontje zal bezoekers van en naar de Stadsblokkenwerf vervoeren. Ook daar zijn verschillende activiteiten gepland.

Op de Rijnkade komt een aantal foodtrucks te staan, waaronder een ambachtelijke visrokerij, de friettruck Chasse Patat en natuurlijk onmisbaar: koffie bij de Piaggio. Vrijdagmiddag zal theaterschip de Zeester aanleggen. Kom die avond direct meegenieten van de band Orange Coffee Beans. Zaterdagavond rond 9 uur zorgt de Arnhemse band Tiny Ann voor muziek aan boord.

Voor kinderen is er een uitgebreid programma, waaronder scheepjes bouwen of een rondje varen met modelboot Arin in een groot bassin. Ook kunnen ze deelnemen aan activiteiten georganiseerd door vijf Arnhemse watersportverenigingen. De Kadedagen zijn overigens uw uitgelezen kans om samen een levensechte zeemeermin te bewonderen!

De Arnhemse Kadedagen aan de Rijnkade zijn zaterdag van 10.00 tot 18.00 en zondag 10.00 tot 18.00 te bezoeken, met zaterdagavond feest bij de Zeester. Toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op onze ‘11e Arnhemse Kadedagen’ Facebook pagina.
Of kijk hier voor meer info

— Uitslagen PieperraceAfgelopen zaterdag en zondag zeilden 57 schepen een wedstrijd op het Markermeer bij Volendam, de Pieperrace. De wedstrijd was in twee secties verdeeld. Door de verschillende starttijden komen kleine en grote zeilschepen ongeveer rond hetzelfde tijdstip weer binnen.

De voorzitter van de Stichting Pieperrace, Harry Hulskemper, praat het evenement soepel en onderhoudend aan elkaar vanuit het kantoor van de havenmeester.

De zeilwedstrijd, die eigenlijk een demonstratie van zeemanskunst, vakmanschap en gezelligheid is, is het jaarlijks begin van het vaarseizoen.Alle uitslagen vind je hier
— Dokkumer skûtsje De Noarderling wordt drijvend museum
 


Voor zo’n 60.000 euro is het skûtsje De Noarderling, dat dikwijls deelnam aan de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen, Dokkumer eigendom geworden.

Het schip, in 1907 in Dokkum gebouwd, ligt afgemeerd aan de Diepswal. Stichting De Noarderling wil het exploiteren als drijvend museum. ,,Zie het als een verlengstuk van Museum Dokkum’’, zegt woordvoerder Louwrens Hacquebord.

De Noarderling wordt ook gebruikt voor vaartochten naar het Lauwersmeer.
Bron: LC 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Een nacht in het museumHet is bijna Museumweek. Voor wie dan nóg niet verzadigd is: er zijn musea waar je kunt blijven slapen.

Een museumschip in een Museumhaven. Altijd leuk om eens aan boord te stappen en het verleden in te duiken. Maar ja, dan komt toch dat moment dat de boot aan het eind van de dag dichtgaat en het bezoek afscheid moet nemen. Niet bij Opoe Sientje in Nijmegen.

In de Klipper uit 1885 - een van de laatste drijvende exemplaren - kunnen de bezoekers lekker blijven slapen in een van de negen hutten. Allemaal anders ingericht. Kies bijvoorbeeld de Schippershut, die is ingericht met authentieke scheepsspullen, of de Juttershut waar ook maritieme museumstukken een plek hebben gekregen. En hoe leuk is het om samen onder zeil te gaan in een tweepersoonsbootje dat vastligt aan een meerpaal? Dat kan in de 'Op het water'-kamer. De bijzonderste museumstukken - allemaal met een nautisch tintje - liggen in vitrines in 't Ruim, waar het ontbijt wordt opgediend. Opoe, hebt u ook scheepsbeschuit?
Kijk hier voor meer  info
— Mercator na anderhalf jaar weer in OostendeDe driemaster Mercator ligt weer thuis, op zijn vertrouwde plaats in het Mercatordok aan het Oostendse stadhuis. Het zeilschip was anderhalf jaar weg voor een grondige restauratie. Iets over 16 uur woensdagmiddag zat de hachelijke tocht vanuit de achterhaven erop.

Eind september 2015 verhuisde het schip van het Mercatordok naar de scheepswerf IdP in de achterhaven van Oostende. Het zeilschip uit de jaren '30 moest dringend gerenoveerd worden. De romp was er slecht aan toe en er bestond zelfs zinkingsgevaar. Vlaanderen trok 3,4 miljoen euro uit voor de renovatie aan de romp en het dek en de jongste weken gingen heel wat vrijwilligers aan de slag om het schip ook binnenin helemaal op te smukken. De verhuis was een huzarenstukje met tal van moeilijke passages. Zo moest het schip van aan de Oostendse vistrap achterwaarts door de Mercatorsluis om zo verder te kunnen tot aan de vaste ligplaats.

"Maar alles is heel vlot verlopen. We zaten zelfs een beetje voor op schema", aldus Jo Dielman van de vzw zeilschip Mercator die de tocht aan boord beleefde. "Het blijft een moeilijke operatie. We hangen af van zoveel factoren, zoals het tij, maar vandaag vielen alle puzzelstukken samen. Er was ook veel publieke belangstelling. Dat doet ons deugd."
Lees het gehele artikel op de bron: Knack 

— Vechtezomp te water gelaten in GramsbergenNa een jaar hard werken is vanochtend in Gramsbergen de Vechtezomp te water gegaan. De boot gaat de komende jaren toeristische vaartochten maken in de regio.
De zomp werd tussen 1670 en 1925 vooral in het gebied ten oosten van de IJssel gebruikt, zoals dus in de Vecht. De Vechtezomp die vandaag te water is gelaten is ruim twaalf meter lang en heeft plek voor 25 mensen en twee kapiteins.

De zomp moet de historie van Gramsbergen en omgeving weer laten herleven. Ondertussen is ook gebouwd aan een botenloods, die inmiddels zo goed als klaar is. Zo'n 150 jaar geleden voer voor het laatst een zomp op de Vecht bij Gramsbergen.
In 2015 werd een andere zomp, die ook in Gramsbergen werd gebouwd, te water gelaten. Het vaartuig ligt in het Duitse Laar en vaart tussen die plek en Gramsbergen.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Oost  
— Kamper Kogge op Urk voor onderhoudDe Kamper Kogge ondergaat momenteel een grote onderhoudsbeurt op Urk, op de werf van Hoekman. Daar wordt het schip door de vrijwilligers weer vaarklaar gemaakt voor het nieuwe seizoen, onder leiding van scheepsbouwer Kees Sars.

Uit een eerste inspectie van het vaartuig blijkt dat de kogge er ook onder de waterlijn nog behoorlijk goed uitziet. Afgelopen winter werd het dek van het vaartuig al behandeld tegen een hardnekkige schimmel. Als alles goed gaat is de Kamper Kogge eind volgende weer klaar om terug te varen naar Kampen.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor  

— Boten zijn állesMaarten Scherpenhuijzen woont op zijn garnalenkotter ZK 24 in Nijmegen. Volgens zijn kinderen is een gewoon huis voor hem geen optie meer. Hij vreest dat ze gelijk hebben. ,,Ik zou me te opgesloten voelen.”

’Ik ben op boten opgegroeid. Mijn ouders brachten de weekeinden en vakanties met ons door op de boot. Op mijn achttiende kocht ik mijn eerste eigen exemplaar, een zeiltjalk. Dat was meteen mijn eerste huis; ik woonde erop en werkte in de zeilmakerij en tuigerij. Daarna was ik bootsman op de Rijn- en Binnenvaartschool.

In die tijd kocht ik een klipper die ik zelf weer onder zeil heb gebracht zoals ze in 1905 haar lading vervoerde. Mijn oudste zoon is op de boot geboren, maar daarna zijn we aan de wal gaan wonen. Ik kocht een lemmeraak om in de weekeinden en in vakanties mee weg te gaan en om er wedstrijden mee te varen. Na mijn scheiding ben ik weer op het water gaan wonen, op een zeiljacht.

Zeven jaar geleden kocht ik deze garnalenkotter die tot 2000 in de visserij zat. Ze is helemaal verbouwd tot woonschip, maar de masten en gieken zijn origineel. Het is een zeewaardig schip, waarmee je in je eentje kunt varen. Een eis van me was dat ik er verre reizen mee moet kunnen maken en dat kan met deze boot. Ik kan ermee naar Dordrecht, maar ook naar Denemarken.
Boten zijn alles voor me. De vrijheid, de onafhankelijkheid en in de natuur zijn, is wat me zo aantrekt aan wonen aan boord. Ik heb hier alles en kan overal naartoe varen. Ik kan zelfs tijdelijk ergens anders gaan wonen. Dat doe ik ’s zomers, want dan ben ik twee maanden havenmeester op Vlieland. Ik werk de rest van het jaar als facilitair medewerker op een school en kan dus in de zomervakantie naar het eiland. Dat is echt mijn hobby.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€) 

— Europese subsidie voor kleine vissersDe European Maritime and Fisheries Fund (EMFF) wil vissers welke met kleinere schepen varen steunen met subsidie. De EMFF kan helpen bij training van jezelf of je partner, bij het aannemen van een matroos of bij de aankoop van je eerste boot. Het kan een steun in de rug zijn om je bedrijfsvoering te verbeteren, of leiden tot meer diversiteit in je economische activiteiten.

Wanneer je een visserman bent met een klein schip (kleiner dan 12 meter) en met staand want vist kan je steun en hulp krijgen.

Kijk hier voor de folder van EMFF 

— Zeldzame koftjalk op helling Museumwerf Vreeswijk


De Zes Broeders op de Museumwerf. Foto: Cisca de Ruiter

Afgelopen maandag 3 april haalden medewerkers van Museumwerf Vreeswijk weer een bijzonder schip uit het water. Het is de koftjalk Zes Broeders van Just Settels. Ooit was dit een veel voorkomend scheepstype. Nu blijken wereldwijd nog maar zo’n 10 exemplaren te bestaan!

Koftjalken
Koftjalken waren robuuste zeilschepen, gebouwd voor de kustvaart. Deze rasechte Groningers vervoerden van alles en waren kind aan huis op de Oost- en de Noordzee. Zij verschillen qua uiterlijk met hun binnenzusters, de gewone tjalken, door o.a. hun zwaardere bouw, een flinke zeeg, de vaste verhoging en versteviging van het boeisel (verschansing) en hun vooruitstrevende, verstevigde ‘neus’ (schoenersteven). Hun roef had vaak patrijspoorten i.p.v. ramen.


De koftjalk Jan Huygen

Koftjalken bezaten goede vaareigenschappen. Door hun platte bodem konden ze tot ver in ondiepere wateren komen. Door hun wat hoekige bouw was het laadvermogen relatief groot. Ook diep geladen, bleef hun zeewaardigheid groot. Tijdens het eerste kwart van de vorige eeuw waren zij dan ook dè kustvaarders bij uitstek. 

Met de wind van achter schoten ze flink op. Met de wind van voren kwamen ze echter moeilijk vooruit. Na de uitvinding van de scheepsmotor werden veel koftjalken gemotoriseerd. Zoetjes aan echter wonnen de nieuwe, snellere motorschepen steeds meer terrein waarna koftjalken uit het beeld verdwenen.


De Zes Broeders bij houthandel van der Werff in Bolsward, ca 1922. Foto uit de collectie van Just Settels

Zes Broeders
De Zes Broeders is 26,13 meter lang en 5,25 breed en mat 168 ton. Onder bouwnummer 10 werd zij in 1909 gebouwd bij scheepswerf Wed. Y. de Jong in het Groningse Ruischerbrug. Opdrachtgever was de Groningse weduwe J. Smedema die het zeilschip al snel bestemde voor Kornelis Bootsman.
 
De Zes Broeders voer onder verscheidene eigenaren. Een aantal malen veranderde haar naam: eerst in Electa, vervolgens in Riebo, Oltem, Malzwim en Neuwerk. Een bepaalde tijd voer het schip vast op Rotterdam en Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Kriegsmarine de Koftjalk in beslag en zette haar in op de Noorse wateren.


De Zes Broeders onderweg naar Vreeswijk. Foto: Eric Janssen

Vanaf 1954 voer het schip op de binnenwateren. Vijf jaar later was de vaart er helemaal uit toen ze werd omgebouwd tot kantoorschip. Na vervolgens nog een poos te zijn ingezet als overslagschip bij de visserij, kwam ze in 1972 als logementschip terecht in het Duitse Hooksiel. 34 jaar lang bekleedde de voormalige zeeschuimer deze passieve functie tot ze in 2006 weer naar Nederland werd gehaald. Dat bleek haar redding want niet veel later werd ze gekocht door Just Settels en zijn ouders. De tjalk verkeerde in erbarmelijke staat. Ze was één bonk roest, bezat geen mast en geen roef meer en in de zijden waren ramen aangebracht. Langs een aantal ramen en door het dek lekte regenwater naar binnen met alle gevolgen van dien. Op het vlak waren zand en cement gestort. De scheepshuid telde diepe putten, veroorzaakt door corrosie. Dit moest worden vervangen.


Statieportret 1909, genomen voor de scheepswerf van weduwe Y de Jong. Foto uit de collectie van Just Settels

De familie Settels keek door de roest en gehavendheid heen en zagen haar schoonheid. Zij zagen ook voor zich hoe het schip er weer uit zou kunnen zien en namen zich voor haar grondig te restaureren. Het doel was van de Zes Broeders weer de zeilende koftjalk te maken die zij was toen ze van stapel liep. Ook al zou dit veel werk, geld en tijd gaan kosten…
Bron: persbericht Museumwerf Vreeswijk  

Er zijn nog andere koftjalken in de vaart. De Tromp is in de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en vaart tegenwoordig weer. Ze staat op dit moment in Groningen in het dok. Kijk bijvoorbeeld op hun website of op hun Facebook pagina.


De Tromp voor de restauratie


De koftjalk Tromp na de restauratie, Foto Wouter van Dusseldorp

Ook de Voorwaarts Voorwaarts is een koftjalk. Het was het vlaggenschip van Groningen dat nu een onzekere toekomst tegemoet gaat nu het bestuur ermee stopt. In de chartervaart zijn verschillende koftjalken nog actief. Twee staan er op dit moment te koop: de Jan Huygen en de Onderneming.  Kijk hier voor de website van de Jan Huygen.


Koftjalk Onderneming, foto Frisian Sailing Company

De koftjalk Neerlandia is onlangs verkocht en vaart met groepen op de Oostzee.  Op dit moment staat ze in Urk op de helling. Daarnaast vaart in Enkhuizen het zeilend dagtochtenschip de Schuttevaer.
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Vertrekkende Tweede Kamerleden geëerd door de BBZ
— Arbeidstijdenregistratie

Overig nieuws:

— Betaalbare kaarten voor OpenCPN
— Gronings vlaggenschip 'Voorwaarts Voorwaarts' haalt bakzeil
— Bunkerschip en winkel behouden voor Hoorn

— Marker Wadden nog niet open
— De lange geschiedenis van zeilklipper Kaat Mossel
— Aansprakelijkheid gaat ver, heel ver

— Uitslagen Pieperrace
— Pas op de plaats met plan Willemshaven
— Sail Royal Greenwich van 12 tot 16 april

— Race of the Classics naar Ipswich
— Haven Amsterdam dwingt Averechts boekingen af te zeggen
— Extra zeiltochten naar Texel met Eilandhopper

— Waterpolitie stopt met acties na toezegging korpsleiding
— Schipper gevraagd voor dagtochten op Stedemaeght
    (advertentie)

— Zaterdag Vlootdag Harlingen
— Klipper uit Zwartsluis gaat de Waddenzee op
— Windparken nog niet open voor kleine scheepvaart

— Kunstmatige riffen moeten scheepswrakken beschermen
— Controle naar werken op riviercruiseschepen
— Boskalis en Van Oord gaan Houtribdijk versterken
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN